Opera

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Airbus A380
"A mérnök állítása szerint ez lesz az alapbeállítás, de – a Google-lal ellentétben – õk meghagyják a választási lehetõséget, vagyis a felhasználó visszatérhet a régi módszerhez, amikor a böngészõ rákérdez a frissítés telepítésére, engedélyt kér, ráadásul a nagy verzióugrásoknál továbbra is lesz párbeszédablak. (A Google felmérésekre hivatkozva nem engedélyezi ezt, mivel szerintük csak így biztosítható, hogy a lehetõ legtöbb számítógépen mindig a legújabb, az ismert sebezhetõségekkel már nem rendelkezõ, javított program fusson.)"

Tehát a Mozilla mégis csak ad majd választási lehetõséget. link

"A biliárd nem más, mint a tervezés magasiskolája. Nemcsak játék, hanem sokat ígér? sportm?vészet, melyhez egy sakkjátékos elméje és egy koncertzongorista keze szükséges." Albert Einstein

Airbus A380
Azt nem tudom nekem nem 7 van. Gondolom xp-n a FF is csendesen települ.

"A biliárd nem más, mint a tervezés magasiskolája. Nemcsak játék, hanem sokat ígér? sportm?vészet, melyhez egy sakkjátékos elméje és egy koncertzongorista keze szükséges." Albert Einstein

Penge4
"Vista/7 alatt megoldhatatlan a dolog"

Megoldható éppen, ha a program írója is úgy akarja, az egyik csúnya dolog és veszélyes a másik pedig elsõ alkalommal kér adminjogot, utána békén hagy.

Ez utóbbi nekem ugrott be hirtelen (mivel az FF módszerérõl még nem osztottak meg túl sok infót) és nem biztos, hogy így oldják meg.

Szóval: Mint már írtam a blogon is, megoldható Windows-ban, hogy bármelyik könyvtárnak (így a Program Files-on belüli Opera könyvtárnak is) adsz jogosultságokat. Például hozzáadod a user-t, aki írni és olvasni is tudja. Így nem ugrik fel az UAC.

Ez viszont nem biztonságos.
Bele lehetne menni a kérdésekbe, hogy az Opera telepítési könyvtára mennyire célpontja a kártevõknek, de ettõl függetlenül nem biztonságos. A neten összeszedett kártevõk általában a cache-ben "pihennek", de nem tudnak mit kezdeni magukkal, meg el is kapja õket már abban a pillanatban bármelyik vírusirtó.

Tehát az UAC és a jogosultsági szintek ugyanúgy megmaradnának és ugyanúgy feldobná az ablakot, ha az opera.exe magas jogosultsági szinten akarna futni, egyszerûen csak annyi változna, hogy közepes (useri) jogosultsági szinten is engedélyezné az Opera könyvtárban lévõ fájlok írását.

Tehát a vírus is csak itt tudna ténykedni a Program Files többi könyvtárában nem.

De éppen ez lenne a veszélye is neki, akárcsak a Chrome esetében, hogy a programfájlokat bármikor manipulálhatja egy kártevõ, mert a felülírás user szinten zajlik. Onnantól pedig ha a chrome.exe/opera.exe kér jogosultságszint emelkedést (mert például alapértelmezetté akarod tenni), akkor a felhasználók bizalmasan megadják neki.

Viszont az továbbra is megmaradna, hogy usermódú folyamat nem férhet hozzá adminmódú folyamathoz, kezdeményezheti az elindítását, még az UAC prompt-ot is jóváhagyhatja a felhasználó, de a megnyíló ablak tartalmához nem fér hozzá.

A második lehetõség már barátságosabb lenne, ez annyit takar, hogy az elsõ alkalommal, amikor a telepítés az az alapértelmezés miatt kell az UAC prompt akkor berakja a Task Scheduler-be az updater.exe-t, ami lefut x idõközönként magas jogosultsági szinten. Mivel a Windows feladatütemezõje indítja, így nem kér jóváhagyást (ahogy az Everest is ezt teszi már az 5-ös verzió óta, ha beállítod az automatikus indítást).

