9499
Intel
  • BiG G
    pedig egyáltalán nem egy bonyolult dolog. egy windowsos program segítségével másfél perces művelet, persze érdemes tuningmentes gépen, csökkentett módban csinálni, csak az elővigyázatosság miatt (bár én 4ghz-re tuningolt gépen rendes rendszerindítás után csináltam :))

nem, az amire te gondolsz a C1E és egyéb cpu state-ek. a cpu spread spectrumnak az apró (1-2mhz-es) órajelváltozásokhoz van köze, amikor mondjuk 4ghz-re tuningolsz, és 3998mhz-et, vagy 4001,5mhz-et ír ki 4ghz helyett, de sokak szerint instabillá teszi a rendszert, ezért érdemes kilőni.

ZÓÓÓcsi: nem kifejezetten csak a procira gondoltam, de hát nyílván az amit az ember mindenképpen fixál (főleg mióta az új Intel procik meg is tudnak halni túlfeszelés miatt). nem, én az alaplapi chipekre és a memóriára gondoltam, mert ugyan azoknak a feszültségeit nem tudod monitorozni windowsból, de azok is szépen ugrálnak, ha Auto-n hagyod őket, és lassan megölik az alaplapot, illetve sokkan instabilabb is tőlük a gép.
  • grebber
    Nem értek a bios frissitéshez de akkor elkezdek nyomozni mik a gyári fix értékek a feszültségeknél.

CPU Spread spectrum amúgy micsoda? Ez az ami visszaveszi mindig az órajelet ha nincs terhelés alatt a proci?
  • ZÓÓÓcsi
    Ezzel egyetértek! Nekem is össze-vissza emelgette a feszeket tuning után (pedig nem is nagy tuning +400MHz). Auton 1.4 voltra is fölment a CPU fesz, holott 1.2-n vígan atomstabil, ingadozás nélkül megy már több mint egy éve...

Ha már asus-nál vagyunk, akkor hadd kérdezzem meg hogy a Command Rate számít-e valamit C2D prociknál és ha igen akkor hol tudom állítani a BIOS-ban, mert nem találtam meg. Most 2T-n van.

A CR még a 939-es Athlon 64-eseknél számított igazán, nem tudom hogy intel-nél is ennyit nyom a latba?
  • BiG G
    több hibát is elvétettél, vagy az akié a gép, nem tudom eldönteni az idézőjelekből.

először is bios-t kellene frissítened, mert az új ASUS bios-okban kapsz segítséget a tuninghoz. megmondja minden beállításhoz mik az alapértékek és honnantól veszélyes.

másodszor a CPU Spread spectrumot Disabled-re, memória időzítést (DRAM Timing) kézileg beállítva a gyártó specifikációi szerint (tehát amit a ramjáról ír a honlapján, vagy a dobozon), és ami a legeslegfonotsabb, és sokadjára mondom már el: MINDEN MEGVESZEKEDETT ÉRTÉKET FIXÁLNI KELL! (bocsánat a kiabálásért, de így remélem bevésődik)

tehát vannak a feszültségértékek, és senkinek aki tuningol eszébe ne jusson őket Auto-n hagyni. tudjátok olyankor mit csinál a gép? össze-vissza állítgatja kénye-kedve és hülyesége szerint! ez még alapjáraton elmegy, de ahogy tuningolod a gépet, mindennél ugrálnak a feszültségek (hiszen gyárilag sem tuningra tervezték, attól függetlenül h beletették a lehetőséget).

a megoldás az, hogy meg kell tudni mindenhez a gyári alapértéket (NB, memóriák, FSB termination, stb), és aszerint belőni mindent alapra. nem durva tuningnál elég csak a proci feszültségét emelni, 400-as FSB fölött már a memóriáét is kell, 500-as fölött pedig már mindenét (különös tekintettel az NB-re!)

azért kell ezt csinálni, mert fixált értékekkel nem ugrálnak a feszültségek, nem teszik tönkre az áramköröket a kis túlfeszek, ezzel hosszabb lesz az élete az alaplapodnak, meg mindennek ami bele csatlakozik, de legfőképpen SOKKAL STABILABB rendszert kapsz. egy "Auto-n hagyott" tuningnál a lefagyások, kékhalálok és hasonló finomságok lehetősége drasztikusan megugrik, viszont ha mindent fixálsz egy megadott, jó értéken akkor betonstabil rendszer lesz az eredményed.

