Digitális és analóg fényképezőgépek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jós nem vagyok, tehát nem tudok pontos dátumot mondani, de biztos még nagyon sokáig. Kb. 20 éve van EOS rendszer, akkor azért volt rá szükség, mert idõszerûvé vált. Még mindig az. Nincs rá oka a Canonnak, hogy hirtelen lecserélje. Nem történtek olyan gyökeres változások 20 év alatt, hogy új kéne. A digitális fotózás volt az elmúlt évtizedek legnagyobb újdonsága, de egész szépen elketyeg ezen a rendszeren minden mai Canon DSLR. Semmi nem indokolja.

BiG G
300D-hez való markolatnak mi a típusszáma?

http://flickr.com/gergokiss/ BF3: [KCLE]gergeoux

Blasta
LOÁL logó :-D

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

300Dani
Lateralus:
A gyártók idõnként lecserélik a rendszerüket, szerinted meddig lesz EOS csatlakozás? Indokolhatja valami a váltást?

Gladiator
Múltkor egyik haveromnál találtam egy 60-70 éves kétaknás rolleiflexet. csak ki volt rakva a polcára, nem is tudta mekkora kincs. nagyszüleitõl örökölte.
mondtam neki, hogy megveszem 10 papírért, elvégre már úgy is olyan régi<#nezze>

ivjoe
Egy fénymérõs Zenittel kezdtem, ha jól emlékszem Zenit EM. Most is van ithon egy Zenit TTL, csak rossz a zárja. :C Van még itthon egy Hanimex 110 IF, de már ez sem mûxik, meg ez nem is 35mm-es filmre dolgozott, hanem pocketfilmre.
BiG G
nekem a mostani a zelsõm :||

http://flickr.com/gergokiss/ BF3: [KCLE]gergeoux

Tomo15
nekem egy ilyen van a polconRégen az anyukámé volt😊
Dzsini
nekem Symbol van 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Blasta
Akárcsak nekem 😉

http://gaborszantai.co.uk/

ivjoe
Blasta
De én nem tudom elhinni, hogy ez nem makett... :-)

Dzsini
1. kép 0.3mm-es lyukkamerával készült egy tárgyasztal a kamera elé erõsítve, polaroid negatívról hívva (azért ilyen a kép széle, mert hamarabb húzta le, és ott másképp száradt) (egy kis számszórakozás, a 0.3mm-es lyuk olyan 500 körüli blendét jelent, 8-10 perces expozíció 100-as filmre)
2. képen egy földbe állított rúdnak támaszkodik a hölgy, ami a sarkánál picit látszik is 😊

ezeket pont tudom, mert mesélte az elõadó fickó, hogy hogy készültek

mindkét kép kiállításon olyan 100x70 centi körül szerepel....

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

1. kép 1945-ben készült.
2. a hölgy az országos Vádlibajnok

😊

Dzsini
na igen, itt jön az, hogy õk nem használnak digitális dolgokat, hanem csak "analóg" anyagot... sõt, mutattak direkt olyan képeket, amit fotosoppal 2 perc megcsinálni, viszont ezek a képek pont nem láttak semmiféle ilyesmit. a fotografus.hu-n Gyenis Tibor, Illés Barna, Kerekes Gábor, Bozsó András (neki van fent jópár ilyen módosított fókusszal készített képe...),

Ez nem hamisítás. Egyedi alkotás jön lérte.
Illúzió, bûvészet. Arra is szükség van.
Csak az eszköz változott.

300Dani
Ez olyan mint infra képet hamisítani. Lehet, de minek? <#nemtudom>

Na meg ugye a legnyilvánvalóbb megoldás, a PS 😊
A mellékelt focis fotót például ebben a méretben simán benyaljná bárki fotoshoppolva is.
Amit a 21383-ban linkeltem, az pl. nem valódi, hanem retusált kép 😛
A készítõje két alapszabályt írt.
- Erõteljes, kontrasztos fényviszonyokra van szükség. Éles határozott árnyékokkal, mintha makettet világítana egy lámpa.
- Magasról kell fotózni.
Hozzátenném, hogy lehetõleg apró, részletes dolgokat, túl nagy kiemelkedések épületek ne legyenek benne.
Innen már csak egy egyszerû átmenetes maszk és a PS Lensblur effektje kell.

Dzsini
lehet, hogy inkább vesz egy mûszaki vázat, az alapfelszerelés ott is megvan kb.500ból (az a szett amit volt szerencsém próbálgatni az is kb félmilla volt állvány + egyebek + 2 obi), és egy jó síkfilmet szinte bármeddig nagyíthat... ami mondjuk nem hátrányos.

Itt is egy lehetõség, kiselejtezett Canon 50-es obiból szigszalagból és satöbbi...

LINK

ivjoe
Egyszerûbb megoldás egy olcsó manuális obiból, és egy - hmm - WC pumpából. 😊

LINK

Amse
<#wink>

persze, de aki komolyan veszi az épületfotózást, annak belekell ölnie 300e-t egy TS-be...

Dzsini
3 TS-E obi 1000 euro tájt Canonnál... hááát, nem egy olcsó játék, de a fickó mûszaki cucca még drágább, meg kevésbé szállítható...

