64
Hogy is rippeljünk dvdt?
-
#22 Ez eddig mind fasza
en is igy csinaltam a dolgokat
de a vbr szebb kepet ad mint a cbr, mert a razos jeleneteket nagyobb bitrataval kodolja mig a csendesebbekhez kisebbe hasznal.
azert huz jobban affele a szivem :))
hangot mp3ba konvertalom meg a dvd2avi val, mert lehet, es a vdub is le tudja kezelni
szal mekkora az a minoseg amit meg divx5.02 pro val erdemes tomoriteni?
az 576x320 mar kicsi?
Az az 1:59-es az a film hosszat akarta jelenteni, szal 2 oras filmrol van sz, de nem szanok ra 2 cdt
a 2 passesnel meg mindket esetben a vfapi al avi kell hogy megnyitva legyen?
-
galocza #21 na, összedobtam egy amolyan "én így csinálom"-szerűséget. nem felsőfok, de kezdésnek elég. és tisztességes cuccokat lehet így készíteni.
progik:
smartripper
vfapi
dvd2avi (ld később)
headache
nandub
virtaldub
subrip
bitrátaszámoló progi
1. dvd rippelése: smartripperrel, a stream processing fül alatt kiválasztani a szükséges audio filét->demux to extra file
2. hang: headache-kel, meg kell adni az ac3at, az optionsban beállítani a bitrátát és a módot. én abr-t és ált. 112es bitrátát használok. 2 módja van, a float javasolt, de ehhez kell kell a vinyón + kb 2 gb hely. előnye, hogy gyors. a dumbhoz nem kell extra hely, de lassabb.
3. ismerve a film hosszát és az mp3 méretét, kiszámolható a film bitrátája.
4. virtális avi készítése: vfapi kodekkel. installálás után meg kell adni a smartripper által készített .d2v filét neki és pár másodperc múlva kész. nem minden d2v-t eszik meg a vfapi, azon ritka esetekben amikor nem, alkalmazható a dvd2avi. open/add: vobok hozzáadása, file/save project: d2v file készítése. ima, hogy ezt megegye a vfapi (megeszi 8).
5. kódolás virtualdubbal: virtális avi megnyitása; video/filters/resize, kívánt méret beállítása, majd a filterablakon: cropping, fekete szélek levágása. video/compression/divx5.02/configure: bitráta beállítása, 2-pass first pass; use mv file, use bidirectional encoding, use gmc pipa. file/save as avi, add operation... pipa, első menet mentése a munkasorba. video/compression/divx5.02 2-pass second pass, file/save as avi, add operation... pipa, második menet mentése munkasorba. file/job control: munkasor strart.
6. hang + video nandubbal: file/open video, video/direct stream copy, audio/(vbr)mp3 audio. file/save as avi. (nandubbal lehet ac3 hangot ill. 2 hangsávot is hozzáadni.)
7. feliratok rippelése, ha kell. -
galocza #20 1. az bizony lehet. a divx5 prociigényesebb mint korábbi testvérei. próbáld ki az ffdshow filtert lejátszáshoz, állítólag kevesebb kakaót eszik (iszik. mindegy 8)
2. nem értem, ez hogy sikerülhetett. extrém magas bitrátáknál előfordulhat, hogy hiába adsz többet, nem lesz nagyobb a file, mivel kevésbé már nem akarja tömöríteni a kodek. de itt nem ez a helyzet... passz.
3. 1.59? olyanról még nem hallottam.
4. az sok hely, 128cbr. használj headache+abr kombot ld lejjebb és feljebb. abrt/cbrt csak nandubbal lehet hozzárakni a filmhez, vdubbal nem.
5. nemtom. de a cropot és az átméretezést egy menetben, a kódolással együtt csináld. ld feljebb.
6. külön progival. doom9.org -on van ilyen, download/calculator.
ui: ld feljebb. -
#19 ÁÁÁÁÁ köszi Galoca.
Azóta nyomattam ám dolgokat le.
most meg elolvasom a cuccost, és lám.
1. 5.02 divx pro-t hasznaltam, de 576*320as film(utanna meg le voltak vagva a csikok) elegge szaggatott a 400as gepemen)
2. vbr 2 passest csinaltam, 800 mega lett akar 600 akar 1000 kbitre allitottam a dolgot
3. a film 1:59 es 1 cdre akarnam tenni, a minoseg azert jo lett igy is
4. a hang 128 kbites cbr mp3(vdubbal alavagom szepen)
5. a vdub jol kezeli a vagoplugint, de a nandub mert az eredetit akarja vagni? ha egyszer elotte van a sorban a resize?
6. a vbrben az a jo hogy a megfelelo reszekhez megfelelo minoseget( bitratat ) hasznal, es igy a gyorsabb reszek se pixelesednek mint a cbrnel, de viszont 2 fazis kell neki, es a meretmeghatarozast fogalmam sincs hogy kellene
szal most enyit tennek hozza az eddigieknel
ui: mit hasznaltok vagas/atmeretezeshez?
