40038
Windows Vista ( Fejlesztési kódneve : Longhorn ) a Windows XP utódja.

FAQ
  • [HUN]FaTaL
    Érdekes. Akkor az everyone tényleg everyone és ha lopják a wifit akkor még a szomszéd is tudja olvasni a könyvtáraid. :D Public foldershez semmi nem kell.
  • xNoodlex
    Jelszó beállítva. Felderítés, megosztás bekapcsolva. Everyonenak minden jog be van állítva. A helyzet: ugyanaz.
    De ez annyira nem is zavar, mert a laptopról tudok XPre és XPről is másolni, viszont pl. játékban se látják LAN-on egymást, akkor se ha az XP-vel kreálok és Vistával akarok rácsatlakozni. (egyébként Vista SP1 és XP SP3)
  • Dzsini
    kieg.: nála XPSP3, nálam VistaSP1
  • Dzsini
    Nem igazán - helyi hálózatban (még a tartománynév is más) a lakótárs usere+jelszava nincs bejegyezve nálam, a public mappákat pedig így is látja (ha be van kapcsolva a public folder sharing), valamint az egyéb megosztásokban rá az "Everyone"-ra vonatkozó jogok érvényesek.
  • [HUN]FaTaL
    A mindenkibe akkor tartozik bele ha a másik gépen is fel van véve ugyanaz a felhasználó. Tehát a névnek legalább egyeznie kell. Kivéve ha windows server mögött van és tartományban van mindkét gép. Akkor a "mindenki" az összes, a serveren fent lévő userre vonatkozik. Persze ilyenkor az egész jogosultságrendszer átalakul. :)
  • Dzsini
    az a "vistás laptop" felirat kitakarja a valódi nevét a gépnek, amit nem akart közkinccsé tenni :)

a név, jelszó nem kell, hogy mind a kettőn ugyanaz legyen, a publikus mappába berakott dolgokat anélkül is lehet látni. Viszont jelszavas bejelentkezés kell az XP-s gépre is - még ha automatikus belépés is van - az már beletartozik a 'Mindenki'-be, és tudja olvasni a Vistás gépek dolgait.

Ja, és természetesen legalább SP2 + frissítések, de inkább SP3 kell az XP-s gépre, hogy a hálózatkezelés jól működjön.
  • [HUN]FaTaL
    Mi az hogy Vistás Laptop nem érhető el?:D Adj normális nevet annak a gépnek. Másrészt a fájlmegosztást a vistan a hálózati és megosztási központban engedélyezd, meg a felderíthetőséget is és utána próbálkozz. Persze a felhasználónév és a jelszó mindkét gépen legyen ugyanaz és a megosztáskor is állítsd be a jogokat. Azt hiszem alapból "mindenki" "csak olvas" joggal hozza létre a megosztást. De ha nem egyforma a felhasználónév, akkor nem ér szart se, mivel az a "mindenki" az azon a gépen mindenki. Nem tudom mennyire sikerült leírni, remélem azért érthető lett a "mondókám". :D
  • xNoodlex
    Na a laptop, amin a vista van, már szépen látja a hálózatot. Tud másolni is törölni minden, de az XP-s gépről ha be akarok nézni a vistásra ezt dobja ki:

A fájlmegosztás engedélyezve van. Lehet, hogy a UAC kavar valamit?
  • zero_cool51
    NTFS, de nem lenne jó formázni, mert 1 Tera, és tele van cuccal :)
    Még adatvisszamentővel sem tudnék rámenni, mert nem tudnám elraktározni a mentett cuccokat.
  • [HUN]FaTaL
    NTFS? Mentsél le róla és formázd újra, nem tudok mást mondani.
  • zero_cool51
    Szerintem igen, felhasználóknál csak az én accom van, és rendszergazdának van írva (azért szerintem, mert installált vista van rajt a gépen)
  • Dzsini
    nem találok külföldi fórumokon hasonló problémákat vele :( másik USB-be dugva esetleg?
    rendszergazdaként próbálod importálni?
  • zero_cool51
    Igen, XP-n gond nélkül megy, ott tudom importálni a lemezt, csak a Vista nem szereti valamiért :s
  • Dzsini
    akkor valóban nem :)

