48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • The Garrett
    jah a lightroom messze ver mindent :D kár hogy elegge instabil :C legalábbis nekem

Ezt a color profile dolgot meg azthiszem egy eletre megutaltam/megtanultam. :D Tanulság: ezentul nem küldök senkinek kepeket, megmondom mindenkinek hogy jojjenek fel hozzam, es nezzek meg itt, mert akkor ugy neznek ki a kepek ahogy ki kéne nézniük.
  • GregSB
    "ezekszerint adobeRGB-t csak akkor erdemes hasznalni ha PSből egyböl nyomtatni is akarok? Ha pedig mutogatni ismerosoknek stb, akkor inkabb srgb? :P"

Pontosan, erről volt már itt szó tavaly, a legtöbb böngésző (nos, legalábbis az IE és FF tuti) sRGB-ben nyitja meg a képeket. Erre akkor jötttem rá amikor feltűnt hogy furcsa az ide belinkelt képeim színvilága :)
  • GregSB
    Más algoritmus.. ahány program annyi féle :) Múltkor olvastam egy nagy összehasonlító cikket sample képekkel fűszerezve (linket sajnos nem találom :S), és ott a Lightroom nyert, abból jöttek ki a legjobb minőségű képek (legkevesebb zaj / legtöbb részlet / legjobb színek).

Ha megtalálom a cikket majd belinkelem...
  • The Garrett
    most kiprobaltam hogy srgb profillal mentettem el a kepeket, így jól kezeli iview is. ezekszerint adobeRGB-t csak akkor erdemes hasznalni ha PSből egyböl nyomtatni is akarok?
    Ha pedig mutogatni ismerosoknek stb, akkor inkabb srgb? :P
    (mert akkor a fenykepezogepen eleve srgb-re allitom be és megsporolok csomo konvertalgatast.. :P
  • 30Dani
    Nyilván más algoritmust használ az átméretezéshez előnézetben. PS-ben is a nem kerek értékeknél recés a kép, ilyenkor a zaj is megnő. Windows képnézegető Vista alatt kifejezetten lágy képet rajzol. Magát a képet ez nem befolyásolja.
  • The Garrett
    megneztem most a windows saját képnézegetőjével, + acdsee-t is feltettem és ott is jó a minosseg, ugyhogy az ivew monnyonle. :/
  • efem
    de engem is erdekelne
  • The Garrett
    tudom hogy van ps topik is ,de szerintem itt hamarabb kapok választ:

baloldali kép photoshopbol, a jobboldali kép meg irfanview ből van, ugyanarról a file ról, modositas nelkul. Az addig okké hogy a szinek nem stimmelnek, mert gondolom az iview mas color profilt hasznal, de mitől zajosabb az iview képe? :S
    gépebn adobeRGB-vel keszülnek a kepek, így ps ben stimmelnek is a szinek ha ott szerkesztem, de iviewben meg olyan mintha nem pervollal mosták volna. :(
  • Laox
    Iszonyú laikusan megfogalmazva (mivel többre én sem vagyok képes, csak hallottam), annyi a különbség, hogy formázást a legelső alkalommal kell használni, amikor berakod a kártyát a gépbe, mert akkor a gép a saját "szájízének" megfelelően formázza le a kártyát. Ritka esetekben előfordul olyan is, hogy amíg nem formázod le abban a konkrét gépben a kártyát, amiben használni akarod, be sem olvassa. Utána már lehet nyugodtan a törléssel is üríteni, semmi különbség nincs köztük.
  • Aspyrin
    Ha a ps-es dologra gondolsz, az annyi, hogy a pipettával kijelölt színt fogja kijelölni a képen. Ennek az érzékenységét egy csúszkával tudod állítani 0-200-ig. Jól jön olyan képeknék, ahol például ff és egy másik színű képet szeretnél kreálni.
  • Aspyrin
    Van egy rakás ilyen jellegű ps plugin, gugli biztos segíteni fog :)
  • Sephirot T
    Lenne egy kérdésem
    Ezek a külföldi üzletek mennyire megbízhatóak?
  • Blasta
    Én formázni szokom, abból még nem volt baj sose
  • Timber
    Masik huje kerdes (es lehet ez valasz az elsore is? :D): Mi az a color selection vagy selective color es hogy mukodik? :D
  • Timber
    az egyik torli az osszes kepet kiveve azokat amelyeket lockoltad a masik formazza a kartyat azaz torol rola minden adatot. Utobbit hasznald szerintem kiveve mikor meg akarsz tartani par kepet vagy mas adat is a kartyan. IMHO!
  • Timber
    most akkor jojjon egy lammer kerdes :D
    Vannak ezek a hideg szinvilagu eros kontrasztu felig deszaturalt de megis nehol tulszaturalt kepek. Peldaul vagy ez illetve vagy de akar :D ...
    Nem tunnek HDR-nek de megis olyan fura a szinvilaguk. Lattam mar ilyet portreban is (csak azt most nem talalom :D) es fogalmam sincs hogy lehetne ezt az effektet osszehozni.
  • The Garrett
    Lehet teljesen felesleges kérdés, de ma felvetődött és én nem tudtam melyik a helyesebb: A memoriakartyat 'delete all' vagy 'format memory card' -al érdemes üríteni? (a kartya a fenykepezogepben van ofc, és a parancsok is a gép menüjéből, nem pc -n)

