131
UTP hálózat help!!!
-
#17 Nem lehet, hogy a régebbi kártyán vagy software-ből, vagy jumperrel kell beállítani, hogy UTP-n keresse a hálózatot? -
#16 Hali
van egy kis gondom ket gep osszekotesevel.
Es nemtudom, hogy hardware hiba e vagy valamit elfelejtettem bekonfigolni a win-ben.
Az egyik gepben egy regi Realtek RTL8029,
a masikban pedig egy Realtek RTL8139C kartya van.
Lehet az a gond hogy az elso kartya nem kompatibilis az ujabbal?
Az UTP kabellel szerintem nincs gond, (crosslinkes).
A Network Neighborhood-ban pedig mindket gepen latom a sajat gepet, de a masikat nem.
A Network beallitasai pedig ugy neznek ki hogy:
IP:192.168.0.1
ill. 192.168.0.2
a SubNet Mask pedig: 255.255.255.0
Mast nem allitottam be..
Asszem mindent leirtam.
Szoval mi lehet a gond?
Elore is kosz a segitseget. -
Szike #13 thx. összekörés sikerül
3 gépből 2 jól is műxik a hálóban, csak az a gond hogy egy meg nem,,,
a kettőn ami műxik azon xp prof van, a harmadikon pedig 98se.
xp profban létrehozom a hálótelpítőlemezt, berakom a másik xp-s gépbe, műxik hálóba mindkettől, berakom a win98-asban elínditom, ujraindítja a gépet és állandóan azt írja ki hogy nem lehet telepíteni a hálózatot.
tudom hogy a világ legszarabb oprendszere ebben az évezredben a 98 és 98se (talán a 98 még használható) de arra a bizonyos gépre más nem megy föl. még mondjuk win 2k de az meg iszonyú lassú...
nemtudja valaki mitől lehet?
-
Otya #12 Nos, egy-két megjegyzés:
1. ha 2 gépet közvetlenül kötsz össze, akkor Crosslink (fordítós) kábelt kell használnod. Ez azt jelenti, hogy a kábel egyik végén bekötöd (hivatalos sorrend: narancs-fehér, narancs, zöld-fehér, kék, kék-fehér, zöld, barna-fehér, barna), a másik végén az 1-es kábelt a 3-kal, a 2-est a 6-kal kell felcserélni (tehát a hivatalosnál maradva: zöld-fehér, zöld, narancs-fehér, kék, kék-fehér, narancs, barna-fehér, barna).
2. ha gépet kötsz össze HUBbal, akkor normál (egyenes) kötést kell alkalmazni (mindkét RJ-45 csatin egyforma a sorrend).
3. szerintem ha fali aljzatokat kötsz össze, akkor azt csináld egyenesre, és inkább a lengő kábelben használj Crosslink kábelt.
4. azt meg nem igen értem, hogy miért mondták neked, hogy csak 10 méterre elég a patch kábel. igazából a Cat5 UTP hossza max. 100 méter lehet, minden toldással együtt, ha 100 méter lengőkábel van kifeszítve két gép között, attól még ugyanúgy jó lesz
Otya -
Lolka #11 Mit jelent az hogy CAT5 kábel? -
#10 Nem szeretem az ICQ-t. Inkább IRC. -
Szike #9 nincs egy ICQ számod? :-)
enyém 103928583 -
Szike #8 van sejtelmem, de nem én vagyok a legjobb az ilyenek bekötésében :-))
a patchkábel jó a hubhoz is? -
#7 Remélem azért van róla némi sejtésed, hogy hogyan kell ezeket a kábeleket szerelni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a 8 vezeték közül mi hova kerül. A CAT5 kábel kifejezést ugye érted? -
Szike #6 a normális bekötésű akkor annyit jelent hogy a nyolc darab ér a 25 méteres UTP kábel mindkét végén ugyan úgy van a Paundithoz kötve igaz?
szóval nincs cserélve semmi, meg nincs fordított sorrend!?
az aljzat szerintem is pontos j, de a számlán amit kaptam azon ly, azért írtam így :-))) -
#5 Ha hubhoz kell, akkor patch kábelt kell csinálnod. Azaz normális bekötésűt. A crosslink azt jelenti, hogy a 2-es és a 3-as pár fel van cserélve az egyik oldalon.
Az aljzat nem ly-os jé!
A valamelyik pedig igen, azt jelenti, hogy mindegy melyiket. :))) -
Szike #4 UTP szerelt 1m ---Panduit fali alyzat--- UTP fali kábel CAT5 25 méter --- Panduit fali alyzat--- UTP szerelt 1méter ---
Paundit alyzat mindkét végén ugyanugy van rajta, az alyzatokba megy a két 1méteres kábel és ezek az 1méteresek a gépekbe.
ez így nem megy?
mindegy hogy megy, mert ugyis 1 hét mulva hubbal akarom használni.
a lényeg az lenne hogyha így van összekötve akkor ez így ó lesz-e a hubnak?
köszi a segítséget előre is -
Szike #3 köszi, de mit jelent hogy crosslink és mit jelent hogy patch???
a valamelyik alatt mit értesz? mindegy melyiket? pl az UTP szerelt 1méteres?
kb 1 hét mulva viszont hubbal akarom használni, mert rákerül egy 3. gép is.
én ugy kötöttem a 25 méterest hogy mindkétvégére ugyanugy raktam rá a Panduit fali alyzatot. így jó lesz UTP-hez?
-
#2 Ebben az esetben valamelyik kábelt crosslink-nek kell kötni, a többit pedig patch-nek és nem kell hub, de ha akarsz majd használni, az nem fog menni crosslink kábellel. -
Szike #1 hellosztok!
vettem egy 25 méteres utp CAT5 kábelt (fali kábelt, mert azt mondták hogy a sima csak 10 méterre elég) kaptam hozzá UTP Panduit dali alyzatot, és a két-két végére 1 -1 méter kész utp kábelt.
az lenne a kérdésem hogy a Paundit alyzatba ugyanolyan sorrendben kell mindkét végét felrakni vagy az egyiken fordítva??
és még annyi: a használathoz kell a hub vagy elég ha a kábel végeit bedugom a két gép hálókártyájába?
igy van összerakva a kábel:
UTP szerelt 1m ---Panduit fali alyzat--- UTP fali kábel CAT5 25 méter --- Panduit fali alyzat--- UTP szerelt 1méter ---
a segítséget előre is köszi