10995
Melyiket érdemes megvenni? Ár, technikai háttér, stb.
  • akyno
    Szerintem aki amiatt aggódik, hogy mennyire sugárzik a telója, az inkább telefonáljon fülkéből, az pedig, hogy mely tipus a jó és melyik az ami rossz, az attól függ, hogy ki melyiket szokta meg.
    Nekem már volt jónéhány maroktelefonom, de a tökéleteset még nem találtam meg.
  • Sandy
    Ez aranyos volt
  • Pheel
    9320 még nincs bejelentve, tehát min fél év még. 8910i meg tuti, bár nekem nem szimpi a külseje, de tudásában végre már felnőtt a kinézetéhez. Mármint, hogy nem gagyi. Szal jót mondok éppen róla, csak már nincs kedvem átfogalmazni :)
  • Sandy
    Nalam nem sugarzot szet semmit. De biztos igazad van. :o)) Nekem meg a 8910i tetszik. A 9320asrol nem tudtok valamit?
  • Pheel
    Nem a cikk alapján mondtam. Nekem volt. Széjjelsugározta a hangfalakat meg a monitort. Na ilyet nem csinál a 6510 :)
  • Sandy
    3210es sem sugarzott nagyon. Itthon irta a sajto, hogy Nemetorszagban betiltottak. Akkoriban Munchenben voltam sokszor, s majd minden 2dik fiatalnak 3210ese volt. Ennyit errol.
    Amugy amire kellett (telcsizesre) nagyon is megfelelt. Mint regen a 2110esek. Hol volt a konkurencia azokhoz kepest. :o)
  • Pheel
    Mellesleg az akkoriban igencsak jövőbe mutató design szerint volt tervezve. Az első normális belső antennás kütyü, aztán hirtelen hogy elkezdte másolni a konkurencia (persze csak az, aki felfogta, hogy előnyösebb), persze azok még sugároztak, mint a dög. Ezek a mostani cuccok már nem annyira.
  • Pheel
    Jah! 3210 mi király kis doboz volt!
  • Sandy
    Ez igy jo, nem?
    Nokiakkal is van eleg baj, de inkabb nem kezdek bele. :o)
    Mindenesetre anno a 3210es nagyon bejott. Az tulelt egy-ket dolgot. :o)
  • Frenzy
    Nem is azt mondtam, hogy nokia telefon nem romlik el, vagy nem szerettem volna ezt sugallni.

Csupan nekem az az erzesem, tapasztalatom, ezt latom magam korul, hogy a nokiakkal keves baj van, es altalaban a tulajdonosok meg vannak elegedve vele, barmilyen telefonjuk volt is elotte. (es itt is persze van kivetel, de az a kisebbseg).
  • Frenzy
    Hmmm ... ideztel Az Szent Konyvbol, magyar ember 2 levele a foldlakokhoz, 3. fejezet, 27. szakasz, 7. bekezdes, 2. sor ?

• Sandy
    Frenzy: ami elromolhat, el is romlik. Tobb eladott keszulekbol tobb is fog elromlani. :o)
    Nekem sem volt eddig bajom Nokiaval. De pl. Ericssonnal annal tobb.
  • Pheel
    "az emberek nem tudjak, hogy nekik motorola kell, mert nem tudjak megfizetni es nem merik elhinni, hogy a minoseg lehet ilyen olcso, hiszen nem ismerik" (magyar ember 2 legjobb eszmefuttatásainak gyűjteménye, kiragadott idézetdarabkák)

• Sandy
    Aruld mar el, mi abban a birka szellem, vagy tajekozatlansag, ha mondjuk en veszek egy 9210i-t?

