48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Timber
    A PK bajonett a Pentax K bajonettje ami 1975 ota letezik. Szinte minden gyarto sajat bajonettet hasznal (pl. Canon -> EOS vagy a regebbi az FD, Olympus -> 4/3 vagy OM, Pentax -> K vagy M42 menet, Sigma -> SA stb.) es ezek altalaban minden teren elternek egymastol (igy biztositva, hogy ha vazat cserelsz akkor a teljes obiparkot is cserelned kelljen... hurra).
    Peldaul a Pentax K bajonett 3 fulbol all kb 4,5 centi atmeroju es az elektronika erzekeloi a bajonett peremen vannak. Az optikat kb. 70 fokos, az oramutato jarasaval megegyezo iranyba torteno csavarassal rakod a helyere. Ezzel szembe a Nikon bajonett is 3 fulbol all (mas elrendezesben mint a PK) es szinten kb 4.5 centi az atmeroje de itt az elektronika a bajonett mogott a bajonettre merolegesen van. Az optikat kb. 70 fokos, az oramutato jarassaval ellentetes iranyba torteno csavarassal rakod a helyere.

Szoval a PK az csak annyit jelent, hogy Pentax altal szabvanyositott bajonett ami a K nevet kapta 1975-ben. Azota par fejlodesen ment keresztul (pl. elektronikat kapott :D stb) de a mostani digitalis Pentaxok az 1975 ota keszult osszes verzioval kompatibilisek.
    Ezenkivul a Pentaxnak vannak mas bajonettjei de azok mas rendszerhez is keszultek (pl. Pentax 645, Pentax 67 vagy Pentax 110).
  • DJ RX7
    Szerintem marhaság az egész, megteszi egy körtefecskendő is.
  • Zsolo007
    Illetve olvasom még, hogy "mostanában" valamilyen oknál fogva használnak porszűrőket, hogy lencsecserénél ne legyen gond. Mennyire szükséges ez? Csak akkor kell ha sivatagban, erős szélben cserélek lencsét (tehát csak marketing), vagy valóban hasznos?
  • Zsolo007
    Akkor még azt mondd le légyszives, hogy mi az a PK bajonett :)
  • Zsolo007
    Köszönöm a rövid leírást, nekem is pentaxon akadt meg a szemem. Megnézem ezt a 10D-t :)
  • Timber
    Csupan uzleti szempontbol! :D Mit tegyek ha az most a legjobb ar/ertek viszonylatban :D (no meg mert foleg PK bajonettes obikat szoktam eladogatni... de ennek tenyleg nincs hozza koze!!!! )
  • DJ RX7
    Éreztem, hogy a Pentax-ot fogod ajánlani!
  • Timber
    Gyartotol fugg, hogy van-e a gepben kepstabi vagy nincs.
    Akiknel van (masneven CCD Shift alapu kepstabi):
    Pentax, Olympus (nemely)
    Akiknel a gepben nincs (azaz az objektivtol fugg a kepstabi):
    Canon, Nikon, Olympus (nemely)
    Akiknek nincs belepo szintu dSLRjuk:
    Samsung, Panasonic, Leica :D

Canon es Nikon eseteben az optikakba epitik be persze tobblet penzert. Viszont az optikaba epitett kepstabi hatekonyabb (hisz arra az optikara van optimalizalva stb...)

De ha beleposzintut akarsz venni akkor erdemesebb olyan gepet valasztani ahol van kepstabi. Azaz vagy Olympus E-510 vagy Pentax K100D Super. De mint mindig most is csak azt tudom ajanlani, hogy ha van ra keret akkor a Pentax K10D a nyero :D Azt jo darabig nem akarja lecserelni az ember (egeszen a K20D kijoveteleig a fanatikusok :D)

