55
-
#55 dogman:
gondolom azzal egyetértesz, hogy minél bonyolultabb egy rendszer, annál több hibát rejthet.
ezért sokkal szívesebben használnak 1 1 000 000 milió rtanyós procit, mint 1 30 000 000-s sparcot.
nincs nagy teljesítményigény. így m,ár érthető a 486 notebookok használta. mindazonáltal és is teljesen baromságnak találom őket, de ha már ez van, legalább meg lehet magyarázni. -
#54 A kozmikus sugárzás úgytom átmegy minden szaron, csak pl jópár Km-es légkör fogja meg. lásd: ózonlyuk.
De ha keverem valamivel akkor szólj. -
Power #53 Nem vagy köteles elhinni.
Egyébként nem írtam semmi nagy dolgot.
Vagyis ez itt nem nagy szám.
A miqlas az más abból csak egy van! :-) -
#51 "emailezesre hasznaljak oket, de a thinkpad-okat is az ISS-en"
Szerinted a navigácós számításokat meg az egész hóbelevánc (zsilipek, dokkoló,napelemek)vezérlését mia franccal számoltatják?
Golyós abakusszal?? az a súlytalanságban kicsit nehéz lenne.
Egyébként úgy tudom a világűrben a kozmikus sugárzás miatt kb.:486-osnál fejlettebb (értsd:tranzisztorsűrűség)procit nemigen tudnak használni mert egyszerűen nem kapcsolnak benn a tranyók és baszik működni a cucc.
Ez nem azt jelenti hogy 486-os procikat használnak...
-
tomcs #50 mondtam mar hogy en vagyok a miqlas? ha rossz leszel csak virgacsot kapsz...
gy.k. forumon mindenki azt mond amit akar.......
:]]] -
Power #49 Hú te aztán tudsz! Mit mond önmagában? Elárulnád?
Lóerő alapján vennél autót, MHz alapján procit meg nem. Gratula!
A kárpitos szakmához is értesz te zseni vagy!
Hát nemtom, a világ egyik legnagyobb informatikai cégénél dolgozom és szerintük értek hozzá, de te biztos ezt is jobban tudod, ja az intelnél írtam a doktorimat.
-
kako #47 Most jol kiosztottal. Ezt nevezem.
Jobban tenned, ha a karpitos-szakmanal maradnal.
A loero mar teljesitmeny-mertekegyseg, tehat az legalabb mar mond valamit, mig a fordulatszam nem, es ezzel visszakanyarodtunk a kiindulo vitaponthoz. Most mar csak az hianyzik, hogy ertsel egy kicsit a fizikahoz es/vagy az informatikahoz, es folytathatjuk. -
Power #44 "Sokkal tobbet mond a fix-, ill lebegopontos szamitasi teljesitmeny..."
Mivel mond má neked többet???
A MIPS-MFLOPS semmit nem mond, ugyanúgy a SPECint-SPECfp se.
Ez meg olyan lenne, ha csak a lóerőt néznéd, az se mond semmit.
Épp a Sparc-ok igen gyengék a SPEC tesztekben, aztán a valós alkalmazásokban mégis viszonylag szép eredményeket érnek el. Nézz má meg egy teljesítmény listát milyen hátul vannak a Sparc-ok!
"Hogy lehet egy Sparc architekturat i386-hoz viszonyitani?"
