3D Studio MAX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

SoftFX
----Találkozó----
Jövõ héten KI / MIKOR ér rá???
Írjatok...(akár privátba)!!!!!!!

Kösz Frenki (a lánctalpat)

SoftFX

fle go
Lion TR köszi a tippet a materialos dologhoz, ugy fest mukodik!
Frenkie: meglepodnel hogy mennyi textura van mar a kiskocsmsa projecten😊) meg nincs 24 de 22 mar van😊)) es meg nincs kesz tahatmeg kb 10 textura felkerul majd. Es meg animaciot is szeretnek csinalni a kepbol na nem nagy valamit csak hogy a szel lengesse a napernyo vaszont meg a szemet ami meg nincs meg az elguruljon a kocsma elott, valami ilyesmit képzeltem.

\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen

LionTR
Frenkie: olvasd mar el, amit irtam: tokmindegy mennyire van allitva a megjelenitendo material slotok szama, AKARMENNYI materialt lehet betenni (jo, nyilvan van vmi hatar, de nem attol fugg, hany*hany material van megjelenitve.
Ha jol emlekszem ezt mar ergebben is felvetette vki, es akkor is viszonylag eleg jo kis vita tamadt belole 😊

Abbys IM :: Death to virus writers! ::

FRenkie
nem küldöd el nekem?
-> [email protected] ra!

\"Hosszú mosoly után jól esik a rémület.\"

FRenkie
ja ezt hívják flickerelésnek,akkor van-mint láthatod-ha nem jól crackelt cuccod van.nekem is ilíyen sajnos

FRenkie
helló!
tehát alapból a mtl editor 3x2 materiált mutat,a mtl editor options gombjára kattintva kitudod választani hogy többet mutasson:5x3 ill. 6x4.24 már elég szerintem,és a te kocsmádon szerintem még nincs annyi materiál...ha mégis több kéne akkor nemtudom :|

fle go
vw: mutasd mar meg hogy csinaljak a verprofik, hadlassuk hogyan is kellene nekunk tudatlanknak is megtanulni.

\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen

LionTR
Fle go: siman kivalasztasz egy materialt, tokmindegy hogy van-e ott vmi v. nincs, ramesz a get materialra, es kivalasztod mi legyen abban a slotban. Itt valaszthatsz uj materialt is, meg a mar a sceneben levoket is. Probald csak ki: csinalsz egy kockat, ranyomsz egy standardot, majd erre a standardra get materiallal barmi mast (mondjuk brazil glasst) es nem fogja levenni a kockarol a standardot. Ha meg vissza akarod hozni, megint csak get material, ott a scene ful, es kivalasztod a kockahoz tartozot.

fle go
megcsinaltam a betuket, aztan jobb kilikk properties itt 1-re raktam a G-buffert. Aztan rendering menu azon belul effect ott kijelolod a Lens Effectet akkor kiad nehny opciot abbol kivalasztod a kis nyil > segitsegevel a glow-t arra rakattintasz es megjelenik a Glow Element opcio ott ramesz az opciora es beklikkeled az Object ID es atallitod 1-re! Hat naggyabol ennyi utana mar csak az ertekeket kell alligatnod hogy a neked megfelelo glowt kapjad es nem kell teljes rendert csinalni csak az update effectre kattintgass de mindig vard meg hogy teljesen kiszamolja a dolgokat mert a glowt csak a legvegen teszi ra az objectre!!!!!
Hat asszem ennyi.

fle go
Ehh ezt most nem egeszen ertem.
Honnan vesyek pl uj materialt, ugy ertem hogyan csinalok uj standardot vagy barzil advencet, meg aztan ha a regihez hozza kell nyulnom akkor azt hogy szedem elo?
Hamozzuk ezt ki😊

Hmm... Akor lehet, hogy rosszul emlékeztem. De szerintem mindig érdemes az adott anyagnak új és passzoló nevet adni.

Így van.

K.András
Nem.

http://druglord.buzz.hu/ ;)

RelakS
De a mated-ben új nevet kell adni neki, különben szétcseszi a jelenlegit, jól emléxem?

sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE

Flego:
Nincs szükség bõvítésre. He egy anyagot már hozzá rendeltél egy tárgyhoz, akkor a material editorban a helyére nyugodtan tehetsz egy újat. Ha mégis módosítani kell, akkor csak a mat. editor-ban ki kell választani, hogy a tárgyon lévõ anyagot emelje vissza.

fle go
Koszi skacok a tippeket! Majd alakitgatom a konyvtarat😊)
Most eljutottam en is oda hogy betelt a material editorom, hogyan lehet boviteni?

K.András
Mondjuk ha már hawaii, akkor inkább egy ilyen bambuszbol készült kör alaku ivot tudnék elképzelni.

