48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Lateralus
    Ja tényleg, Fater nagykerében közvetlen telefonvonal van minden nagyobb cég elnökének irodájához. Már azt is tudom mi lesz jövő ilyenkor :)
  • Dzsini
    ez tetszik nagyon: Sandisk-ék csináltak kapcsolós CompactFlash kártyát - van rajta egy 3állású kapcsoló, és aszerint működik 1 db 4gigás fat32-es kártyaként, vagy kapcsolható a 2x2gb-os fat16os memóriatartomány a régebbi masinák örömére. mindezt ugyanazon az áron, mint az eddigi 4GB-s kártyák (1000dollár körül)
  • Dzsini
    miért figyeljünk mi? te úgyis tájékoztatsz minket, hozzád befutnak a hírek ;)) nekünk csak ezt a topicot kell olvasni :o)
  • Lateralus
    Mától a hét többi napján meg figyelje mindenki a híreket, mert ma reggel kazdődött a PMA szakkiállítás, ami az egyik legnagyobb fotós területtel is foglalkozó kiállítás. A gyártók többnyire ilyenkorra időzítik az új gép bejelentéseiket. Ehhez kapcsolódva az elmúlt napokban is sok bejelentés volt már. Mai hír, hogy a Sony 4 géppel bővíti a belépő szintű P sorozatát és az 5 MP-es V1 utódjaként kihozza a W1-et, szintén 5 megával.
    A Nikon bedig két új kis kompaktot jelentett be Coolpix 4200 és 5200 néven. A nevükből kiolvasható, hogy 4 és 5 megások.
  • Lateralus
    Lateralus megint ráér, Lateralus grafomán, tehát a fogalmak konyhanyelven:

objektív - több, egymás mögötti kerek, üveg (műanyag, stb.) átlátszó bizbaszból álló lyuk, ami a géped elején éktelenkedik. A géped szeme.

teleobjektív - ennek a fenti dolognak a "messzebblátó" változata

makro(fényképezés) - kis dolgok (pár cm, vagy mm) fotózása viszonylag közelről

lencse - egy undorító hüvelyes növény, vagy az objektív, illetve az abban lévő üveg bizbaszok neve. Tahát lásd az első fogalmat !

optika - lásd az első fogalmat !

expo(zíció - az az időegység, ami alatt a gép fotót készít

iso - fényérzékenység (vagy mi ?) :) Minél magasabb, a géped (feltehetően) annál jobban lát a sötétben, bár a pontosabb megértéséhez ajánlott a lenti fotosulis link.

optikai zoom - a képet az objektív (optika) nagyítja, valós nagyságú és élességű képpé

digitális zoom - a képet a gép szoftveresen nagyítja fel, legtöbbször a kép közepéből kivágott részletből, így nem valódi, hanem olyan nagyítást kapsz, mintha egy fotószerksztő programban nagyítottad volna.

rekeszidő - ilyen fogalom tudtommal nincs. A rekesz (blende) és záridő fogalmainak megértéséhez szintén a lenti link javasolt

CCD - a digitális gépek egyfajta elektromos képérzékelőtípusa, az objektív által vetített kép, erre vetül. Lényegében a filmet hejettesíti a gépben

A gépedben a Flash on, Auto Flash, Auto Flash Red Eye beállítások a következők:

Flash on - vaku bekapcsolás, mindig villanni fog, még verőfényben is
    Auto flash - automata vaku, csak akkor villan ha szerinte nincs elég fény
    Auto flash red eye - automata vaku, mint fent, de vörösszemcsökkentő üzemmódban, emberek fotózásához. A fővillanás előtt még villan egy pár gyorsat, hogy a fotóalany pupillája lehetőleg szűkebb legyen és ne legyen a fotón piros nyúlszeme.
  • Lateralus
    Nem profi teszt, de otthonra bőven megfelel:

objektív teszt
  • Penta
    Hol találok neten olyan tesztképet, amit jó minőségben kinyomtatva az optika teszteléséhez tudok használni? WG-18?
  • GregSB
    Mé', mijaza fény?
  • FREAK
    én általában segítek, ha tudok, de ez már durva

jó hogy azt nem kérdezi meg, mi az a fény....
  • Bobber
    nem vagy jol osszerakva
  • FREAK
    a lencse az egy undorító hüvelyes növény, az expo meg egy olyan buli, ahol sok csinos hostess dolgozik

többet nem tudok
  • Bobber
    szerintem nem is voltal annyira gonosz Nuba mertk baratunk annyi kerdest tett fel hogy szerintem arra nem lenne eleg a forum hogy mindenre valaszoljunk es jol szal telletg egy kicsit utana kell n ezni mert ez eleg sok kerdes es nemelyikre eleg hjosszu a valsz:):) De majd lateralus ir egy kisregenyt szerintem ami mindent kimeritoen kitargyal a megfelelo targyilagos megfogalmazassal
  • GregSB
    Most gonosz(vagy inkább lusta) leszek:

http://fotosuli.lap.hu/
  • Aquli
    ja es mi az a ccd
  • Aquli
    Hello!
    Eleg sok alap dologgal nem vagyok tisztaban a fenykepezessel kapcsolatban, mondjuk nekem egy hp ps 320-am van, aminel ezek a dolgok nem kerülnek elő, de kíváncsi vagyok mit jelentenek a következő fogalmak:
    objektív, teleobjektív, makro, lencse, optika, expo, iso (fényérzékenység? vagy mi?), mi a különbség, illetve hogyan működik az optikai, és a digitális zoom, mi az a rekeszidő. kb ennyi.
    És még annyit, hogy az én 320-asomon mi a különbség a Flash on, Auto Flash, Auto Flash Red Eye módok között?
    Előre is köszi!
  • Dzsini
    ennek a 8G-s kártyának szerintem a legjobban a kb 1 hónapja mutatott 20MP körüli hátlapos dolog kell - egyrészt az biztosan kezeli a fat32-t ami ezen van, másrészt lehet rá raw-ban fotózni :)
  • FREAK
    mondjuk ez már szinte teljesen feleslegessé teszi a múltkor tárgyalt mobil HDD-ket

ok, plusz 20G, de külön áram, meg a súly, méret....
  • Cat #2532
    én meg azt sem hiszem hogy egyáltalán kapható bárhol kereskedelmi forgalomban
    még a nagyker sem veszi meg ennyiért, mivel tudja hogy a kisker nem nem veszi át tőle, és az ilyet netre se rakják fel
  • Lateralus
    Kb egy éve, amikor 4-6 (?) gigások jelentek meg, olyan 7-8ezer dolcsi körül voltak.

Ez szerintem csak egy figyelemfelkeltés a cég részéről, egyfajta magamutogatás, hogy "látjátok itt a legnagyobb kártya, én vagyok vele az első". Jelzés a konkurenciának és a leendő vásárlóknak, hogy pár év múlva elérhető áron megkapja. Olyan mint egy tanulmányautó, azzal a különbséggel, hogy ez nem csak papíron (tesztpéldányban) létezik, hanem pár év múlva elérhető lesz sokak számára. Ráadásul jól jelzi, hogy a CF technológiában még van kakaó, érdemes ilyen gépeket venni, mert évek múlva is lesz hozzá kártya.
    Aki meg most megvenné, hát lelke rajta "6000 dollár lesz" :) Mondjuk nem tudok elképzelni sok nihilista milliomos snobot, aki ennyit kiad egy szar memóriáért.
  • FREAK
    ez egy vicc

lesz aki megveszi? fél év múlva 60 dollár lesz, nem is értem, ezt hogy gondolták :)
  • Lateralus
    A SimpleTech bejelentette az eddigi legnagyobb kapacitású CF kártyát. Alig 8 Gb, az ára pedig alig 6000 dollár.

• Cat #2528
    a vörösszemet pár katt kiszedni, nagyon egyszerűen eltávolítható
  • Madmaxx
    Van rajta vöröszemcsökkentő de csak akkor hatásos ha az illető közvetlenül a kamerába néz. Ha már valamelyest mellé akkor lesz sajna nyusziszem!
  • FREAK
    a lényeg, hogy milyen távol van a vaku az obitól
  • Dynamic
    Akkor ezexerint a Canonokba szeretnek a legtöbben belenézni:)
  • FREAK
    ha belenézel a vakuba, bármilyen géppel vörös lesz a szemed.... :)
  • Dynamic
    Mi a konkrét véleményed vagy tapasztalatod a géppel kapcsolatban(Olympus C4000Z)?
    Hosszas mérlegelés után úgy tűnik, hogy én is ilyet szeretnék venni?Mennyiért sikerült hozzájutni?

Más:
    A Canont(A60/70) nagyon szídják a vörösszem miatt.Tényleg ennyire gázos?
  • GregSB
    Aham, kcisit helytelenül emlékeztem rá :)
  • Dzsini
    http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Optical/Chromatic_Aberrations_01.htm
  • Penta
    Nem lebaszás, szomorkodás....
  • Lateralus
    Nem neked mutogattam ! Ne nézd ! :)
  • Penta
    Nekem nem kell mutogatni, Z1 sajnos termel eleget :(
  • Lateralus
    Fogyasszátok egészséggel !
    Kromatikus aberráció:

• Penta
    Állítólag nagy zoomos gépeknél gyakoribb.
    Inkább lila az elszíneződés, és a világos/sötét részek találkozásánál jön elő.
    Szűkebb blendével redukálható.
  • GregSB
    Ehh, szóismétlés száksz..
  • GregSB
    Kromatikus aberrációt onnan ismered fel, hogy a világosabb foltok/vonalak mentén sötétkék kontúr jelentkezik.

Nem tudom pontosan mikor jelentkezik ez a hiba, én még olyan képet nem is láttam amin látható volt, csak ovlastam róla.
  • FREAK
    hehe, és tanult emberek "majré"-nak ejtik :D
  • Lateralus
    Nem, ezt ősi magyar szóval "moiré"-nak csúfolják.
  • CSOCSO
    ez a kromatikus aberracio?
  • Lateralus
    Ez utóbbit nem is bánom :)