48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Kurfürst
    Nem mondtam hogy nem rulez ugyanúgy, csak azt hogy fröccsöntött.
  • 5Dani
    Én meg azt se tudtam hogy van D3000, szal :D
  • Dzsini
    a szélsőségeseket meg fel kell akasztani :)

legalább írt valami értelmes választ a kérdezőnek, nem úgy, mint eddig bárki más (én nem merek, mert legtöbbször csak messziről láttam DSLR-eket)
  • 5Dani
    Canon rulez, aki mást ír, az elfogult
  • Blasta
    szvsz nem annyira gáz, elfogult egy kicsit, de legalább nem ír butaságokat, plusz nem szídja az ellentábort sem :)
    Sez már valami! :)
  • 5Dani
    Kicsit elfogult vélemény csak -.-
    [nem olvasta végig]
  • Kurfürst
    A D3000-ről még nincs tapasztalat, úgy tűnik egy 11 fókuszpontos D60-as. Én (nagyon elégedett) D60 tulaj vagyok, ezért inkább a Nikon felé terelgetnélek. Nagyon jó kis gép a 60-as is, de persze most hogy kijött a 3000-es és gyak. egy árban vannak, inkább az újabbat ("Snapshotokhoz" jól jöhet a több fókuszpont néha)

Miért? A technikai részletekbe nem mennék bele, halottam a 450-es és feletti szériából fókuszproblémákra, de ami nálam a döntő tényező volt az a Nikon váz jobb minősége.

- A D60/3000-et normálisan meg lehet fogni (fogd kezedbe majd rájössz, az egész 400/450/500 szériában egyetlen normálisan megfogható gép nincs férfiembernek),
    -jobb benyomást is kelt a kissé fröccsöntött érzést keltő belépőszintű DSLR Canonoknál,
    -normális, jól kézreeső kezelőszervei vannak,
    -AF segédfény,
    -több fókuszpont (ami a 450-essel ellentétben remélhetőleg normálisan működik), jobb fénymérés stb.
    -A menüje is NAGYON barátságos, könnyen leolvasható, sok segítséget nyújt, ez kezdőknek fontoslehet
    -jópofa in-camera lehetőségek vannak a képek azonnal retusálására, átalakítására, croppolásra
    -D-Lightning illetve Active D-Lightning. NAGYON hasznos!

Ami a Nikon ellen szól az a beépített AF motor hiánya, ez azonban csak néhány optikánál (köztük sajna az 50milisnél, illetve pl. halszemnel) okozhat kényelmetlenséget (csak manuál fókusszal, azaz kézzel működnek, az élesre állításhoz azonban kapsz segítséget a képernyőn). Megoldható, de bíbelődni kell vele.

A 450-esen van Live view funkció, ez vagy kell neked vagy sem, spec. én nem hiányoltam, a D5000-esen használt kihajtókával van szvsz értelme..

A képminőség ízlés dolga, szvsz nagyjábol egál, a Canonnál az alapbeállítások általában a kontrasztosabb, élesebb képeket produkálnak, a Nikon ennél konzervatívabb, lágyabb, kevésbé retinába vágó beállításokat használ. Kicsit olyan mint hogy régen milyen filmet használtál, ízlés dolga... Igazából mindegy, mert a menüben a saját igényedhez állíthatod mindkettőt, vagy lőhetsz RAW-ba és utána játszadozhatsz.

Hozzáteszem, 450-est élesben nem használtam (400-ast igen), nyilván jó gépek ezek is, csak mások. Canon tulajok majd elmondják a saját véleményüket.

Én személy szerint a D60/D3000-et egy kiforottabb, jobban átgondolt (ezek a gépek kezdőknek, fiataloknak, családi képekhez stb vannak kitalálva) és jobb minőségben, kezdőknek kifejezetten ideális gépnek tartom. A 450 tud egy extra funkciót (Live View), de azt a +30ezret biztosan nem adnám oda érte.. szal ár/teljesítményben egyértelműen D3000.. amit nem tud azt szvsz nem fogod hiányolni a gyakorlatban, amit tud azt viszont nagyon jól tudja, gixerek nélkül.

Ami a döntő motívum lehet, hogy ha az ismerősi körödben vannak még aktív fotósok, akik esetleg felhalmoztak objektíveket az idők során, ők mit használnak, Canont v Nikont - kérhetsz tőlük kölcsön. A két bajonett ugye egymással nem kompatibilis, szal a döntés kicsit hűségnyilatkozat is, ha ez az első DSLR-ed... A kitobjektívek terén most már egálban vannak, mind a stablizált VR-es Nikon ill. a IS változatú Canon kitobik egész jók, pláne hogy kvázi "ingyen" kapod őket a vázhoz. Régebben a Canon kitobiknak elég ramaty híre volt, gyenge minőségűek voltak ugyanis (=lehúzás, vegyél egy rendeset). Az újakról azonban csak jókat hallani.

Én a kitobiknál inkább a 18-55-öst, mindenképpen stabilizáltat ajánlom mindkét gyártótól, a nagyobb zoomokra ráérsz később is, a széleslátós/"portré" obi a legtöbb helyzetben használhatóbb mint pl. ha egy 55-200-as figyel a gépen. Később persze azt veszel hozzá amit akarsz, és pláne ha kiismerted a saját igényeidet, és felkészültél rá, hogy ugyannyit költs az új obira mint a vázra.

