101030
.
-
Csak az a baj hogy nem mindenki versenyzői képességekkel rendelkezik az utakon. Én sem. Nekünk rohadt hasznos az ABS. Csak irigyelni tudlak téged ha neked nem. -
nagyon faja, hude kene -
Mazda 6 GT-M
[center]
-
[Walaki]D`Lair #58432 Betonon ABS-el, murván anélkül -
jolvan ha ilyen okosak vagytok kerdezzetek meg egy rallyversenyzot vagy barmilyen versenyzot hogy melyikkel lehet jobban lassitani abs-el vagy anelkul. -
DJ BP #58430 de volt e már olyan hogy vészfékezés közben kerülnöd is kellett?
Ja tudjuk, aki Sumáher mindig rutinból tudja mikor mit kell csinálni :DD
Te pl. rutinos vagy? Bevallom én lúzer vagyok, 4 év aktív vezetés után nem vagyok elég rutinos sztem... -
sajnálom, de szerintem ez bullshit. ez a "tapasztalatból gyorsabb vagyok mint a számítógép" pont akkora önámítás, mint az "én majd kitámasztom magam időben, és elég erősen, ezért szarok a biztonsági övre."
ha normál körülmények között egy autó teljes fékerővel, abssel megáll mondjuk 100ról 38 méter alatt, akkor te abs nélkül, tegyük fel iszonyat jó vagy, és egy pillanatra sem blokkolnak a kerekek, mégis a lehető legnagyobb fékerőt tartani tudod, akkor elérheted ugyanezt a 38 métert. így persze nem lesz rövidebb a fékút, legfeljebb ugyanannyi, ha feltételezzük, hogy tökéletesen fékezel. de legalább úgy, mint az elektronika. amit nem tudsz. amire te érzed, hogy a kerék blokkol, és módosítod a pedálállást, addigra az abs 3 kört futott körülötted. -
nekem is van abs a kocsimban, es nem szeretem annyira. nemtom ki talalta ki hogy absel rovidebb a fekut, de semelyik abs nem kepes rovidebb fekutra mint egy nagyon tapasztalt jo sofor. ugyanis a csuszashataron is kozbelep, amikor meg nem kellene. a mazsolaknak valo, akik ha megijednek, padlozzak a fekpedalt... de aki rutinosabb az nem csinalja ezt es meg bir allni rovidebb uton. hoban meg jegen viszon eleg hasznos tud lenni. -
A nyóc éves fityómban sztem nem annyira feljett még ez a rencer :|
De nem egyszer éreztem már, hogy értelmetlenül nyút bele a fékbe.. -
ugye nem azt mondod, hogy blokkoláshatáron te majd gyorsabban pumpálod a féket, mint az elektronika? -
igen. :D -
DJ BP #58424 és nem áll keresztbe :D -
1 a lényeg: az átlag idiótát, aki para esetén beleáll a fékbe, hamarabb megállítja.. És így megspórolt egy törést másnak is... -
DJ BP #58422 lejtőn pl. -
DJ BP #58421 terepen csúszós talajon ha blokkol a kerék, mintha szánkóznál, nem fog nagyon lassulni. Persze ez speciális eset -
miért lenne abs-sel rövidebb a fékút?:D ezt nemértem -
most néztem meg. A totalcar is meg a wikipedia is azon a véleményen van, mint én. Miszerint száraz sima úton röbidebb, durván hosszabb. -
Akkor ABS mégy egyszer, ha még érdekel valakit.
Tulajdonképpen így van.
Az autó akkor lassul a legjobban, ha a kerekei a csúszás határán vannak, de még gördülnek. Ennél rövidebb fékutat normális körülmények között nem lehet elérni, ezért nevezzük most ideálisnak.
Namost az ABS azt csinálja, hogy ha blokkolna a kerék, akkor elveszi a féket. Hogy elveszi, vagy csökkenti, annak most nincs jelentősége. Sőt a kül. generációs ABS-ek épp abban térnek el egymástól, hogy mennyire veszik vissza és milyen gyorsan építik fel újra a fékhatást. Ebből következik, hogy a fékút az ideálisnál hosszabb lesz.(!)
Szóval ha valaki képes kicsi patáival a ideális fékerőt adagolni, akkor hamarabb megállhat. De semmelyik önjelölt sumahher ne megyarázza meg nekem, hogy ő gyorsabban reagál az elektronikánál.
Ezért a gyakorlatban a fékút hosszabb ABS nélkül, mint vele, mert vagy blokkolsz, vagy nem nyomod eléggé. De legalább ilyen fontos, hogy az autód irányítható marad.
