48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Blasta
    A fém nem gyenge felépítést sejtet :)
  • 5Dani
    Semelyik másik obinak nem olyan gyenge az építése, mint az 50/1.8mkII-nek. AF felett viszont már "elrepült az idő vasfoga", és a f2.8 egy ilyen fixtől nem nagy eredmény, én kihagynám.
  • oroy_
    A Canon EF 24mm f/2.8 félépítése olyan gyenge minőségű mint a 50mm/f1.8, leszámítva hogy fém a foglalat? nincs lehetőségem élőben megnézni, fotóról meg nem tudom eldönteni.
  • zolo
    Ez jóe?
  • Garf
    Nem tudtok véletlenül ismerősök vagy akárki által eladó Canon AT-1, vagy AE-1 Programot? Ha esetleg tudnátok értesítsetek pliizz
  • DJ RX7
    fuss neki még egyszer. :Ddd
  • Blasta
    Új nájkon ultra-hiper-szuperzúmok!Új nájkon ultra-hiper-szuperzúmok!
  • Blasta
    Faszom, fáradt vagyok :D
  • Lateralus
    Ha a kereső ennyire fontos, akkor a Mark II-vel jobban jársz, mert jobb. Méretben nem igazán, mert szerintem elhanyagolható az a külöbség, de új mattüveget kapott, ami jobb keresőképet ad. A réginél nem tűnt fel, de sárgásabb, kevésbé kontrasztos, mint az új. Az új emiatt világosabbnak tűnik és élesebbnek. Könnyebb rajta élességet találni. Nem ég és föld a különbség, de a két gépet egymás mellett összevetve szembetűnő.

Az érzékenység, illetve zajszint jobb lett. Kb. 15-20%-al javult, az 5D-hez képest. ISO3200 környékén már jelentős a különbség. Ez nagyjából a D700 szintje, de itt ugye 21 megapixel van ugyanakkora helyen, szóval jobb.

Hát az AF az semmivel nem jobb szerintem. Az 5D AF nem volt rossz a középkathoz viszonyítva, sőt, sokan az 1D Mark III fiaskó után is inkább ezt tartották jobbnak, de 3 év elteltével ez kevés. Jó, a Canonnak erre is az a magyarázata, hogy jelentősen változtatni kellett volna a vázon az új AF-hez. És? Nem volt rá idejük?

A sebesség nőtt, de a használat során ezt nem igazán éreztem. Igaz, hogy Digic4, de nagyobb fájlméretek is. UDMA kártyával esetleg jelentős a különbség. Működési sebességekben nincs érezhető növekedés. A sorozat nem tudom mennyire számít stúdióban, hogy 3 helyett 3,9 fps.

Nekem ami még fontos, sRAW < ez nagyon jó új fícsör.
    Periférikus világítás korrekció (vignettálás ellen). Nem vagyok híve ezeknek a szoftveres varázslatoknak, de az 5D (és általában a fullframe-ek) sokszor szenved a képsarki sötétedéstől. Ez nagyon jól dolgozik. Szinte tökéletesen kiveszi.
    És ugye van AF finomhangolás, bár ezen a vázon semmi gond nem volt ilyesmivel. Nem árt ha ott van.
    Ja a csendes expó is teszett, bár nem használnám ki.
  • G_ArchAngel #39768
    Ez nem megy ma Neked:)
    D3, D3x, D700
  • 5Dani
    Hármat számoltam.
  • Blasta
    Nikonnak is 2 FF váza van nem? :)

• G_ArchAngel #39765
    Tenyleg ennyire.
    Az 5D is teveszt keves feny mellett. Ha az 5D2 pedig meg ennel is tobbet, akkor az nagyon nem jo...
  • 5Dani
    Tényleg ennyire perdöntő az AF? Ha sportot fotóznál, akkor megérteném, de studio/street felhasználásnál együtt lehetne vele élni. A Canonnak csak két FF váza van, érthető hogy erősebben szegmentál, mint a Nikon, a fókuszrendszer ennek az áldozata.
  • G_ArchAngel #39763
    A D3x-et azert hoztam fel, mert szerintem az a helyes irany, amerre egy also-pro/felso-kozep gepnek haladnia kellett volna. Az 5D2 a felhasznalasi terulete ugyanaz, mint az 1Ds/D3x-nek, csak kevesbe kemenyebb vazzal gyengebb AF-szal es akksival.