(és egyébként itt jön be az új bios amiről beszéltem az elején, mert az kiírja neked az alapértékeket is, így nem kell bogarásznod értük sehol).

sok sikert a tuninghoz.
  • grebber
    PH-n azt írták hogy ez a 2x indulásos hiba a köcsög fos Asus miatt van.
    Azt irták csak akkor nem lesz ilyen ha nem áramtalanítom a gépet.Olyat meg nem fogok csinálni mert az ördög sosem alszik.
  • BiG G
    kb ja :) annyi különbséggel, hogy amikorra már tényleg kell a több mag (kettő, vagy négy, mert ma még EGYETLEN maggal is elvan aza ember, ha az gyors), akkorra már lóf*szt se fog érni egyik mai proci sem :))) tehát ilyen szempontból teljesen felesleges a jövőre tervezgetni, mert az és punktum. minimum évekbe fog még tellni amíg megtanulják (ha egyáltalán megtanulják) többszálúvá tenni az összes programot, játékot, de csak egyáltalán a windowst is (még a windows 7 sem fogja tudni, hoppáka), tehát a mai csúcs 4 magosok már sehol nem lesznek addigra, mire tényleg kellene fizikailag több mag.

ha van egy kis józan eszed, akkor veszel egy E8400-at, az most a bestbuy (bár már annyira nem, mert mocskosul szöknek fel az árak, de ha használtan találsz még akkor érdemes rá lecsapni)
  • Ari18
    Talán próbálj még plusz feszt adni a procinak.
  • grebber
    Ez a "hibája" a gépemnek:

"Tuningoltam a procimat 3GHz-re ,de lett egy gondom :(

Amióta megvolt a tuning ha bekapcsolom a gépet akkor az van hogy bevillan a gép tehát dolgozna de ekkor hirtelen leáll (ilyen szokott lenni ha a biosban állítok valamit és újraindul hogy kikapcsol majd elindul) majd visszakapcsolja a magát.

Mit kell még állítani vagy mi az ami nem jó ezeknél a beállításoknál?
  • sz4bee
    Hát nem egyszerű...:)
  • mikiking
    " csak annyit, hogy 5évig nemkapok karácsonyi ajándékot.Igaz?"
    Felsirtam tesó :D
  • sz4bee
    Értem igaz, de ha véletlen egy Q9550-es procit vennék akkor semmi változást nem vennék észre játékoknál se gyorsabb se lassabb nem lenne egy E8400 vagy E8600-nál, csak annyit, hogy 5évig nemkapok karácsonyi ajándékot.Igaz?Persze majd csak késöbb amikor a játékok követelni fogják a 4 magot.
  • Solten
  • BiG G
    hát hogyne
  • Serpa
    1333FSB-s cpu mellé lehet rakni 1066hz-es memet?
    összeakadnak?
  • Tomsteel
    3 változata lesz, gondolom az extremet az extremehez hasonlították, ami tényleg nem tömegpéldány lesz, viszont ebből kiindulva bizakodhatunk, hogy az alapmodell is jól fog teljesíteni, egész emberi áron.
  • CroftManor
    "A részletes tesztben a korábbi (jelenlegi) generáció egyik élharcosát, a Core 2 Extreme QX9770 chipet jelölték ki ellenfélnek, hogy kiderüljön, nagyjából mekkora gyorsulást is kínál majd a Core i7 "
    Hát ha az Extremhez hasonlítják, akkor nem sokan engedhetik meg majd maguknak, hogy Core i7-re váltsanak
    Az Extreme is 200 ezer Ft környéke
  • Inquisitor
    Kivéve ha valami "jófajta" chipset van alatta, volt egy két elmebeteg VIA és SiS. Nemrég láttam olyan SiS lapot, amiben pl. csak GeForce kártyát lehet tenni. Azok között volt olyan lap, ami tényleg csak olyan rammal megy, amit a dobozra írtak. Hiába kéne kompatibilisnek lennie.
  • ates84
  • tonyr #7961
    intel+nvidia ez a jo párositás...szvsz
  • DIESEL DOG #7960
    Hát nálam nem. Beraktam a 800-ast és meg se mukkant vele a gép...
  • LuckyXX
    Szevasztok.

Nekem van egy p2 es intelem és próbálom életrekelteni benne a lan kártyát ami isa szlotban van (xp alatt) már elég sok mindennel próbálkoztam de nem jöt be semmi.Ja a lan kártya nem támogatja a PnP-t.