Összefoglalva: ABS-sel kicsit hosszabb a fékút az ideálisnál, de gyakorlatilag mindig rövidebb, mint ABS nélkül.
-
Borg #58417 Nézd, ez egyszerű fizika.
Az ABS a csúszáshatáron enged egy kicsit forogni a keréknek. Magyarán a csúszáshatár fölé nem megy, nem blokkol le. Optimális esetben ez nem növeli a fékutat, optimális eset viszont nincs. Ellenben csökkenteni semmilyen módon nem tudja, vagy ha mégis, neki lehet állni elmagyarázni hogy hogyan :) Valszeg az autógyártókat is érdekelné. -
Triálmotorozom ott a tapadás a lényeg.Ha egyszer megforog elbasztad,nem tudsz kilőni.
Szerintem ez fordítva is igaz,ha egyszer blokkolt már nem lassul úgy. -
Nem minden a féktáv azért. pl ABS-szel kisebb az esély, hogy keresztbeálljon, és szalagkorlátnak vágódjon. Máris megúszta a törést. -
ha van abs, akkor minek engednéd fel a féket akkor, amikor érzed, hogy működésbe lépett az abs?
mellesleg simán lehetséges amit írnak. -
talán az az egyetlen kivétel, amit mondasz, ez elég elterjedt is, de én ebben sem hiszek feltétlenül. -
igy van.. szaraz uton csokkenteni tudja ha vagy olyan hulye hogy vegig blokkolod a kerekek forgasat... viszont szoftos terepen meg no a fektav...
a lenyeg hogys zaraz uton meg kell tanulni elengedni a feket egy kicsit ha beindul az abs avagy blokkol a kerek..
mindenesetre legalabb igazam van es nem en vagyok a hulye az amcsi scion forumon:D
merthogy az abs-t istenitik mert nem torte ossze az autojat a csako.. es idoben le tudott fekezni.. aham.. -
Például hóban blokkoló keréknél a hó beékelődik a kerék elé,így sokkal jobban lassul mint abs-el.
Ez egy örök vita marad,de szerintem előfordulhat az is hogy csökkenti,ez nagyon felületfüggő.
-
talán attól, hogy nem blokkol a kerék? mintha kresz órán is tanítanának valami olyasmit, hogy a blokkoló kerék növeli a féktávot, nem? -
Borg #58409 Ugyan mitől csökkentené? -
Száraz, sima úton csökkenti, durvább terepen növeli. -
Borg #58407 Minden úton hosszabbítja a féktávot.
Az egyetlen segítség amit nyújt, hogy közben kormányozható marad az autó. -
kerdes: en ugy emlexem hogy az ABS nem minden helyzetben segit ki.. nem ugy van hogy a szaraz uton hosszabbitja a fektavot? -
Én meg arról pofázok hogy érdekes különbségek vannak nálunk a vállalt garanciákban!Vajon miért?
Vannak akik kényszerűségből követik a többit-gondolom!
Mert aki a kiából átmegy a fiátba,joggal kérdezi hogy ott miért kap 5 évvel többet.
Amúgy itt is lépniük kell,mint olaszban.Sőt már kellett volna! -
nehéz a felfogásod, mi? éppen arról pofázok, hogy ha a fiat tőlünk nyugatra 5 év garanciát ad az új bravora (meg majd ennyit ad az új 500asra is), akkor nálunk miért nem? -
Kia magyarországon 7 év,mennyi is jelenleg nálunk a fiátra? 2 év! -
a kiánál is első alkalom az 5+2 év. nekik is csak most jutott eszükbe. -
Végignéztem a reklámot 1.5 órája nyugi.Első alkalom a fiátnál otthon,a nissan már mióta ennyit ad,vagy a kóreaiak?
Persze biztos azért nem adott eddig a fiát meg a többi,mert nem jutott eszükbe! -
pl VGAnál már megtérül :) Nem mennyiségre értettem, hanem árra.
Pl egy VGAnál simán lehet 10-15ezer forint árkülönbség. -
persze, sokkal olcsóbb, de hogy érted hogy nagy tételben, mit kezdjek én egy nagy tétel vgaval, ha csak egy kell? :) -
Budapestről kell rendelni. Nagy tételben veszek, akkora futárszolálat is megtérül. Egyrészt olcsóbb, mitn vidéken szerintem. Leglaábbis, amit néztem most árakat, mindig egy bpi bolt votl a legolcsóbb, és a legtöbb helyen 3 évet is vállalják. Persze nyilván a garanciális probléma húzósabb dolog BP-re járkálni. -
terjed, de még nem általános, főleg nem vidéken. -
olvasol is, vagy megint csak kötekedsz és csuklóból fikázol?