Már, hogyne lehetne. Amikor számítógépet veszel akkor is ezt teszed. Vagy vegyél egy olyan programot ami, mindkét platformon van és készíts vele teszteket, hasonlítsd össze és egy adott témakörben már tisztán látsz. -
kako #43 De lassuak? Mire valo egy szamitogep? Ha csak forma1-ezni, meg DivX-es avit nezni, akkor tenyleg lassu lehet. Szerintem a feladatra tokeletesen megfelelnek (emailezesre hasznaljak oket, de a thinkpad-okat is az ISS-en). Nem hinnem, hogy arra lassu lenne. -
kako #42 Mi a bajom azzal a megjegyzessel? Az, hogy az orajel-frekvencia az csak egyforma felepitesu processzorok osszemeresekor lehet viszonyszam. Sokkal tobbet mond a fix-, ill lebegopontos szamitasi teljesitmeny. Hogy lehet egy Sparc architekturat i386-hoz viszonyitani? pontosan olyan, mintha egy auto motorjanak ertekelesekor kizarolag a fordulatszamot vennenk alapul. Igy a kamionok egeszen hatul vegeznenek, holott teljesitmenyben otszor jobbak, gyorsulasban szarra verik az atlag autot (rakomany nelkul). -
Power #38 "mindössze 400 MHz lesz"
Ezzel a megjegyzéssel mi a bajod???
Egy mai mikroprocesszornak tényleg nem sok, nem a teljesítményről tett megjegyzést, hanem a frekvenciáról.
pl. a vektorprociknál egyáltalán nem számít, hogy pár száz MHz-cel ketyegnek, így is óriási a teljesítményük.
Egyébként van olyan terület ahol igen csak arányos, a frekvenciával a teljesítmény. Ahol viszont ma nem elég a proci teljesítmény az általában olyan terület ami jól párhuzamosítható s így ott egy alacsonyabb frekvenciájú, de jobb architektúrával rendelkező proci is érhet el jobb teljesítményt. -
kako #36 "0,18 mikronos gyártási technológiával készülő mikroprocesszor működési frekvenciája mindössze 400 MHz lesz"
Tokon kellene rugdosni minden felmuveltet, aki azt hiszi, hogy a sebesseg egyenesen aranyos az orajellel, es adni nekik egy 6GHz-es commodore-64-et, hatha rajonnek, hogy mi az igazsag.
A masik, hogy a ISS-en egyedul az orosz szamitogepek alljak a sarat (notebook), mig az NT-s csodak doglenek rogyasra, tehat ez szerintem egyszerre minositi a hardvert es a szoftvert is. -
An-Dee #35 A hidegháború idején bebizonyítoták az oroszok, hogy sokkal kevesebb pénzel és sokkal több ésszel jobb és gyorsabb dolgokat lehet csinálni.
Csak 1 példa:
A piloták rémálma a dugóhuzó, mert nagyon nehéz kijönni belőle, viszont a mig-29-esnél ez elég egyszerű, el kell engedni a botkormányt, és kijön belőle a gép. Tudtommal nincs másik repülő ami ilyet tudna. Ez egy repülőgépekkel kapcsolatos könyvben olvastam, nem az origon-n :)) -
#34 "Inkább fogalmazzunk úgy, hogy szoftverben nagyon ott vannak (DN, RAR), de hardverben már nem annyira..."
Meddig is volt és működött a világűrben (jó-jó a végefele már kicsit akadozva :)) az 1,5!!!! évre tervezett MIR űrállomás??????
Ne az MTZ traktorból, meg a 4 kilós beépített órás középső visszapillantó tükörből induljatok ki :)))
-
Bekomman #30 Most még igen de amég manapság egy orosz mérnök annyit keres mint egy szakmunkás, addig nem igen lesz utánpótlás. 15 év múlva alig lesz orosz mérnök. -
#27 Oroszország azért más mint ami 10 éve volt!
Putyin meg egy haladó embernek tűnik - lesz ott még valai, ha nem is most - de 15éven belül!
Nyersanyag, ember és szakképzettség van! -
#26 Ez ütött :D -
RpPRO #25 "Bazz, ilyet veszek a Bitboys grafikus kártyás gépembe ;)". ja, en Duke Nukem Forevert jatszom majd rajta 20 fps-sel... -
#24 Hivatalos nyilatkozat ugy lattam nincs, fokent spekulacio az egesz. Szerintem annak minimalis az eselye, hogy az Intel es az AMD mernokhadaval szemben egy maroknyi (?) orosz mernok felveszi a versenyt. Persze ott a Transmeta is, mondhatnank, de ok nem a teljesitmennyel, hanem a kedvezo energiafelvetellel kivantak jo pontot szerezni a leendo vasarlok szemeben - szerintem inkabb kevesebb mint tobb sikerrel.