Mind az Oly mind a Pentax jo valasztas lehet, es mind a kettore olcson tudsz kapni regebbi manualis obikat (ha nem akarsz sokat kolteni obikra). Olympusra egy picit konnyebben rakhatsz fel mas rendszeru obikat, Pentaxra viszont eleg szeles a PK bajonettes valasztek. Szoval innentol amelyik szimpibb (Pentax K100D Super olcsobb :D, Olympus E-510 nagyobb tudasu, Pentax K10D meg veri mind a kettot es kitben mar 167e forintert megvan ujonnan :D)
  • Zsolo007
    OK, csak azért kérdezem, mert olvasom a D40x leírást és nincs említve egyáltalán, 2 dologra gondoltam: ez vagy annyira egyértelmű dslr-ben, hogy le sem írják =), vagy nincs benne. A pentaxnál egyből van említve, hogy bele van építve. Tehát ha nincs említve akkor az objektívben keresendő.
  • DJ RX7
    Hát a Canonban :D.
    De majd jönnek a mesterek és megmondják ők, hogy mi a szitu.
  • Zsolo007
    Tehát az objektívben, köszönöm!
  • DJ RX7
    Bocsi rosszul értelmeztem ami írtál. Szóval. A Pentax gépben alapból van képstabilizátor, valamint megtalálhatóak a Canon objektívekben is.
  • DJ RX7
    Mindegyik kapható kit objektívvel. Képstabilizátor pedig alapból a Pentax-ban található.
  • Zsolo007
    Lehet kicsit hülye a kérdés, de nem egészen vagyok tisztában a dlsr-ek elrendezésével, optikai képstabilizátort a gépben, vagy az objektívben kell keresni?
  • Aspyrin
    Az hagyján, de én még színtévesztő is vagyok! :DSFGSDFSDFG
  • DJ RX7
    D40x, Canon 400D, Olympus E-400, E-410, Pentax K100D
  • Zsolo007
    Sziasztok!

Tudnátok ajánlani belépő szintű dslr-t, a Nikon D40-t nézegettem, arról mi a véleményetek, esetleg valami hasonlót tudnátok ajánlani?

Köszönöm!
  • Timber
    Nem ertetted a lenyeget :D En nem vagyok profi fotos :D

Amugy meg. Engem nem foglalkoztat sem az AdobeRGB sem az sRGB sem a mittomenmilyenRGB. Ha jol tudom a gepemmel sRGB-t hasznalok de meg ebben sem vagyok biztos. A monitorom nincs bekalibralva csak nagyjabol es ami azon tetszik azt csinalom. Nekem nincs 40e forintom arra, hogy egy olyan hardware-t vegyek amivel be tudom kalibralni a monitorom (mar ha ez az ize arra jo...) ugy, hogy a kek 1.3%-al kekebb, a piros 0.4%-al kevesbe piros es a zold 0.7%-al zoldebb legyen mert az a szinhu. En igy is meg vagyok, persze csak egy Pentaxos vagyok, tehat valszeg igenytelen :D Sajnos aki berbol/fizetesbol el es az egyetlen autofokuszos objektivje a Pentax kitobi az nem fog 40e forintot kolteni ilyenekre :D Ha most lenne 40e forintom akkor azt valszeg szamlakra koltenem :P De majd megprobalom lefotozni valamelyik szamlat es akkor legalabb a sargat hozza tudom majd allitani a monitoromon :D :D
  • Dzsini
    Az ICC csak abban segít, hogy a nyomtatón, a videokártyán és a fileban a piros szín ugyanaz legyen, azon nem, hogy a szobád fényviszonyai között az a piros ugyanaz legyen kinyomtatva és a képernyőn.
  • Dzsini
    A Spyder3 express 25ezer kishazánkban, bár tudom, hogy fontos (6-7 évvel ezelőtt bátyámék kiadványkészítő cégéhez is hivogattuk évente a kalibrálós társaságot - nekik komolyabb, teljes monitort fedő akármijük volt), de a legtöbben szerintem megelégszenek azzal, hogy letöltik a színprofilt a monitorhoz (esetleg a nyomtatóhoz), és szemre beállítják. Az a 25e jól jön egy újabb objektívhez (neadj'isten egy legális szoftverhez).
    Ez meg a másik, hogy ez a kütyü max egy poháralátétnyi területen kalibrálgat, és se egy CRT-nek, se egy TFT-nek nem egyenletes a megvilágítása (a drágább monitoroknál van is lehetőség sarkonként állítani a fényerőt meg ilyesmiket...)
  • ivjoe
    És ezt a problémát nem oldották már meg nagyon rég az ICC-vel?
  • G_ArchAngel #34993
    szerintem K100D/K10D-n, D70/D80-on vagy 400D/30D/40D-n is ugyanannyira fontos...
  • 2Bálint
    szerintem a szemed szar...

