Digitális és analóg fényképezőgépek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Gondolom szempont volt a 360 fokos, szép körpanoráma is, szellõzõ kürtõk, antennák és kéményerdõk nélkül.

Hát ha már így nekiálltak, csinálhatták volna valami jobb helyrõl is, mert a János-hegy rohadt messze van. Próbálkoztam már onnan telével fotózni, de vagy párás az idõ, vagy annyira mozog a levegõ, hogy elkenõdik az egész kép. Tuti inkább felkunyeráltam volna magam mondjuk a SOTE tetejére a Nagyvárad téren.

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

Magyaroké az új világcsúcs!
http://pixinfo.com/hirek/2010-07-27_272856

5Dani
Szerencsére elfelejtettem, mi volt?

When someone saves a new HDR photo, god kills a kitten. Gyerekmunka jó, maláj elnök rossz! http://www.flickr.com/tokeletlen/

DirtyGab3sz
Mizu pillangókisasszony vazze?
Felébredtél téli álmodból?😊
Hallod...ez a fotómaraton mekkora egy elcseszett baromság lett idén..😄😄😄

http://www.flickr.com/people/46265283@N06/

Blasta
szia
kerdeseidbol azt a kovetkeztetest vonnam le, hogy nagyon amator vagy a fotografia teruleten. ebben az esetben tenyleg totalisan mindegy melyik gepet veszed, nem fogsz veluk meg sokaig olyan fotokat kesziteni, mint melyeket a neten nezel amikor osszehasonlitod oket.
akar canon, akar nikon mellett dontesz tudnod kell, hogy jol dontottel, mert a legjobb minosegu, hobbi fotozasra IS alkalmas marka kamerajat valasztottad, ezek utan a GEP KEPESSEGEI, KEPMINOSEGE nem fognak a tehetseged es elhivatottsagod utjaba allni.
autos hasonlattal elve: audi vagy bmw? mindket marka megbizhato, fasza felszereltsegu es kenyelmes autokat gyart (kerem az autobuzikat ne ebbe a hasonlatba kossenek bele), barmelyiket veszed, egy jo autod lesz.
szal tenyleg total mindegy melyiket veszed, ha kitarto vagy es erdekel a fotozas elobb-utobb a fotozas es a keszitett kepek orommel fognak eltolteni.
fogdosd meg oket, kapcsoltasd be, nezd meg a menurendszert, a kezelesuket es utana donts.

amugy a kitobik kozott egyk markanal sincs nagy kulonbseg, a legolcsobb obik ezek, ugyan olyan ratyi a minoseguk akar canont akar nikont valasztasz.

nekem canonom van (ketto is) neken a canon nyujtja azt a kenyelmet, kepminoseget, megbizhatosagot amit elvarok egy ilyen aru keszulektol.

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

sosem volt igaz...

az igaziak Hasselblad-ot es Leica-t hasznalnak es khaki mellenyben es szafari kalapban setalgatnak az ehsegtol mozdulni alig tudo indiaiak kozott...

a tobbiek meg bohocok<#bohoc>

http://gaborszantai.co.uk/

Dzsini
" én canont vennék, " - és mi tart vissza? Keresel valami kapaszkodót, amit okolhatsz, ha valami nem lesz tökéletes?

Nem a kitobin múlik, hogy érdekes, élvezetes képeket készítesz-e vagy sem.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

5Dani
Az már rég nem igaz, hogy a riporterek mind Canonnal nyomják.

When someone saves a new HDR photo, god kills a kitten. Gyerekmunka jó, maláj elnök rossz! http://www.flickr.com/tokeletlen/

köszi😊

az az igazság, hogy én canont vennék, már csak azért, mert akiket így látok riporterek meg nagyobb emberkék szinte mind kanonnal lövöldözik, tetszik a szép képe meg a fullHD videó, de amilyen objektívet adnak hozá az nagyon lehozó...ráadásul azt mondják, hogy azok nagyon hamar megadják magukat. Nikon-t csak a jó minõségû kit objektívért venném meg + még Scott Kelby választásában bízok, mivel neki is van egy ilyen és nem gyenge képeket tud vele kreálni. Kit objektív nekem azért lényeges, mert nem sûrûn fogok obikat vásárolgatni. Eddig csak Nikon D300 és Canon 1000D volt a kezemben, canon kicsit "mûanyagos" volt, nemtom 500D mennyivel másabb minõségû
5Dani
Tehát a Canont.