Utánaolvasva csak annyit találtam, hogy ha a sorban lévő képek közül csak 1-1t törlünk, akkor az 'ottmaradó' file töredékek, ilyenek miatt lassulhat a kártya, de mi a különbség a delete all és a format közt?
  • Timber
    en kerlek szepen egy zsido-kommunista-cigany-muszlim vagyok! ^.^
  • Aspyrin
    Döntsd már el, hogy zsidó vagy vagy sváb, esetleg ruszin? :DDD
  • Timber
    ketlem, hogy az uknagyapam magyarul beszelt volna :D sokkal inkabb heberul, szlovakul vagy nemetul :D Amugy nezd meg az 1800as evek vegi fotografiakat... csupa vizualis szemet! :D
  • GregSB
    1888. Idézet Timber üknagyapjától: "Undorító ez a márketing" :DDD
  • Timber
    Amugy az Eastman = Kodak nagyjabol :D
  • Timber
    ezt tegnap vagy tegnap elott mar lelottek ^.^ Es kulonben is... hol van most a Kodak? Csak bedolgozik... onallo gepe mar nem is igazan van :D (mit kapok en ezert...)
  • Garf
    akkor viszont a nikon még mocskos tolvaj is :D!
  • The Garrett
    Timber talaltam neked 1 érdekest:

1888- a Kodak a következő szlogennel reklámozta az elso fenykepezogepeit: "You press the button, we do the rest"
    Valamint egy Eastman nevu ceg szinten - aki eloszor foglalkozott film hívással- ezt a mottót használta: "You press the button, we do the rest." or you can do it yourself -1888

fujjfujj? :D

• Laox
    Akarom mondani, licitet :D
  • Laox
    KATT.

Vagyis ráraksz egy picitet és 10 dollárért itt van Mo.-n. Az 1700 forint körül van. Nem 7300.
  • 30Dani
    gygatekk
  • Aspyrin
    htx
  • 30Dani
    A kihuzat (közgyűrűsor) hosszának és az obi gyújtótávjának hányadosa adja meg a nagyítás mértékét.
  • 30Dani
    Ebayen postaktsg is van. De ezt tény hogy nem venném meg ennyiért, egyáltalán közgyűrűből csak jelátvivős érdekelne. Nem AF, blende miatt.
  • Aspyrin
    :OOO Vagyis full manuálisan kell a keresőben játszani? Izgi.
  • Aspyrin
    Ércsé mán ^^ A 7/14/28mm értékei mit takarnak kitobinál(18-55)?
  • Laox
    Ebay-ről van ez is biztosan, ebay-en harmadárban van ehhez képest, és ezzel nincs fókusz, semmi :)
  • 30Dani
    Legfeljebb ha a váz és az obi közé teszed -.-
  • Aspyrin
    Timber, látom otthon vagy obi témákban ;))
    Ha beszerzek egy ilyen sorozatot és felcsapom a kitombim elé akkor fantasztikus makróképeket készíthetek majd?
    (két napja vaterázom de már rácsaptam egy tamron 70-300-ra, aminek nagyon örülök)
  • Timber
    fenyero szerintem +2FE (szoval f5.6-bol f8-at csinal kb. - es ezert most lehet kapok mert ez nem +2FE, fogalmam sincs :D)
    A teljes kockat nem rajzolja ki, a sarkoknal nagyon picit vignettal (foleg 55mm alatt), azt nem tudom, hogy ez melyik obi miatt :D Amugy szivem szerint egy 70mm-135mm kozotti obira tennem fel de azok egyike se 52mm-es filterrel rendelkezik es a 52->49 step down ringem meg nem erkezett meg. A Heliost felraktam forditva is, ugy picit kisebb volt a nagyitasa es nem volt auto fokusz es mivel nincs allvanyom csak monopodom (se makrosinem :D) ezert azok a kepek nem lettek annyira jok mert egy kicsit bemozdultak. Hasonloan jartam az Exacta f2.8/35mm-el is aminek viszont mar kb. 2:1 a makro lekepzese forditva felrakva. Kivancsi leszek a 28mm milyen lesz majd. Szerettem volna ujrafotozni oket de a fater kidobta a modellem (remelem ha japan nokrol keszitek aktot akkor mellozi ezt a 'behavior'-t es ok maradhatnak :D), pedig egesz delutan keresgeltem (huto mogott, szekreny alatt ... vegul az ereszcsatornaban talaltam ra :D)
  • 30Dani
    Teljes kockát rajzol? Fényerő?
  • Timber
    Mai kiserlet: Pentax Kitobi ele feltekert Zenit Helios-44 f2/58mm obi :D Lifesize-nal picit jobb makro es szerintem a minosege sem rossz, raadasul autofokusz meg minden mukodik. Szoval a franc se fog venni makroobit ha ennyivel meguszhatom :D
    A vegeredmeny es a hozza tartozo pef

Asszem lassan megalapitom a LPM Barkacs tagozatat :D
  • 30Dani
    áz