63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• szaki
    SZAKI: na azért ne bízd el magad. Nem kéne öles léptekkel kapkodni, hogy máris beszélni kéne a manusaidnak. Érdemes lenne először megtanulni néhány boxot létrehozni és addig alakítani amíg valami épkézláb dolog létrejön belőle.
    Na jó legyen: szval mondjuk 2 hét után kész a manusod és beszéltetnéd. A manust átalakítottad polyvá, aztán szemgödröt nyomtál neki és orrot húztál ki, meg szájüreg és ajkak és fül meg ilyesmi. Gondolom. Manus száját jól körbevonalaztad és alapban egy kicsit kinyitottad, hogy a pontokat a betűbeállításnál jól megtudd fogni.
    Vannak az angol betűk amikor nagyon jók, de azt nagy ívben el kell felejteni, hacsak nem kintre készül a project, bocs, beszélő animmanus. Nézz a tükörbe és nézd meg, hogy a magyar fonetikában miként áll a szád az egyes betűknél. Ezeket gyűjtsd egy csoportba, majd bnevezd el egy összefoglaló névként. zentúl egyes betűk az egyik a másik a maásik csoportban lesznek. Most jön a neheze. Vezérlőket kell rakni a száj adott pontjaiba (szájsarok jobb bal, száj felső és alsó...) legyen a fejen összesen (szemldök...)20 vezérlő. Persze nem kell megilyedni, ha egy kis ambíciód van a max scriptben akkor neked áll a világ. Ezeket a vezérlőket minden betűhöz beállítod és kiolvasás után elrakva megvan bármelyik betű. Ennyi. Mostmár amikor beszélsz és hozzáállítod a betűt láthatod, hogy a wav file-ból az adott prg-al megnézheted, melyik betű melyik framen szólal meg, amiből file-t készítessz és máris beszél a manus. Egy nagyon fontos, hogy motion blurral használd a beszédet, mert csak így lesz gyönyörű a "szájbeszéd", akár a Szörny Rt.-ben a golyómanus, amikor beszél ki a fejéből.
  • Dichter
    Amit itt írtál, megoldottam tessalate-el.
  • Dichter
    :D:D:D

Most én kérek elnézést, sztem nem írtam le megfelelően a problémát, és elnézést azért is, hogy ennyit késztetlek írogatásra :)

Nézz be légyszíves a galériámba. Odaraktam a képet, hogy mi a probléma. Maga a gitárTEST, ami szögletes. Olyan jellegű a problémám, hogy mondjuk amikor nézel egy cylinder-t, amin látod, hogy vonalakból áll össze. Egyszerűen emelsz a szegmensszámon, és kész is. Egyből ívesebb lesz. Ezaz, ezt a szót kerestem. Szóval ívessé szeretném tenni a gitárt, mert így látszik, hogy vonalakból áll össze. Előre is köszi.
  • szaki
    SZAKI: köszi az infot. De van még egy kis gondom, mert 3 hét után már igencsak beszéltetném a manusomat, csak nem tudom, hogy kéne, mert a morphal nagy file lesz. előre is köszi
  • szaki
    a bitmap-ot, hogy lásd, ezért a Material editorban kell a 6x4-es anyagablaksor alatti ikon közül bekapcsolni a Show Map in Viewport-ot. Persze ez nem érdekes, ha renderelünk. Ez csak a szerklesztőablakban ad némi segítséget.
  • szaki
    ja értem, medvebocs. Gitár kész, de ha oldalról nézed, akkor boxot látsz, de te C alakot akarsz látni, mintha nagyon le volna kerekítve az oldala. Ok. Jelöld ki a gitártest oldalán lévő összes függőleges vonalat és azt kell összekötni 4-6 vonallal, vagyis oldalrács lesz belőle. Most utólag más a helyzet, mert először a felső élvonalat fogod meg és kicsinyíted, a ki vagy belógó részekbe pedig egyes vonalakat megfogsz és másokat meg nem. Egy a fontos, hogy a gitár keületvonala mindegyiknél ugyanolyan legyen. Pl. a felsőnél (1.) egészen bent van, a 2-nél már nem annyira és végül középtájon megmarad a oval. Ez pesrze babra munka. Van egyszerűbb, de át kell látnod az egészet.
    Így: megfogod a gitár kerületvonalából az egyiket és készítessz belőle egy önálló tárgyat. Most készítessz egy egy olyan ívességű spline-ét, amilyen legyen a gitár oldala. A rádius pont olyan, de inkább egy kicsit ki álljon a gitár felső és alsó lapjától, mert ez kerül levágásra. Most a Compoundban a Loft-nál, miután kijelöltük az útvonalat, amit splinére alakítottunk, Get Shape-el kijelöljük a gitároldal C alakját és most körberajzolja ezen az útvonalon ezt a C alakot. Most illesszük a gitárra, de úgy, hogy egy kicsit kicsinyítsük le, mert a vágás során legyen mit levágni a gitárból. Most a Booleannal vágjuk ketté a gitártól ezzel az íves alakkal, hogy, mint egy fűrészgéppel eselék keletkezzék. A levágás után poly-vá alakítani az egészet, majd Element-ként kijelölni a külső elemet és azt törölni. Ha a felület nem látható akkor a Cap Hole, vagy a levágandó íves alak poly-jának megfordításával sikerrel járhatunk (Flip).
  • Dichter
    Csak arra kell, hogy körberajzold?
  • dtk1985
    Probaltam az uvwmap-ot de valmit biztos rosszul csinalok mert nem latszik a bitmap amit raraktam a plane-re.
    Orulnek ha kicsit elesebb lenne a kep mert igy ele nehez korberajzolni, tele van hianyzo reszekkel.
  • Dichter
    A chamfer lekerekítette az éleket.
  • szaki
    SZAKI: készen van a biped alakod. Járás betanítva. Most azt akarod, hogy a bipeded valahol a középtájon megáll és a lábait emeli, de akár el is eshet, akármi, de az a fontos, hogy a lábfejek eltérnek a lábnyomtól. Track-be belépve, miután kijelölve a manus és lábnyom lerakás bekapcsolva (Footstep Mode), akkor a lépéseket láthatjuk a jobb és a bal lábnyomnál, amikor a talajon vannak vagy nem. Most középtájon fogjuk meg a lépéseket akár kint vagy itt a track-ben és húzzuk 40-50 kockával tovább, hogy a lépések közt szünet legyen. Erre a helyre jobb klikk és most kapcsoljuk be a táblázat felső részén Free...-re, amivel azokon a területeken, ahol nem látszik lábnyom, most szabadon állítható a biped manus bármelyik pontja. Vagyis akár el is eshet és felsegítjük ismét a lépés továbbvitelig. Egy a fontos, hogy a lépésköz utolsó és első közelemeihez jól igazodjon, mert ugrik a kép.
  • Dichter
    Kicsit elbeszéltünk egymás mellett sztem. :D

