3D Studio MAX
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A kiindulóalap egy standard cilinder, 16 szegmensû, asszem, csak hogy kétszeresen is szimmetrikus legyen a meshháló:
A következõ lépcsõ: felbontottam (outline) a legfelsõ poligont 4 részre, és a középsõ négy fölé rajzolok (segítségnek) egy nyolcszöget (Shape/NGon)
Ezután a nyolcszög alapján felvagdosom (Cut) a polyt a köv képpen:
Az egyes páros vertexek a már meglevõ élekre esnek. Ez lesz a kör alapja.
Ezután a belsõ kör poligonokat egyszer beljebb vonom (Inset), majd pedig a körben futó élt egyszer megduplázom (Chamfer) (Itt egyik mûvelet sem hagy piszkot, hiszen a mesh csak 4szögekbõl áll!!)
A "külsõ" poligonokat kijelölve...
Kiextrudálom (Extrude) õket 3x úgy, hogy alul és felül egy-egy kisebb edge loop hármassal lehessen a "görbületet" szabályozni az egyes felületek "éles" találkozásánál
Ezután a kör belsõ poligonjait, a szélét szegélyezõ edge loop nélkül(!) kijelölve...
az elõbbi extrude lépéseket most lefelé ismételem meg, és a legutolsõ lépés után legalul a poligont még beljebb is húzom (Inset)
Már kész is, majdnem. Most jön a Lion féle torzulási tétel megfordítása. 😄
két szintnyi subdiv után a köv. képpen néz ki a mesh felülrõl:
Látható, hogy eltorzult, a kör eredeti nyolcszögébe beiktatott +2 vertex miatt! Ezen kívül a felni belsõ görbülete is torzult a szintén plusz 4 vertex miatt, amit maga a lyuk kivágása jelent!
Ez a probléma megoldható! 😊 Segédtételnek vegyünk fel 2 kört(Shape/Circle), az egyik legyen a maga a lyuk felett, llyuknyi ármérõvel, a másik pedig felni középponttal belsõ ív átmérõvel...
Ezután felülnézetben az egyes vertexeket (lehetõleg páronként... 😊 ) addig tologatom (Move és Scale) amíg a két görbe nem igazodik a két segédgörbe vonalához... :
Mint látható nem tökéletes, de 3x változtattam csak a vertexek helyzetén, ergó, több mint 1 perces melóval szebbé is lehet tenni. Dehát úgyis meszirõl fog látszani... 😄DD Hehe...
Azután már csak a negyed elem körbeforgatásos négyszerezése (Array) van hátra, és ezek összekapcsolása egy db. polyvá, hogy szépen dolgozhasson a subdiv:

End.
per aspera ad astra
Frenkie: A tutotorial alapján sikerült megcsinálnom 😊
Hát igen, az a törés... nem egyszerû 😞
Aldaryn: Köszi, kíváncsi vagyok a Te verziódra is.
Abbys IM :: Death to virus writers! ::
A mesh modell majdnem teljesen hibamentes, csak négy-négy helyen van meghagyva az 5 él fut össze. minden poligon 4 szög, ráadásul a Lion tételnek is ellentmond: miszerint: nem lehet nem egyenletes vertexeloszlással pl. egyenletes kört csinálni. (ma dumáltuk... 😊) )
Majd kirakom a részletes modellezést, azon jól látszik
per aspera ad astra
mert énsem...
\"Hosszú mosoly után jól esik a rémület.\"
én csak a lökést adtam meg ,Anikó majd rájön úgyis hogyan tovább😊
Ennyi szemetet nem sazbad benne hagyni, az addig OK. hogy a végsõ modellen valymi keveset számít, mivel a "szemét2 egy síkban van ergó nem befolyásol szinte semmit (a shadelést igen...) de ha megnézed, Anikó ezzel nincs kinn a vízbõl! Az õ problémájánál a lyuk keresztülszalad egy felületi törésen. Na azt így megcsinálni, hek,,... lehetetlen. 😞 Bocs, ha keméyn volt. Na megyek... mindjárt vissazjövök...per aspera ad astra
\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen
\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen
Ha modell akkor minden elismerésem, rettenetesen jó és aprólékos, mondhatni tökéletes!
egyébként azt tényleg nem láttam gogy 6 küllõ van ráadásul.
azt ugy kéne szerintem hogy megcsinálod a küllõket egy 6os hengerbõl,és utána a belsejénél "csalsz" egy kicsit és a 6 sideból ötöt csinálsz egy kis weldel,és onnan már az amit leírtam...
A felninel meg szerintem a problemat az okozza, hogy 6 kullos, es 5 csavar van benn. De nem mondok semmit, kivancsi vagyok a tutorra 😊
Igen, hengerbõl illetve csõbõl készítettem.
Nem valószínû, hogy közelrõl fog látszani a kerék.
Frenkie thx, de szerintem nem nagy az a reflection, egy lakozott felület van hogy ennél joval nagyobb mértékben tükrözi a környezetet van amilyek majdnem egy tükör szintjén(pl shel lakk)...
http://druglord.buzz.hu/ ;)
a kis lyukakat gyönyörûen meglehet csinálni poly modellezéssel.gondolom magát az eddigi felnit is egy hengerbõl kialakítva csináltad,ha nem akkor célszerû ily módon,és 5-nek egész számú többszöröse legyen a segmens,mert ugye 5lyuk van.5 vagy 10 ,annál már nem kell több.cap-segmenseket is beraksz,és aztán a lyukak helyére mozgatod a polykat... inkább csinálok 1 minitoturt mielõtt Aldaryn megcsinálná😊
K.andrás: szerintem túl nagy a reflekcíó az asztalon(nem fresnelnek tûnik),és ilyen igazából nincs.meg jó lenne egy fentebbi nézet...a modellezés nagyon ottvan.
Az autóm felnijénél tartok. Hogy modellezzem le a felnin a kerékcsavarok helyét? Én csak a Boolean -t ismerem, de úgy tudom, nem a legjobb megoldás 😞
A felnirõl itt egy fotó, és a piros nyíllal jelzett részrõl van szó:
Az abroncs bordázatára szerintetek is jobb megoldás a Bump, mint az, hogy lemodellezem a futófelületet? (animáció lesz belõle)
Köszi:
Anikó
per aspera ad astra
Kicserélem, de egyébként ez nem procedurális...
Nem rossz, de minek kellett ez a csúfka procedurális fa? Ez kb. a MAX wood szintjén van... 😞
per aspera ad astra
Amúgy VRay-hez is van egy wireframe texmap. 😊 De nekem az is csak "mindenestül" hajlandó renderelni az edgeket... 😊
Szép effekteket lehet így elérni, mivel ez egy textúra... , ráadásul procedurális: ergó gyönyörûen simul a meshekre. Kár, hogy csak nagyon minimális kontrollja van, egy color picker azért nem lett volna rossz húzás.... 😊 Ja, mail ment. Lion, neked is, emrt már nem tudom, hogy a pitlibe van ez a neten.
per aspera ad astra
Breitling
Kedves moderator baratunk finoman ramutatott (privatban) arra a tenyre, hogy a kep amit betettem eleg "ratyi", es valoszinuleg csak elso felbuzdulasra erezhettem ugy, hogy jol nez ki. Utolag belegondolva teljesen igaza van, ezert ha nem haragszotok inkabb nem csufitom vele tovabb a szep forumunkat 😊
Just tapping 2 buttons! http://wow.allakhazam.com/profile.html?2033148
per aspera ad astra
hmm... kifeszítetted valahogy az UV-kat? akár sima planar mapra?
Youth