RelakSfromhome
Sok köcsög! Már a HAWAIInight könyvtárat is összefirkálták?!? Jó, hogy le nem hugyozták!!!

VIP regem 05.14-én lejár. Akkor elbúcsúzom mindenkitől, és továbba csak mint RelakS leszek jelen :)

SaWo
Flego, a tetõ fszegmens felosztását kicsit növeld, nagyon látszanak a törések. Ász kis vikilló lesz amúgy 😉

LionTR
Sok szerencset! 😊

LionTR
Most latom, tenyleg eleg alacsonyan van az ablak! Csinalj elé egy kimelyitett reszt 😊 Amugy naggyon bejon, tok hangulatos. Mar most igy is. Mi lesz a talaj? Lehetne akar homok is, mintha csak ugy a tengerpart kozepebe le lenne rakva, meg a hatterhez is illene (ha marad ez a hatter)
Megvmi: az asztalt kicsit megerosithetned, mer nem biztos hogy elbirna ha vki ratamaszkodna, ha csak nem titaniumbol van... 😊

FRenkie
szasztok!
hatásos a glow,de mintha pixeles lenne,vagy valamért rossz minõségû.
1 dolgo zavar: az ablak túl lent van.
elkezdek csinálni egy új kocsit!
1958 Chavy Impala

fle go
csak osszehoztam ezt a glow dolgot, nem tom kinek hogy tetszik, majd elmondjatok, remelem.
Bocs a nagy kepert!!

LionTR
SoftFX: bocs, hogy nem adtam semmi eletjelet magamrol a talalkozot illetoen, de hetfon megirtam az 1. probaZH-mat, és enyhen kiabrandito eredmenye volt, ezert aznap ejjelig kollektivan tanultunk a szobatarsakkal, masnap meg tok zombi voltam, minden bajom volt, aszittem a buszon is hogy elalszok, es leszurnak meg kirabolnak... Szoval meg1x bocs.
Jovo heten hetfo jo lenne, de biztosat nem merek mondani.

Aldaryn: Asszem nekem se kene bejarnom suliba, es akkor megtanulhatnek MAX-ozni...

Paintballt meg nem probaltam, csak akartuk tobbx, naggyon kiraly lehet.

LionTR
Maradok, bizony 😊)

fle go
hat en ugy csinalom ahogy leirtad de semmi glow nem jelentkezik😞!!!

Mindenkinek köszönöm 😊
Ja, tegnap megvettem a jegyet a New Media Expo-ra 😊)

Valószínûleg igen. De amúgy is jobb eredményt lehet elérni, ha textúrázás elõtt kezelésbe veszed az UVW-ket.

Értem. Köszönöm 😊
Akkor hogyha az autómat Plane-ekbõl készítem, és mikor átkonvertálom mesh-be, akkor hiába volt bepipálva a checkbox, elveszti ezt a tulajdonságát?

Anikó:
Az alap tárgyak, más néven primitívek tartalmazzák a textúrázáshoz szükséges koordinátákat alapból is. Ezt a legtöbb módosítás alatt még meg is õrzik. Viszont amint elkezdesz egy bonyolultabb tárgyat létrehozni, a legtöbbször az alapból használt koordináták nem adnak jó eredményt, illetve el is veszhetnek menet közben bizonyos módosítók hatására. Ilyenkor hibaüzenetet is kapsz rendereléskor.
Tehát ha van egy összetettebb modelled, akkor a korrekt textúrázáshoz muszáj valamilyen UVW mappolást alkalmaznod. Vagy ha ezzel nem kielégítõ az eredmény, akkor elõ kell venni az UVW Unwrap módosítót. Ennél szét tudod teregetni a modellt (ez részben automatizálva is lett), illetve kézzel tudod szerkeszteni a vertexek pozícióját. Ez a szerkesztés csak a textúra koordínátákra vonatkozik, a modell geometriáját nem változtatja.
A legjobb, hogy ha egy lowpoly modell UVW-it rendbe tetted és utána meshsmooth-ot ráereszted, akkor a highpoly változaton is rendben lesz a textúrázás.

Rigley
Én is régen MAX-al kezdtem, aztán Maya, és most (azt hiszem mindorokke 😊 Lightwaaave. Nemsokára kijön a 8-as verzio, azt várjátok meg , és szerintem probaljatok ki. Nekem "bejött" 😊

(persze nem profi célokra használom)

dddstudio.tk

SoftFX
"Tört VRay 1.09n"
Honnan????

SoftFX

SoftFX
Amúgy tegnak azt akartam megkérdezni többek közt, hogy hogyan lehet filmet retusálni???
Tehát tárgyat eltüntetni, belehelyezni, stb.