Tobbszor elhangzott mar, hogy az anyagi eroforrasok meglete eletfontossagu egy ilyen kaliberu project-ben - attol tartok ez nem lesz biztositva. Ha a "nagyok" latnak fantaziat a dologban, a bevalt szokas szerint megveszik majd kilora a fejlesztogardat - vagy eltunik a sullyesztoben az egesz.
Osszegezve: hiszen ha latom!
-
Zedas #22 Bazz, ilyet veszek a Bitboys grafikus kártyás gépembe ;) -
TheZsenyka #21 Jó-jó... de mekkora lesz a processzor? :)
Merthogy a Ruszkikat ismerve... :) -
HNR #19 "Az oroszoknak" nincs 1mrd-ja, kiveve ha 1 ottani kiskiraly szorakozasbol v. eppenhogy uzleti cellal beletol ennyit. Ja, azt sem szabad elfelejteni, hogy lehet h. az orosz allam szegeny, de vannak piszok gazdag vallalkozasok is(pl. olajcegek) -
tomcs #17 jo most 1 dolog hogy szep muszka neve van de nem kene parhuzamokat vonni a hajdani szovjet tomegtermelt cuccokkal, ugyanis annak idejen a rendszer ahogy mukodott nem az volt a cel hogy piacon eladhato traktort gyartsanak, hanem hogy az eloirt szamu traktort legyartsak.. es attol hogy "a kezmuvesipar" nem jeleskedett meg le7nek nagyon jo mernokeik, gyaruk nincs igy jon a kepbe a tsmc, kivancsi vagyok hogy mi lesz ebbol.. -
#16 Király hajrá ruszkik! áttérek ezekhez ha kihoznak valami izom procit ! (rulez SSSR) -
#15 A processzor - a mérnökcsapat szerint - a magasabb szintű logikai felépítésével éri el a teljesítményt. 0.18 micron csíkszélesség - ez fair (kifair a gyárkapun, ami jelen esetben a TSMC, nem a Jekatyerinburgi Vörös Traktor (c)élüzem...) Na persze azt észre sem veszitek hogy a Sun processzoraival említik egy lapon, ami már eleve más kategória mint az x86 üdvöskéi. Valóban csak pénz kérdése a prockó léte vagy nemléte. Olvastam nem is olyan régen hogy a processzor akár olyan sorsra is juthat, hogy valamelyik nagyobb processzorgyártó megvásárolja a licensz-jogokat, de csupán azért, hogy az Elbrusz soha ne léphessen színre :( A prockó NEM kamu, ennek ellenére lehet nem látjuk soha, mint a szépnek ígért új világot... -
#10 Sokba fog kerülni azért ez. Maga a proci azért mert ki kell fizetni azt a 6 tonna vasat amiből felépül és még kell venni hozzá havonta 4 kanna gépzsírt hogy ne akadozzon a pacman. -
Turmoil #9 Ha ez ekkora lesz, akkor atomerőművenként csak egyet lehet működtetni, és a Dunát, vagy a Tiszát el kell terelni (át a hűtőn), hogy ne melegedjen túl. :))) -
#8 ja igen, a péz. sokmindennek a pénz volt a buktatója. -
#7 hááát. orosz csoda. az a baj, hogy a történelemben már sok volt az ilyen orosz "csoda". de ha ez olyan lesz mint a maga idejében a Szojuz vagy a MIR akkor hajrá!!!
-
#4 kijönne ilyet vennék bazz
gyári sokol tunerrel!