Kijelöltem a gitár felső vonalát, és a chamferen is állítottam, de nekem az kéne, hogy maga a gitár oldala legyen kerekebb. Jobban látszik a gitár tetején lévő "falapon" hogy milyen szögletes.
  • szaki
    bocs SZAKI, de nem tudom, hogy lehetne egy biped alakot úgy beállítani, hogy a lépések közepén felemelje a lábait felváltva, aztán megint folytassa az útját, előre is köszi
  • szaki
    van egy plane, de lehet box vagy bármi ami sík. Most jön a bitmap (autó képe), amit uvwmap-al helyzel rá, akár pont akkorára mint a lap, vagy olyan méretűre mint a bitmap képoldal aránya (fit). A szerkesztőben minek látnál tűéles képet. Render után látod az igazit, ha az antialiasing be volt kapcsolva
  • szaki
    polyvá alakítani és ott poly szintre menni (négyszögletes piros ikonra klikk), majd a gitár kerületvonalának felfelé lévő élét kell kijelölni (max6,7-ben egy klikk és körbe kijelöli), ha megvan, akkor lent az ikon alatt keresd a champfert és állítsd be
  • dtk1985
    Hali. Nagyon kezdo vagyok maxben es nem ertem azt, hogy ha max5-ben egy plane-re felteszek egy materialt amely egy auto tervrajza akkor nagyon rossz felbontasu lesz? Eredetileg tok szep es elesek a vonalak, de maxben pontatlanok, alacsony felbonasuak stb. A plane merete megegyezik a rarakott kep felbontasaval.
  • Dichter
    Szaki: Feltettem a galériámba egy képet a problémáról, mert egyenlőre nem sikerült megoldanom. Poligonná is alakítottam, de a champfer-t nem találtam.
  • szaki
    PETESILVER: semmi gond, én meg egyéb dolgokat nem tudok, amit te.
  • petesilver
    :) Látszik mennyit Vrayeztem eddig:) sorry!
  • szaki
    PETESILVER: az benne van alapban a vrayben, csak scriptként kell berakni egy tools ablakba. Átkonvertálja az anyagot vray anyagnak, hogy nek kelljen 200 nem vray-s anyagot átkonvertálni
  • petesilver
    hát én szétnéztem ott az orosz oldalon, de linknek ott is csak az 1,09-es valamelyik van. Itt viszont találtam olyat, hogy Vray materialconverter. Talán jó lesz valamire valakinek egyszer:forvray
  • szaki
    CSKAPI: köszi.
    Biztosan lehet, de gondolom 20-30perc egy kép, de nagyon élethű. Nenad is keni vágja a témát.
    Írtam már Free-nek, de nagyon sok munkája lehet, talán majd valahogy összejön ez a darabolás. Van textura egyéb ami használható jelenetben? pl. Deep paint-hoz hasonló, mert max6 és 7-hez nincs dirtyreyes, csak quickdirt. Vagy akkor marad a beépített Unwrap.
  • cskapi
    létezik törve az 1.45.20_c
    De szerintem az 1.09.03r-rel is lehet ezt a szinvonalat hozni.
    Kérdezd csak meg Nenadtól.

