131
UTP hálózat help!!!
  • Gerry
    Nem lehet, hogy a régebbi kártyán vagy software-ből, vagy jumperrel kell beállítani, hogy UTP-n keresse a hálózatot?
  • boss
    Hali

van egy kis gondom ket gep osszekotesevel.
    Es nemtudom, hogy hardware hiba e vagy valamit elfelejtettem bekonfigolni a win-ben.

Az egyik gepben egy regi Realtek RTL8029,
    a masikban pedig egy Realtek RTL8139C kartya van.

Lehet az a gond hogy az elso kartya nem kompatibilis az ujabbal?

Az UTP kabellel szerintem nincs gond, (crosslinkes).

A Network Neighborhood-ban pedig mindket gepen latom a sajat gepet, de a masikat nem.

A Network beallitasai pedig ugy neznek ki hogy:
    IP:192.168.0.1
    ill. 192.168.0.2
    a SubNet Mask pedig: 255.255.255.0
    Mast nem allitottam be..

Asszem mindent leirtam.

Szoval mi lehet a gond?

Elore is kosz a segitseget.
  • Szike
    thx. összekörés sikerül
    3 gépből 2 jól is műxik a hálóban, csak az a gond hogy egy meg nem,,,

a kettőn ami műxik azon xp prof van, a harmadikon pedig 98se.

xp profban létrehozom a hálótelpítőlemezt, berakom a másik xp-s gépbe, műxik hálóba mindkettől, berakom a win98-asban elínditom, ujraindítja a gépet és állandóan azt írja ki hogy nem lehet telepíteni a hálózatot.

tudom hogy a világ legszarabb oprendszere ebben az évezredben a 98 és 98se (talán a 98 még használható) de arra a bizonyos gépre más nem megy föl. még mondjuk win 2k de az meg iszonyú lassú...

nemtudja valaki mitől lehet?
  • Otya
    Nos, egy-két megjegyzés:
    1. ha 2 gépet közvetlenül kötsz össze, akkor Crosslink (fordítós) kábelt kell használnod. Ez azt jelenti, hogy a kábel egyik végén bekötöd (hivatalos sorrend: narancs-fehér, narancs, zöld-fehér, kék, kék-fehér, zöld, barna-fehér, barna), a másik végén az 1-es kábelt a 3-kal, a 2-est a 6-kal kell felcserélni (tehát a hivatalosnál maradva: zöld-fehér, zöld, narancs-fehér, kék, kék-fehér, narancs, barna-fehér, barna).
    2. ha gépet kötsz össze HUBbal, akkor normál (egyenes) kötést kell alkalmazni (mindkét RJ-45 csatin egyforma a sorrend).
    3. szerintem ha fali aljzatokat kötsz össze, akkor azt csináld egyenesre, és inkább a lengő kábelben használj Crosslink kábelt.
    4. azt meg nem igen értem, hogy miért mondták neked, hogy csak 10 méterre elég a patch kábel. igazából a Cat5 UTP hossza max. 100 méter lehet, minden toldással együtt, ha 100 méter lengőkábel van kifeszítve két gép között, attól még ugyanúgy jó lesz

Otya
  • Lolka
    Mit jelent az hogy CAT5 kábel?
  • Pheel
    Nem szeretem az ICQ-t. Inkább IRC.
  • Szike
    nincs egy ICQ számod? :-)

enyém 103928583
  • Szike
    van sejtelmem, de nem én vagyok a legjobb az ilyenek bekötésében :-))

a patchkábel jó a hubhoz is?
  • Pheel
    Remélem azért van róla némi sejtésed, hogy hogyan kell ezeket a kábeleket szerelni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a 8 vezeték közül mi hova kerül. A CAT5 kábel kifejezést ugye érted?
  • Szike
    a normális bekötésű akkor annyit jelent hogy a nyolc darab ér a 25 méteres UTP kábel mindkét végén ugyan úgy van a Paundithoz kötve igaz?
    szóval nincs cserélve semmi, meg nincs fordított sorrend!?

az aljzat szerintem is pontos j, de a számlán amit kaptam azon ly, azért írtam így :-)))
  • Pheel
    Ha hubhoz kell, akkor patch kábelt kell csinálnod. Azaz normális bekötésűt. A crosslink azt jelenti, hogy a 2-es és a 3-as pár fel van cserélve az egyik oldalon.

Az aljzat nem ly-os jé!

A valamelyik pedig igen, azt jelenti, hogy mindegy melyiket. :)))
  • Szike
    UTP szerelt 1m ---Panduit fali alyzat--- UTP fali kábel CAT5 25 méter --- Panduit fali alyzat--- UTP szerelt 1méter ---

Paundit alyzat mindkét végén ugyanugy van rajta, az alyzatokba megy a két 1méteres kábel és ezek az 1méteresek a gépekbe.

ez így nem megy?
    mindegy hogy megy, mert ugyis 1 hét mulva hubbal akarom használni.

a lényeg az lenne hogyha így van összekötve akkor ez így ó lesz-e a hubnak?

köszi a segítséget előre is
  • Szike
    köszi, de mit jelent hogy crosslink és mit jelent hogy patch???

a valamelyik alatt mit értesz? mindegy melyiket? pl az UTP szerelt 1méteres?

kb 1 hét mulva viszont hubbal akarom használni, mert rákerül egy 3. gép is.

én ugy kötöttem a 25 méterest hogy mindkétvégére ugyanugy raktam rá a Panduit fali alyzatot. így jó lesz UTP-hez?
  • Pheel
    Ebben az esetben valamelyik kábelt crosslink-nek kell kötni, a többit pedig patch-nek és nem kell hub, de ha akarsz majd használni, az nem fog menni crosslink kábellel.
  • Szike
    hellosztok!

vettem egy 25 méteres utp CAT5 kábelt (fali kábelt, mert azt mondták hogy a sima csak 10 méterre elég) kaptam hozzá UTP Panduit dali alyzatot, és a két-két végére 1 -1 méter kész utp kábelt.

az lenne a kérdésem hogy a Paundit alyzatba ugyanolyan sorrendben kell mindkét végét felrakni vagy az egyiken fordítva??

és még annyi: a használathoz kell a hub vagy elég ha a kábel végeit bedugom a két gép hálókártyájába?

igy van összerakva a kábel:

UTP szerelt 1m ---Panduit fali alyzat--- UTP fali kábel CAT5 25 méter --- Panduit fali alyzat--- UTP szerelt 1méter ---

a segítséget előre is köszi