SoftFX

Aldaryn
Tört VRay 1.09n

Most akkor mindenki Mayázik? 😊 Egy két hét, és asszem egyedül maradok itt a fórumban... Na jó, Lion is marad. Remélem... 😊

per aspera ad astra

Aldaryn
A "generate mapping coordinates" gyakorlatilag kevés helyen használható érdemileg... Arról van szó, hogy amikor egy primitív objektumot hozol létre, akkor arra a program elkészíthet egy gyárilag beállított textúra teret. (UVW space)
A legtöbb esetben az így generált textúra koordináták egy szimpla UVW map modifier használatával is elérhetõek.
Szemléletes példa:
Ha egy box primitívet készítesz, és a fennt említett kapcsolót bekapcsolod, akkor mindjárt keletkezéskor kap egy box mapping -hoz hasonló textúra teret, ami eredményében gyakorlatilag ugayn az, mint ha a készített box-ra kézileg tettél volna egy UVW mpa modifiert box beállítással...
Gyakorlati haszna a kapcsolónak annyi, hogy kis munkát spórol meg, egyszerûbb testeknél, bár ez megkérdõjelezhetõ.
Viszont van egy terület, ahol temérdek idõt menthet meg, ez pedig a loftolás. Egy loft elkészítésekor célszerû a procedurális mappolást választani, amit szintén egy ilyen checkbox-al lehet bekapcsolni! Ez rengeteg idõt spórol meg, hiszen egy szabálytalan alakú penderedõ, pödrõdõ inda is szép, hosszirányú mappolást fog kapni, amit még Unwrap-pal is nehéz elérni.

Remélem sikerült valamit kihámoznod abból, amit írtam, asszem kicsit zavarosra sikerült... :/

Amúgy érdemes mindig bekapcsolva tartani ezt a kis kapcsolót. Van, hogy életet ment! 😊

per aspera ad astra

SoftFX
Honnan lehet...törtet 😊...???
Tudok helyeket a maya-hoz...

SoftFX

SoftFX
Szia. Pontosan nem tudom, de azt hiszem arra, hogy egyszerûbb objektumnál, pl.: box, gömb, stb., ha feltextúrázod, akkor nem kell neki UVW-map, mert az objektum koordinátáit használja a textúra igazításához. De ezt csak nagyon egyszerû esetben érdemes használni...persze tévedhetek.

SoftFX

K.András: Honnan szeded a maya-t mert endem is érdekel a MAX mellett.
SoftFX: V-Ray tört

Nekem eddig nem volt semmi baj a maxal, csak az hogy néha megunta és kilépett,de elmentette elõte a dolgokat.

Flego: Szerintem ugyanúgy mint ha egy testnek adnál. Az úgy van, hogy van a materialod a betûkre, és mat editorben van egy ikonka ami alap esetben egy kék nullát mutat. Na azt átállítod egyre. Majd az environt menüpontben asszem a rendernél, bewmész, s add effect. Klikk lens effekt, majd lejjeb klikk glow. itt már ha akarod renderelhetted is. Ha lerendelte nem kell ujra rendelni haggyd bent az ablakot. Majd állítgatod a beállításokat, és ha akarod nyomsz egy updatet, ekkor nem render ujjat, csak a glowt frissiti.

Sziasztok!
Meg tudná nekem valaki mondani, hogy mit jelent a "Generate Mapping Coords" checkbox (akkor lehet bejelölni, ha készítek egy objektumot). Mire jó, és mikor van rá szükség? A helpben nem tudtam kiigazodni, hogy mit is jelent pontosan.
Köszi

SoftFX
Video post-ban hozzáadsz Glow-ot. Elégé tõmondat, de hátha segít...😊 Erre gondoltál?
Ha kell megnézhetem, de most nem vagyok otthon & mire hazaérnék már más biztos segít.

Aldaryn: áháááá...Én azt hittem a refraction csak a tükrözödésbe szól bele az átlátszóságba nem...kösz.

Amúgy milyen V-rayt használtok: demo / free / teljes?

SoftFX

fle go
Valaki leirna nekem par tomondatban hogyan kezdjem el hogy a betuk maxban adjak a glow-t?

Aldaryn
HA már átlátszó shadered sincs, akkor ott megáll a caustics (na jó, nem, ha az a shader tükröz...)

A VRay shader refraction színét kell feketétõl különbözõre tenni, hogy átlátszó shadert kapj!...

per aspera ad astra

Aldaryn
Az iagazt megvallva én a MAX 6-tól sem várok semmi javulást. NEkem az 5 úgy ahogy van, megfelel. Mostanában semmi gondom nem volt vele, egszer kétszer elszállt, de azoknak pontosan tudtam az okát, és vártam is, hogy el fog szállni... szóval az nem volt idegesítõ.