Dzsini
mivel mindenkinek húz valamerre a szíve, ezért elfogult lesz. te meg dönts kedved szerint. ha bárki más döntését követed, azzal csak magaddal szúrsz ki, mert végig ott lesz benned a "másikat kellett volna", ráadásul bármi nem tetszik rögtön nekiállhatsz a "az a hülye mondta, hogy ezt vegyem" körnek - erre pedig senkinek nincs szüksége.

Vedd meg azt, amelyik kézben jobban tetszik, és amelyiknek a tudása és a készült képek (az objektívtõl és az "elõhívástól" legalább annyira függ, mint a váztól) alapján jobban tetszik, vagy amelyiket el tudod képzelni, hogy sok év múlva is használod (vagy akár egy utódját), azt vedd meg.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

na most már csak azért is felteszem a kérdést: Canon 500D v Nikon D5000?
melyikkel lehet zajmentesebb és szebb képeket csinálni?

ez a kérdés lassan 1,5 hónapja éget és egyszerûen nem tudok dönteni a kettõ között...megkérdeztem már rokonomat is, neki egy 40D-je van 3éves és még mindig kitûnõen portrézik vele), meg egy másik rokonomnak is olyasmi kaliberû canonja van, de én azt a szintet nem bírom megfizetni (Nekem max a 170 ezer és nem több). Bementem már fotós üzletbe is, ott egybõl ezt a canon vs nikont vágtam az eladó fejéhez, õ a nikont ajánlotta azzal érvelve, hogy a canon olyan képet csinál az emberi bõrrõl, mintha egy hullát fényképeztek volna..ok..hazajöttem és lám, láttam, hogy a honlapjukon csak pentax és nikon gépeket árultak...szal rögtön tudtam h érdekbõl ajánlotta a nikont.

És igen, van még egy másik tisztázatlan kérdés bennem amit színtén nem értek: hogy lehet az, hogy a Canon 500Djelentõsen drágább, mint a D5000? fullHD és a 920-as képernyõ ennyibe kerülne?

Legyetek szívesek, és valami olyasmi válaszokat írjatok, amivel egyértelmûen eltudom dönteni azt, hogy melyiket vegyem meg. (nem ilyet várok: Canon, csak mert.)
Most látom, hogy hülyeséget írtam a vonalsûrûségre. Nyilván az 50 /mm meg a 100/mm kicsit sok lenne. Szerintem inkább 5/mm és 10/mm a helyes érték, de meg kéne nézni valahol.

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

DJ RX7
5Dani

Atika :o)
Sziasztok mi annak az oldalnak a neve ahol kulombozo obikkal keszult kepek vannak fent? Koszi

(&#175;`&#8226;.¸¸.&#8226;´&#175;`&#8226;.¸¸.&#8226;~>

Tetsuo
Persze, de ezen kivul feltetelzzuk minden mas ua, kulonben irtad volna..
De mar latom, ez nem ennyire egyertelmu, bocsi, engem meg is leptek az adatok.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

oneal1
Ez viszont kimerítõ válasz,erre voltam kivancsi,koszonom!

!Forza Ferrari!

oneal1
Ne haragudj de ezekbol meg nagyon nem egyértelmû..

!Forza Ferrari!

Ja, és a válasz persze az, hogy a 300-as élesebb lesz 8-as blendénél. De az ránézésre is egy jóval újabb konstrukció, van benne IS stb. A 400-ast szerintem már csak állványról lehet használni.

azok a számok semmit nem mondanak az élességrõl...

Itt vannak az MTF grafikonok.

