Autó Mánia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Extreme¤Noise¤Terror -ANOTHER WAY- Viharsarok fastcore Két perc alatt értek én mindenhez...
Az ÁTLAGSEBESSÉGET nem egy 5s-os intervallum alatt mérik, amely rövid intervallumban az F1 autó a csúcssebességén tud autózni. Azért hívják átlagsebességnek, mert a teljes körátlagot veszik figyelembe.
A litániádat meg el sem olvasom, mert valszeg megint neki kéne állnom tisztázni a tévedéseidet...
2006.01.06. 22:04 - Borg (#2099)
Biztosan az FWD Civic-ek is azért húznak a kanyar belsõ íve felé, mert az elsõkerekes autó tipikusan nem tud éles kanyart bevenni. Próbáltál már sodródó elsõkerekes autót visszavinni az ívre? Megsúgom, visszaváltva kövér gázzal kell. Próbáltad ezt már hátsókerekesnél, elektronika nélkül? Mert az meg semmi mást nem fog csinálni, mint kidobja a seggét. Majd nézz meg azért egy ilyen drift moviet, amit tipikusan FWD autókkal csinálnak.
Lol! 😄 És ez az ember beszél fizikáról 😄DDD
Tehát emberek, driftelni szigorúan elsõkerekes autóval, mert a profik is úgy csinálják 😄
Tanulj riceboy:
Mi gyorsítja az autót?
F=m*a
Az autót a keréken ébredõ erõ gyorsítja - mivel ezt forgómozgás közben teszi, ezért a kerékre érkezõ nyomaték (Nm) számít egyedül. A motor (padlógáz mellett) nyomatékgörbéje azt írja le, hogy egyes fordulatszámok mellett mekkora nyomaték ébred a fõtengelyen. Ez a nyomaték "átmegy" még a váltón (fokozat) és az osztómûvön (végátétel), míg megérkezik a kerékhez.
Hogy egy bizonyos fordulatszámon mekkora erõ gyorsítja az autót, az az áttételtõl és a motor azon fordulatszámon leadott nyomatékától függ. Tehát a nyomatékgörbét megfelelõ számmal szorozva megkapjuk az adott fokozathoz tartozó nyomatékgörbét - a keréken.
Nyilván váltani pl. akkor érdemes, amikor az adott fokozatban a keréken ébredõ nyomaték már kisebb, mint az egyel nagyobb fokozatban, ugyanekkora sebességnél ébredõ nyomaték.
Tehát a gyorsulást az áttételek, a tömeg és a nyomatékgörbe határozzák meg. Ha pl. a nyomatékgörbe mondjuk 2000-4600 fordulatszámok között közel lapos, akkor ezen fordulatszámtartományban a gyorsulás állandó lesz, mert azonos erõ gyorsítja az autót (ezért szeretik a lapos nyomatékgörbét).
Node akkor mi az a lóerõ?
A lóerõ a teljesítmény mértékegysége (SI a watt) - ha a nyomatékot megszorozzuk a hozzá tartozó fordulatszámmal, akkor megkapjuk az adott fordulatszámon leadott teljesítményt. Tehát az autó max. teljesítményébõl a fordulatszám ismeretében számolható a nyomaték. Ha a max. nyomatékot összekötjük egyenes vonallal ezzel a max. teljesítményhez tartozó nyomatékkal, akkor kapunk egy (ki tudja milyen jó) közelítést a nyomatékgörbére.
A (turbó)dízelek nagy nyomatéka csak alacsony fordulatszámon van jelen, mindenesetre a nyomatékgörbe púposságából következik, hogy bár a max. teljesítmény kisebb, mint egy azonos ûrtartalmú benzinesé, de azonos áttételek mellett ugyanazt a kasznit a dízel fogja jobban gyorsítani - amíg el nem fogy a szufla. Ugyanis bár amíg tart az erõ, addig elõzi a benzinest, annak nagyobb használható fordulatszám-tartománya van, tehát a dízelnek hamarabb kell váltania, vagy eleve hosszabb áttétele miatt indul hátrányból.
"idõegység alatt több utat tesznek meg a nascar pályán"
Alább írtam a példát 5 másodperc idõegységre. Ne használj olyan fogalmat amivel épp megcáfoltam az elõbb a dolgot. Fogalmazz egyszerûen: a verseny ideje alatt és máris igaz lesz Mr. Frusztráció.
