101020
.
-
#10026 én hiszek a pszichológiában, és átlátom a lényegét, EZ a felmérés a valóságot mutatja
kivétel mindig van, de az csak kivétel... -
#10025 a felmérés tanulsága: akkor lenne a legkevesebb baleset, ha a benzintank az autó orrára lenne szerelve, és a kormányból egy karó állna ki....
és ez tök igaz
"normálisan közlekedett, csak éppen nyárigumival"
Ekkora különbség meg nincs, mivel a legtöbb baleset télen jeges úton történik, ahol tök mindegy, milyen gumid van...
-
#10024 És felmérés mindenről van, még annak az ellenkezőjéről is... -
#10023 Vagy pedig valamelyest konyít a vezetéshez/van pár km az ember hát mögött/ és bátrabb egy kicsit.
Mert okos szovjet mérnökök a közlekedés megkönnyítése végett találták ki a téligumát...Más kérdés ki hogy áll oda a téli kocsikázáshoz.
tehát sztem ez nem 100% igaz -
#10022 Meg jogilag is más kategória ha valaki úgy okoz balesetet hogy télivel nyomja neki, vagy normálisan közlekedett, csak éppen nyárigumival (ami ugye még nem büntetendő). -
#10021 Ez általánosítás, én pl. úgy vezetek, mintha nyári lenne a kocsin, a különbség ott van, hogy meg tudok állni. Ilyen biztonságérzet alapján a 4x4-et be kellene tiltani, mert az is csak arra jó ugye, hogy nagyobb sebességgel szállj el egy havas kanyarban. -
#10020 pontosan, sőt van egy ilyen pszichológiai felmérés is, miszerint minél nagyobb biztonságban érzi magát a vezető, annál felelőtlenebbül vezet
vagyis télen a téligumi a legtöbb vezetőnél csak annyit idéz elő, hogy "van téligumim, nyomhatom, mer' az király" -
#10019 VOÁV, egyszer én is végignéztem ahogy valaki tetőre rak egy 205 GTI-t. -
#10018 jaja itt is lassan...
egy tuti borulás az az orrom előtt zajlott, mondjuk a csávó elég balfasz módon vezetett... -
#10017 Engem kocsi már ma se vitt, csak busz :) A parkolóból nehéz kiállni, sőt lapátolás nélkül lehetetlen. -
#10016 Tény. Csak ugye az okosabb, előrelátóbb sofőrök lassabban mennek és külön lassítanak, ha egy gyalogos van az út szélén, az állatok meg tépnek mint az állat. Persze a műszaki részében igazad van, elismerem, hogy a téli gumi biztonságosabb. -
#10015 Különben itt úgy esik a hó, hogy holnap kb. mentőhelikopter visz melózni, ne, kocsi... -
#10014 Téli gumisok között? -
#10013 Én meg öreg -
#10012 Új vagyok... -
#10011 Nyomjad fifi!!!! -
#10010 tutira mondom nem mind1 milyen gumival járunk.Valaki azt monja a gumi az gumi oszt kész...De amikor nem csúszom vele a kanyarban, kb 30%-al nagyobbat merek fékezni, nem kapar annyira...Ha helyzet van hamarabb meg tudok vele állni...Sorolhatnám.
