48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • BiG G
    lol, mit találtam :o

ugye samsung dslr-ek egy az egyben pentaxok más márkanév alatt. készült hozzájuk vaku is, íme: Samsung SEF-36 PZF. természetesen hajszálra megegyezik a pentaxos tesójával, az AF-360 FGZ-vel. és hogy mi ebben az érdekes? a két vaku közti 18600 ft-os árkülönbség :) ha ez nem loál, akkor semmi.
  • szacsi
    itthon ritka a normalis megvilagitas.
    viszont a legtobb helyen tiltjak a vakuzast.
  • BiG G
    néztem edigitalon de csak canonhoz és nikonhoz tartanak... más boltban nem is láttam :c

@Angel: pentaxhoz pentax vaku lenne az királyságos valóban, de a kistestvér is 85 ezer huf... mondjuk azzal lenne a legkezesebb a gép, szal gyűjtünk :)
  • G_ArchAngel #30772
    metz-nek van vmi királysága, de szerintem Pentaxhoz Pentax...

ezt évekre veszed, nem lesz nyúzva, megérdemli a géped, hogy vértestvért tegyél rá...:)
  • ivjoe
    Sunpak vaksi?
  • BiG G
    thx. akkor marad a két iszonyat drága pentaxból az egyik, egy szintén drága sigma500-as, vagy egy kétes minőségű soligor :(
  • efem
    altalaba van eleg feny, kulonbenis, hogy mersz iet kerdezni mr. 50/1.2 meg 70-200/2.8IS?
  • ivjoe
    Normális színpadvilágítás = van annyi fény, h elfogadható záridőt tudsz elérni és nem rontanád el a fényeket belevakuzással? :)
  • G_ArchAngel #30767
    Közvélemény kutatás:

Ki vakuzik könnyűzenei koncerten, normális színpadvilágítás mellett?
  • Lateralus
    Igen, a jó öreg hasadóanyag a legbiztosabb módszer. Én is már csak ezt használom :)
  • Lateralus
    Hát pl. a Canon E-TTL-t támogató digivázak többsége nem támogatja a TTL-t. Vagy E-TTL (II) vagy semmi (manuál).
    Talán csak az 1D szériánál van más is, de lehet, hogy csak régebben volt. Nem vágom fejből.
  • G_ArchAngel #30764
    nem vakut kell venni, hanem uránt - biztos van szürkeimportban:)
  • Lateralus
    Bármilyet vehetsz, persze. Csak nem fog működni.
    Nem ugyanolyan a vakupapucs. Méretre igen, de az érzékelők máshol vannak. Nem fog kommunikálni mondjuk egy Canon vaku a Nikon vázzal. Legjobb esetben csak elsüti, teljes energián. Ahhoz meg minek a drága rendszervaku?
  • ivjoe
    Mondjuk hülyeséget beszélek, mert a vázaknak nem csak a saját protokolljukat E-TTL (Canon), i-TTL (Nyikon), P-TTL (Pentrox), hanem sima TTL üzemmódot is támogatniuk kell, a vakuknak ugyanígy, szóval elvileg működik, de csak TTL üzemmódban.
  • BiG G
    ennyire buták lennének a vakuk? :cc tudom vannak mindenféle TTL-ek, de azért vmi alapszinten csak közös a kommunikáció váz és vaku között [naív]
  • ivjoe
    Ja, csak ha ráteszel egy nyikonyt a következő fog történni, felteszed, és a vát csak azt fogja mondani a vakunak, h MOST! azt nem, h mennyit. SZal expogomb lenyomásakor csak annyi fog történni, h a vaku teljes kapacitását felhasználva elvilla, minden kiég. :C
  • G_ArchAngel #30759
    más formája van, és rávan írva:)

a mark II szigetelt vaku, esőben/porban is használható, gyorsabb utántöltés, stb...
  • BiG G
    kérdés: vakuból bármilyet vehetek nemde? a vakupapucs ugyanaz gondolom... innentől kezdve akár canon vagy nikon rendszervakuk is felmennek?
  • Timber
    miben kulonbozik a mark II meg a mark I? Es honnet tudom melyik melyik? :D
  • ivjoe
  • G_ArchAngel #30755
    nekem megfelel a Speedlight 580 EX mark II, semmi bajom vele...
  • ivjoe
    Mondjuk, ha sajtózol, akkor ez sokkal fontosabb, nekem még sosem tűnt lassúnak a sigma.
  • 400Dani
    Megfordítom: ha lényeges a gyorsaság, esemény van, akkor fontosabb, hogy elbírja a vaku a váz sorozatsebességét.
    Most fejből nem vágom az adatokat, de szerintem a Sigma lassúsága nem áll arányban a kulcsszámbéli különbséggel.
  • ivjoe
    Az utolsó bekezdéshez olyan mint egy vödör mindkét vaku az 5 literes a csapból hamarabb tele lesz, mint a 10 literes, ha mindkettőből kiöntesz 3 litert, mindkettő ugyan annyi idő alatt lesz tele, ha viszont 10 liter kell...

Egyébként még nem volt a kezemben 430 lehet, h gyorsabb, csak elméleti síkon próbálok okoskodni.
  • ivjoe
    Akkor ennyi erővel nem kell a vaku a leggyorsabb egy zseblámpát szigszalagozni a helyére, az a leggyorsabb ~300000 km/sec a késleltetési ideje, ennél jobb nincs.

Mondjuk valamit valamiért, nagyobb kulcsszámú vakuval nagyobbat villanthatsz, de az a nagyobb kondenzátor miatt a teljes feltöltés lassabb is lesz, ez sztem természetes, valamit valamiért, egyébként teljses sötétségben is egész jól bevillantja a nem túlságosan távol lévő dolgokat, nem használja fel a teljes kapacitást és gyorsan visszatölt.