A D3x mit is hozott, ha a vaz kialakitasatol eltekintunk?
    Nagyobb kereso, jobb AF, jobb erzekenyseg, igaz csak 6400-ig, nagyobb sebesseg.
    Ez pont az, amit en vartam az 5D-hez kepest az utodtol.
    Mit kaptam?
    Ugyanaz az AF, kereso elvileg nagyobb, kicsit gyorsabb, ISO kiterjesztheto es van HD video.
    Oszinten, ha eltekintek attol, hogy amit kivantam, az 3 ev alatt egy hangyafasznyit lett jobb, fotoskent meg mindig elcserelnem egy fejlettebb AF-ra a videot.

Szeretnek vegre penzt keresni a fotozassal.
    Egyelore nincs fedezetem egy 1Ds/D3x szintu vazra, de nem is szeretnek studioban szenvedni cropos gepekkel. Ez nem sznobizmus, hanem eszszeruseg: sok studio kicsi, az objektiv gyujtotavja megvaltozhat a cropon, de a lekepzes ugyanaz. 35mm-es objektiv nem fogja ugyanazt adni nekem APSC-n, mint az 50mm fullframen. Raadasul nem mindegy, hogy egesz nap mekkora keresoben eroltetem meg a szemem.
    Legalabbis nekem nem mindegy. Potvaz nelkul pedig ongyilkossag munkat vallalni. Ember tervezte, ember gyartotta gep, tehat elromolhat. Egy komolyabb munkanap nagy hajtas mellett nem lehet minden kepet visszaellenorizni. Ha az AF teveszt, azt csak a feldolgozasnal veszem eszre. Akkor pedig mar mindegy.

En sem az alapjan valasztok, hogy "ki all nyeresre", mert akkor egy ideje Nikonom lenne.
    Szeretem a Canon EOS rendszert elegedett vagyok vele, de elvarok 3 ev alatt valamifele fejlodest.
    Nem a HD video zavar, mert legfeljebb nem hasznalom, hanem az, hogy egy pro felhasznalasra is szant geppel szembeni elvarasoknak nem felel meg ez a fejlesztesi irany. Szerintem.
  • 5Dani
    Aki meg fullframe-en DX-ezik, annak legfeljebb D40 való a kezébe.
  • Timber
    nikonbérenc-bértolnok! phöj! :)
  • 5Dani
    (Manuálban nincs autoISO, csak fix400)
  • Lateralus
    A mikrofon annyira jó, hogy már rossz. De látod, nem vagyunk egyformák. Blastának ez plusz. Nálam mínusz, hogy folyton sziszeg, meg ciripel valami a videó alatt.
    Mondjuk nézhetném azt is, hogy eleve csak olyan Laforet (vagy ki) videók gyártására jó a gép, nem házi videókamerának. Szóval olyan szépen bevilágított, szép modellek, fix kameraállásból, alákevert zenével, vagy deszkás videókra, ahol tényleg fasza, hogy a semmiből a paca egyszerre csak éles deszka lesz. Tényleg profi. A hang meg a zslé effekt kit érdekel,ha a gép állványon van, a hang meg valami utólag alákevert deszkás nu-metal, vagy emo-punk. Ebből a szempontból nincs gond a mikrofonnnal, sőt nem is kéne.