Én a MAX 6 utáni programra vagyok kíváncsi, elég volt már ebbõl a toldozgatás, foltozgatás szemléletbõl, kíváncsi vagyok, mit csinálnak majd a fiúk, ha újraírják az egész kódot az alapoktól... 😊

per aspera ad astra

SoftFX
-----Találkozó-----

Jövõhéten...
Ki mikor érne rá???

SoftFX

SoftFX
Aldaryn: V-rayben, az istennek sem akar caustics-ot képezni...szerintem a beállításaim jók, csak a tárgynak nem tudok olyan materiált csinálni, hogy átlátszódjon, mi több causticsot képezzen...segíts!!!
(pedig vray material-lal probáltam)

SoftFX

K.András
Én már szedem Mayat!

Tegnap eljutottam odáig, hogy többet a Max 5-tel nem vagyok hajlandó dolgozni.
Addig, amíg az ember csak egyszerûbb dolgokkal foglalkozik, addig alig-alig botlik problémákba. Viszont ha kicsit komolyabb munkába akar belekezdeni, akkor szinte biztos, hogy sorban jönnek elõ a gondok. A boolen mûveletek lényegében használhatatlanok, szinte mindig hibás, torz eredményt adnak. (Az ingyenes povray ezerszer korrektebbül kezeli az ilyen mûveleteket.) A named selection lényegében szintén használhatatlan. Létrehozol néhány kijelölést egy mesh-ben és mikor legközelebb hivatkozol rá a nevével, teljesen más polygonokat jelöl ki a rendszer.
De a legszégyenletesebb az, amibe polygonos modellezéskor, illetve UVW Unwrap-kor ütközik az ember. A Max-nak pont ezen a téren kellene a leginkább domborítania, hiszen kimondottan polygon alapú modellezésre épül. És az új UVW unwrap-ra is milyen büszkék voltak...
Már nem is tudom számon tartani, hogy a jelenlegi modellemet hányszor kezdtem újra, vagy kellett visszalépnem elõzõ munkafázishoz mert a program állandóan összeomlott tõle. Kínkeservesen elkészítettem a modellt, és jelenleg ott tart a dolog, hogy nézegetni még lehet.
Hozzákezdtem az UVW-k szerkesztéséhez. Nagy nehezen sikerült széthajtogatni a virág szárát az unwrap-ban. Még a vertex-eket kellene eligazítgatni, hogy jó legyen, de ezt már nem leszek hajlandó megcsinálni. Jelenleg a program két perc munka után elszáll, kilép és néha még a rendszert is összeomlasztja. Képtelenség bármit csinálni benne.
Leszedtem, újra telepítettem. Próbáltam D3D-ben, openGL-ben és szoftver módban is. Próbáltam az update-kel és azok nélkül is. Lényegében teljesen mindegy, mit csinálok az eredmény ugyan az, állandó összeomlások, elszállások. A probléma nem csak ennél a modellnél jelentkezik. Amikor fej modellezésbe kezdtem, ott is állandóan elõfordultak.
Nem hiszem, hogy én lennék a vétkes. A program Help-jében, a hivatalos oldalakon semmilyen limitációról nem írnak a modellezést érintõen. Elegem van a kerülõ megoldásokból is.
Ezek után még kap egy esélyt a Max 6. Ha az is ilyen vacak, akkor átállok Maya-ra vagy XSI-re és gyorsan elfelejtem.
És a legszomorúbb az egészben, hogy egy ilyen programért 1 milla feletti pénzeket kérnek el... Mire?

K.András
Nem mi?hát figy, majd három éve csinálom ,annyit idegeskedtem már max miatt mint semmi más miatt az életben!Asszem annyi türelmem van mint keveseknek de ha 1 giga rambus van a gépemben egy p4 2.4-es procival, nehogymár perceket keljen várnom a material editorban(!) mert tökön is szurom magam!!!Azt hittem multkor régi a windozom de nem,ugy szar ez a max ahogyan van már le is szedtem soha többé hozzá nem nyulok, annyira gusztustalan program hogy ilyet még nem láttam soha,kész befejeztem valami más után nézek...Sziasztok,talán majd néha benézek de nem hiszem...

fle go
K.András: türelem öregem, türelem, végtelen nagy türelem kell ehhez! Ezt pont én mondom a végtelenül türelmetlen vagyok, de a max megtanitott türelmesnek lenni ugyan is nem tehetek mást! És vannak dolgok aminek 20-adjára is nekifutok ha kell, mert akarok meg akarom csinálni azt amit elképzelek! Szóval ezt nem lehet feladni szerintem.