Az viszont tény, hogy az egyszerû usereknek így sokkal biztonságosabb, ha ez az alapértelmezett beállítás.

http://www.thevenusproject.com/ http://magyaropera.blog.hu

Dzsini
Vista/7 alatt megoldhatatlan a dolog, mert a Program Files mappákhoz adminisztrátori engedély nélkül nem fér hozzá egy program sem - ezért a csendes autoupdate nem mûködik, hacsak nem települnek át (a fõ modulokkal) a az Appdata-ba, mint a Chrome, de akkor újra kellene mindent írni hozzá.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Airbus A380
Az opcsi bejelenti a frissítést az értelmezésem szerint eztán a FF se fogja hanem csendben a háttérbe mindig a legfrissebb lesz fenn. Mint a Chrome-nál a user észre se eszi csak használja. Hasznos dolog.

Penge4
Látom, még mindig nem fogtad fel, hogy miért mondtam.

Az Operában már 10.5x óta automatikus, a Firefoxban meg az lesz. Két dolog ellen volt kifogásom.

1: Chrome-ban nem változtatható. Nem tudom beállítani, hogy NEM KÉREK autoupdate-et, hanem elõbb el szeretném olvasni a changelogot, majd eldöntöm, hogy kell-e.

2: A Local-ba települ, ami így a Windows 7-nél 2010-ben erõsen durva kategória.
Programfájlok a Program Files-ban, user és config fájlok az AppDatában, cache és töredezõ fájlok pedig a Local-ban. Ezt illene tudnia minden magát szoftverfejlesztõnek nevezõ illetõnek.

Azt meg leszarom, hogy Gizike nem elevál UAC-ot, mikor usermódban boldog-boldogtalan felülírhatja a chrome.exe-t és a chrome.dll-t, mert <b>nem védi semmi</b>.

Mellesleg nálam ki van kapcsolva az autoupdate Operában, minek ellenõrizzen feleslegesen, mikor úgyis jönnek RSS-ben a snapshotok.

Ha például webfejlesztõ lennék akkor valószínûleg a mostanit a Dragonfly bug miatt nem tettem volna fel.

Dzsini
van automata update az Operában is (végleges változatokra), már rég óta - igaz ez szól, hogy õ most frissít (nem úgy, mint a Chrome például)

én azt várnám el, hogy ezek közül bármelyik a normál Windows Update-en keresztül frissüljön (azért van ott), ne üldögéljen bent (amíg ki nem szedem) a java update, a flash update, a google update, meg a többi ilyesmi.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Airbus A380
A 4-estõl a FF is magától felteszi a frissítésket már várom mikor Penge ezt is trójainak nyilvánítja.... <#mf1><#levele>

Bár az opera is elfog ide jutni , muszáj lesz. Akkor penge mit használ? :D Vagy akkor már jééé nem is baj hogy "trójai" ? :D

Dzsini
az oldalkészítõ azt nézi, hogy a saját Firefox-án és a megrendelõ IE6-ján menjen :) a többi nagyjából mindegy.

(persze ez is túlzás és sarkítás, de láttam ilyet, amíg ilyesmit dolgoztam)

Airbus A380
Mert másnak nem a legjobb :)

a részesedése nem túl nagy, és az oldal készítõk csak ezt nézik.

Rage47
jah.. ma olvastam sg-n, hogy nem akarnak IE6ról váltani a britek -.-
Dzsini
régi beidegzõdés és lustaság az oldalkészítõk részérõl...

[HUN]FaTaL
Maszkold IEnek.

http://goo.gl/gd6Zi5

Rage47
Kezd elegem lenni, hogy egyre több oldalon találkozom a "Nem támogatott böngészõ!" felirattal, most pl. a Neptun felületén láttam. Miért nem képesek támogatni a legjobb böngészõt?!
[HUN]FaTaL
Az nekem is, de ettõl még be tudok lépni.

Ability
IWIW alapból Java alapú. Ezeket az értéket át lehet állítani, de marhára nem általános igazság. A munkamenet védelme más kérdés, az IWIW nem egy fejlett és modern oldal. Több értelme lenne az Auth süti lejáratának átírása, de ha van eszük akkor azt is ellenõrzik.

