1983
vajon tényleg a vinyó a hibás? és ha igen, akkor mit lehet tenni?
  • carcass69
    Sziasztok!
    Az lenne a kérdésem, hogy a gyerek gépén bekapcsoláskor a következő a szitu: vinyó/DVD meghajtó nem működik, a tápegységen és a procin lévő ventillátor forog, és az alaplapon lévő elem melletti led is világít, viszont se kép, se hang. Hogyan tudom kizárni, hogy most esetleg a táp, vagy az alaplap lett kakukk?
    Köszönöm.
  • tpeterka
    Üdv!
    A következő a helyzetem. Van egy 500 GB-os LG külső merevlemezem. A régi gépről, amin XP van, ráraktam a programokat amik kellenek. Az új gépen, amin Windows 7 van, frissen telepítve, mikor futtatnám a programokat a következő hibaüzenetet kapom: "A Windows nem tudja elérni a megadott eszközt, elérési utat, vagy fájlt. Lehet, hogy nem rendelkezik a hozzáféréshez szükséges engedélyekkel" Megnyitni meg lehet, csak futtatni, vagy másolni nem. A felhasználói fiók az rendszergazda, és rendszergazdaként is próbáltam már futtatni. Biztonsági programokat kikapcsoltam, de az se segített. Megköszönném, ha valakinek lenne ötlete. Előre kössz!
  • franc0
    Futtasd a Crystaldiskinfo-t, ez megmondja mi a pálya.
    De ma már kaphatsz kilencezer körül modern 500 gigás merevlemezeket, a géped is gyorsabb lesz tőle.
  • Optimus Prime
    Üdv!
    Láttam van külön HDD topic is.
    Szóval van nekem két Samsung SATA HDD-m, az egyik 80 GB-o ez 5 éves és egy 160 GB-os ez 3 éves. A lényeg az, hogy a régi anno megadta magát, legalábbis az XP nem volt halandó települni, pedig a szervízes nem talált rajta hibát. 2 év után én fogtam és betettem második meghajtónak, hisz adat tárolásra jó. Ám már 2x okozott olyan hibát, hogy a gép lefagyott. A nagyobb gond, hogy mikor az XP üdvözlő megjelenne egyszerűen semmit nem csinál, csak a fekete semmi meg a kurzor. Elsőre megcseréltem a két meghajtó bekötését, most pedig kihúztam, start, majd visszaköt és úgy már látta a BIOS is. Igaz, egy lemez konzisztencia teszt autoba indult is. Úgy néz ki most is minden oké.
    Bár van mentve az adat nagyja - ezentúl a Doku mappát a C-n tartom - de mégis megáll bennem az ütő, hogy esetleg minden elvész. Mit tegyek? Lehet javítani, ellenőrizni a lemez hibáit?
  • iandar
    sziasztok!
    van egy új gépem. betettem egy tiszta 160 gigás sata 2-es samut rendszerlemeznek és szépen fel is ment rá a win7.
    amikor felállt a rendszer betettem a régi gépemből az 500-as szintén sata 2-es WD-t is, mert van rajta kb 450 giga adatom, de az igazság az, hogy ennek az első partíciója volt a korábbi, XP-s rendszerlemez. hiába tiltom le a bios-ban, hogy csak a 160-as legyen boot-eszköz, nem hajlandó a win7 bebootolni, ha az 500-as is jelen van. gondolom, ha kiirtanám az 500-as MBR-ét, nem lenne gond, de van valakinek ötlete, hogy ezt hogyan tudnám megtenni akár win7 alól (ami nem bootol be), akár visszatéve a másik gépbe, ahol rendesen bebootolna az XP?
    Üdv: iandar
    (másik fórumban is feltettem a kérdést, de ott nem jött még válasz)
  • MM2
    egy általakítós
  • Athem
    Szerintem egy sata csatlakozó megteszi, de kölcsönbe kérd mert asztaligépről még nem hallottam, hogy azzal összekötve menne de ki tudja ;). Ha mástnem akkor kérsz egy usb-s eszközt amire rá tudod dugaszolni a winyót.
  • patchaou
    Hali!