Tekintsük úgy, h ugyanakkora energia leadásával ugyanolyan fényerőt ér el, mint a 430. Ekkor ugyanannyi töltés fog eltávozni, amit elvileg ugyanannyi idő alatt tölt vissza, szóval, ha nincs teljes kisülés, elvileg mindkét vaku ugyan olyan gyors. Ha viszont teljesen ki kell sütni, a 430 nem fogja bírni az alacsonyabb kulcsszám miatt, alul fogsz exponálni, mig a szar szigma elég fényt fog adni. Ez kicsit idealizált, de szerintem nincs nagy különbség a két vaku gyorsasága között, ha nem használod ki a teljes kapacitást.
  • gabatika
    mondjuk eksön közben nem mindegy az a 1/2-1 mp, ill. a rendszer így is téved néha, akkor már jobb a canon-t szídni, mint azon agyalni, hogy talán a (sigma) vaku béna-e, vagy én :P
  • ivjoe
    Sztem egyáltalán nem lassú, persze mig teljesen feltölti a kondit az lassabb, tehát, bekapcsoláskor és full kisütéskor, de az erősen konvergál egy atomvillanáshoz, általában nem kell akkora fényerő.
  • BiG G
    engem ezek közül csak az zavarna hogy lassan tölt, de ahogy Jocó is megaszonta, ez a nagyobb kulcsszámnak köszönhető.
    nem néz ki olyan jól mint egy gyári vaku? istenem, nem azért veszem hogy nézegessem... a funkció fontosabb a külalaknál szvsz.

összegezve: relatív csúnya, relatív lassú, cserébe olcsó és sokat tud. mindenesetre 32-es kulcsszámú pentax vakut tuti nem veszek 80 ezerért -.-
  • ivjoe
    Egy vakunál az az elsődleges szempont, h szép kerek és rózsaszín legyen? :C Az újratöltés valószínűleg azért gyorsabb, mert a 430 kisebb kulcsszámú, tehát kisebb kondenzátor van benne, azt hamarabb fel lehet tölteni, mint a nagyobbat.
  • 400Dani
    Egy P méretű szűrőtartóra. Nekem volt, de eladtam.
  • efem
    hasznal/rendelkezik valaki cokin szurorendszerrel? mik a buktatoi?
    2 obin is szeretnem hasznalni a szuroket, 58 ill 67mm -es szuromeret
    nika.hu-n nezelodtem, de szamomra elsore atlathatatlan mire is van szuksegem ( a szurokon kivul :) )
  • efem
    persze ezeket a nagy atlag ki sem hasznalja :) (430ex rulez)

en probaltam sigma 500ast, nem vagyok meggyozodve a josagarol(azota lecserelte annak a sigmanak a tulaja is egy canON villanora).. sigma mindig csak masodik helyen lesz!
  • WhiteEagle
    Koszi!!!
  • 400Dani
    Nem próbáltam sokat, de dizájnra a 80-as évek távkapcsolóit követi, reverse engineering eredménye, és a 430EX sokkal gyorsabban tölt újra, ez nekem elég volt a döntéshez. Wireless, strobi, nagyobb kulcsszám miatt persze a Sigma se hülyeség.
  • Lateralus
    "Szerintetek mennyibe kerul egy ilyen lencse?"

Szerinted mennyibe kerül egy TV? :)

Attól függ milyen minőségű.

A gyárinál semmire nem kell figyelni, csak hogy legyen elég pénz a pénztárcádban. Ezeket a géphez optimalizálják és valószínűleg minőségben is ez lesz a legjobb. Meg a legdrágább, persze.

Mindegyik valamilyen minőségromlást fog okozni. A gyári talán kisebbet, vagy elhanyagolhatót, az olcsó, vagy ultranagy látószöget adó meg elég komolyat. A képminőségük a botrányostól az elfogadhatóig terjedhet.

Nem gyárinál a menetre kell figyelni (hogy 58mm-es legyen, meg ki kell előtte próbálni, hogy vignettál-e és ez elfogadható-e számodra.

A 0,45x-ös biztos nagyon torzít és elég gyenge minőségű, de ha kell az a nagy látószög...

A magyar neve nagylátószögű előtét konverter.
  • WhiteEagle
    Szeretnek venni a Fujifilm S6500fd gepemhez egy 0.45x-0.80x kozotti wide conversion lens-t (minek mondjak ezt magyarul?). Szerintetek ilyenkor mire kell figyelni? Csak arra, hogy 58 mm-es legyen, vagy masra is? Velemenyetek szerint inkabb a 0.45x vagy inkabb a 0.80x fele erdemes menni (nem torzit a 0.45x-es nagyon)? Szerintetek mennyibe kerul egy ilyen lencse? (A gep konyveben irt tipus uj ara horrorisztikus, 2/3-a a teljes gep aranak, ugyanakkor az eBay-en meg van 0.45-s makroval 15 fontert, ami nem egesz 6000 forint, az meg gyanusan olcso ahhoz kepest, hogy allitolag uj, bontatlan, es hogy Hong Kongbol kuldenek...)

Tovabba, nincs valamelyikotoknek veletlenul ilyen elado? Lehet hasznalt is, ha jo allapotban van, nincs rajta karc stb.
  • Dzsini
    nem bántam meg, hogy nem vártam rá, és megvettem az S3IS-t.
  • G_ArchAngel #30738
    S5 IS review
  • BiG G
    kifejtenéd? (többek közt a Siga 500 Super-en gondolkozom...)
  • 400Dani
    Tesómnak olyan van, utólag örülök hogy a butább 430EX-et vettem -.-