Jövő héten megoldom valahogy a darabolást
  • szaki
    CSKAPI: megnéztem a képeket. Aha. Most kéne abba hagynom a maxozást, merthogy a készítőkhöz képest a saját munkám szóba se jöhet. Persze az a legjobb az egészben, hogy vray 1.45.70-el van generálva, na most akkor valahol kellene talánk cracknak is lenni, nem igaz? vagy van valakinek a tarsolyában? előre is köszi a segítséget
  • szaki
    CSKAPI: bocs, de tudnál szólni Free-nek, hogy a total texturát darabolja fel, ha lehet, mert 6x leállt töltés közben és nem folytatja semmi, ő is mondta, hogy nem tudták még megoldani a folytatást (total 6 és 7 mellett lehetne egy 'darabolva' dir-ben), előre is köszi
  • szaki
    DICHTER: írtam a vonal megkettőzéséről is polygon szinten. Csak utalni akartam az ilyen kialakításra, de ha tömör, akkor persze úgy jó ahogy most van. Vagy patch-re alakítod és ívesíted. De szerintem jobb a poly és mint artam az éleket többszörözöd
  • Dichter
    A textúrázással kapcsolatos kérdéseimet teljesen kimerítetted, köszönöm szépen.

Viszont a modellt úgy csináltam, hogy körberajzoltam egy gitárt vonalakkal, és extrude-al húztam ki. Egyébként nem üreges, mert elektromos, nem pedig akkusztikus :D
    Szóval a kérdés még mindíg áll, hogy tudom lekerekíteni. Most nem otthon vagyok, de ha hazaérek, akkor linkelek képet.
  • cskapi
    Aki még nem tudna hátraszaltót ugrani, annak egy kis motiváció.
    http://www.render.ru/gallery/index.php3?act=1&id=15710

Ezektől a képektől ugrottam, de nem talpra érkeztem.
    :))))
  • szaki
    DICHTER: boxot készítettél gondolom 3x3x3 vagy hasonlót és ebből alakult ki a test. Ha az élét akarod egy kicsit ívesebbre, akkor azokat a vonalakat (előtte polygonra kell alakítani a tárgykijelölése utáni jobb klikk és lent van az alakytás ... polgon), majd a vonalak egyikére ráállva válaszd a champfer-t és lassan húzd, de paramétert is megadhatsz neki. Ezt akár többször is elvégezheted, de vigyázz, hogy ne vidd túlzásba, mert egy meshsmooth továbbfokozza ha mégis alkalmazod a végén. Most a gitár belsejét kellene kiszedni pl. csinálsz egy másik alakot a move előtti SHIFT benttartásával és azt kicsinyítsed le hogy a fala legyen az előző és az új alak közti különbség. Persze ez nem mindenütt jó, ezért poly szinten a vertexeket húzgáld, vagy valamelyiket és forgasd 3d-ben, hogy látni lehessen nem lóg-e ki valahol az eredetiből, vagyis oldalfalvastagság lesz mindenütt. Most jön a gubbanc, mert a max sajnos rosszul csinálja a booleant, ami a nagyból kivonja a kicsit. Ehhez valahol kell keresned egy powerbooleant, ami profi és azzal vond ki belőle. Most kész egy zárt gitár, amiből hiányzik a bele. A gitárnak vannak nyílásai, pl. ellipszisből készítessz egy tértárgyat és azt vonod ki az előbbi módszerrel a gitártestből. A max saját boolenje a ... (nem vagyok max közelben, bocs) compound/boolean-nál van (kép jobb része fent/create és alatta az ikon, majd a szövegsorok közt megtalálod). Ha sikeresen kivonta és nincs nyaka a gitárnak akkor hozd létre a nyakat és ugyanitt kösd össze egy nyitott felületnél a gitrátest nyak felé eső nyílás és a nyak gitártest felé eső részénél. Most összeköti, de ha lehet akkor a pontok ugyanazok legyenek, mert csak így lesz jó, de utólag is megoldhatod polygon szinten. Most kapsz egy boolean tárgyat, mint az előbb, ezt alakítsd poly-vá és folytathatod a gitárt.
    Textúra: 'M' - Material editor, benne alapban a bal részén van egymás alatt 3 színes rész, ahol színt válaszhatsz (Ambient...), a középsőtől jobbra van egy buttongomb, majd ott bitmap-et válaszhatsz ki, a fa erezetéhez. Photoshopban a faerezetet, ami pl. barna átalakíthatod, hogy az egészet elviszed színileg piros irányába, vagy megteheted, hogy csak a piros csatorna legyen 100% és a többi 60% és pirosas lesz. Ha pedig a színt aakrod állítani akkor az előző jelölő négyzetekben kiválaszhatod. Bonyolíthatod is, úgy, hogy a maxban marad a barna faerezets és akülön színt viszel, de szerintem ebbe ne menjünk bele. A csillogás pedig a 3 színjelölés alatti Shinnines és a többi, ami a jobbra látható ablakban is látszik) állíthatod. Ahhoz, hogy csillogjon egy üvegpohár, ahhoz a két vonalnak felfelé kell hegyesedni és szinte össze kell érni lent, fent majdnem eléri a kis ablak felső szélét. Ha egy fagitár fénye kell, akkor a lenti részt a csúszkákkal szélesítsd egy kicsit, fentről legye4n alacsonyabb az ablak 3/4 részéig. Minél lentebb van annál kevésbé tükrözi vissza a fényt, és minél szélesebb lent, annál nagyobb a fény területi csillogása. Ha lent van, és nem látszik a vonal csúcsa az már pl. gumi.
  • Dichter
    SZiasztok!