EF 400mm f/5.6L USM

EF 300mm f/4L IS USM

Ezt úgy kell nézni, hogy a vékony vonal 100 vonal/mm, a vastag 50 vonal/mm-re vonatkozik, a kék 8-as blendére, a fekete pedig teljesen nyitott blendére. A folytonos vonal a képkocka átlójára, a szaggatott pedig arra merõleges irányra vonatkozik. A vízszintes tengelyen az optikai tengelytõl mért sugár van mm-ben, a függõlegesen pedig a kontraszt. Ezeket a görbéket elvileg ki lehet mérni úgy, hogy adott távolságban letesznek az objektív elé egy fekete-fehér csíkos céltárgyat, de azt hiszem a canon szimulált adatokat ad meg. Az élesség itt vonalélességet jelent, vagyis azt, hogy a fekete-fehér céltárgy milyen kontraszttal jelenik meg a leképezéskor.

Minél vízszintesebbek a vonalak, annál inkább egyforma a kép középen és a széleken. Minél feljebb futnak, annál jobb a vonalélesség. Minél inkább együtt megy a vastag és a vékony, annál jobb a feloldóképesség, minél jobban együtt meg a folytonos és a szagatott, annál szebb a háttér elmosása nyitott blendénél, és minél inkább együtt megy a kék és a fekete, annál szebb az objektív rajza nyitott blendénél. Általában úgy készülnek az objektívek, hogy 8-as blendére optimalizálják õket, úgyhogy általában ott lesz a legszebb a rajz.

Tetsuo
tudod mi az, hogy 300? meg f-ertek? esetleg, hogy is? 😊 mert akkor tudod a valaszt is.. 😉

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

oneal1
hello!

egy olyan kérdésem volna hogy melyik objektív csinál élesebb fotókat?
canon 300 f4 IS L vagy canon 400 L 5.6

köszönöm!

!Forza Ferrari!

Higany
Köszi!

DJ RX7
ha jön új modell biztos lemegy az elõdnek az ára. egyébként a review meg éppen azért van, hogy elolvasd a tapasztalatokat és a vélemény nyilvánítást. itt egy angol review. itt több gép is van a tesztben szóval ez segít a választásban.

:3

Higany
Sziasztok! Errõl a géprõl mi a véleményetek/tapasztalatotok? Szerintetek érdemes jelenleg megvenni, vagy mivele nem egy új modellrõl van szó, érdemes talán év végéig várni vagy valameddig, mert esetleg jön újabb és akkor leviszik ennek az árát? Elõre is köszi a hozzászólásokat, infókat! Üdv és jó hétvégét mindenkinek!

BiG G
D:

http://flickr.com/gergokiss/ BF3: [KCLE]gergeoux

5Dani
Ahogy egy liter 95-ös is annyiba kerül mint egy tábla étcsoki.

közben eszembe jutott egy tipp--> talán azért több a 105ös, mert nagyobb a látószöge?
Az hogy lehet, hogy ez és ez ugyanannyiba kerülnek?
HTS s3rg1nh00
a holdfotó csak egy példa volt,de gyengébb fényviszonyok közt akadt már eset amikor nem találta a fényképezõ a fókuszt és nekem kellett megkeresni-és kicsit bajban voltam a szokatlan helyzettel😊

BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D

5Dani
Jobb.
Töltõnek IPC-1L, akkunak alacsony önkisülésû, ahogy már említettem -.-
Minden más csak önszopatás.

Breki33
Ez esetben a 7-8 ezer a IPC-1L, nem a Lidls pont az volt a kérdés hogy egy 7-8 ezres töltõ annyival jobb-e a pl általad is vettnél
AF-S-ként jelöli a Nikon, a sima AF jelölésûben nincs. Ahogy írták csak AF motoros vázakkal mûködik együtt.

A Canon EOS rendszer több mint 20 éve az objektívbe épített fókuszmotorokon alapul. Egyik vázában sincs, tehát nem fontos.

A Nikon az utóbbi idõkig kitartott a vázba épített megoldás mellett, de pár éve gõzerõvel adják ki az AF-S objektíveket. Ami megjelenik tõlük, már mind obiba épített motoros.