Nokianal nem lattam meg olyan reklamszoveget, hogy:
    "Nokia, onnek valo! Akar meg birkait is felhivhatja!" :o)

• Frenzy
    En itt valamit nem ertek. Ha tok szar telefon a nokia, csomo embernek elromlik, nem mukodik jol, akkor miert veszik megis? Miert nem probal ki mast, hatha az jol mukodik, nem ugy mint a nokia .... (amibol nekem 3 volt eddig es soha semmilyen bajom vele ... de hat en piszkosul szerencses ember vagyok barki megmondhatja ...)
  • Pheel
    Kimaradt a sznobság és az exhibicionizmus, bocs...
  • Pheel
    Tudatlanság, vakság, akaratosság. De akinek jobb egy kevésbé kézreálló telefon is, az csak higgyen az előítéleteinek...
  • Manta
    "nem hiaba van annyi embernek Nokiaja"

Persze: tájékozatlanság, birkaszellem. Egyébként semmi bajom a Nokiával.
  • Sandy
    Amugy meg meg ennyit h orulok, h jol mukodik a t720asod. Ha Neked az tetszik, hasznald csak. :o)
    Mindenesetre (sztem) aki mar megbaratkozott egy markaval, s bevallt, az nem nagyon fog valtani masikra.

Mas. Nem pofatlansag, h kint 100e FT egy 7210es fuggetlenul, itt a MobilAsk-nal 140eFt, a Westelnel meg 200e Ft fuggoen? :o) (Legalabbis fel honapja igy volt)
  • Sandy
    "Ezt a kort mar a vodafonnal fusd le :)"
    Nem futok en le semmit, nalam korrektul mukodik. Csak Te allitottad, hogy nem, ergo Neked valaszoltam.

"Viszont egy sanyi-erikfia t200ason"
    SonyEricssont ne is emlitsuk, t68i olyan amilyen. Nekem egymas utan 3szor fagyott meg 3 egymast koveto bekapcsolaskor, s szoftverfrissites utan se volt jobb.

Linuxos temadhoz nincs mit nagyon hozzafuznom. Nagyon sok embernek gond nelkul megy. :o) En sose szidtam a winfos-t, csupan ramutattam, hogy az a ConnectMe sem egy tokeletes progi.

Tulkeppen probaltam Neked elmagyarazni, hogy az a nokia iRDA nincs annyira elcseszve, mint gondolod.
    Elhiszem, hogy T720as egy jo keszulek (amellett hogy nekem nem tetszik), de nem hiaba van annyi embernek Nokiaja.

Apropo, meg annyit, hogy eddig nem lattam olyan keszuleket (az osszecsukhatok kozul), aminel egy ido utan ne dorzsolte volna ki a billentyuzet a folotte levo kepernyot. Mert ha zsebrevagod, eleg jol mozog egymason a ket fel resz. Ugyanez volt V66, V3888 (szamara nem emlekszem, meg regi fekete motorola), NEC xy, Samsung xy (szamukra nem emlekszem, 1-2 napnal nem maradt nalam tovabb).
  • magyar ember 2
    Nekem meg pont a 6150nel nem volt semmi bajom, igaz csak kigyoztunk rajta haverral multiban, es ugye ez csak 2 telefon, ami nem jelent atlagot.

"Infra minden tovabbi nelkul mukodott, Notebookkal, PCvel is. Aki szerint nem mukodik, akkor ott user gondok vannak. :o)"
    Ezt a kort mar a vodafonnal fusd le :), en csak azt tudom hogy ok mit allitanak, hogy miert azt mar csak ok tudjak.

"Maganvelemeny, de a Motorola menuje nekem sose volt tiszta."
    Lemostad neha a kijelzot? ;-DD

"Vhogy a Nokiaeban konnyebb eligazodni."
    A v51 meg kicsit mas stilus volt (lehet hogy az amcsi logika szerint meg az a jobb), aztan 1re europaibb, a t720 pl. tok 1ertelmu egy nokiahoz szokottnak is. Viszont egy sanyi-erikfia t200ason egy nokias tesommal egyutt vagy 10 percig tartott megtalalni a gprs beallitasokat, szal meg anelkul is lenne hova lecsuszni a motorolanak. :)