• Dzsini
    "Gazdag ember dilemmája: Miért görbe a banán?
    Szegény ember: Miért? Görbe?"
    Sándor György (1970-es évek)

igazából úgy érzem, hogy az itt hozzászólók nagyobb részének nincs meg a lehetősége, hogy EOS5D+Lightroom+CS3 kombó mellett a színterek sokféleségével foglalkozzon...

(amúgy sRGB-t ha netre készíted a képet, PhotoRGB-t amikor nyomtatóra, és nyomdaiRGB-t ha nyomdába)
  • ivjoe
    Nem tudom, én ugyanazt látom gépen, win képmegjelenítőben, PS-ben és weben. o.O
    Vagy csak az én szemem a szar. :C
  • G_ArchAngel #34989
    ez egy 105 GBP-s cucc, szerintem, ha vki fotózik és fontos neki a monitoron kapott eredmény, akkor talán ennyit megér - nem?

nem profinak kell lenni, hanem felkell mérni, hogy a 100e-ket felemésztő DSLR szett mellé elfér-e egy olyan hardver, ami segítségével pontosabb színvilágot kapunk, 40e HUF befektetéssel...
  • G_ArchAngel #34988
    nem a póktól félek, hanem a mai napig nem értem, hogy mit érdmes használni...

Canon EOS 5D -> sRGB
    Adobe Lightroom -> sRGB
    Adobe Photoshop CS3 -> sRGB

ekkor a PS-ben kapott eredmény és a netes képek hasonlítanak, de elég ratyi eredménnyel...

vagy

Canon EOS 5D -> AdobeRGB
    Adobe Lightroom -> ProPhotoRGB
    Adobe Photoshop CS3 -> ProPhotoRGB

de ekkor a netre kikerülő képek megsem közelítik a valóságot...
  • Timber
    Nekem akkor ez nem kell mert azt mondtak, hogy a professional photographereknek van. :D
  • 2Bálint
    nekem van ilyenem

egy régebbi típus
  • G_ArchAngel #34985
    Pók
  • Timber
    Mi csak lapulunk... Az igazat megvallva fingom nincs mirol irsz :D Milyen pok?
  • Timber
    A puskaval sutom el a Pentax-t egyszeruen a ravasz egy zsinoros tavkioldokent mukodik. Jo Canon EOS-al is (300Dvel probaltuk) mivel a Canon es a Pentax ugyanazt a rendszert hasznalja (marmint a jackdugosat). A Tair meg egy oridzsinal Asahi Pentax M42-PK atalakitoval kerul a gepre.
  • G_ArchAngel #34982
    most meg kussoltok?:)
  • G_ArchAngel #34981
    Színterezzünk egy kicsit...:)

Szívesen olvasnék tanácsokat, véleményeket, mert nemigazán értek hozzá és most már nagyon érik egy pók beszerzése.
    De ettől még a dslr-lightroom-photoshop szentháromságot is összekellene hangolni...
  • Blasta
    Timb, a puskád eredeti Pentax-os, vagy átalakítóval sütöd el a K10D-t, vagy hogy kapcsolódik össze a két cucc?
  • Blasta
    :DDDDDDDDDDDDD

Mi is kipróbáltuk eme gyönyört 1x :D

A neve "MÁGUS" volt és narancs ízű üdítúitalnak kellett volna lennie... :D
    ÜBER
  • 30Dani
    Vetted volna elő amikor a Bush Budapestre jött :)
  • Timber
    "...egyből megnéztem milyen objektív is ez de láttam, hogy biztos jó és van alapja mit ő mond.:D:D:"
    Nem is az, hogy jo obi... hanem maga a "korites" hozza ami mikor elkezded osszeszerelni akkor vicces reakciokat tud kihozni :D

• Timber
    "(csak azok kedvéért, akik bevásároltak kólából-popcornból :D:D:D)"

Ne is mond! Madarasteszkoban vettem 2 literes kolat 59 forintert! Isteni! Mennyei izek! :D Van Tonik, Limette es Szolo verzio is (legutobbit szinten vettem es az az iz-zuhatag amit a palackba rejtettek...) mind-mind 59 forintert! :D Ja es mikor ittam akkor koremgyult az osszes kepzelt baratom! :D

Bocsi az offert.
  • G_ArchAngel #34975
    digitális fényképezőgépbe épített nyomtató a Polaroidtól:

link 1

link 2

erről van szó, nem kell temetni ezt a céget, megtalálták mi kell egy hétköznapi családnak: 5×7,6 cm-es képet az albumba:)