Amse
régebben láttam ezt a sorozato és azóta se jöttem rá, hogy fotózták😊
thx

Csak azért mondom, mert a tilt-shiftnek csúfolt objektívekkel kisfilmes SLR-en is elérhetõ hasonló hatás. Nincs akkora dönthetõség, mint az említett gépeknél, de sokan ki is használják ezt a furcsa hatást. Az eltolt mélységélesség miatt a távlati képek olyanok lesznek, mint ha egy apró makettekkel teli terepasztalról csinálták volna.

Ez majdnem mind DSLR (kisfilmes, APS-C) gépekkel készült, nagy része a Canon tilt/shift obicsaládjával.

további képek...

Gladiator
ja, amikor én próbáltam én se tudtam, hogy miért olyan, hogy a csaj feje éles, viszont az ugyanolyan távolságra lévõ lába viszont tök életlen. de nem szóltam, azt hittem elrontottam a gépet<#idiota>

Blasta
"a mélységélességi sík ferde lesz a képen, nagyon fura dolog... "

VÁÁÁÁÁÁ, ezt most elképzelve is állatul hangzik, pláne saját szenmmel érzékelve... :-D

Blasta
GRATULA!!!

Blasta
"mert a Hamánál úgy éreztem, hogy 2x felállítom, és széthullik."

Ettõl függetlenül ez nem így van. Az én Hama Star 63-asom jó 2 éve szolgál (igaz megy szét) de normál helyzetben még a 20D-t is megtartja (értsd: vízszintben, semmi extra helyzet).
Szal jó dolog a Manfrotto, de én vagyok a példa rá, hogy Minolta A2-tõl akár EOS 20D-ig használható egy ilyen állvány (de persze nem ajánlott)

Dzsini
ilyesmik... meg vízszintesen elforgatott... az arcképekkel nagyon durva dolgokat csinál, ha csak az arc egyik fele, vagy a szemek élesek, a többi meg fókuszon kívül...

meg pár lyukkamerás fotó meg ilyesmik - érdekes volt egy kicsit az analóg fotózás mûvészeit nézegetni, hogy miket lehet összehozni
õ tartotta a kurzust
a mókás az, hogy az itt található képek mind analóg, nem retusált, nem utómunkált képek....

Srácok, rendeltem utángyártott akksikat 20D/30D-hez, ha valakinek kell még szóljon vasárnapig, 4500/db, 1800-as akksik...

(nekem már van ilyen és nagyon jó - gripben 500 képnél még a teljes töltöttség kijelzõ volt aktív)

akit érdekel az FF fotózás, azoknak ajánlom a DigitálisFotó áprilisi számát, 90%-ban erre épül...

Dzsini
csütörtökön láttam-kipróbáltam egy kurzus keretében (nem fotózni csak kicsit próbálkozni) egy síkfilmes mûszaki kamerát... lehet vele pár igen érdekes dolgot csinálni... a 'kifordítom a lencsesíkot a filmsíkból' az egyik leglátványosabb, a mélységélességi sík ferde lesz a képen, nagyon fura dolog... na ez az, amivel még a nagy slr-ek sem tudnak igazán versenyre kelni...
(meg az F16-64, meg hasonló vacak kis obikkal...)

ellenben 3D fejjel nem tudsz madarazni, csak gömbfejjel - valamit valamiért...😊

300Dani
:o
Tamron képt! :@

Tomo15
Hali! tudom, hogy senkit nem érdekel de végre megvan a 300D-m😊van hozzá egy kitobim, és egy tamron 70-300-as tele. Kicsit jobb mint az elözö kodak😄
FrezeR
köszi! jónak tünik a manfrotto de ugye ha még plusz fejet is veszek hozzá akkor bõven túlléptem a keretet😞

Jano
Gömbfejjel.

- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?

ivjoe
16k fej nélkül. :C

Gömbfej nem olyan rulez panozni, másik jobbabb.
Jano
Érdemes megnézegetni, -fogdosni mielõtt megveszed.
Én azért döntöttem a bõven drágább Manfrottonál, mert a Hamánál úgy éreztem, hogy 2x felállítom, és széthullik. Sokkal masszívabb, sokkal jobb anyagokból van, mégis könnyû, kicsire összecsukható, és táskát is adtak hozzá (714B típus, 16k volt).
Illetve a fej sem mindegy. A gömbfej talán kicsivel nagyobb szabadságot ad, de a 3D fej precízebb, pontosabb állítási lehetõségeket kínál.
Mindenképp nézegesd meg õket, csak aztán dönts.

- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?

FrezeR
olyan 10-15 e környékén gondolkodtam. a hama-kat nézegettem én is, csak nem tudom mnelyik mivel jobb. 1-2 ezer ft külömbség van csak általában 😊

Placebó
😊 A grip is császár HTX!

Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/

ivjoe
nem rossz ez a 30D, a lépcsõzetes ISO beállítás nagyon hasznos...😊

ivjoe
740g (akkuval és kártyával)

Mennyit szánsz rá? (2 oldal)

Mivel nem túl nagy a gép, egy kisebb hama, vagy soligor sztem tökéletesen megfelel a célnak.