48078
-
#4036 Sztem is kérdezz, amúgy startlapon elég sok link van. Grat a gépedhez, én most akarom eladni. -
#4035 Arra gondoltam, hogy az alapismeretek megszerzése után fordulnék hozzátok, amikor több ÉRTELMESEBB kérdést is fel tudok tenni!
De a startlapot most megnézem, jó 5let! :-) -
G_ArchAngel #4034 ezért van ez a topic - akik állandóan ideírnak (5-6 ember) szívesen segítenek bárkinek...
én is a startlap.hu-ról kerstem linkeket, meg az index oldalait nézegettem, de végül is Dzsini, Lateratus és a többiek segítettek itt...
Tehát nyugodtan kérdezz:) -
#4033 Srácok, tudtok adni olyan linket, amin alapfogalmak vannak a (digi)fotózással kapcsolatban?
Nem szeretnék korrepetálással fárasztani senkit... -
G_ArchAngel #4032 adsz neki egy ötszázast, aztán beenged:)
engem mindig szépen beengedtek mienhová, ha tünt illegálisnak, amit csinálni akartam...:) -
#4031 Lehet majd legközelebb, de egy elég suttyónak tűnő csávó ült a kapuban. -
#4030 természetesen :) így vándoroltam én már 1-2x be szigorúan természetvédelmi területekre...
és ez Budapest :o) (meg sajna még egy régi, kölcsön kompakt digigép - ideje lenne újra kimenni) -
G_ArchAngel #4029 szerintem, itt mindenki szereti az állatokat (jelen esetben a madarakat), így talán hihteően előlehet adni, hogy miért is vagy ott - és nem azért, hogy a telep minőségét firtató cikkhez készíts fotómellékletet (pl.: Blikknek) -
#4028 ha jól láttam az a kapu nyitva van oldalt... oda kell menni, besétálni, aztán ha kikergetnek, akkor nem szabad :o) akkor jöhet a "csak pár képet szeretnék..." :) -
G_ArchAngel #4027 és ez legális?
nem lehet egyszerűen megkérni a gondnokot, hogy pár kattintás erejéig engedjen be?
nálnunk fotógéppel beengednek, majd mindenhová, csak horgászbot ne legyen nálad, mert arra allergiásak a nemzeti park területén (lőfegyvert meg sem említem) - így buktuk be a salföldi bányatavakat is (4-8 kg-os csukákkal van tele...) -
#4026 körbe be lehet sétálni asszem a kacsák közé, és onnan talán jobban meg lehet közelíteni... nem próbáltam mert társasággal voltam ott, utána meg biciklivel azt meg nem akartam otthagyni...
remélem sikerült valami szépet :) -
#4025 Na voltam a szigeten. Tényleg ott vannak szegény szárnyaszegett ölyvek. Sőt az is igaz ritka a hálójuk. De sajnos nem lehet őket megközelíteni csak a kerítésen kívülről. Úgy meg ott van a kerítés meg a háló. Külön-külön nem lenne gond de a kettő együtt. Na mindegy majd meglátjuk azért 20 kockát sikeresen ellőttem. De nagy valószínűséggel nem lesznek túl jók. -
Lateralus #4024 Az úgy nem lesz jó, mert gyors egymásutánban, azonos képkivágású expo sorozat kéne, különben nem javítható PS-ben. Ebből következően nagyon mozgásban lévő témára nem használható, csak inkább statikusra (épület táj, fekvő kutya). -
G_ArchAngel #4023 hát igen, Sulinetes kategóriáig viszonylag olcsó hobby (persze van akinek egy 60e gép is érvágás), de ha igényeid is vannak, akkor 1-300e elrepül még a hobby-lelkesamatőr-kompakt kategóriában is... -
#4022 Jó-jó, nem olyan nagy a lehangolódás :)
Csak azt hittem olyan 30-40 korul lehet.
Végulis a 420 is 120-al tobb mint a mostani 300 :) -
#4021 OK majd delután felrakom. De nem igazán sorozat. Csak nagyjából ugyanonnan van de az állat mas-mas pozícióban van és fókusztáv is más. A beállításokkal próbáltam variálni.