másik (nem Vistás) géppel működik?
  • zero_cool51
    Ezt én tegnap vettem, RaidSonic Icy box, van benne egy 1000 és egy 500 gigás vinyó, szóval a kor nem lehet az oka :)
  • Dzsini
    nekem volt egy nagyon régi noname külső USB-s rackem (olyan régi, hogy a 120 gigánál nagyobb vinyóknál elakadt), azt nem tudta lekezelni a Vista, bárhogy próbálkoztam.
  • zero_cool51
    Épp ez a baj, hogy semmit nem tudok csinálni a merevlemezzel, csak tulajdonságok, és alaplemezzé konvertálás, állapotnál meg érvénytelen áll.
  • [HUN]FaTaL
    1. Vezérlőpult->Felügyeleti eszközök->számítógépkezelés->lemezkezelés, jobb klikk a vinyón és adj neki betűjelet.
    2. Passz, nem használok se tv-t se media centert, fater notebookjához volt távirányító az elsőre működött vele Home Premiumon és Ultimaten is.
  • zero_cool51
    Hali.
    Most vettem egy laptopot, rajta Vistával, de pár gondom lenne.
    1. rá van kötve USB-n keresztül 2 merevlemez, de amikor importálni szeretném őket, akkor nincs olyan, hogy idegen lemez importálása, csak alaplemezzé konvertálás lehetséges.
    2. kaptam a laptophoz távirányítót, de a media centert valamiért nem kezeli (Home Premium rendszerem van)

Ezekre mi lehet a megoldás?
  • [HUN]FaTaL
    Persze, csak frissíteni kell az XP-t. Volt valami frissítés az új hálózati protokolltámogatáshoz, amit a vista használ a tcp/ip-n keresztül, nem tudom, hogy az SP3 tartalmazza e már. A vista minden gond nélkül látja az XP-s gépet.
  • xNoodlex
    Vista és XP között routeren keresztül van valami esély LAN létrehozására?
  • Dzsini
    próbáld meg az AVG-t lecserélni valami másra (otthoni használatra az Avast is ingyenes), esetleg spyware/rootkit-keresővel nekiesni (van itt a fórumon spyware-es topic, ott tudnak jókat ajánlani).
  • gombost
    Sziasztok!
    A következő dologban lenne szükségem segítségre:
    Pár hónapja vettem egy új laptopot, amit OEM Vistával adtak. Egy ideig nem is volt semmi probléma, azonban kb. 1 hete elég fura dolgokat művel a gép. Böngészés közben néhány oldal beöltése közben a processzor és memória használaz az egekbe szökik (Firefoxot használok, de az explorer ugyanezt csinálja. Első körben vírusra gyanakodtam, de többszöri víruskeresés sem volt eredményes (AVG-t használok) és a tűzfalam sem jelez semmi szokatlan dolgot. Két napja újratelepítettem a rendszert, azt gondoltam, ez mindent megold, de a probléma továbbra is fennáll.
    Csináltam egy képet is a feladatkezelőről:
    Feladatkezelő
    (Sajnos a képbeszúrás nem megy nálam, úgyhogy csak így tudom belinkelni.)
  • [HUN]FaTaL
    asztalra klikk és ctrl+egérgörgő
  • Csisszancs
    Thx!
  • serkov
    Asztalon jobb klikk, nézet, klasszikus ikonok....
  • Csisszancs
    Üdv!
    Lenne egy olyan banális kérdésem, hogy hogy lehet az őrületes méretű ikonokat lekicsinyíteni? (Pár napja kezdtem a Vistát...)
  • Voyager88
    Köszi a válaszokat most méreteztem újra a partíciót 40 gigával remélem nekem is kihúzza mostmár 6-7 giga szabad hellyel :)
  • dolfy #37851
    Sziasztok!