A Google Groups egyedi sütijének semmi köze a munkamenetekhez. Minden szempontból lényegtelen információ, nem is kell védeniük, akkor lennének hülyék ha megtennék. Fõleg hogy belépés nélkül nincs is rá sokkal jobb megoldás. A munkamenet tekintetében van ellenõrizhetõ adat a szervergépen is, így ez teljesen más szituáció, a hitelesítés szerveroldalon történik. Kétlem hogy a munkamenetazonosítóval ugyan ez mûködne, fõleg hogy minden újrahitelesítés után új azonosítót kapsz, függetlenül attól hogy a régi érvényes-e még.
Penge4
Ettõl függetlenül próbáld ki, mûködik. És nem az iwiw az egyetlen ilyen oldal.
Olyan oldalak is vannak, ahol a több böngészõs egy idõbeni bejelentkezést a hosszú Session ID másolásával lehet elérni.

A Google Groups-on még a mai napig mûködik a 18 éven felüli kategóriában lévõ listák meglátogatásakor a confirm dialógus után eltárolódó cookie 24 órás lejárati dátumának átírása. Pedig a Google-nél nem teljesen hülyék dolgoznak.

Ability
http://www.php.net/manual/en/session.configuration.php
http://www.php.net/manual/en/session.configuration.php#ini.session.gc-maxlifetime

"So we have a session cookie with a lifetime until the browser is closed, but the garbage collector might delete the session file much earlier. In this case, and if there is a session request after the session file has been deleted, a new session is created and the old session information is lost."
Airbus A380
Bejött kösi :)

Airbus A380
ok kipróbálom.

Penge4
Ctrl+Enter (ez mindenhol mûködik).
Utána meg ha nem akarsz kínlódni vele írd át a PHSESSID (vagy valami ilyesmi nevû) cookie lejárati dátumát (jobbklikk->Oldal tulajdonságai->Sütik).

Airbus A380
Van bent 1 másik ilyen kieg. és az érdekes módon mûködik csak az iwiw-es nem... se kulcsal se semmivel... de mivel a másik kiegészítés mûködik gyanítom jól csináltam.

Egér-gesture-öket nem használom. A beírás és a kulcs is megy.

Airbus A380
Igen. Neked a kuulcs vagy az egér elhúzás is megy vagy csak a kézi beírás?

Nálam jó, valamit te rontottál el. Újraindítottad az operát?

Airbus A380
Nekem nem jó de miért ? Úgy csináltam ahogy a blogon van írva csináltam mappát blabla... de ha elhúzom az egeret ugyanúgy kiugrik.

Dzsini
tedd fel a linken található scriptet és felejtsd el a problémát :)

Airbus A380
Nem szép hozzá állás. Na mindegy végül is Chrome-t nyitok Operából és onnan lépek be de akkor is....

Jah kösz :D Nem is tudtam, hogy most már mûködik :D

Dzsini
mikor láttál megfelelõ üzletpolitikát a wiwtõl? :)

amúgy a CIB bank a másfajta JAVA beépülõ miatt volt problémás, mióta az Opera is az operációs rendszerre telepített plugint használja, azóta az teljesen rendben mûködik.

Készítõnek <#eljen> Iwiwnek <#levele> Tiszta szégyen, mint a CIB internetbank..... mi az hogy alacsony az elterjedése? És akkor mi van? Ez nem a megfelelõ üzletpolitika...

Dzsini
mert az iwiw bejelentkezõfelülete szarul van megírva - szóltunk nekik is, közölték, hogy egy alacsony elterjedésû böngészõ miatt nem fogják javítani, tehát tudják, hogy náluk van a gond.

addig is itt a javítás: http://my.opera.com/szasza/blog/show.dml/488688

Én se használom soha most már :D Inkább facebookozok. Bár azt se nagyon :)

Airbus A380
Ugyan ez van nekem is hiába húzom el az egeret (a kuilcsos "titkos" megoldása) kiugrik lemértem van 3 mp-ed hogy rányomj a gombra ha nem akkor jön az idegeskedés meg az inkább más böngészõ használata. De én már ott tartok hogy kézzel sem hajlandó bevenni a jelszót, na ez az ami már azért a vicces kategória.

