23
  • Bonewerkz
    #23
    szerintem mar csokken is... vagy legalabbis egyoldaluva valik. Ha, pl. az autoipar is ugy fejlodott volna, az utobbi idoben, mint pl a szamtek, akkor a hetvegen a nommel lepattannek a sziriuszra, es neznenk a naplementet valamelyik exobolygon:)
  • Bonewerkz
    #20
    vik: en is valami hasonlot hallottam... egyebkent mindenesetre erdekes, hogy az emberiseg evszazadokon, evezredeken keresztul nagyjabol azonos fejlodesi szinten elt, es csak az utobbi par szaz evben gyorsult fel a fejlodes szinte exponencialisan... tobbszor eszembe jutott, hogy talan kicsit besegitettek valakik....
  • Vik1984
    #19
    // Off-topic:

    Egyetemen most tanultuk az n-dimenziós vektortereket. Érdekes volt, körvonalazódott (nemcsak) bennem egy elmélet, hogy egy négydimenziós hipergömb felülete a mi kis háromdimenziós világunk. Ez a hipergömb pedig tágul az idő változásával, így lehetséges csak az, hogy minden űrbeli objektum távolodik egymástól...
  • Fatality
    #18
    Roppant egyszerű oka van annak, hogy az ember miért nem képes elképzelni a végtelent. Azért mert az ember agya véges.
  • Inquisitor
    #11
    A multkor meg egy bazinagy ködött (felhőt?) találtak ami alkoholból ált.
    Nem vagyok asztrofizikus, ezért esz a penész, hogy hogyan alakult ki.
    (Jabba a Hut egyik szeszcsempész hajója rosszul navigált a meteorit mezőben ... ;)
  • pilóta
    #10
    Egy ufó család beszélget a föld körüli pályán:
    -Nézd milyen aranyosak drágám.
    -Szerintem meg tök idiótának néznek ki.
    -Nézzétek gyerekek, eszközöket is hasznának. Ilyenek lehettek az őseink is hárommillió évvel ezelőttt.
    -Ne rosszalkodjatok gyerekek, mert legközelebb nem jövünk el az állatkertbe!
  • Hmuda
    #7
    De azt is vegyuk figyelembe, hogy az emberiseg elegge megkesett faj. Elvegre a dinoszauruszok uraltak a Foldet, ami meggatolta, hogy rajtuk kivul mas uralkodjon. Sajnos a dinok nem emelkedtek ertelmes szintre. Vagyis az emberiseg tobb mint 65 millio evvel van lemaradva. Marpedig ennyi ido alat csak rajottek volna a tobbi civilizaci kepviseloi, hogy hogyan lehet csillagkozi utakat megtenni. Vagyis harom lehetoseg van:

    1: vagy lehetetlen csillagkozi utakat megtenni (amit mar megcafoltak a napvitorlazas elvevel).
    2: vagy leszarjak a Foldet es nem is akarnak velunk kapcsolatot teremteni.
    3: varnak amig magunktol jovunk ra, hogy hogyan kell interstellaris utakat megtenni es aztan neznek be hozzank.
  • TheZsenyka
    #5
    Igen, ez jó kérdés. Ha egy feltételezett civilizációnak csak 1000 év előnye van (jelentéktelen idő) akkor már hallanunk kellett volna róluk... jójó... mondjuk hogy 1000 éven belül nem válik lehetségessé csillagközi távolságok rövid idő alatt történő leküzdése; de mi van egy olyan civilizációval, amelyiknek 1 millió év (szintén jelentéktelen idő) "előnye" van. Persze más kérdés, hogy egy más fajta civilizáció milyen ütemben fejlődik. Lehet, hogy 1 millió év alatt fejlődik annyit (egy feltételezett civilizáció) mint az emberiség 1000 év alatt. Lehet más az életritmusuk. Lehet, hogy ezer éveket élnek (emberi léptékkel). Vajon lehetséges az, hogy léteznek civilizációk, amelyek néhány emberi év alatt eljutnak a leg primitívebb technológiai színvonalról a csúcsra? (ehh, lehet hogy kicsit offtopic)
  • Zombye
    #2
    Ha ez így van, akkor nekik nyílván jóval fejlettebb optikai cuccaik lehetnek mint nekünk, hiszen mi a jupeternél kissebb méretű égitesteket nem észleltünk még más csillagok körül keringeni.

    Szóval, ha valaki pl 60 fényév távolságból már "látja" a földet, az szerintem már azt is meg tudja állapítani, hogy nem csak víz, hanem iszonyú mennyiségű aminósav stb szerves molekula van a bolygón, kvázi életnek is lennie kell, bár arra nem eskódnék meg, hogy azonnal meg tudnák e állapítani, hogy csak szimpla egysejtű életforma van azon a távoli bolygón, vagy esetleg értelmes intelligens lények lakják.

    Lényeg a lényeg:

    Ha elég fejlett optikai berendezéseink lesznek ahhoz, hogy bizonyossággal meg tudjunk találni egy föld méretű bolygót egy idegen csillag körül, ráadásul ez a bolygó megfelelő távolságban is kering a csillaga körül, nagy valószínűséggel már meg tudjuk majd állapítani a bolygó légkörének összetételét stb.

    Asztat mondják az okos emberek, hogy erre kb 10-15 év múlva kerülhet sor.
  • TheZsenyka
    #1
    Én arra is kíváncsi lennék, hogy a környékünkön figyelgeti-e valaki a Földet, azt találgatva hogy van élet rajta.