Egy alaplap hibás laptop winchesteréről szeretném lementeni a dolgokat. A kérdésem az lenne, hogy ehhez milyen csatlakozó kellene. A laptop egy fujitsu siemens pa2510.
    Előre is köszi a segítséget.
  • doch
    Sziasztok!
    nem igazán értek a merevlemezekhez, eddig google segítségével próbáltam megoldást keresni, így találtam ezt a topicot is. a problémám a következő: a HD Sentinel program az WD 1TB-os vinyomról ilyen hibaüzenetet küld:
    "Meghibásodás várható - Attribútum: 5 Reallocated Sectors Count, Tartalék területre áthelyezett szektorok száma. Lemezfelület vagy fejek hibájára utalhat.
    A lemez felületén található 963 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.
    A lemez önteszt során talált 289 hibás szektort.
    A szektorok javításának számából ítélve a hibás szektorok összefüggő területet alkothatnak.
    A lemez felületén található 92 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
    Azonnali merevlemez csere szükséges.

Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében.
    "

"kondíció: 0%
    működési idő: 41 nap 16 óra
    becsült hátralévő élettartam: 0 nap"

a vinyót nem érte semmi ütődés, nem ejtettem le, semmi (legalábbis mióta a boltból elhoztam)

mi okozhatja ezt az egyik napról a másikra előjövő problémát? megoldásra valakinek valami tipp?
    egyébként még garanciális a HDD, ha beviszem, akkor vajon kicserélik?

előre is köszönöm a segítséget!
  • LILaG
    Sziasztok!
    Az lenne a problémám, hogy meg szeretném formázni a merevlemezt. Mikor végigfut 100%-ra utána kiirja hogy: "győződjek meg arról, hogy a meghajtó be van-e kapcsolva és hogy megfelelően csatlakozik-e a géphez..."
    Mi miért nem akarja egformázni? Ja és próbálgattam többfélemódon állitgatni a jumpereket de semmi...

(Hitachi IDE\ATA -s merevlemez 160gb.)
  • Victor1103
    Hi! Van egy Toshiba L500-as laptopom illetve egy asztali pc-ből hátramaradt 320gigás Samsung merevlemezem. Kérdésem az lenne hogy megoldható-e valamilyen úton módon hogy a merevlemezt a laptophoz köthessem és így külső adattárolóként funkcionáljon avagy nem?
  • Blekk Síp
    Van egy 1Tb-os Samsung HD103UJ winyóm amire a Hard Disk Sentinel a tejlesítményre és a kondícióra is 100%-ot ír, valamint:
    "A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem.
    Nincs szükség beavatkozásra."

Mégis már harmadszor fordult elő, hogy kattant egyet, ilyenkor egy ideig elérhetetlen a merevlemez, aztán pár sec múlva újra felpörög és minden ok.
    Szerintetek kábel hiba, vagy dobhatom ki?
  • kalimpa
    Sziasztok!

Íme a problémám: Egy fagyást követő újraindítás során az eddig teljesen jól működő gépem a rendszert kb. 30 másodperccel hosszabb ideig tölti, de úgy, hogy a 30 mp. alatt a HDD led csak félerővel világít. Ezt követően minden normális, használat során probléma, lassulás nincs.

Ellenőriztem a lemezt, 25 reallocated sector van rajta, de fogalmam sincs, hogy ez az ominózus fagyás során keletkezett-e. Mindenféle teszteket lefuttattam, jelenleg a lemezen nincs rossz szektor, a lassú indulás viszont továbbra is fennáll. Mit tudnék tenni?

• mary22
    Heló mindenkinek!