Dzsini szerintem jobb lenne ha nem tennél megjegyzéseket több millió emberre...... Iknkább azt mond meg az opera miért nem képes iwiwen normális mûködést produkálni. És ez már évek óta így van azt hiszem az opera mérnököknek volt idejük kidolgozni a megoldást.

Airbus A380
Ez a gond már õsidõk óta megvan nem csak az új operánál itt sose veszi be a jelszót és nem mûködik az egér húzása sem. Bármit mondasz akkor be kéne engednie.... a reklámblokkolást kivettem script meg nincs is mivel azt se tudom hogy kell rárakni.

Dzsini
ez sajnos ismert (bár van, aki nem panaszkodik rá), valami hülye script van az iwiw bejelentkezõoldalon

(így jár, aki wiw-et használ)

Nekem iwiwwel az a gondom, hogy ha beillesztem az operás jelszót (megnyomom a kulcsot) egybõl kitörli azonnal valamiért. Mindig gyorsan meg kell nyomni többször egymás után.

Dzsini
rengeteg hibája van, amirõl tudunk - de a jelszókezelõ egyike azoknak, amire mostanában abszolút nem volt panasz. és ha a paste mûködik, és a kézzel beírás nem, akkor ott nem a programmal van baj, hanem a kézzel beírással.

(zárójelben: az iwiwre belépésnél az is lehet a gond, ha valamilyen reklámblokkolást / userjs-t használsz, az be szokott kavarni (nem csak Opera alatt))

Airbus A380
Szerintem tudsz olvasni és értelmezni is. NEM ÍRTAM EL UGYAN AZT ÍRTAM BE. Persze könnyû ezt írni az opera védelmébe.,... nem ám nehogy elismerd hogy bármi hibája is van . <#mf1>

[HUN]FaTaL
Mert elírod.

Airbus A380
HELP. iwiwre akkor sem tudok belépni opera alól ha kézzel írom be a pass-t. Ha belépek a lastpass széfembe és kimásolom (ugyanazt amit kézzel írtam...) beveszi és beenged. Miért?

Én is így használom. Nem nagyon használja más a gépemet, de van bennem egy egészséges paranoia :D Ne olvasgasson bele senki az emailjeimbe.

Airbus A380
Rájöttem :P

Dzsini
a Lastpass-nál mennyiben is van másképp? Ott pedig azt kell megadni belépéskor, hogy hozzáférj a többi jelszavadhoz :)

Airbus A380
Az engem idegesített. Én ha nem vagyok a gépnél kikapcsolom a böngészõt így meg naponta 10-szer fárasztó volt neki megadni. Bár igaz jogos akinek van 1 kis esze az levédheti.

Dzsini
erre találták ki a mesterjelszót az Operában :)

Airbus A380
Egyébként az opera jelszó rejtõje is csak addig biztonságos amég 1 olyan nem ül a géphez aki tudja hogyan kell rávenni az operát,hogy bevigyen 1 oldalra.

Dzsini
akkor ezekhez minek a "jajjdebiztonságos" jelszó?

Airbus A380
Fura de a Facebook botrány nem is izgatott. :) Semmi kompromitáló nincs kinn-t innentõl nem izgat. A kényes oldal meg kinél mit jelent. A lastpass nekem csak cset , fórum meg egy két más oldal jelszavát tárolja. Úgy gondolom ha ilyenekhez esetleg hozzá férnek az sem mérhetetlen katasztrófa.

Ability
Plusz mint írta elõttem valaki, ki kell találni egy erõsebb sablonjelszót, aztán oldalanként valamilyen kis egyedi megkülönböztetéssel de majdnem ugyan azt használni. Nem olyan nehéz megjegyezni 2-3 hosszabb és cifrább jelszavat, amiben oldalanként 1-2 apró módosítással használod. Persze ügyesen kell elrejteni benne az XY oldalhoz köthetõ kis kivételeket, ne lehessen rájönni hogy hol és mi alapján módosul a sablon.

Viszont ritka amikor az eredeti, visszafejtett jelszavakat kaparintják meg, nem emiatt kell annyira aggódni.