"ConnectMe ugy szar ahogy van. Probald meg linux alatt, meg fogod latni, semmi gondja a nokias infranak. :o)"
    Nem a connectme a szar, hanem a linuxos driver. Tesom nagy linuxman, nala probaltuk a t200at, nem kepes 9600 baudnal gyorsabban kommunikalni a gep a telefonmodemmel (gprs), azt manualisan kene meghekkelni hogy a szerverhez csatlakozas utan felhuzhassa a sebesseget. Lehet szidni a vindozt, de ilyen azert nincs alatta, ott tokeletesen megy olyan 20-40k-val (attol fugg hany idoszeletet tud eppen osszekapcsolni).
  • Sandy
    Vegigolvasva az elozoeket, kicsit elmondom a velemenyemet.Vilageletemben nokias voltam (lehet h elfogult leszek).
    1. A 7110es tenyleg szar, meg lehet kerdezni barmelyik szervizt, az esetek tobbsegeben a naviroller 2-3 honap utan szetment, a vegfok meg felev utan (a'la T28). Vannak akik szerencsesek, es nem kovetkezett be. Ezt amugy gyarto is megerositette, le is allitottak a 7110es gyartasat. Pedig sztem jo kis keszulek volt.
    2. Hasznaltam mar 6110, 6150, 6210, 6310, 9110, 9210, 8210, 8310. Eddig az elso kettovel volt gond, mivel koztudottan nem irda kompatibilisek. A tobbivel semmi. Probaltam mar PocketPCvel, HPCvel is oket, sot meg Ericsson M218al is. Infra minden tovabbi nelkul mukodott, Notebookkal, PCvel is. Aki szerint nem mukodik, akkor ott user gondok vannak. :o) Szinkronizaltam mar cimeket Nokia-Nokia kozt, Nokia-Siemens kozt, Nokia-Ericsson kozt. Semmi gond nem volt.
    3. Maganvelemeny, de a Motorola menuje nekem sose volt tiszta. Vhogy a Nokiaeban konnyebb eligazodni. Bar ez emberenkent valtozo.
    4. ConnectMe ugy szar ahogy van. Probald meg linux alatt, meg fogod latni, semmi gondja a nokias infranak. :o)
    Ennyit akartam hozzafuzni. Szemely szerint a 7250esre varok, nagyon aranyos formaja van. :o)
  • magyar ember 2
    En arra gyanaxom, hogy a reseteles azert kellhet, mert nem igazan kezeli korrektul a csomagokat a halozat, esetleg elveszhet 1-2, amitol aztan szettesszi a kezet (bar magat a gprstchnologiat ilyen szinten nem ismerem, ez csak feltetelezes).
  • magyar ember 2
    R600assal se szarakodik, 1ik haveromnak az van.

Amirol te beszelsz (ujrainditas), az minden telefonnal elojon, az nem a connectme hibaja, hanem a gprs technologiae. Ez nalam is elofordul idonkent, pedig en connectme nelkul nyomom. Akkor nalam a *99# tarcsazasi szam, vagy az internet.vodafone.net DNS suffix van szarul megirva (mert csak ezeket kell beirni az explorerben a megfelelo helyre)? :)

A nokiaknal az infra kulon szarakodik, akkor is szakadozik, amikor a gprs kommunikacio nem, az 1 masik problema, azert is emlitettek meg a vodafonnal.
  • Cvd
    "Miert pont a connectme-vel lenne gond, mikor masoknak mind tokeletesen m1 (motorola, ericsson, stb),..." - Csak abból gondoltam hogy a connectme szar, merthogy nem egy telefonnal szarakodott, hanem kettővel is. Ráadásul egyik sem nokia.:) Egy E. R600-assal vette haverom, eztán 2 hét után vett egy T65-öst, mindkettővel nyomta a szarságait (pár perc után beállt, de úgy, hogy mindent újra kellett indítani a géptől kezdve a telefonokig), és nem egy gépen, hanem sorozatban többön is. Mi a valószínűbb, hogy mindkét telefon szar, vagy a drivereik szarok, vagy az összes szgép szar, vagy csak a connectme?:)
  • magyar ember 2
    A connectme-nel mar csak a 'hello world' 1szerubb program, nem sok mindent lehet benne elrontani. Annal inkabb egy infrakapcsolatnal (a driver is lehet szar, valamint a kommunikacioban is sok hibaforras jatszhat be, kerdes mennyire voltak kepesek a nokias fiuk lekezelni).