Úgy gondolom, hogy egy általános problémával állok szemben de mégsem találok rá megoldást.
    Pár napja autómatikusan resetel a gép, amikor akarok boot-olni, azt írja, hogy a ntoskrnl.exe hibás file (corrupt), és hogy javítsam ki a file-t a Vista dvd-vel (eredeti).Meg is tettem, minden ok, de ha huzamosabb ideig ki van kapcsolva a gép és bekapcsolom akkor ezt újra megcsinálja esetenként kék halál kíséretében. Mit lehet tenni ilyenkor? Az érdekes pedig az hogy ennek a fájlnak a system32-ben lenne a helye de ott nincs.Lehet azért mert 64bites vistam van?!
    Előre is köszönöm a segítségeteket.
  • Dzsini
    a winsxs-t ne turkáld, azzal nem tudsz mit kezdeni kézzel.
    a 35 gigát feltölti a gép, legnagyobb része rendszervisszaállítási adatok, abból nyerhetsz vissza elég sok helyet, ha tényleg kell a szabad terület. ha nem kell, hagyd nyugodatan, hogy feltöltse a gép, a vinyóhely is - ahogy a memória - úgy jó, ha ki van használva.
    olvasnivaló a témáról
  • EK1TEP
    Nekem is ugyan ilyen gondom volt!
    35GB helyet adtam neki puff megtelt most adtam 40GB-ot most úgy ahogy elmegy folyamatos frissítésekkel 6-7GB szabad helyem van mindig, persze rendszeres takarítás mellet!
  • bon
    Igaz, és a sok telepítés miatt növekedik a mérete, bővebb info a #35059 meg a #35061-es hozzászolásban.
  • Voyager88
    Nemrég vettem új gépet, és mivel a 32 bites oprendszer már nem címezne meg annyi memóriát mint amennyi a gépemben van így gondoltam felrakom a 64 bites Vistát mivel a 64 bites XP-től mindenki óva intett :)
    Adtam neki 35 gigát a partíción. A gond az hogy napról napra kevesebb rajta a hely,és most ott tartok hogy 2 giga szabad van összesen. Eddig kisebb programokat (msn,winamp stb) és az office 07-t telepítettem csak erre partícióra. A kérdésem az lenne, hogy van rá valami módszer hogy ne hízzon így meg a Vista? CClenaert és wise disk cleanert próbáltam eddig, sok fájt töröltek de számottevő terület nem szabadult fel :(
    Neten utánanéztem és van egy winsxs mappa amiben nekem 10 giga cucc van viszont, csak írták hogy veszélyes turkálni benne. Mennyire igaz ez?
    Köszi a válasz előre is!
  • bon
    A frissítés adott időpontban futt le. Vezérlőpult\Windows Update-nál állítható. Egyéb esetekben nem használja a netet. Szerintem összeszedtél valami kártevőt. De a megnövekedett adatforgalmat az is okozhazja ha sok online videót nézzel. De ezek csak tippek.
  • tibcsi72
    Sziasztok!

Mobilnetet használok (korlátos forgalommal), s mióta az XP-t Vistára cseréltem hihetetlen mértékben megnőtt az adatforgalmam, annak ellenére, hogy a netezési szokásaim nem változtak (ugyanazon oldalakat nézem, ugyanannyi időt, stb.)... mi lehet ennek az oka? (a frissítést már letiltottam, mert az is folyton pörgette a forgalomszámlálót)lehet ezt valami módon szabályozni, beállítani? Válaszaitokat előre is köszönöm!
  • atesz25
    Sziasztok.Szeretnek kerdeyni, hogy miert ugral a talcan a billentyu nyelv hu es en kozott.nem marad hu most is azert irok igy.
  • balint1111
    Kösz jó lett az aktivátor.
  • Csisszancs
    Megoldódott a probléma! :)
  • Csisszancs
    Olyan problémám lenne, hogy ezt a notit össze szeretném kötni ezzel a hangfalszettel, viszont a fülhallgató-csatlakozáson keresztül nem megy át semmi hang. Mi lehet az oka? Vista fut a gépen és a hangbeállításoknál próbálkoztam állítgatni, de nem jött össze sehogy sem. (A kábelek biztosan jó helyen vannak.)
    Kösz előre is!
  • w77d
    akkó bukta...