48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • krob
    Itt az adatlapja, de én csak a nagyon kézenfekvő dolgokat ismerem(mpixel, optikai ZOOM stb...)
    Hátha nektek többet mond:
    digicam

medikeres oldalon
  • FREAK
    kérdezd meg a fatert :DDDD
  • Lateralus
    Ő sem ismeri.
  • Penta
    autótopikba belinkeltem a töréstesztes oldalt, ha érdekli a haverodat...
  • Penta
    az a merga meg pont mint az enyém :D
  • CSOCSO
    baaaz.. az a corsa pont ugy nez ki mint a haverome!!! ugyanugy van valami matrice oldalt/ hatul mint neki... hudekemeny
  • FREAK
    sztem itt senki sem ismeri, viszont Lateralus már gépeli a fél oldalas tudnivalókat :)
  • Penta
    Index fórumán próbálkoztál? Ott azért több a profi fotós, lehet hogy gyorsabb/hitelesebb segítséget kapnál.
    Magát a gépet nem ismerem, de a típusszámból ítélve 200 eurót megér.
  • krob
    a tesztoldalakat megnéztem, személyes vélemény érdekelne (teljesen laikus vagyok)
  • krob
    Hello srácok!
    Írnátok egy rövid véleményt erről a gépről:
    Kodak CX 6330
    Családi képek készítésére szeretném használni, fotózáshoz nem értek, ezért a full automatikus beállítás nem zavar, ja igen az ár miatt ajánlotta egy barátom(200 Euro alatt).
    Ha valaki felhomályosítana, megköszönném...
  • FREAK
    az lesz, hogy elmegyek abba a két boltba, amit fotósok ajánlottak, és élőben eldöntöm :)
  • FREAK
    na szal most nem tom mi van, bár ha csak annyi a gond a sima TTL vakukkal, hogy kézzel kell állítani az erősségét, azt simán túlélem

akkor viszont nem is érdemes TTL vakut venni, a 420EZ pl ha jól tudom csak manual módban megy, ilyen megközelítésben az is jó

csak az meg Canon, valszeg van nála olcsóbb is :)
  • Penta
    OK, ez az állítva fotózás eszembe se jutott, pedig logikus.
    Mindenképp kell egy külső vaku, de a Minolta lehet hogy beszopat :(
  • FREAK
    igen, ha pl. nincs plafon, és nem akarod pofánvakuzni a modellt, oldalról derítőlapról világíthatod meg

vagy ha van plafon, de állítva fotózol... szóval kell, anélkül olyan az egész, mint egy 3 kerekű Ferrari... gurul, de nem az igazi :)
  • Penta
    Forgatható fej mire jó? Ugyanaz a célja, mint a felfele irányított plafonról visszavert fénynek, csak oldalról?
  • FREAK
    ha nem direktben vakuzol, hanem derítőlappal vagy falról/plafonról akkor meg marad a szemed :)

vagy egy olcsó fénymérő
  • FREAK
    thx

hát nekem forgatható fejes kell, de nem tudom, ezek után van-e még lehetséges jelölt :)
  • CSOCSO
    jolvan... gondoltam nem olyan hudesok ez.. de mindegy..akkor hagyjatok...
  • Madmaxx
    Jó majd viszek számológépet a fotózásra magammal!
  • Lateralus
    De nem arról van szó, hogy ki lehet-e számolni. Persze, hogy ki lehet. :)
    Hanem, hogy AKAROM-E kiszámolni !
  • GregSB
    Naigen, de ezt is ki lehet számolni :D

+ 100 iso változás esetén be kell szorozni 1,4 el a KS-t. Tehát ISO 400 nál 1,4 * 1,4 * 1,4 el kell beszorozni az alap KS-t.

Najó, nem fárasztalak tovább titeket, csak talán valaki még hasznát fogja venni ezeknek az adatoknak, ha nem tellik neki TTL-es vakura. :DD

• Lateralus
    Ez oké, sőt vannak vakuk, amik hátulján kis táblázaton is végigböngészheted, hogy mihez mit érdemes beállítanod. A lényeg az utolsó mondatodban van "Persze ez elég macerás". Az E-TTL-el elvileg semmit nem kell állítani. Villan, bemér, beállít, villan. Tized, század másodpercek alatt. Kényelem :)

Helyette majd osztogatom, hogy 40/3,5, ami ráadásul csak ISO 100 nál működik így, tehát akkor ISO 400-nál az...
    Hát nem ! :)
  • neménvoltam
    Helló! Lenne egy hülye kérdésem: tudtok-e egy olyan boltot a belvárosban Pesten, ahol ilyenekkel foglalkoznak? Ugyanis van egy kicsi Aiptek webkamera/fényképezőgépem, csak elveszett az USB kábel és eddig sehol se kaptam :( Szal jó lenne, ha tudnátok segíteni, mert ilyen dolgokban nem vagyok annyira otthon.
  • GregSB
    10 M = 10 méter ofkoz.
  • GregSB
    "Ahogy korábban mondtam, lehet, hogy elsüti a gép, de mindent neked kell kézzel beállítanod. Akinek van ebben tapasztalata, annak oké, de nekünk szerintem az E-TTL-ek a nyerők."