Nandub meg a first pass stat file elkesziitesenel is hulyult, mert megmondtam neki hogy no avi output, erre nem kiveszi elole a pipat? SZÍVÁS -
#18 szep latvany lehet :D -
#17 utoljara a fair uset hasznaltam, de az meg 3.11 hez keszult... inics valami frisebb valtozat? :D nagyon bejott az a kis program, egyszerü beallitani, mindent megcsinalt magatol, szepen dolgozott. csak nemtalalok friss verziot :D -
#14 easydivx.does.it elég király progi, sok dvd rippeltem vele -
galocza #12 az ogg tényleg biztos kóser, de a kompatibilitás okán én mégis csak mp3 párti vagyok, mégpedig abr. ez átlagos bitrátát jelölne, tehát a méret közelítőleg annyi mint cbrnél, mégis ott ad több kakaót ahol kell és kevesebbet ahol az is elég. ja headache megmondja előre, hogy x bitrátánál, adott ac3ból mekkora méretű mp3ra kell számítani. na jó, most már annyi t pofáztam, hogy írhattam volna egy gájdot is (nem mintha nekem felsőfokúm lenne dvdből 8) -
galocza #11 szintén doom9.orgon van egy segítség az átméretezéshez, szemét módon bemásolom ide (a film képaránya megtalálható a dvd dobozának hátulján, 4:3, 2.35:1 vagy 1.85:1):
1:2.35 movies: 720x304, 640x272, 576x240, 512x224, 480x208, 400x176
1:1.85 movies: 720x384, 640x352, 576x304, 512x272, 480x256, 400x224
1:1.33 movies: 720x544, 640x480, 576x432, 512x384, 480x368, 400x304 -
galocza #10 valamit elcsesztél (bár sbchez nem értek). divx3at felejtsd el, használj 5.02 two-passt.
egyébként van olyan film (pl lost highway 135 min->1cd!) hogy meglehetősen alacsony bitráta mellett is jó eredményt ad. -
galocza #9 1.) a 16:9 es filmek felbontasa (már amit eddig láttam) 720x576
Namármost az arány nem stimmel. 16/9=1.7777 720/576=1.25
a dvd felbontása 720x576, ami tényleg 1.25 azaz 4:3. de: nyilván feltűntek a fekete csíkok az alsó és felső széleken, ezek lejönnek a 720ból, és máris növekszik az arány. plusz biztos feltűnt, hogy vertikálisan meg vannak nyújtva a szélesvásznú filmek. kódolás előtt tehát át kell méretezni. 2.35ös filmnél pl általános a 640x272 (persze a csíkok levagdosása - cropping - után).
2.) a dvd2avi-val hogy lehet ugy dv2 filet készíteni, hogy az arányt megtartsa (nekem pl készített egy 16:9es filmből egy 4:3asat!)
dvd2avit tényleg felejtsd el
3.) A kbitrate meghatározása: kell hozzá ugye a film hossza, a hang kbitrateja, a véglegesnek szánt fileméret. DE! a felbontástól nem is függne? Nem hiszem hogy így lenne. mekkora az a felbontás amivel a bitrate calculátorok számolnak? mert a pal es az ntsc tipusu filmek felbontasa nem is egyezik meg. Szóval mit hogy miért?
NEM függ a felbontástól, hiszen itt azt adod meg, hogy x időnyi filmnek (na ezt a pongyola megfogalmazást) mennyi kakaót (tárhelyet) szánsz. itt tényleg a hangnak (ami foglal helyet az összméretből) és a film hosszának van szerepe. hosszabb filmre magától értetődően kevesebb bitráta jut.
4.) A hang. Ha túl halkra sikerült leszedni melyik az a program amivel fel lehet hangosítani?
javaslom a headache progit. ac3ból csinál oggot és mp3at (abr, vbr, cbr). a doom9.org ról letölthető. a dllek összevadászásához kellhet az oldal fórumának olvasgatása, mivel más filék kellenek 9x és nt alap alatt. de ha 1x megva a legtutibb. automatikusan megcsinálja a hangerőnövelést is. ja, és gyors. -
#7 oke koszi a felhomalyositast, gknot valamiert fagy, most a 3.11es nandubos 2passes tomoritest akarom kiprobalni, csak azt nem tudom, hogy ha vbr-t hasznal akkor hogy hatrozom meg a vegleges file meretet?
-
#5 igen, akartam mondani hogy egyrészt ott van a felhasználói részleg... -
#3 azt se vagom meg hogy belottem a kbitratat 670re, ez egy 2 oras fimnel 700 megat jelentene
de meg igy hang nelkul is divx5el tomoritve fele dvdmeretben is 1400 megas lett a file.
Szal mi a ..... van? -
zero_cool51 #2 használj vmilyen rendes progit, ne a dvd2avi-t. akkor inkább már pl. VirtualDub, stb. mondok még majd párat, mert én is most akarom elkezdeni. haverom nagyban űzi, megkérdem ő mit csinál. -
#1 Naszóval bevezető nélkül kezdeném, mert lenne néhány kérdésem, ami elég egyszerűen hangzik, számomra mégis bonyolult. Ezek pedig a következőek:
1.) a 16:9 es filmek felbontasa (már amit eddig láttam) 720x576
Namármost az arány nem stimmel. 16/9=1.7777 720/576=1.25
2.) a dvd2avi-val hogy lehet ugy dv2 filet készíteni, hogy az arányt megtartsa (nekem pl készített egy 16:9es filmből egy 4:3asat!)
3.) A kbitrate meghatározása: kell hozzá ugye a film hossza, a hang kbitrateja, a véglegesnek szánt fileméret. DE! a felbontástól nem is függne? Nem hiszem hogy így lenne. mekkora az a felbontás amivel a bitrate calculátorok számolnak? mert a pal es az ntsc tipusu filmek felbontasa nem is egyezik meg. Szóval mit hogy miért?
4.) A hang. Ha túl halkra sikerült leszedni melyik az a program amivel fel lehet hangosítani?
egyenlőre ennyi lenne a kérdésem. Ha valaki megválaszolná őket akkan örülnék
Köszi minden segítőkész emberkének