48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • magnum
    Olvasgatok a témában, vannak megjegyzések arról, hogy érdemes vaku elé rakni (lencse előtt nem feltétlenül kell legyen), partyfotózáshoz jól jön. Eredményt nem láttam még, csak angol nyelvű elmélkedést.
  • FREAK
    mindegy milyen szűrő, csak a protect a legolcsóbb (csak egy üveglap van benne), és annak még az üvegét is visszateheted

a filmeket az emulziós felülettel egymás felé rakjuk össze (kivágni az üveglap rányomásával kell, pontosan, lehetőleg cérnakesztyűben)

lehet még kapni olyan filmet, de én még nem vettem, viszont gondolkodom egy pajtáson, 2-3 rugót megér, művészkedni ideális :)
  • magnum
    Milyen az a protect szűrő?
    LEhet kapni még 6x6-os filmet?
  • magnum
    igen
  • FREAK
    nem tudja valaki, ilyen 6 centis film kell a régi Pajtás gépekbe?
  • FREAK
    2 réteg exponálatlanul előhívott 6cm-es dia kell hozzá, és egy sima protect szűrő kerete

a legnagyobb trükk a szűrőt szétszedni :)
  • magnum
    Használt, túlexponált nega?
  • magnum
    Hmmm, röviden leírod?
  • FREAK
    ok, bár lehet hogy hamarabb csinálok magamnak a Digifotó decemberi számában leírtak szerint....
  • magnum
    Ha találnál valahol, plz szójj!
  • FREAK
    sebaj, úgysincs IR szűrőjük :)
  • OPM
    szinte az összes oldalnál az oldalon ezt írja nekem ki
  • OPM
    Error!

Unable to determine the page link!

:(
  • Dzsini
    például itt:
    http://www.edigital.hu/eshop/index.php?aptus=62_172_187_197
  • OPM
    hi! elég amatőr vagyok még a digitális fényképezés terén. egy canon a60-asom van. az lenne a kérdésem, hogy milyen lencsét kellene hozzá vennem, ahoz, hogy közelebbi makro képeket tudjak csinálni vele?
  • FREAK
    egy hónap múlva már amúgy se itthon fogok vásárolni :)
  • magnum
    Lassan szezonja van pedig...
  • magnum
    Külföldön biztos kapni, nagyobb választékban is. Itthonra viszont senki nem hoz, "nem veszünk fel rendelést, próbálkozzon egy hónap múlva". Komolyan nem értem.
  • FREAK
    külföldön se? mert akkor megveszem az asszony hitelkártyájáról, és elküldetem magamnak ajándékba :)
  • magnum
    10e körül van, de sehol nem lehet kapni.
    A drágább fajta meg olyan 50-100 között mozog (más tartományban enged át)
  • FREAK
    hol lehet infraszűrőt kapni? érekelne egy árlista
  • FREAK
    riportfotós=popzenei producer (a maga iparában) :)
  • Lateralus
    Azért beszúrom a cikk egy részletét, mert nekem is marha érdekes volt ez a világ. Lefordítottam a engem jobban érdeklő részeket:

"2003-ban a Sports Illustrated fotós részlegének szerződéses munkatársai és megbízott szabadúszói 1,028,000 digitális fotót készítettek. 2004, az olimpia éve, így becslésük szerint közel 3 millió fotót fognak készíteni. Bár a magazin képeinek kisebb része filmre készül, a döntő többségük manapság már digitális kép.
    A fordulópont valamikor 2002 második felében következett be, és a Canon's EOS-1D megjelenése tette lehetővé, meséli Phil Jache. Ez a gép biztosította azt a fényképezési sebességet és képfelbontást, amely egy napi ütemben dolgozó magazin számára már megfelelő, és az SI (Sports Illustrated) fotósainak nagy többsége ezzel dolgozik. A magazin 19 fotósa ezen felül sokaszor használ EOS 1Ds-t, ritkábban más modelleket, mint az EOS 10D, a Nikon D1X, vagy manapság a Nikon D2H.
    A fotós csapat tagja Bob Rosato felszerelése meglehetősen átlagos. Egy focimeccsre általában négy, vagy öt EOS-1D vázat valamint 600mm f/4, 400mm f/2.8, 300mm f/2.8, 70-200mm f/2.8, és 50mm f/1.4 lencséket visz. Egy kosármeccsre ehhez még hozzájön öt, vagy hat EOS-1Ds gép de itt a 400-as és 600-as objektíveket már nem használja. A tíz, vagy afölötti kamera, amit egy kosármeccsen használ nagyrészt persze a kosárpalánkra van szegezve és távvezérelt.
    Rosato a kosármeccs érzékelőit tíz darab LPA Design Flash Wizard II egységgel vezérli, melyet kizárólag arra terveztek, hogy több kamera működését összehangolja egy vakuszettel. (Ő és más fotósok használnak még néhány távvezérelt Hasselbladot is a meccseken, mert ahogy mondják, semmi más nem olyan jó.) A kosármeccseken kívül, Rosato nyolc darab PocketWizard MultiMAX rádióvevőt használ.
    A legfőbb ok, amiért Rosato az 1Ds-t kedveli a meccsek körbefényképezésére az a nagy felbontása — a lassabb frame rate vagy a limitált buffer nem számí. Az SI a kosármeccseken majdnem kizárólag csak állványról használt stúdióvakukkal dolgozik, amelyek amúgy sem töltődnek újra olyan gyorsan, mint a frame rate kívánná. Egy másik ok szerinte, hogy az 1Ds színei kellemesebbek az 1D-nél, ha vakut használunk.
    Rosato jelenlegi laptopja egy Dell Inspiron 8100, de a hagyományos Windows-os változat és a magazin most látta el ugyanolyan 1.5GHz Pentium M IBM Thinkpad T40-el amely a Super Bowl meccs előzetesén lett használva. Rosato ezen kívül magánál hord egy 40GB-os SmartDisk Firelite, firewire csatlakozós külső HDD-t, és legalább két Lexar firewire compactflash kártyaolvasót, valamint egy LaCie 4X külső firewire DVD írót. Általában Apple DVD-R lemezt használ az íróban. A többi fotóshoz hasonlóan, Rosato is kb. 25-30 Lexar 512MB és 1GB CF kártyát használ, melyek sebessége 24X és 40X közötti (némelyik 16X-os).
    A hivatásosok kb. fele Mac gépeket használ, a magazin elátta őket 14-inches 700 MHz-es G3 iBookokkal, melyekbe 640MB RAM, és 20GB merevlemez került. Phil Jache elmondása szerinte tervezik, hogy váltanak 15-inches, 1,25 GHz-ez G4 Powerbookokra, 1GB RAM-mal, 80GB merevlemezzel és DVD-R/CD-RW meghajtókkal.
    Az újság elvárja mind a hivatásos fotósaitól, mind a szabadúszóktól, hogy RAW+JPEG módban dolgozzanak ha lehet és RAW-ban azokkal a gépekkel, amelyeken a kettő együtt nem lehetséges. A további elvárások már csak az idő alakította ajánlás jellegűek, mondja Jache. Például minden használat előtt formázzák meg a CF kártyát, a gépet custom fehéregyensúly módban használják szürkelappal, az EOS-1Ds-t limitálják ISO 800-ig, vagy az alá, a Nikon 1DX-et ISO 640-ig, vagy az alá. (A fotórészleg weblapja, www.siphoto.com tartalmaz ajánláskat a Canon és Nikon DSLR gépek beállításaihoz.)
    A magazin szereti, ha mind a Canon, mind a Nikon gépek Adobe RGB színteret használnak: Color Matrix 4 állás az EOS-1D-n és az EOS-1Ds-en, és Color Mode II a Nikon DSLR modelleken. Szintén javasolt a "normal" színkompenzáció használata az "auto" funkció helyett, a Nikon gépeken, és minden gépen kikapcsolt képélesítés."
  • Lateralus
    Szerintem azért, mert olyan mértékű manapság a hírigény a világban, hogy az a lap marad fent, aki képes képeket "gyártni". Szó szerint gyártani, mert ez már nagyipar. Akkor élnek meg, ha produkálnak érdekeset az olvasónak és ebbe az érdekes fotó is beletartozik. Egyre nő a felszerelés mennyisége, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy valamiről lemaradjanak (és nem is nagyon maradnak). Nincs ebben nagyzolás, csak ennek a szakágnak a nagyipari jellege kényszeríti ki, szerintem.

Ez a fickó egy kosármeccsen gyakran 10 vázat használ (Canon EOS 1D és 1Ds-t). Minden objektívek és távvezérli őket, valamint az újság fotósai gyakran stúdióvakukkal dolgoznak állványról. Ez egy fotós felszerelése és az elmondás alapján átlagos.
    Egy kosármeccsen, csak ennek a magazinnak a fotósai olyan 16ezer képet lőnek, az Sport Illustrated magazinnak egy kosármeccs minden egyes másodpercéről 6-7 db kép áll rendelkezésére.
    Ezek mellett egy 1 gépes kattintgató, csak úgy él meg, ha egy lottó ötössel felérő szerencsével jó képet sikerül lőnie.
  • Hunnenkoenig
    Khm...ennyi minek kell?

Nem minden fenykepezögep (az 5000 $-os kategoriaban) ugyanazt csinalja? :-)
  • Lateralus
    Egy kis érdekesség.