"miközben a világ legnagyobb mobilkommunikációs cége köztudottan (hiszen benne van a FAQ-ban) rossz infrával hozza ki sorra a modeljeit, anélkül, hogy kijavítaná ezt a hibáját."
    Nem hiszem hogy a vodafonnak tul sok beleszolasa lenne a nokia telefonok gyartasaba, o mar keszen kapja azokat a nokaiatol. Biztos jelzik a finneknek a hibakat, de hogy kijavitjak-e, az mar csak orajtuk mulik.

"Esetleg az a FAQ már évek óta íródik és ez a bejegyzés még akkor került bele, amikor tényleg voltak problémák a Nokia infráival. (6110, 6150)"
    A connectme kifejezetten a gprs internetezeshez keszult, nem valoszinu hogy gprs-re keptelen telefonok hibalistajat tartalmazna.

"Valamint miért van az, hogy a Westel GRPS FAQ-ban nem szerepel sem a Nokia, sem az infra, sem az IrDA szó?"
    Passz. Kerdezd meg toluk. A legkorrektebb lenne letesztelni x peldanyon, de ezt anyagi okok miatt nyilvan nem tudjuk megtenni.

"A Westelesek ügyfelei nem neteznek infrán át, csak a Vodafone-osok? Sokkal valószínűbb, hogy nekik nincs problémájuk vele."
    Vagy megvaloszinubb mivel nem keszitenek a connectme-hez hasonlo szoftvert (vagy igen?), nincs miben feltuntetniuk ilyen hibakat.

"Az egyik Pannonos reklámfilmben például a Nokia 6210-es telefont éppen infrán keresztül kötik a laptophoz GPRS alapú netezés céljából..."
    A reklamfilmek tenyleg mervadoak... Nekem legjobban az teccett amikor a csavo bekotetlen egerrel klikkelget. :)
  • Pheel
    Persze, hogy jobban kijön. De miért feltételezed, hogy a Vodafone, mint szolgáltató tökéletes programmal rendelkezik (ConnectMe), miközben a világ legnagyobb mobilkommunikációs cége köztudottan (hiszen benne van a FAQ-ban) rossz infrával hozza ki sorra a modeljeit, anélkül, hogy kijavítaná ezt a hibáját. Esetleg az a FAQ már évek óta íródik és ez a bejegyzés még akkor került bele, amikor tényleg voltak problémák a Nokia infráival. (6110, 6150)

Valamint miért van az, hogy a Westel GRPS FAQ-ban nem szerepel sem a Nokia, sem az infra, sem az IrDA szó? A Westelesek ügyfelei nem neteznek infrán át, csak a Vodafone-osok? Sokkal valószínűbb, hogy nekik nincs problémájuk vele. A Pannonnál nem találtam ilyen témával foglalkozó oldalt, de valószínűleg lenne, ha probléma is lenne.
    Az egyik Pannonos reklámfilmben például a Nokia 6210-es telefont éppen infrán keresztül kötik a laptophoz GPRS alapú netezés céljából...
  • magyar ember 2
    Mrrpedig ez az infras dolog netezesnel jon elo (mashol nemtom, de itt biztos - a vodafone szerint).