Cvd-nek teljesen igaza van abban, hogy mivel a Nascar autók átlagsebessége nagyobb (kevesebbet lassítanak, gyorsítanak), ezért õk idõegység alatt több utat tesznek meg a nascar pályán, mint az F1 autók az F1 pályán, annak ellenére, hogy az F1 autó jobban gyorsul, és valszeg jobban is fékez, sõt, _néha_ még a Nascar végsebességét is át tudják lépni. Ez egyszerû fizika, de azért kell róla oldalakat vitázni. Igaz, Mr. nyomaték gyorsítja az autót?😄
A Benetton meg tényszerûen csalt, rajta is kapták sorozatosan akkor (rajtautomatika, autókigyulladás a szûrõ kispórolása miatt ésatöbbi), és e második évben el is vették a csapat pontjait év végén. Nem csak rájukfogták a dolgot. Érdekes módon a pilótájuk megtarthatta a VB címet, aki ugyancsak profitált a csalásokból.
It\'s funny. Little things used to mean so much to Shelly. I used to think they were kind of trivial. Believe me, nothing is trivial.
Oké, legyen az egységnyi idõ 5 másodperc és az F1 autó a Monzai pályán megy egyenesben 370-nel. A Nascar autó végsebessége szinte kilóméterre megegyezik az átlagsebességgel és ez +-pár km maximum 300.
Tehát az F1 a leggyorsabb, csak a pályák nem egyenesbõl állnak 😊
És ezzel részemrõl befejeztem. Tizedjére írtam le már kábé, bárki bármerrõl próbálja kiforgatni attól még tény marad hogy az F1 nem a leggyorsabb széria. Az F1-es autók talán tényleg a leggyorsabb versenyautók és talán tényeg megvernének minden mást, de ezügyben nem is állítottam semmit.
It\'s funny. Little things used to mean so much to Shelly. I used to think they were kind of trivial. Believe me, nothing is trivial.
Mitõl számít gyorsnak egy verseny?
Ha ezt megmondod nekem Cvd, és alátámasztod, hogy a Forma 1-nél gyorsabb az a vrseny amit mondasz, akkor elfogadom...
\"Say \'what\' again. Say \'what\' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time! \" Uplay: Mekee85 Steam: psn_mekee85 Origin: Mekee85
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
\"Say \'what\' again. Say \'what\' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time! \" Uplay: Mekee85 Steam: psn_mekee85 Origin: Mekee85
Red Bull Airrace 😄
vagy egy Jet dragster, ami lép vagy 400-at legalább, nemtom, nem vok otthon benne... 😄
De tény, hogy a forma 1 azért a maga környezetében verhetetlen, és ha nem is azért van, mert 5000Le-sek az autók, 900Km\h-val mennek, 40G vel kanyarodnak, hanem, mert minden pályaversenyzõnek valahol ez az álma, ide bekerülni semmi nem ér többet...
lehet hogy anascarnal nagyobb az atlagsebesseg de ez most hogy jon ide??? kit erdekel ez???
Nem, kedves barátaim, hanem egy Forma1-es gép. Mert az a leggyorsabb. Attól, hogy a pályák amin versenyeznek nem teszik lehetõvé a 300km/h-s átlagot, még bármikor szarrávernek bármilyen más versenyautót.
Hasonlítsd a hasonló kategóriájú versenyekhez...
A1GP, pl, de még az sem nagyon...
Igazán minden verseny más, és ezért jó...
más: ABS -rõl érdekes dolgokat tudtam meg. Bizonyos esetekben megnöveli a féktávot..
\"Nem azért vagyok vegetáriánus mert szeretem az állatokat. Azért vagyok az, mert utálom a növényeket.\"
A különbség annyi hogy eddig én hoztam fel egyedül konrétumokat amik az én igazamat támasztják alá, te semmit. Magasabb átlagsebességgel versenyeznek a Nascarban mint az F1-ben, ez tény, nincs mit okoskodni ellene. De tudod mit? Ha azért gyorsabb mégis az F1 mert ott több a gyorsítás-lassítás, akkor meg a Nascar helyett a Gokart a gyorsabb az F1 szériánál, elvégre ott mégtöbb van.