Bob Rosato a Sports Illustrated fotósa előkészíti felszerelését egy bajnoki kosármeccs előtt:
  • Dzsini
    ..vagy A70, vagy A75, vagy A80... kiváló sorozat az.
  • Hunnenkoenig
    Meg nem olvastam el, hogy mi all itt, de a napokban vettem egy Canon PowerShot A60-at 160 euroert es melegen tudom ajanlani mindenkinek!

Naggyon joooo!

Igaz csak 2 megapixeles, de 1600x1200-ban nagyon szep kepeket csinal es rengeteget tud! 3x optical zoommal van ellatva, szüröket es optikakat lehet rarakni, kezzel lehet allitani az elesseget meg 3 tucat mas dolgot, persze full automatan is megy es meg sorolhatnam...

Szoval, aki olcson akar venni kiraly gepet, az vegyen egy ilyet!
  • FREAK
    nem rossz, sőt
  • Lateralus
    "fekete EOS 300D"

LINK
  • Lateralus
    Szerintem úgy fél perc már egész (álomszerű) halványan elmosódott hatást kelt, de pár perc elég lehet. Olyan helyszínt kéne választanod, ahol nincs sok ácsorgó, várakozó ember, vagy parkoló autó. Ha jól emlékszem az egyik Gehring képen is kellett utólag radírozgatni egy parkoló autót szóval nem készpénz, hgy tökéletes lesz.
    Hoyákat az Optiformon kívül pl. az Elinfo forgalmazza (www.elinfo.hu). 12500 pénz körül van az NDx400 ára. Persze elég spec cucc, szóval lehet, hogy folyamatosan "Jövő hónapban érkezik."
    Az ISO 25-ös film is kemény dió, így átfutva a magyar netet sehol sincs fent árlistán, inkább a kommerszebb filmek, amivel könnyű fotózni a Nagyit görögbe'.

Agfának van 25-ös filmje. Agfa APX 25. Érdeklődj rá, hogy hoznak-e be ilyet! www agfa.hu
    Kodaknak is van, asszem Technical Pan a neve. Meg a Royal Goldból is van, de lehet, hogy azt már nem forgalmazzák. www.kodak.hu
    Fekete-fehérben az Ilford Pan F50 is jó lehet, ez mondjuk 50-es, de egy blende pull-t ki kell hogy bírjon. Ezres körüli az ára, ami nem vészes.
  • FREAK
    ezért kell több képből összemosni, persze az érthető, ha pont a kihívás miatt csinálod, az az igazi sikerélmény, ha egy expo és kész :)

szűrő téma: asszem ott csak Hama szűrők vannak, és a kínálatuk ugyan egyezik, de a készletük kurvára nem

nekem a Pólusban lévő jött be fotós cucc téren
  • magnum
    Ha egy nagy városi területet fotózol, ott rengeteg féle ember, autós van, mind mást csinál, dugók, parkoló taxisok nehezítik a dolgot. Azt se tudom hogy például egy Nyugati-téri fotónál a sűrűn közlekedő, viszonylag sokat álló villamos miatt nem lenne-e 'szellemképes' a fotó.
  • magnum
    Hmmm...
    Hoya volt? MM-oknak nagyjából egyezik a kínálatuk?
  • FREAK
    asszem láttam MM-ban
  • FREAK
    "Azon gondolkozom mi lehet az a legkisebb záridő, amin még nem látszik meg a forgalom"

Ez egyszerű. Nézd meg mennyi idő alatt megy végig a képen egy autó (átlagban), na az a legkisebb, de szvsz érdemes kapásból a többszörösével kezdeni. Ha emberek is lesznek rajta az szopás, mert mi van, ha valaki megáll cigizni. Hmm most erről beugrott egy kurva jó képötlet, lehet hogy geci módon lecsapok rá :)
  • magnum
    Praktica már csak a felbontása miatt is jobb lenne, utólag dolgoznék rajta PS-ben, azonkívül van gépem, amivel FF-ben tudok bármekkorát nagyítani.
  • magnum
    Infraszűrőt egyáltalán nem lehet kapni? Optiform árul elvileg, de folyamatosan kamuznak, hogy majd lesz, aztán mégse. Máshol meg nem láttam.
  • magnum
    Az említett Gehring János képeből nagyjából lehet kalkulálni, ő 15 perces expóhoz egy 10 blendés szürke és egy 3 blendés vörös szűrőt használt, és 25-ös filmre dolgozott. Azon gondolkozom mi lehet az a legkisebb záridő, amin még nem látszik meg a forgalom. 10 perc alá nem szívesen mennék.
    Hol kapok ilyen filmet? Szűrőt szerinted hol érdemes venni.
  • Lateralus
    Hoya NDx400 szürkeszűrő 9 blendét levesz (!!!)
    Digi kompaktnál szerintem a zaj miatt van korlátozva a max záridő. Egy 15 perces expónál már csak "mák" lenne a képen, annak meg mi értelme ?
    A Praktica ilyesmire sokkal jobb megoldás.