48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Lateralus
    "azt hittem ez nem a profi fotósok topigja"

Jól hitted :)
    Ez tényleg nem a profi fotósoké.
    De nem is ajánlott neked senki profi gépet.
  • The Garrett
    mivan mindenkinek elvitte a logoját a cicca?
  • Feketekéz
    Szerintetek melyiket érdemes venni?
    - Canon powershot a60
    - Olympus c-310z
  • FREAK
    na ilyenből is van egy pár, missmisery, lostgirl is asszem... ezek majd kinövik, az a szomorú, nekem az első 5 képig érdekesek, utána már előre tudom, mit fogok látni :)
  • The Garrett
    meg ő: link
  • The Garrett
    Huhh.. ez picit durva volt az én gyermeteg lelkivilágomnak :)
    nekem devarton Ő a nagy fav
  • FREAK
    én inkább maradok a kreatív művészeknél, ismered ezt a csajt?

RULEZ FOTÓMŰVÉSZTYÚK

Az utóbbi képei kicsit ellágyultak, de a hullás fotói felülmúlnak mindent :)
  • Dzsini
    nincs képlet - próbálgatás van :D
    de tényleg, ilyen extrém dolgok már a számítási határon kívül esnek :))
  • magnum
    Ő vágja az analóg fotózás egészét, én csak az alap dolgokat, valószínüleg nem is tudok olyan cuccokról, amiket ő használ. Persze minden kiemelkedő fotósnak van ellentábora. Én nem védem, mert nem ismerem, a képeit csodálom, a stílusát nem.
  • FREAK
    hát az egyedi dolgok drágák, ez így van jól :)
  • magnum
    Nem voltam még ott (a barlangban igen :D), de hallomásból tudom, hogy egy drága fotósbolt. Ellenben vannak egyedi cuccaik.
  • FREAK
    az mi? csak egy barlang ugrik be, de annak jó a híre :)
  • FREAK
    hát azzal a cuccal, te is lefotózod úgy bármelyik fát, ezt így ismeretlenül is állítom :)

nekem GJ nem más mint egy iskolázott pénzköteg, amit rászigszalagoztak egy fotólaborra :)
  • FREAK
    tehát összegezve: erős napfénynél tökéletes hosszú expo a cél? álomszerű hisztogram? :)
  • magnum
    Pálvölgyiben (bár rossza a híre) elvileg lehet kapni durva szűrőket.
  • magnum
    Én nem hiányoltam a művészkedést a képeiből. Látványban viszont olyat tud nyújtani, amit eddig mástól nem láttam.
    Persze ha arra gondolok, hogy nekem mire kell ez a hosszú expós dolog, akkor én lehet hogy kreatívabb vagyok nála :D
  • FREAK
    hát az sem lehetetlen, csak rakj az obi elé egy 5mm-es kormos üveglapot :)
  • magnum
    Igen, ezt mondom én is. A kérdés a 'képlet'.
  • magnum
    A több kép egymásra rakása is megfordult a fejemben, de a prakticával elegánsabb lenne :D
  • The Garrett
    Ps ben attől függ milyen hatást akarsz elérni... akkor a layer blending opionsben lehet kisérletezgetni :)
  • FREAK
    napfénynél szerintem nem vészes a helyzet, ha van fény, akkor van adat, van mivel számolni

mi is a kérdés? :)
  • FREAK
    igen sajnos ismerem

számomra ő az a profi, aki technikailag mindent tud, de még soha nem láttam meg a kreativitást és a művészetet a képeiben

persze asszem soha nem is mondta, hogy fotóművész, valami hivatásos "ipari" fotós :)
  • FREAK
    én úgy tudom, hogy addig exponál, amíg nyomva tartod, és ez így is műxik az én gépemen, de mintha rémlene valami olyasmi, hogy a régi gépemen (C4000) szintén le volt ez is korlátozva (időben)

ilyenkor jöhet a bűvészkedés, hogy 3 perc helyett csinálsz 6 darab fél perceset, és PS-ben egymásra rakod a layereket, de hogy milyen beállításokkal, az ügyben át is adnám a mikrofont Lateralus testvérnek :)
  • magnum
    Elsősorban erős napfényes körülmények között szeretnék minél hosszabb expót elérni (Gehring János képeit ismered?). A tapasztalat meg persze hogy fontos, de azért szeretném elsőre is jó pontossággal eltalálni.
    Tudtommal minden kompakt diginél korlátozva van a bulb mód.
  • FREAK
    hát tisztán matek alapon biztos ki is lehet számolni, de ennek akkor lenne értelme, ha nem emberek, hanem robotok lennénk :)

a lényeg, hogy minél jobban közelítenek a fényviszonyok az abszolút SÖTÉTHEZ, annál kevesebbet számít hogy 10 vagy 100 percig exponálsz, ez logikus... szvsz a gyakorlat itt hasznosabb
  • The Garrett
    jó olyan közel van egymáshoz a 2 gomb :)
  • magnum
    Más: hol kapok 25-ös érzékenységű vagy egyéb spéci filmet? Mennyi ideig lehet a gépben a negatív? Viszonylag ritkán lőnék vele.
  • FREAK
    BULB!!! :)
  • FREAK
    olyan bulb, hogy MAX fél perc nincs, az valami átbaszás :)
  • The Garrett
    k nem szóltam :)
  • magnum
    Az, de attól még korlátozva van.
  • The Garrett
    basszamámeg.
    korr.: a bulp nem aZ hogy ....
  • magnum
    De kiszámolni nem tudom? Főleg a nappali hosszú expót, mert ott még tudok fényt mérni. Ha ismerem a szürke szűrő erősségét, akkor elvileg minden adott, nem?
  • The Garrett
    javíts ki ha tévedek. a Bulp nem a hogy lenyomod a gombot és addig van nyitva amig mégegyszer le nem nyomod?
  • FREAK
    persze hogy nem, egy komolyabb félhomályban már nem is érzékelhető a különbség 3 vagy 5 perc között

komoly félhomály - enyhe sötétség :)
  • cseri001
    Ezt nekem írtad?
  • magnum
    bulb, de az max fél perc. Amre nekem kell, az nagyon kevés.
  • The Garrett
    Z1 en nincs bulp? ugyemlékeztem van :P
    1-2 perces exp időnél minél szűkebb rekeszt használj, szerintem ott nemlehet pontos értéket kiszámolni.
  • FREAK
    kísérletezel.... csinálsz 3,5,10,20 perces próbákat, valamelyik csak jó lesz :)
  • magnum
    Thx. És mi van akkor amikor sok perces éjszakai vagy nappali expót akarok? Igazából ez az amire nem képes a Z1, ilyen célokra a Prakticát használnám távkioldó zsinórral, állványról. Szóval ilyenkor hogy számolom ki hogy a jó beállításokat? Mert mindkét esetben bőven méréshatáron kívül vagyok.