Nekem pl semmi bajom a connectmevel, akkor en is mondhatom hogy ebbol kifolyolag a nokia a szar. De ebben a kerdesben en azert jobban elhiszem egy mobilszolgaltato allaspontjat, akinek azert nem 1 keszulekkel van tapasztalata, mint 1 emberet, akinek viszont igen. Azt gondolom te is belatod hogy mar csak statisztikai alapon is jobban kijon egy hiba egy szolgaltatonal.
  • Pheel
    Nem netezek vele, de elég sok időt tölt megszakítás nélkül az infrán a telefon. Ezek szerint lehet mégis a ConnectMe szar? Lehet...
  • magyar ember 2
    "Akkor én valami Isteni gyermek lehetek"
    Nem te voltal tegnap az Eddy Murphys filmben? :)

Valakinek meg a 7110 mukodik tokeletesen, mig a kornyezetemben 4bol 4nek beszart a lehuzhato elolapja. Ebbol is jol laccik hogy az hogy neked epp nincs vele semmi bajod (netezel infra kapcsolattal?), attol meg lehet szar. Gondolom a vodafon nem 1 bejelentes alapjan allitja ezt rola (meg ugye a faq se a kivetelek gyjtohelye).
  • Pheel
    Bármilyen telefonnal képes kommunikálni, amiben normálisan van implementálva az EMS szabvány. Tudomásom szerint pl Siemens-ekkel tud. Motorolával sosem fog, mert ők saját kvázi-szabványt használnak, ami csak saját magával kompatibilis.

"fel se merult meg benned a nyilvanvalo teny hogy esetleg tenyleg szar az az infra?"
    Akkor én valami Isteni gyermek lehetek, akinek a világon egyedül tökéletesen működik az infra, esetleg az én telefonom valami különleges model lehet, hogy semmi bajom vele...
  • magyar ember 2
    Miert pont a connectme-vel lenne gond, mikor masoknak mind tokeletesen m1 (motorola, ericsson, stb), olyan nehez beismerni hogy az istenitett nokianak is bizony van hibaja? Mellesleg a connectme annyit csinal hogy felpakolja neked a kivalasztott telefonhoz a drivert, aztan a megfelelo beallitasokkal tarcsaz. Az most vagy, vagy nem, olyan nincs hogy majd menet kozben jol szetbontogat. Erdekes mod aki kabellel hasznalja a nokiat, az nem panaszkodik, az infrasok igen, fel se merult meg benned a nyilvanvalo teny hogy esetleg tenyleg szar az az infra? Foleg hogy a vodafonnal se CSOCSO fele "szakemberek" foglalkoznak ezzel, talan ertenek annyit hozza hogyha megallapitjak a problemat, akkor azt jol csinaljak.

Mivel kompatibilis a nokia? Gond nelkul kommunikal mondjuk egy siemenssel vagy ericssonnal, netan egy NEC-kel?
  • Pheel
    szerintem = szerinted
  • Pheel
    Most azért mert valakik anno elcseszték a connectme-t, attól még nincs semmi baj a Nokiák infrájával. Én játszottam már vele, küldtem vele névjegyet és kb kétnaponta kapcsolom számítógéphez, hogy manageljem a telefonom az infrán keresztül. Soha semmi baja...

Ja és a 6110 és a 6150 még tényleg nem IrDA kompatibilis infrával volt ellátva, de ha szerintem nem kompatibilisek a Nokia infrák, akkor te azóta nem láttál Nokia telefont. Ha megint azzal jösz nekem, hogy mivel azok nem voltak azok, ezért most sem az összes Nokia kompatibilis és hogy ezeket még árulják, stb, akkor jöhetsz azzal is, hogy a Nokia nem GSM kompatibilis, mert árulnak olyan telefont, ami ezt a szabványt nem támogatja.
  • magyar ember 2
    Na nekem meg a connectme-vel nem volt gondom, lehet hogy csak nokiaval szarozik. :)

Biztos 1szer jo lesz vmire az mms, de az nem ma van. Akkor meg lesz megujabb telefon (talan az is 32ert :)). Legnagyobb bajat a kis kepmeretnek latom, inkabb csak poenkodni jo, a sajat eskuvodet azert nem ezzel fogod megorokiteni. Legtobb ertelme ugy lenne, ha videotelefonkent lehetne hsznalni, es latnad a masikat duma kozben, ahhoz meg pont a masik oldalon kene a kamera. :)
  • magyar ember 2
    "Ha normális esetben ilyen arányban jön elő (és most nem is 100%-ot számolok, csak mondjuk 70-80-at), akkor hogyan lehet, hogy senki más még csak nem is hallott erről?"
    Erre nemtok mit mondani, a sajat szememmel lattam hogy ez tortent, hiszen allandoan mellettem szidtak a 7110et amikor csak hallozott mindenki a vonal tulso vegen. Hamar le is csereltek az osszeset. Lehet hogy bizonyos szeria volt hibas, nemtom, nekem ezekkel a 7110esekkel volt tapasztalatom, azok hibasak voltak.