Lehet h volt már szó hasonló dologról csak elég sok szövegvan a fórumban, nekem meg kevés időm olvasni.
  • MaSzKa
    ilyen nincs
    a 800-as müködik lassaban is
  • DIESEL DOG #7957
    Hát akkor ez van. Bár megpróbáltam 800Mhz-est rakni az alaplapba de csak az 533-as kell neki. Azért kösz a segítséget!!!
  • Inquisitor
    Max. bontó. Valami relytéjes okból 667 vagy "gyorsabbak" kaphatóak csak. Mondjuk már DDR2 éra elején se volt szerencsés 533-ast venni. No, akinek meg 400-as volt, az járt még jól, mert olyat kb. sehol se lehet szerezni.
  • DIESEL DOG #7955
    Sziasztok! Valaki nem tudja esetleg hogy honnan lehetne szerezni 2db 1Gb-os ddr2-es 533Mhz-es RAM-ot? A választ előre is köszi!!!
  • Inquisitor
    "A BIOS csak 800 MHz-nek ismeri"
    Mivel az SPD-ben nem is lehet más, csak a max. hivatalos, a 800Mhz-es ram infója. Nyilván KÉZZEL kell beállítani az órajelet, időzítést, és nem utolsó sorban a feszültséget!
    Amúgy tuti F3 az utolsó Bios, csak mert P43/P45 lapok bőszen F8/F9 körül járnak és csak "pár hetesek"?
  • BiG G
    igazából semmi köze hozzá. remek kis proci a q6600 is, nagyon jól lehet tuningolni, csak felesleges a 4 mag. akkor már vegyél egy gyorsabb két magost, az jobban megéri.

simos: azért csak annyinak ismeri fel, mert szinkronban fut a procival vszeg (1:1), ha azt szeretnéd hogy gyorsabb legyen a ramod, akkor azt a biosban tudod beállítani, hogy pontosan hol azt nem tudom mert Gigabyte alaplapom még nem volt, de az alaplap leírásában biztosan megtalálod.
  • simos
    HI ALL !

Vásároltam 2x2 GB Ramot ---> 1066 MHz
    A BIOS csak 800 MHz-nek ismeri
    A "system memory multiplier" alatt jelzi ugyebár, hogy hány MHz-es a ramunk,
    és hogy épp mennyit fut!!
    Azt jelzi, hogy épp mennyire húzom, de miért csak 800 MHz-nek ismeri fel?
    Már biost is frissítettem! (F3)
    ALAPLAP: EP35C-DS3R rev:2.1 !
    CPU: E8500
    RAM 4 GB KINGMAX 1066MHz

Előre is KÖSZ a segítséget !!!!
  • sz4bee
    Ha véletlen egy Q6600 menne a gépbe akkor nem problémáznának a videokártyával?Vagy semmi köze hozzá?
  • BiG G
    Kifejezetten az E7200-at, vagy ha kicsit több pénzed van a célra, akkor az E8400-at. Ez két igen remek processzor. :)
  • sz4bee
    Ok csak arra voltam kiváncsi, hogy van-e olyan amit kifejezetten ajánlasz...Bőség zavara.Köszi
  • BiG G
    Írtam már, de leírom mégegyszer: bármilyen Intel Core2Duo processzor megteszi, ezeket a típusokat preferáld: E4000-as sorozat (E4300, E4400, E4500), E6000-es sorozat (pl E6400, E6750), E5200, E7200 esetleg az E8000-asok közül és nézegethetsz (E8200, E8400).

Ezek 15-20 ezer forintnál kezdődnek és olyan 35-40-ért már nagyon profi procit kapsz. Az alaplapodba pedig belemennek.
  • sz4bee
    Akkor légyszives sigits már nekem, hogy milyen procit kéne venni, hogy jok legyenek a játékok.Asus P5KPL-C/1600 a alaplap ha ez név segit neked.Milyen procit ajánlasz ami nem tul dárga de jo...
  • BiG G
    bizony azért... az a proci nem egy kategória, de nem is egy éra azzal a 9800GT-vel. próbálj valamilyen újabb Intel procit szerezni (pl E4400, E6400, E7200, ilyenek közül), persze csak ha támogatja az alaplapod.
  • Morphin
    igaza van^^
  • sz4bee
    Sok játék szaggat aminek jol kéne mennie és az egyik forumozo ezt irta a gépröl: "Gagyi a proci és nem tudja normális meghajtani a videókártyát. Ezért lassú csomó játék"
    Nektek mi a véleményetek tényleg gagyi a Intel Pentium D CPU 2.80GHz proci és azért szaggatnak a játékok?
  • sz4bee
    Erröl az összeállitásrol mi a véleményetek?
    Intel Pentium D CPU 2.80GHz
    2.0 GB
    NVIDIA GeForce 9800 GT 512 MB
  • BiG G
    ez is igaz:)
  • solo
    Nemezvolt a kerdés.^^ XD
  • solo