Vettem egy Seagate 500GB-os SATA2 HDD-t. Beraktam és elsőnek jó volt 150Mb/s de utána nagyon lassú volt 8MB/s. Megnéztem Hard Disk Sentinel-el az nem mutatott semmi hibát. Megnéztem HD tune Pro-val is és ott az mutatja hogy: Ultra DMA CRC error count: current: 200 Worst: 193 Threshold:0 Data:932 Status:warning.
    Number of interface communication error:932.
    A kábelt teljesen új . Megpróbáltam azt hogy megfordítom a kábelt. Most jó de nem tudom most mi ez a hiba? Tudna valaki segíteni?
    Conf:Xp, core 2 duo, 4gbram,250gb maxtor + az új 500gb.Alaplap Msi msi p35 neo
    Az elején mikör bejön az ellenörző képernyő azt irja ki hogy hogy nem érzékel egy darab HDD-t sem. Még vettem egy Satás DVD irót is. A biosban az első hdd helyén nincs semmi.
    Segítséget előre is köszönöm!
  • bandi960520
    Én is hasonló cipőben jártam mire rájöttem hogy be kell menni a vezérlőpult-felügyeleti eszközök-számítógépkezelés-tárolás-lemezkezelés és ott a winyód nyomsz rá egy jobb klikk meghajtóbetűjel és elérési út módosítása arra nyomsz egy hozzá adást kiválasztod a betűt ok és rögötn látni fogja gép... ennyi. :-)
  • leggelli
    Üdv. Következő kérdés: Vettem egy Sata bedugós seagate vinyót, rádugtam az alaplapra, és a biosz látja is, de a windows már nem...ez lehet driver hiba? xp-m van.
  • Athem
    Sziasztok!

Adott egy féléves gép benne egy Samsung HD502HJ winchester.
    A problémám az lenne hogy ha formázom ha hibát ellenőrzök akkor a ketté osztott partíciók közül a C:-n jelentkezik csak a baj, nem tudom hagyományos formázással végig futtatni se,valamint a chekdisk is leáll 70% után akár csak a formázás.
    Mit tudok tenni ilyenkor?
    Csere lesz vagy van más megoldás?
  • stigooo81
    Sziasztok!
    Nekem egy Western Digital WD5000AAJS(WD Caviar SE)(SATA)(500Gb)winchesterem van.
    Ugyebár ez nekem külső foglalatban volt eredetileg,az adapter zsinór megszakadt egy helyen,egy jó ideje már kb.1éve beleraktam a gépembe és úgy használom.
    Már előfordult velem olyasmi,hogy Raw-fájlrendszerbe átállt,de sikerült kimenteni a dolgaimat a "Stellar Phoenix Windows Data Recovery"-nevű progival egy másik (80Gb-os ) winyóra soklépcsőben kínkeservesen!
    Most pedig olyan helyzet áll fenn(Isten tudja miért!?),hogy mikor a 80Gb-os wincsire telepítettem a rendszert,a "partíció konfigurálása"-pontban a WD 500Gb-osomat teljesen szabadnak,azaz üresnek látta,holott kb.164Gb-nyi volt a rajta felhasználható szabad terület.
    A kész Windows-st indítom.A DOS,a BIOS látja mindkettőt,de a rendszer nem tölt be,csak ha az 500-ast lehúzom.
    Másik dolog ezzel kapcsolatban,hogy a most hibás winyó pár napja ellenőrizve lett működés közben a "HDD Sentinel"-nevű progival,de csak minimális darabszámú hibás szektort észlelt.Ettől függetlenül tökéletesen működött egészen idáig.
    A hátralévő élettartam is vmi 935 nap-ra lett saccolva.
    A kondíciója az meg 58%-osra...
    Ebben kérném vki segítségét,mert rengeteg fontos adatom van rajta!!!
    Előre is köszönöm,és várom vki biztos tippjét!
    Hali.
  • piccolo555
    Sziasztok!
    Az mitől lehet, hogy eddig volt 1 ATA-s vinyóm, 2 particioval, egyiken windows. Vettem 1 másik ATA-s vinyót. Ha az újat állítom be master-nek, felisemeri, látom biosban is, de akkor nem indul el a windows, mert bootolni akar cdről és telepíteni a windowsot. Ha meg a régit állítom be masternek, és az újat slave-nek, akkor meg nem ismeri fel a biosban az új vinyót, és a windows se indul el. Vkinek ötlete? thy
  • Gabesss
    Hali!
    Van egy 2003-as konfigú gépem. Az alaplap P4P800 Deluxe (SATA csatlakozó) és Win XP pro van rajta.
    A kérdésem az lenne: Ha veszek egy 2TB SATA2 belső winyót, akkor tudja-e kezelni a gép?
    Valamint az USB-s 2TB külső winyónál is felmerül ez a kérdés? Vagy annál mindegy milyen a konfig.?