Én most invesztáltam 4db vadiúj télibe.Pont ma próbáltam/zuhog a hó/ és fasza.Igaz akkora a minta, hogyha belekiáltok-visszhangzik.Lehet nyomni... -
#10009 De ezt nem lehet így nézni. Adott egy szituáció, egy sofőr, egy autó, egy gumi. És akkor a gyalogos lelép az útra. Elütöd a halálba, vagy megállsz előtte? A kérdés ennyire egyszerű. -
#10008 Jó persze tankkal is lehet árokba borulni. -
#10007 Nem tartom haszontalannak a téligumit, de vannak, akik nyárigumival is óvatosan és okosan vezetnek, ezért kisebb az esélye, hogy balesetet okoznak, mint azoknak, akik téligumival autóznak úgy, mint az állat, hisz azt hiszik, hogy a téligumi megvédi őket. -
#10006 Amint megtehetem, tipli! -
#10005 De a téligumi nem csak hóban jobb, mint a nyári, hanem 7 fokos hőmérséklet alatt is. Ilyen napok meg azért vannak bőven. -
#10004 ezért kell rendes helyre költözni, ahol csak nyár van -
#10003 persze, de a statisztikák globálisan vizsgálják a helyzetet, és én sem azt mondtam, hogy soha nem fogok téligumit használni
de amíg a fővárosban a legkeményebb tél is olyan mint egy hideg, esős nyári nap, addig ITT nincs értelme télit használni, és ez is tény, bár ez a rész kiesik a statisztikák hatásköréből -
#10001 10k
Erre azt mondom, hogy aki nem tudja kifizetni, ne autókázzon. (hozzáteszem nekem sincs pénzem téligumira)
Így is elég sokan ülnek autóba, olyanok akiknek nem kéne. Drágább autók tulajdonosai meg amúgyis önként vesznek téligumit (egy koccanás önrésze magában felérhet egy garnitúra gumi árával).
Statisztikákkal igazolható, egyébként evidens tényekkel kapcsolatban (jobb-e télen a téligumi mint a nyári, visszaszorítható-e ezáltal a halálos áldozatok száma) meg nincs értelme vitázni. -
#10000 kicsit más a kettő
ez most olyan, mintha nekem is kötelező lenne a gyerekülés, pedig nincs is gyerekem
merthogy a dolog egyszerű, csak a Bp-en autózom, és ha vidékre kell mennem, csak akkor megyek, ha nincs hó meg ilyen szarságok - tehát nekem NEM kell téligumi, de jövőre mmégis rá leszek kényszerítve, hogy kifizessem -
#9999 igen, ezért nem tékelek 10kt :( -
#9998 igen -
#9997 lol -
#9996 Nektek is haldoklik a zezsgé? -
#9995 Megint vehetünk Daciát, hurrá!!!
-
#9994 Gyerekülésről is ezt gondolod? Mert a kettő ugyanaz. Megvoltunk előtte is, de több gyerek halt meg. -
#9993 áhhh ennek más okai is lehetnek, pl. jó drága a téli gumi, több áfát kaszál a kormány...
érdekes, hogy 50 évig nem volt téma, most meg hirtelen rájönnek, hogy nem lehet nélküle közlekedni
-
#9992 Ez viszont hülyeség. Érik a kötelezővé tétele, és nem alaptalanul, nem kevesen halnak bele minden éveben abba hogy a másik autós szarrágó volt, és úgy gondolkodott mint te. -
#9991 Miért melegedne fel jobban a téligumi? Nem az a dolga.
Nem veszti el a rugalmasságát alacsony (<7C)hőmérsékleten, mint a nyári. Ez az anyagbeli különbség.
Emellett keskenyebb (kisebb felület -> nagyobb nyomás egységnyi felületen) és más a mintázata. -
#9990 Hát nem véletlenül nem kötelező a téligumi :)
Nyárival is lehet menni, csak a jó vezetőknek jó, ha a bénák, meg a gyorshajtók könnyebben meg tudnak állni, illetve nem csúszkálnak. -
#9988 Persze hogy kipréseli. Mivel a gumi keményebb mint a hó, ezért bár megtelnek hóval a barázdák, és látszólag slick lesz, amikor a kerék tovafordul és újabb réteg hóra megy rá, az kinyomja a már a gumi bordázatában lévő hómennyiséget. Másképp nem is működhetne a téligumi. -
#9987 dehogy préseli... a téli gumi összetétele más, sokkal hamarabb felmelegszik, így nehezebben tapad meg benne a hó
de ha már préseli, az azt jelenti, hogy nem elég mélyek a barázdák.... -
[Walaki]D`Lair #9986 Fasz...:DDD
Komoly utánajárást végeztem ezügyben...magyarul megnéztem a mienken, hogy milyen a téligumi "használat" közben és után...és bizton állíthatom hogy kipréseli... -
#9985 igen, én is láttam a reklámban :D
a Calgon meg jó a vízkőre, tudtad? :D