Nem olyan nagy ördöngősség mindent kézzel belőni, csak ismerni kell a Kulcsszám egyenletet :)

Kulcsszám = KS
    F = rekesz érték
    M = távolság (méterben)

KS = F * M

Tehát ha pl 40esre állítod a kulcsszámot a vakun, és a tárgy/személy/akármi 10 M-re áll tőled, akkor 4-es rekeszt kell majd használnod (Mivel F = KS/M ami jelen esetben 40/10)

Persze ez elég macerás, sokkal egyszerűbb lenyomni 1 vagy 2 gombot egy E-TTL-es vakuval, mint mérni a métereket, meg számolgatni, de ha az ember nem engedheti meg magának hogy ilyet vegyen, akkor ez is megteszi SZVSZ :)
  • Penta
    Nekem a Metz is túl márkás. 30-nál többet nem szívesen költenék vakura. Azonkívül eddig senki nem tudta megmondani, hogy a Z1 vakupapucsába mi megy bele (elvileg csak 3 gyári vaku, de én ezt nem hiszem).
  • Lateralus
    A nem gyári vakuk között a legtöbb vélemény szerint a Metz 54 MZ-3 a legjobb, ami a Canon 550 EZ-nek is odaver pár tulajdonságban. 115 ezer körül van itthon + olyan 15 ezerért kell hozzá venni vakutalpat, hogy kezelje a Canon.
  • Lateralus
    Sajna nem működik a TTL mód a Canon DSLR gépeken, csak olyan vakut kezelnek ezek a gépek, amik a legújabb fejlesztésű E-TTL-el vannak felszerelve. Ezt azt jelenti, hogy egyik TTL Canon vaku sem megy a Canon DSLR-ekkel. Az EZ sorozat pl. ilyen szempontból kilőve. Ennyit a kompatibilitásról. Azaz mennek, de a TTL vezérlést elfelejtheted és manuálisan kell állítani, hogy mekkorát villanjon. Csak az EX sorozattal megy, amik a kívánt E-TTL-t tudják. Ezek a következők jelenleg:

220 EX
    kis egyszerű szerkezet, 22-es kulcsszámmal (ez az erősségét jelenti nagyvonalakban. A gépedbe épített vaku 13-14-es kulcsszámú) Kb ugyanazt tudja, mint a beépített csak nagyobbat villan. Itthon így is 50-eze körül leríbolják érte az embert.

380 EX
    sokkal több mindenre használható, méretben nagyobb, nehezebb villanó, 38-as kulcsszámmal, dönthető fejjel (tehát indirekt vakuzásra is használható, ami pl portrénál nagyon jól jön, mert lágyabb fényt kapsz mintha szembevakuznál valakit) Segédfény lámpa. A hátránya, hogy már nem gyártják, de használt hirdetésekben még össze lehet vele futni, használtan úgy 40-45 ezer körül.

420 EX
    A 380-as újabb kiadása, csökentett mérettel és súllyal, nagyobb tudással, 42-es max kulcsszámmal. Ha jól emlékszem 1/4000-es vakuszinkronig állítható, és talán a második redőnyre szinkronizálást is tudja (ami pl. alapból a 300D-ben nincs benne). Segédfény. A feje pedig nem csak 90 fokban dönthető, de forgatható oldalra is. 85-90 ezer körüli az itthoni ára.

550 EX

Ez a Canon jelenlegi csúcsvakuja. 55-ös kulcsszám. Mindazt kicsit jobban tudja, mint az előzőek. Ezen kívül a 300D-ből szintén kihagyott vaku fényerő állítást is tudod vele manuálisan. Képes úgy tudom bármennyi 550 EX, vagy 420 EX vaku drótnélküli távvezérlésére, tehát többvakus rendszereket is kiépíthetsz vele. Meg tud olyanokat, mint stroboszkóp, segédfény 10méterig, 1/8000 vakuszinkron. Ezek közül nekem pl. nincs szükségem több dologra, ezért nem tervezem a vételét. Érdekeséggek, de csak poénkodni vele sok a 160ezer, amikor harmadából az igényeimnek megfelelőt vehetek.

Aztán E-TTL még az MR-14 EX, ami egy marko körvaku. A nevében benne van, hogy makrózáshoz jó, potom 300 ezer fölötti baráti árért.

Ezek tuti működnek, bár olvastam olyan véleményeket, hogy ez az egész E-TTL csak parasztvakítás és sokszor kérdőjeles a végeredmény. Nem tudom, mi az igazság.