"Direkt úgy van tervezve, hogy többezer, de akár még sokkal több nyitást is elvisel"
    Lehet hogy a tervasztalon meg ugy volt, csk aztan "made in China" alkatreszekkel potoltak.
  • magyar ember 2
    A kagylo eleg asszimmetrikus. :) Meg az inkabb a 7110 felekre vonatkozik, na az tenyleg kagylo (nem mintha baj lenne a kagylokkal, de akkor mar maradjunk a tenyeknel).
  • magyar ember 2
    "Egy telefon mindennapos használati tárgy. Emiatt kényelmesen használhatónak kell lennie."
    Ha mar a kenyelemnel tartunk, a t720 ott is vezet, nincsenek ugy osszezsufolva a gombjai mint egy nokianak.

"Bugatti meg a lada, de mindennapos használatra messze jobb a Lada."
    Az orosz tajgan biztos, europai utakon mar nem. :) Viszont ezt az osszehasonlitast a felsokategoria temakorben hoztam fel, amiben nyilvan nem jaccik szerepet hogy melyik kutyaszar allobb, vagy kell tobbszor rataposni hogy kiforduljon a bele. Itt fokent a design szamit (legyen kulturalt es elegans), valamint hogy minden lenyeges dolgot tudjon. Ennek a t720 mindenben eleget tesz.

"És itt teljesen mindegy, hogy hányan ismerik az adott típust, ez a típus tulajdonságaiból adódik."
    Elobb pl. pont a Kyocera, NEC parosra mondta Pheel hogy az nem eleg ismert nalunk. Akkor most hogy is van? Szar a NEC, Kyocera is, mert nem ismert, vagy naluk ez nem szamit, csak a motorolanal?
  • Cvd
    Átlagban semmi gond sincs az infrával, én simán tudtam játszani/adatot küldeni eddig minden nokia között, amihez volt szerencsém (6110, 6210, 6310, 7110, 9210). A connectme-vel ugyanúgy lehet gond, tekintve hogy ettől a problémától függetlenül is van egy halom hibája. Sokszor úgy behalt haveromnál, hogy nemcsak a progit, az egész gépet újra kellett indítani, sőt még a telefont is.:)

"Poennak biztos jo az mms, de mint minden csoda, ez is 3 napig tart," - Szerintem meg be fog jönni mint az SMS, de ezt majd meglátjuk. Igaz jelen pillanatban még nem túl elterjedt, de nagyon nyomják, szinte minden újabb típus tudja, sőt lassan nem is gyártanak telefont nélküle. Vagyis könnyedén hátrányba kerülhetnek a nem MMS kompatibilis telefonok. Az ára meg gyorsan elfogadható szintre fog süllyedni, mert ez a szolgáltatók érdeke is.
  • Cvd
    Én meg nem is hallottam még ilyen problémáról, holott 3 év alatt azért többet nyitogattam, mint más 1-2 hónap alatt.:) Ráadásul a szerkezete pont úgy van kialakítva, hogy a hangátvitel szempontjából lehetetlenség ennyire rövid idő alatt problémát előhozni. Direkt úgy van tervezve, hogy többezer, de akár még sokkal több nyitást is elvisel. Ha tényleg 4-ből 4 esetben volt velük gond 1-2 hónapon belül, akkor ott valamit nagyon nem jól csináltak. Ha normális esetben ilyen arányban jön elő (és most nem is 100%-ot számolok, csak mondjuk 70-80-at), akkor hogyan lehet, hogy senki más még csak nem is hallott erről?