A sima 5D - D700 példája mutatja, hogy nincs köze a beépített vakunak a kereső méretéhez. Egyforma kereső, de a D700-ba mégis befért egy vaku is. Mondjuk magasabb is a gép, de nem hallottam még ebben a kategóriában háborgókat, hogy miért nagyobb egy centivel?

AF-ben semmi különbséget nem vettem észre. Ugyanúgy használható, van egy külön AF-ON gomb, ennyi. Néhány fórumos vélemény szerint az új gépben gyorsabb lett, de egy fokkal pontatlanabb is. Egyik sem tűnt fel, ami még nem zárja ki, hogy ne lenne igaz. A régiben is csak a középső pont keresztszenzoros/nagy érzékenységű. Ez 2008 végére már elég kevés.

AF pont ügyileg egy fokkal nagyobb területet fed le a Nikon és ahogy említettem, ott a DX faktor is. Ha lenne a Canonban (nekem nem hiányzik), nem lenne a negatívumok között. De ez már az 5D-nél is hiba volt és semmit nem javítottak rajta, csak beletették ugyanazt.

Lehet, hogy egy brit stúdió egy hétvége alatt megkeres 10 5D Markra valót, de én a magyar amatőröknek írom a cikkeim. Olyanoknak, akik akár éveket spórolnak egy ilyen gépre, de még ha keresnek is vele, sem biztos, hogy könnyen kitermelik az új akkuszett, mattüveg, markolat 100 ezer árát. Az a tény, hogy jobb, még nem zárja ki a negatív oldalát, hogy újra meg kell venni.

Abban is csak reménykedhetem, hogy több helyen szubjektív szempontjaim alapján (mert mi más lehetne egy teszt, ha ember írja?), vannak annyira felnőttek, hogy eldöntsék, nekik a túl érzékeny vaku inkább előny, mint hátrány.

Nekem sem baj, hogy nem a Canon diktál. Nem az alapján választok rendszert, vagy cserélek, hogy éppen ki áll "nyerésre".

Nagyon jó lett az új 5D, de persze van egy pár hiányossága számomra, amiket fel is soroltam. Amik zavartak.
    Ha netán körbenyalmán, akkor ne tudd meg milyen mélek jönnének, hogy canonbérenc-bértolnok vagyok :)
    De persze nem ezért vannak ott a negatívumok, henm mert tényleg zavarnak.
  • 5Dani
    Csakhogy Canonnál nem megy a wireless kisvakuról, tehát ez nem érv. Én a 30D-n sosenem használtam a beépített vakut, tehát tuti nem fog hiányozni. Drágábbá (főleg hogy külön szigetelni is kell), nehezebbé teszi a gépet és csökkenti a kereső méretét. És miért is késett másfél évet a gép? Csúnya lenne ha másfél évre lemenne a termékciklus ebben a szegmensben (nyilván erre tendál a megerősödött konkurrencia miatt, de eddig ez nem volt indokolt).
    AF pontok száma pont jó, mert a joy-al kapásból ki lehet választani bármelyiket :) Egyedül az érzékenysége zavar.
    Video: ha teljesen jogosan be lett határolva a videó felhasználhatósága állványos, kigondolt snittekhez, akkor nem tudom miért akkora ügy külső mikrofont használni, és a zselé-jelenség se sokszor zavaró, de főleg nem vethető össze a D90-el, ott kifejezetten feltűnő.
  • G_ArchAngel #39757
    De kisebb a kereso - nekem pedig minden % szamit, ezert nem kell vaku, CA mod hulyeseg, de 600-es gepet nem nagymamaknak csinalnak, hulye amerikai kisgyerek megveszi az 1Ds-t is, mert penze az van ra - vaku abban sem lesz, de a kereso nagyobb...
    A mikrofon akkor vegulis most rossz vagy nagyon jo - marmint az erzekenysege?;-)

Bocsanat, en nem tudtam, hogy az AF mar 5D-ben is segedpontos volt, igy csak a processzor miatt lett feljettebb - ezt Chuck Westfall emliti is egy interjuban...
    Amugy egy fashion-fotos blogjaban olvastam a minap, hogy az 5D2 leggyengebb pontja az AF - felhomalyban, gyenge fenynel csak a kozepso pont hasznalhato...