Légyszi valaki hozzáértő segítsen mert a héten venném meg.
  • Tomazoe
    Sziasztok!
    Lenne egy kis problémám!
    Tegnap kaptam egy vinyót hogy formázzam le! Az én vinyómat kikötöttem és bedugtam a kapott vinyót! Első indításnál nem voltam a közelébe és betöltötte ami rajta volt windows(xp)! Utánna lefagyott az egész és újraindítottam a gépet és mondom most már odafigyelek és hagyom hogy lemezről bootoljon hogy tudjam a partíciókat formázni! Ám de az újraindítás után nem látja a gép a vinyót! A bios még kiírja a tipusát de a windows nem látja és ha redszert akarok rá telepíteni akkkor kiírja hogy nem talál fizikai adathorodzót!
    Mi lehet a probléma?(Maxtor 160gb sata vinyó)
  • szodalit
    sziasztok! segítség kéne.
    ma vettem egy 640gb-s SATA2-es western digital winchestert (eddig IDE kábeles winyom volt). elején felismerte a gép, jo volt minden. elkezdtem telepíteni rá a vistát de 8%-nál megállt valami hibával a telepítő (vista cd-je volt már rossz sztem az miatt hozta kai hibát). azóta viszont nem ismeri fel a gép a winchestert, még a biosba se :S. valakinek valami ötlet?
  • butchbean
    Ennek nagyon örülök.
    Akkor tényleg mért nem írják oda azt ami van.
    Mindegy azért köszönöm a válasz és a segítséget.
  • tmisi
    Ja de akkor lehetett volna inkább 300 a 320 helyett. :D Akkor már csak 2GB "lóg". :)
  • Dante73
    Az.
    A gyártók előszeretettel felejtkeznek el arról, hogy 1024 a váltószám, nem 1000. Az én terrás külső vinyóm 931Gb...
  • butchbean
    Sziasztok
    olyan kérdésem lenn, hogy vettem egy laptop-ot.
    Amibe van egy 320Gb winyó, de amikor lkezdem felrakni a windows 7 akkor csak 298gb ismer fel ez normális????
  • hernyo05
    Hello, nekem a következő lenne a gondom: van két winchesterem, mindkettő IDE egy Maxtor 80 GBos és egy 40-es. Szeretném mindkettőt használni, de mikor mindkettőt bekötöm boot disk hiányára hivatkozva nem indul el a windows. Az alaplapon egy ide csatlakozó van, master és slaveként vannak egyre rákötve. BIOSban egy vinyóként ismeri fel őket, aminek összmérete 118 GB. Mi lehet a probléma? Win7et használok.
  • Dante73
    Hali!

Kellene egy kis segítség, illetve inkább vélemény.
    Adott egy terrás külső vinyó. USB-n a gépre kötve. Tegnap délután egyszer csak a rajta levő adatok fájlnevei megváltoztak, kriksz-krakszok jelentek meg a helyükön. Szintaxis-hibára hivatkozva meg se nyitotta a Win7. Egyiket sem. Az írásjelek egyik nyelv írásjeleire sem hasonlítottak, legalábbis, amiket ismerek. A vinyó FAT32-re volt formázva, 70Gb szabad hely volt rajta, (931-ből) Más lehetőség híján leformáztam NTFS-re, most működik. Úgy tűnik hibátlanul.

Mi lehet, lehetett a gond? Meg fog esni ez máskor is vajon? Mert annak örülnék... Az egész film-gyűjteményem oda...
  • Japep

Hello.
    Vagy 2 napja mikor bekapcsoltam a gépet nem jelentette meg a Sajátgépen a lejátszót, aztán mikor újra bekapcsoltam már volt.
    Sőt, már 2 DVD-t is rosszul írt meg, a rajta lévő film néha beszaggatott.

Ma pedig mielőtt elment volna, betettem egy filmet, azt írta ki, hogy audio, erre kékhalál és restart.
    Bejön a gép, megírok egy DVD-t, éppen hogy befejezi lefagy minden, kékhalál és restart - most megint nincs íróm.