Aztán van még pár külső gyártó, akik gyártanak E-TTL-t tudó vakut. A Sigma olyan 2 fajtát, A Metz kb. 3 fajtát és a Sunpak 1 fajtát. Többről nem tudok, de lehet, hogy nagyítóval találni még párat. Ez összesen, a Canonnal együtt olyan 10 villanó (a makrós kiesik, szóval inkább 9 db), amit érdemesebb venni. Ahhoz képest, hogy Canon SLR gépekhez van vagy 80-100 fajta vaku, ez a 9 db elég szánalmas, ami DSLR-hez is jó.

A Sunpakból sajna a PZ4000 nem jó. Én is pont ezt néztem ki, de egy üzletben felvilágosítottak, hogy nem fog menni, a Canon talppal felszerelt modell sem. A Vivtar egyáltalán nem gyárt DSLR-re vakut. Ahogy korábban mondtam, lehet, hogy elsüti a gép, de mindent neked kell kézzel beállítanod. Akinek van ebben tapasztalata, annak oké, de nekünk szerintem az E-TTL-ek a nyerők.

Amúgy a kinézett Sunpak vaku pontos neve PZ40 X. A PZ4000 utódja, csak kisebb és könnyebb, kicsit lekerekített és E-TTL-t is tud. Pár hónapja jött ki. A Sunpak is megérezte, hogy nagyon terjednek a DSLR-ek és nem nagy a választék vakukban. Jó időben váltottak.
    Amúgy a kis méret, súly + E-TTL mellett, 40-es kulcsszám, motoros zoom (24-80mm között), segédfény, dönthető fej (sajna nem forgatható), ha kell manuális fényerő állítás 5 lépésben. Nem tudom, hogy a vakuszinkron meddig működik, jó lenne, ha működne 1/4000-ig, de nem annyira fontos, viszont amivel több pl. a Canon 420-nál, hogy a hátulján nagyon zsír kinézetű (legalábbis a képeken) vörös háttérkivilágítású LCD is van. A Canonnál csak az 550-en van. Az 550 persze jobb ennél, de itthon 3x ennyi. a 420 meg valamiben jobb, valamiben gyengébb, de mégis 35 ezerrel több. Most csak hazai árakat írtam. Kint is hasonlóak az arányok %-ban.
  • Penta
    Soligort néztél?
    Nem gyári vakuk között melyik a legjobb?
  • FREAK
    én is kinéztem egy Sunpak-et (PZ4000 asszem) 47 körül, de a Vivitar "csúcsmodellje" a 850 akármi is 46 ezer

de nagyon nem vágom ám, hogy mikre kell odafigyelni, nekem annyi a lényeg, hogy legyen rajta TTL+manual mód, meg legyen jó erős, of course...
  • CSOCSO
    en sajnos nem:(((( mivel nem magyar nyelvu teruleten vettem a gepet.. igy 150 ezerbol kijott a gep az 512 es memoria a plusz elem es a tok plusz taska!!!! otthon 150 csak a gep... es amit felsoroltam az meg szaz..
    be tudod nekem scannelni a fontosabb bealitasos dolgokat???

pl az ISO rol a longshutterrol az AWB rol meg a lent talalhato lockos szarokrol stb.. betudnal nekem scnallelni par oldalt? vagy az osszeset?:))))
  • Cat #2358
    én a canonomhoz kaptam egy elég vaskos magyar nyelvű használati utasítást, te nem?
  • CSOCSO
    HELP et kernek..pls valaki forditsa le ezt a par szot hogy micsoda mert en nemtudom sajnos..:
    elso oldal
    mi az a 3 fele shooting mod meg az a lockos szarsagok..
    masodik oldal
  • CSOCSO
  • Lateralus
    Ja, Dzsini kösz a kiegészítést !
  • Lateralus
    Nem tudom, fater nagykerében most nincs :)))
  • CSOCSO
    ixusomhoz akarok majd venni tokot.. mennyibe kerulhet?:) mondjuk mindegy.. ugyse otthon veszem
  • Lateralus
    Árban meg az itthoni elszállt árak mellett is 55ezer.
  • Lateralus
    Külső vakukkal ?
    Sehogy.
    Nincs egy fillérem se mostanában a fejlesztésekre.
    Valamilyen kéne majd, de nem valószínű, hogy Canon lesz, mert nagyon elszálltak az áraik. Egy 420EX 90 ezer idehaza.
    Az 550 meg 150-160. Annyit nem ér nekem, amennyibe kerül csak ha leszakad a semmiből ennyi fölös lé. Ilyen meg nincs nagyon.
    Amit kinéztem (hónapok óta) az az új Sunpak PZ40 (ha jól emlékszem a nevére). A 420-asnál egy fokkal jobb, ráadásul kisebb és könnyebb, ami nem utolsó szempont. Kilós cuccokat nem akarok hurcolni. Ja és persze már ez is tud E-TTL-t.
  • FREAK
    gyanús vagy te nekem :)

na mindegy, vakukkal hogy állsz?