Kéne nekem egy kis help a max-ban.

Nemrég kezsdtem el ezzel a dologgal foglalkozni, szóval lehet, hogy kezdők lesznek a kérdéseim.
    Jelenleg egy elektromos gitárt modellezek. Az testét úgy csináltam meg, hogy körberajzoltam line-al a képét, majd extrude modifierrel kihúztam térbe. Viszont a szélei nagyon szögletesek. Ugye, ahogy a line nem kanyarodik, hanem sarkokból áll össze. Van-e erre valami modifier, vagy valami más módszer? Próbáltam smooth-al, és Mashsmooth-al is, de akkor olyan lett, mintha kiszívták volna belőle a levegőt.

A másik kérdésem a textúrázással kapcsolatos. Hogyan tudok mondjuk egy raytrace effektre, bitmap-et, vagy akármilyen más, mondjuk fa textúrát húzni? Azt szeretném, hogy a gitár teste, piros színű, csillogó fa legyen. Előre is köszi a segítséget.
  • szaki
    NENADESZ: bocs, de nekem nem megy az r-es, tudom, hogy már írtad, hogy neked igen, de akkor nem az van aminek kéne lennie. Ami nálam van r-es, de azt install után át kell regedit-el adatírnom és akkor ment a max6-ban, ha adnál egy helyet bárhogy az r-esnek, ahonnan letölthetném, akkor nekem is működne max7 alatt, előre is köszi
  • nenad
    ezt mar kitargyaltuk parszor, "r" verzio tuti mukodik.
  • szaki
    NENADESZ: max7-ben van mód, hogy használjam a vray valamelyik verzióját, mert startnál jelez, hogy, ami van nekem, a vrender60.dlv vagy mi, hibás. előre is köszi a segítséget (az a legjobb, hogy a max6-ban beállított scenek vray-sek és most ezeket nem tudom itt kigenerálni)
  • GixEr
    olyan mintha selymes linoleum lenne :) A fejsze nyele nekem nem jon be, inkabb vekonyabb, de fem kene, hogy legyen, vagy teljesen fa (kicsit ives mint a favago fejsze). Egyebkent tenyleg jo.
  • fle go
    Nekem a simcloth-os ruha nem tetszik meg az anyaga sem igazan...most probalkozom a reactorral, eleg lassan szamol.
  • nenad
    ja'jj, az isteni fegyverek! :D
    jo lett!
  • fle go
    Na majd csak:))
  • fle go
    Talan ez mukodni fog...
  • Free
    feltőltöd a galéridára ott megnézed megnyitos é jobbklikkel rámész tulajdonságok ott kijelölöd a linkjét majd mint egy képet beszúrod
  • fle go
    :((((((( sajnos nenad ruhaszimulaciojat nem tudom tanulmanyozni pedig jo lett volna...nalam nem nyilik meg. Gondolom 6/7-es max lehet
  • fle go
    ez biztos azert van mert nem vagyok megelegedve a keppel amit csinaltam!
    Innen hogy lehet belinkelni a kepet?? Feltolteni mar feltoltottem.