\"Nem azért vagyok vegetáriánus mert szeretem az állatokat. Azért vagyok az, mert utálom a növényeket.\"
azon kivul nemtom mi ertelme van hogy a nascarosok 200-300 al mennek egyfolytaban... hogy jon ez az F1 hez ahol 5 mp-n belul lassulnak 50 ra es vissza 300 ra?
HALA MADRID Real Madrid | Fifa Award - Best Club XX Century
Az átlagsebesség viszont azért fontosabb mint ahogy beállítod. Ha elindul két autó, az egyik végigmegy a távon 100-as állandó tempóval, a másik megy az elején kicsit 200-at majd lelassít 50-re és a másik után ér be, akkor ugye nem a második tette meg gyorsabban a távot?😊 Versenyben pedig az számít hogy a fix távot ki teszi meg legrövidebb idõ alatt, nem az hogy ki érte el egy pillanatra a megmagasabb sebességet a verseny alatt.
Meg nem értem, épp az a lényeg, hogy azonos pályán ki a gyorsabb,nem az hogy átlagtempó. Ennyi erõvel végigdöngetek átlag 230-cal az Autobahnon, és kijelentem, hogy én gyorsabb vagyok egy F1-esnél?? Bocs, ezt az érvelés tartom elfogadhatónak. Meg értelmetlen...
Meg a gyorsasághoz hozzá tartozik a kanyarsebesség, kigyorsítások, míg ez nem mérhetõ oválpályákon
Meg errõl volt szó:
"...hogy az F1 a csúcsok csúcsa..."
Konstrukciót tekintve valóban csúcs gépek...
"Közben meg nem a legyorsabb, nem a legtechnikásabb, egyszerûen csak nyomjál pénzzel mert reklám van benne."
Ezzel a mondattal (ahol kezdõdött a dolog) továbbra sem tudok egyetérteni. A pontosításoddal már igen.
Lehet, hogy nem az F1-ben a legnagyobb az átlagsebesség, de a világ leggyorsabb autói az F1-es gépek. Nyilván gyorsulásban a dragsterek, végsebességben a rakétaautók és egyebek, de összességében a világ versenypályáin semmi nem megy gyorsabban végig mint egy F1-es gép.
"...hogy az F1 a csúcsok csúcsa..."
Érted, F1, és nem F1-es autó. Ugyanezt leírtam az #45960-ban, erre azzal jösz hogy egy F1-es autó valószínûleg lenyomna egy Nascar-t. K*urvára nem vitatom, de ezt már elõtted leírtam. Ettõl viszont tény marad hogy a Nascar versenyek gyorsabbak mint az F1-esek.
Ezek után újra kijelenteném hogy nem az F1 a leggyorsabb széria. Lehet hogy fogalmatlanul teszem, de elképzelni sem tudom hogy lehetne az ellenkezõ eredményre jutni a fenti tényekbõl.
ott van német...
Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!
Hogy ez mennyire nem így van... Egy Nascar pályán egy F1 autó amelynek beállítástól függõen a 340-360km/h sem akadály, lazán leverné a Nascar autókat. Nemes egyszerûséggel azért mert erõsebb és könnyebb. Ugyanez fordítva már nem történhetne meg, ugyanez igaz a Cart versenyekre is.
Az se biztos hogy oválpályán nyerni tudna egy ott szereplõ autó ellen egy F1-es. Az biztos hogy sokkal fejlettebb technika, de azért mert kénytelenek megkerülni egy rakás korlátozást, amik a másik autót nem kötik. Így az utóbbinak egyáltalán nem kell annyira fejlettnek lennie ahhoz hogy esélye legyen egy F1-essel szemben.
De felesleges ennyire belemenni, egyszerûen számok összehasonlításából el lehet dönteni. Meg kell nézni egy átlag és legmagasabb sebességet egy F1-es futam után, és ugyanezt megtenni mondjuk egy Cart vagy Nascar futam után és kész.
Ott is ugyanazon a pályán mennek mindíg...
Más nemigen. Az oválpályás formaautók végsebessége biztos nagyobb, dehát azzal nem hsonlítható össze, mert ugye a hosszú egyeneses Monzán mennek 340-350-et az F1-esek, oválpályán még nagyobbat is el tudnának érni