Ha fotóstáska kell, és komolyan gondolod, és TÉNYLEG jót akarsz, egy szó, egy gyártó: Kata
  • Garfield
    Csak el ne szúrják őket, mint ahogy a 18-200-zal tették, és akkor végre lenne egy normális utazó obim.
  • popzu
    gép vásárlás elött állok 2kiszemelt: canon eos 450d vagy nikon d3000, ki melyiket miért ajánlaná? légyszives segitsetek!:) Válaszokat elöre is köszönöm!
  • 5Dani
    Nekötekedj :@
    Beépített rádiós ETTL-t tudhatna amúgy.
  • G_ArchAngel #42208
    Uj Sony DSLR-ek...
  • G_ArchAngel #42207
    Mit nem tud az 580EX II, ami Neked nelkulozhetetlen?
  • 5Dani
    Más: tud valaki olyan boltot, ahol behoznak egyelőre csak USA-ban kapható cuccokat, és itt áfás számlára odaadják?
  • 5Dani
    Szerintem az Ödémában nem olyan vészes a wobbling, mint a Nikonoknál, vagy az alsóbb Canonoknál (pl. hekkelt x0D, amit nem is erre találtak ki).
  • 5Dani
    Kisebb szenzorral nem lesz ellenfele a D700-nak. Fullframeben meg ott van erre az 1Ds.
  • Aspyrin
    putain de merdre! :DDD
  • Blasta
    Jaaaaa! Nem tudtam, hogy így híjják :D

Igen Timba, van neki olyanja, szal snowboardozás közben nem túl érdemes használni :)))
  • Lateralus
    Videó elején az a képlebegés.

videó

Amúgy jesz, van. Ebben a CMOS generációban még alap, a kiolvasásuk miatt. Majd pár év múlva talán...
  • Blasta
    ?? Miféle wobble? :)
  • Lateralus
    Nem tudok róla. Mondjuk 7D-ről sem.
    Ha tippelnem kell, akkor nem lesz. 580EX II nem olyan öreg.
  • Timber
    lö szizor dusien... kapis? :)
  • Aspyrin
    Je ne comprends pas. :)
  • Timber
    van meg wobble? :)
  • Timber
    Szerintem meg a Canon is akar egy 7-est azt tok mindegy mit rak bele csak 7-es legyen benne!

De legalabb a nevvalasztasnal nem szurtak el annyira mint a Pentax. A K-7 ugyanis franciaul k-sept ami egy az egyben ugy hangzik mint a cassette azaz kazetta szo. Pl. videotekaknal mindenhol ugy irjak ki, hogy DVD & K7... (ez olyasmi szojatek naluk mint a fodraszat amit ugy hivnak, hogy a "kutya 6 csontja"... ezt majd a francia szakos szakerto megfejti nektek! :D)
  • Kurfürst
    Nem logikátlan, ott a D700, valamit kezdeni kell vele a Canonnak... az 5D épp a alacsony fps és a gyengébb AF, ISO teljesítményben nem tud ellenfele a Nikon "74-ágyúsának". Gyanítom a 7D (ha lesz) a kevesebb megapixel, gyors AF/fps, azaz sportfotózás irányába viszi el a dolgot.
  • 5Dani
    Új, felső kategóriás Canon rendszervaku lesz szerinted mostanában?
  • Lateralus
    Friss pletykák szerint nem lesz fullframe, csak profi AF és gyors sorozat. Olyan Nikon D300 kategória.
  • Blasta
    Na igen, aza bekapcs. gomb régóta szúrta az én szemem is.
    Legjobban a 350D-ben (és későbbi társaiban) tetszett, pont jó helyen volt.
  • Blasta
    Videós kalandok a Nikon D300s-sel @FotoTV.hu
  • 5Dani

Az viszont bíztató, hogy végre leszoknak az értelmetlen bekapcsológombról.
  • 5Dani
    Nekem logikátlannak tűnik a lejjebb pozícionált fullframe váz 8fps-el és jobb (?) AF-al.
  • oroy_
    túl sok pletyka van mar róla, nem hiszem hogy alaptalanul lesz valami.
  • 5Dani
    Nemhiszem
  • oroy_
    Canon 7D infók/találgatások
  • Lateralus
    Többnyire
  • 5Dani
    Kompaktban gyakori.
  • Blasta
    Na neee.
    Canonban Sony szenzor???
  • Lateralus
    A Sony most jelentett be egy 10 megapixeles ugyanilyen méretű szenzort.
    Tipp: az van benne.

Állítólag kisebb a zaja. Ha így van, akkor a kategória nagyágyúja lehet képminőségben a G11.

Az is lehet, hogy a Canon egy olcsóbb, "profi" kompakttal akar érvényesülni az Oly-Pana mikro4/3 mellett, ahol a képminőség az első (bár azt a szintet azért nem éri el).
  • Blasta
    ki érti ezt?
  • Blasta
    Panasonic Lumix GH1 teszt @ FotoTV