Nekem semmennyire nem tunik jobban sem a pro Canonok, sem a Nikonok elosztasa a keresohoz viszonyitva.

A kiegeszitok egy 600e-s gephez vannak tervezve. Ez nem az az arfekves, ahol a lelkes hobbystak vasarolgatnak. Az 5D2 hasznalok 1/3-a penzt is keres a gepevel, tolunk nyugatabbra raadasul egy jobb studio hetvegi teljes nyeresege nagyobb, mint az 5D2 mindenfele extraval. D200 grip sem jo D300-ra - ott sebesseg miatt volt szukseg a valtoztatasra, itt a video es live-view miatt nagyobb akksi kellett...
    De autos hasonlattal elve: apam regi Megane-jara nem megy fel az en uj Megane-om kereke - ugyanaz a kategoria pedig, azonos gyartotol, azonos elnevezessel...

Az pedig nem baj, hogy nem mindenben a Canon diktal, az nagyobb baj, hogy ez szerintem oket sem erdekli es nem fognak fejleszteni...

(labjegyzet: ha most minden penz elottem heverne, amit belefektettem ebbe a rendszerbe, akkor D3x-et vennek Canon L-es fixekkel - marmint ha letezne tundermese-konverter, ami jol osszehangol nekem mindent...)
  • Blasta
    Én csak ezt emelném ki:
    "Lehet, de ez nem zárja ki, hogy a belső minden neszt rögzít. Még az ultrahalk, ultrhangos AF-et is, de még a zoomgyűrű elfordításának surrogását is."

Ez szvsz inkább előny mint hátrány, egy beépített hangrögzítőnek ÉRZÉKENYNEK kell lennie, lévén a legtöbben nem fognak külső hangrögzítőt használni hozzá, szal ez számomra tuti +1 pont.

• Lateralus
    No, jól szétszedtél ;)

"- Nincs beépített vaku - ha lenne benne, akkor kisebb lenne a kereso, tehat inkabb erosen elony egy fotosnak, hogy nincs benne minivillogo, ami igazabol semmire nem jo..."

Nikon D700 óta az nem érv, hogy kisebb a kereső, mert meg lehet oldani. És nem is akármilyen minivillogó. Igaz nem fogható egy jó külsőhöz, de a vezeték nélküli vezérlés nem mondható semmire sem jónak. A D700-nak ugyanakkora a keresője, mint az 5D-nek, vagyis egy hajszállal kisebb a MkII-nél és van belső vaku.
    Azóta már az sem érv, hogy "aki ezt veszi, az profi és az nem tököl a beépítettel", mert akkor minek bele a CA-mód >>> Éles háttér - Mosott háttér, Világosabb kép - Sötétebb kép. Vagy a Canon oviban már alap a külső vaku? Ez nem profi gép, nem vesszük be a CA mód után. Szóval a kisgyerekek és a nagymamák, akiknek beletették a CA módot, biztos hiányolják a belső vakut. Gyenge kis karocskájukkal, viszeres könyökükkel elég nekik az 5D Mk II-t cipelni, nem még rajta egy 300 grammos vakut.

"- Az alacsony kontrasztú területeken kissé mosott képrészletek - RAW-ban is?"

Tök jogos, lemaradt, hogy JPEG-ben, de talán a cikkből kiderül. Azért kiegészítettem.

"- Maradt az előd AF rendszere - nem maradt, ujraterveztek, kapott seged AF pontokat"

Erről semmilyen infóm nincs. A sajtóanyag és a használati nem említ plusz változást. Mennyi új segéd AF pontot kapott az 5D 6 db pontján kívül? Mert abban már 6 volt.