-
G_ArchAngel #4020 nem vagy magadnál:)
a 12× Leica optika a kompakt kategória legjobbja, az ennél drágább gépekben sincs ilyen, előbb vedd meg használd és utána vegyél konvertert (630mm... az már durva)
Ne hangoljon le, ha megvetted a gépet, legalább van ami hajt előre:) -
Lateralus #4019 A nap mindig végzi ugyanazt a dolgát, neked kell megválasztanod, hogy ehhez képest mikor kattintasz. Te vagy a hibás :)
Ha mindenképp elkattintod így és nem lehetett deríteni sem, meg nem jött be az expo sorozat, satöbbi, akkor kell komolyabb eszközökhöz folyamodni. Tedd fel valahová a sorozatot (jó lesz valamivel kisebb méretben is) és megnézem, hogy PS-ben mit lehet vele kezdeni. -
#4018 Én szeretem , bár van egy kis A60-osom is (Special thanks to Sulinet) de most fontolgatom én is egy Pana FZ10 beszerzését
Bár a 120e Ft os konverter kicsit lehangolt :( -
#4017 SLR is the best :DD -
Lateralus #4016 Hát nem tudom. Nem vagyok egy analóg guru. Nagyon keveset fotózok analógra. Csak ha kedvem van egy kis igazi fekete-fehér fílinghez :)
Azért kell szólni, mert ugye azt akkor más értékekkel kell a labornak előhívnia, hogy korrekt legyen a film. Bár sok helyen automata labor van és el tudom képzelni, hogy a gép automatikusan nagyjából beállítja a korrekt értékeket magának ilyenkor is. Ez talán inkább az igényesebb kézi laborokra vonatkozik, meg olyan fotósra, akinek nem mindegy annyira, és előhívás előtt tudja már, hogy milyennek kell lennie a végeredménynek. Mi szerintem sok esetben észre sem vennénk. -
#4015 ebbe az irányba kellene fejleszteni a CCD-ket már... nagyságrendekkel megnövelni a dinamikatartományt -
#4014 Akkor ezek szerin a nap a hibás, nem én :)
Csináltam expo sorozatot (igaz manualisan) de már leírtam hogy a beégés ugyanz volt csak a sotétebb részek lettek egyre sotétebbek. -
#4013 En az Auchanban a Fujinál szoktam elohívni. Eddig bevaltt. Egyszer b*szták csak el de utána bevittem ugyanazt a képet Kodak elohívással és megmutattam nekik hogy legkozelebb jobban dolgozzanak mert nem leszunk jóban :) és a kovetkezok megint jók lettek. :)
És csak simán átállítom ISO200 a 100 as filmet es nem mondok semmit az elohívónál? -
Lateralus #4012 Amellett meg nincs is a Sonynak 13Fé átfogása. -
Lateralus #4011 A legköltségkímélőbb javaslat az, hogy nem kell mindig megnyomni a gombot.
A jó fotó nem csak attól jó, hogy rajta van-e a kacsa, kutya a képen, éles-e az orra és jó irányba néz, hanem, hogy pl. megfelelőek voltak a fények is. Amikor ezzerel tűz a májusi déli nap, nem biztos, hogy jól fog mutatni kedvencünk, mert elképesztően nagyok ilyenkor a kontrasztkülönbségek, amivel még a jobb filmek sem tudnak megbírkózni, nem hogy egy CCD/CMOS. Így ami világosabb az beég, mint az atom, az árnyékos részek meg tök feketék maradnak.
Szintén lehetőség, ha valami közel van, pl. 4-5 méteren belül, akkor vakuval deríteni.
Másik jó lehetőség, hogy ha van a gépen, akkor expo-sorozatot kell lőni és abból választani, vagy ha úgy is reménytelen, akkor Photoshoppal a sorozat két eltérő képéből összedolgozni egyet. -
Lateralus #4010 Durván ugyanarra, mint digigépen ISO-t állítani ?
ISO 100-as filmet fűztél a gépbe, de olyan a helyzet, hogy gyengébbek a fények és szeretnél mondjuk sebességben 1-2 blendét nyerni. Akkor a filmtől függően ISO 200-ként exponálod, vagy estleg 400-ként (általában a negatív film ennyit elbír), majd a laborba úgy adod le, hogy 1-2 blendényi push hívást kérsz, hogy korrekt legyen az expo. Sarki kínai fűszeres a 9 forintos Porst nagyítással, nem biztos, hogy bevállalja :)
Ennek az ellenéte a "pull". -
G_ArchAngel #4009 ja, meg egy 100-assal több lett volna, mint a Pana...:(
...és ugye 12× zoom:) -
#4008 Egyéb koltségkímélo javaslat :D -
Lateralus #4007 Sony F828-at kell venni, mert a Digitális Fotomagazin szerint 13Fé az átfogása, míg az EOS 10D-nek a fele sincs.
Erre mondják, hogy LOL ! -
#4006 Délután rakok fel példát otthonról. Egyébként sima SLR-el készult. -
#4005 Ez mire jó? -
Lateralus #4004 Tudsz mutatni példát ?
Valószínű, hogy a digigépek alapbaja a kis képdinamika a ludas. Nincs akkor a kontrasztátfogásuk, mint a filmnek, az emberi szemtől pedig nagyon elmarad. -
#4003 akkor mi segít? -
Lateralus #4002 Polár nem segít. -
Lateralus #4001 Push: pl. ISO 100-as filmet 200-asként exponálnak, hívnak. -
#4000 Igy nem jó hogy nem tudok képet berakni.
Az én helyzetem a kovetkezo volt.
En árnyekban voltam. A medve velem szemben. Nap balról sut mint állat. Éloben látszik ahogy fénylik a medve oldala den tiszta fehér. Képen olyan mint egy frissen mosott jegesmedve, legalábbis az a része amit a nap sutott. Kovetkezto alkalommal -0,5 , -1 exp korr, de az eredmény ugyanaz kivéve hogy a medve sotétebb része mégsotétebb lett :(
-
G_ArchAngel #3999 na, akkor ezt kell még vennem - milyen szűröket, előtéteket érdemes venni? -
G_ArchAngel #3998 ez nálam akkor jött elő, mikor a frissen fürdetett goldenem fotóztam napfényben - csillogott a szőre, de a képen egy világító fehér folt lett az egész... -
#3997 De itt a fehérnel van a gond. Nálam a sotétbarna lesz fehér!