Ez most egyértelműen íróhibának tűnik (viszont nemrég vettem, szinte új), de ha íróhiba, akkor miért van kékhalál? Véletlenül nem a winchester hibáját jelenti?
    Köszi.
  • biomage
    ja azt kellett keresned, csinálnod :)
  • gabo91
    Na meglestem, volt ott valami olyan hogy
    "alvó állapot kezdeményezése 30 perc."
    Meglestem bővebben és volt benne olyan vinyó kikapcsolása 10 perc (átállítottam, hogy soha) Majd kikapcsoltam az alvó állapotot is.
    Erre gondoltál, ilyesmit kellett keresnem, esetleg nagy baromságot csináltam... ?
    Köszi a segítséget!
  • mrzed001
    Én nemrég vettem kettőt ... majd vittem is vissza (egyik fel se pörgött, a másik meg mintha leszakadozott volna miközben másoltam rá).
    Nem tom mi a franc van a Hitachi házatáján, de ez az 1TB-os sorozat valami extraszar lehetett.
    Az 500GB-osokkal érdekes mód semmi gond
  • pxxl
    Mégjobb leírás
  • mikromanus
    RAID-ra itt van egy kis leírás:
    http://szamitogep.hu/show/read.php?id=16586

Ha mágis csak RAUD, akkor még mindig kiváncsi vagyok, hogy ez mit takarhat...
  • Szerelőbácsi
    Köszönöm a választ! Igen én is RAID-ra gondoltam:D
  • mikromanus
    Tudtommal nem kell sok állítgatás a SATA vinyók üzembe helyezéséhez. CSatlakoztatod az alaplapot, meg a tápkábelt aztán hajrá. Azért particionálás lehet kell neki, mint az ősrégi elődeinél is :)

a RAUD-hoz nem szólok érdemben hozzá inkább, de az nem RAID?
    A RAID az azt hiszem valami olyasmi, hogy több vinyót egynek láthat a gép/oprendszer (Egy meghajtóként-betűjelként jelenik meg?) Majd a nagy és okos emberek itt erre is válaszolnak. Én eddig nem tömbözgettem :)
  • Szerelőbácsi
    Sziasztok!
    Ma vettem egy 500GB-os Seagate Sata II csatlakozású winchestert. Csak annyi lenne a kérdésem, hogy simán rádugom az alaplapra és működik? Vagy kell vmi komolyabb beállítást végezni? Mert az alaplapi útmutatóban írnak valami RAUD funkciót? Az mit jelent? Előre is köszönöm!
  • mikromanus
    Hozzátenném, hogy pl videofájl lejátszása is belassul/megáll egy idő utzán és ha egyszer valami másolása elakadt/befagyott, akkor gyakorlatilag a meghajtó max a fájlnevek nézegetésére és a mappák közti navigációra használható. Újraindítás után ismét van pár megányi garázdálkodási lehetőségem, de 600-700 mega összméretnél sose bír többet egy üzemben.
    HDD regeneratorral nézegettem, de a szkenelés is elakad 6-700 megánál és csak szektoronként vánszorog tovább függetlenül attól honnan (hány szektor vagy hány MB) indítom
  • mikromanus
    Sziasztok!

Lenne egy kis kérdésem. Van egy Hitachi 1 TB-os vinyóm, ami picit rosszalkodik. Ez abban merül ki, hogy van rajta néhány gyenge és hibás szektor és a kondíciója szép kerek 0%.
    A lemez fájljai látszanak, bár időnként picit lassan olvassa be. Másolásnál egy darabig első alkalommal gyors, majd függetlenül attól melyik fájlt olvassa belassul. A 4000 KB még istenes, de van amikor lemegy pár KB/secre és le is áll teljesen. 100-300 megás fájlok még átjönnek (Bár azok is befagynak gyakran, de az első néhány fájl másolható), de nagyobbak sose.
    Garanciálís, így valószínűleg nem lesz vele gond. Viszont a rajta levő adatok átmentésére van lehetőségem, vagy marad a törlés+keresztetvethetrája taktika?
  • biomage
    Windows
    Sajátgép->Vezérlőpult->Energiagazdálkodási lehetőségek

Biosban pedig pasz, mond meg az alaplap vagy a bios típusát