"- Nagyon lassú kontrasztérzékelős AF (LiveView, videó) - passz"

Pana G1 óta nem érv, hogy kontrasztérzékelős lassúság, mert az ott gyors. Lehet, hogy nem annyira, mint a fázis-eltolásos, de kétségtelenül hasít. Nikon+Canon élőképes AF-je, hozzá képest sehol nincs sebességbe. Mindketten mehetnek leckét venni, mit kell legközelebb fejleszteni.

"- Középre zsúfolt AF pontok - melyik fullframe DSLR-ben jobb az elosztas? ja, egyikben sem..."

Megint D700, de hát más konkurens nincs ebben a kategóriában. Középre zsúfolt az is, de egyrészt:
    - nem annyira (össze lehet vetni nyugodtan)
    - másrészt a Nikonnak van egy olyan érve, hogy a fullframe gépeik DX-es
    képméretre is vágnak, és tök hihető, hogy DX méretben az összes AF pontot használható marad. Ki lehet vágni a képet, és meg lehet nézni milyen szépen fedi DX-ben az 51(!) pont a képmezőt. Nem teljesen de elég meggyőző.

"- A belső mikrofon minden neszt rögzít - kulsot kell hasznalni, vagy utolag keverni hangot ala, 600e-ert nem kapunk Hollywoodot..."

Lehet, de ez nem zárja ki, hogy a belső minden neszt rögzít. Még az ultrahalk, ultrhangos AF-et is, de még a zoomgyűrű elfordításának surrogását is.

" -Az előd számos kiegészítője inkompatibilis az új modellel - szerencsere, gondolom a BP511 akksi kb. feleekkora uzemidot jelentene"

Mint az előzőnél. Ez sem zárja ki, hogy aki megvette magának az 5D-hez a markolatot, a mattüveg készletet, meg a 150 db akkumulátort :) az mindből vehet újat, ha gépet cserél.

"- Nem mindenütt szigetelt váz - nem, csak ott szigeteltek, ahol kell..."

Ott, ahol kell, de nem mindenütt.

"No OFFense, nem vagyok elajulva az 5D mark II-tol, lehet nem is fogok venni, de azert nehany negativum igencsak nem az, foleg a konkurenciaval osszevetve..."

Nekem pont velük összevetve az, máskép nem említeném. Lásd fönt. Hidd el, én is szeretem a Canon rendszert, de el kell ismernem, hogy jelenleg már itt sem ők diktálnak. Sajnos.

"- Vagy a D3, D700, 1Ds, 1D is kozeprezsufolt AF pontokkal rendelkezik, jobb lenne valakinek, ha kisebb lenne a D3x es 1Ds keresoje, csakhogy kapjon pop-up vakut? nem hiszem..."

Lásd D700 fentebb. Nem kisebb a kereső számottevően. D3 pedig egy hajszállal nagyobb, de kevésbé zsúfolt. Tehát ez itt nem érv.

"- Az akksi miatt valtozott a grip, tolto - ez szuksegszeru volt, ha valami jobb lesz egy valtozastol, az miert hatrany?"

Ez nem változtat a tényen, hogy a kiegészítőid egy részét le kell cserélned. Miután megvetted még egyszer már vígasztalhatod magad azzal, hogy "ez szükségszerű volt, mert hát a fogyasztás, meg az akksi visszajelzés...". Mellesleg nem értem, hogy ha az új akku pont ugyanakkora, mint a régi, vagyis elfért benne az új elektronika, akkor az érintkezőket miért kellett úgy áttervezni, hogy ne legyenek kompatibilisek a korábbival (és a markolattal). Mert pl. a sima markolat méretben megfelelne, pont beleillene a slotba, csak éppen az érintező nem ugyanott van, mint a régi sorozatnál. Persze, nyilván azért kellett csak az érintkezőt máshová tenni, hogy az egész sokkal jobb legyen. :P

Ettől
  • G_ArchAngel #39754
    Ertem, a D3-ban pl. ez inkabb elony, ezert nincs is a negatvumok kozott... - mennyivel jobb is 51 AF pontot ugyanakkora teruletre zsufolni, mint 11-et...
  • GregSB
    Már nem azért, de csak azért mert a többiben is rossz valami akkor már meg sem lehet említeni negatívumként? :D

Nanee
  • Blasta
    Sry, ez nem jött be, összekevertem, D700-nak is középre zsúfolt.