A gyakorlatban nem sok a hátránya már a Nikonnak. Legalább 20-30 ilyen objektívet kínál és a külsõ gyártók is egyre több ilyet kínálnak. Több tucatról van szó. Akadhat néhány régebbi típus, amit nem tudsz AF-fel használni.

Nem igaz. Az AF azt jelenti, hogy van AF csatlakozójuk, a vázban lévõ motorhoz. (tehát nem full manuális objektívek)
mondjuk amiket eddig találtam nikon obik mind AF-es (gondolom az auto focus rövidítése, magyarán obiba van a focusmotor, jól mondom?)
magyarán kell az a fókuszmotor a gépbe... ohyea
5Dani
És a képeid hány százaléka holdfotó? Még egy 5D-n sem öröm manuálisan fókuszálni, hát még egy cropos gépen.

HTS s3rg1nh00
akkor állítasz fókuszt manuálisan
egyébként is elõ fog fordulni,pl.Holdat fényképezni én eddig csak úgy tudtam rendesen,AF-el nem(de ez lehet azért is,mert én vagyok balfasz<#hehe>)

BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D

Köszi szépen!

na, következõ ravasz kérdés: mennyire fontos az, hogy maga a vázban legyen az automata fókuszmotor? Mert azt tudom, h ha a vázban van ez a szerkezet, meg az obi is olyan, akkor a fókusz az attól függetlenül mûködik, de ha olyan vázam van, amiben nincs ez a motor (D5000), meg az obiban sincs ilyen ketyere, na akkor mi van? akkor magyarán b***hatom a tudományomat?

Mert am. it én néztem a kínálatot, egy váz amibe van fókuszmotor az a D90-nél kezdõdik, az meg nem occó...
DirtyGab3sz
Bakker....én 5 rugóért vettem a digitcamban eneloop-ot..töltõt+4 akksit...😄

http://www.flickr.com/people/46265283@N06/

Breki33
most akkor ha van egy ilyen a képhez hasonló töltõm amihez nincs ilyen mint amit a Lidl-nél írnak, hogy inteligens töltésvezérlés, kisütés, automatizált akkufelismerés stb attól még nem rosszabb sõt ha jól értem jobb?

Tehát akkor csak ilyen 7-8 ezrest éri meg venni a Lidl-ben kaphatót nem?
Bruk
Bár most olvasom hogy a töltõkrõl kérdeztél...

Bruk
A Lidl-ös nem fogja sokáig bírni, szerintem. Nekem van 2 kodak, 2 panasonic és egy noname. A kodak és a panasonic egész jól bírja, de a másik kb 10-20 kép (vagy lehet kicsivel több) után lemerül.

Dzsini
ja, és biztosan lekapcsol, így nem tölti/melegíti túl az akkumulátorokat.

Dzsini
ez esetleg azért jobb a lidl-féléknél, hogy (valószínûleg) 4 ágon tölt, vagyis tud egyesével, kettesével tölteni, míg az egyszerûbbek csak mind a négyet.

Breki33
Egy ilyen töltõ amirõl írtok látom 7-8 ezer forint.

A Lidl 4000 forintos ezekhez képest sokkal gagyibb lehet?

Vagy ilyen olcsóbb esetleg elemekkel együtt kapható töltõnél mint pl ez azért jobb?

5Dani
IPC-1L, az általánosan ismert über-töltõ, aztán mégis leállt elég hamar a töltéssel ezeknél a Lidl-s akukknál (216 és 342 mA közötti értékre töltötte õlet, aztán miután egy bõ fél napra beraktam a primkó töltõbe, mind 2000 mA felett teljesített). Formázást természetesen tud, jó néhány régi akkut hozott vissza a halálból.

Dzsini
ha formázatlan az (NiMH) akkumulátor, akkor elsõre tényleg alacsony töltõárammal kell (a névleges Ah kb. 1/10-e, minimum 10 órán át), de ez fura, hogy egy modern eszköz nem tud ilyesmit... nincs "formázás" beállítása?