• Blasta
    "Középre zsúfolt AF pontok - melyik fullframe DSLR-ben jobb az elosztas? ja, egyikben sem..."

Őőőőő izé, néztél már bele Nikon D700-ba?
  • G_ArchAngel #39750
    Kipróbáltuk: Canon EOS-5D Mark II (teszt)

Nincs beépített vaku - ha lenne benne, akkor kisebb lenne a kereso, tehat inkabb erosen elony egy fotosnak, hogy nincs benne minivillogo, ami igazabol semmire nem jo...
    Az alacsony kontrasztú területeken kissé mosott képrészletek - RAW-ban is?
    Maradt az előd AF rendszere - nem maradt, ujraterveztek, kapott seged AF pontokat
    Nagyon lassú kontrasztérzékelős AF (LiveView, videó) - passz
    Középre zsúfolt AF pontok - melyik fullframe DSLR-ben jobb az elosztas? ja, egyikben sem...
    Szükségtelen Kreatív automata (CA) mód - egyetertek
    LiveView módban jelentősen alacsonyabb akku élettartam - passz
    Imbolygó objektumok videózásnál - majd Dani megmondja
    A belső mikrofon minden neszt rögzít - kulsot kell hasznalni, vagy utolag keverni hangot ala, 600e-ert nem kapunk Hollywoodot...
    Az előd számos kiegészítője inkompatibilis az új modellel - szerencsere, gondolom a BP511 akksi kb. feleekkora uzemidot jelentene
    Nem mindenütt szigetelt váz - nem, csak ott szigeteltek, ahol kell...

Lateralus,
    No OFFense, nem vagyok elajulva az 5D mark II-tol, lehet nem is fogok venni, de azert nehany negativum igencsak nem az, foleg a konkurenciaval osszevetve...
    Vagy a D3, D700, 1Ds, 1D is kozeprezsufolt AF pontokkal rendelkezik, jobb lenne valakinek, ha kisebb lenne a D3x es 1Ds keresoje, csakhogy kapjon pop-up vakut? nem hiszem...
    Az akksi miatt valtozott a grip, tolto - ez szuksegszeru volt, ha valami jobb lesz egy valtozastol, az miert hatrany?
  • Dzsini
    nekem 2500-as Energizer és GP, meg 2700-as Ansmann van, jól működnek mind, nagyjából ugyanaddig bírják (4-es pakkok egy Canon S3IS-be)
  • Cat 02 #39748
    Az lenne a kérdésem h az ilyen elem mennyire "jó" ? Eddig Energizer volt és hát nem volt vele sok gond, csak szegényke már öreg és ha használom ha nem, 1 nap alatt lemerül :s
  • Timber
    kept vele!
  • Hassan B
    Köszönöm a segítséget!
  • 5Dani
  • DJ RX7
    hagyjad már szerencsétlen csak azt a rohadt képfeltöltő oldalát reklámozza. minden topikba így linkeli a képeket.
    ki kéne bannolni.
  • Garf
    grt Dani!
  • Blasta
    Faja.
    De ha nem haragszol, miért ez a legjobb? Hány hasonló kategóriás géppel hasonlítottad-tesztelted le?
  • NeoPS
    Nekem egy ilyen Sony van. Még reális áron ez a legjobb! sony
  • BiG G
    az összes díjazott
  • DJ RX7
    Dani:
  • 5Dani
    htx btw -.-