Bassgitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Arnold Layne
SZiasztok!
Mit gondoltok errõl az efektrõl? érdemes megvenni?
Elõre is köszi!

---Battlestar Galactica---

tigeroo
aham. szazl túl szép(en szól) hogy igaz legyen😄
a Depi szám az szimplán új húrok+pengetõ+aktív elektronika (asszem valamilyen Craftsman-je volt a srácnak) + a mastering

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

tigeroo
amúgy az ilyen nagyon egyedi hangzásokat mivel csinálják egyes számokban?
(pl. depresszió - adj még édes álmokat... vagy gorillaz - feel good inc.)

valami torzítóval vagy effekttel érik el ezt a fasza kattogást?

(vagy csak szimplán pbass + pick?)
hallgass meg egy metallica számot, Newsted torzítópedált is használt ;-)

sziasztok! én bass gitározom de nem rég óta. láttam basszusgitár effekteket. érdekelne hogy ezek mire jók. mert vagy nem használják túl sokszor vagy csak hangzás módosít. úgyértem vagy a zenészek használják keveset(vagy én nem hallom vagy látom) vagy pedig csak a hangzásban segít. nehezen tudnám elképzelni, hogy torzítana is.
a választ ellõre is köszönöm
Xreactor
Én is tapasztaltam már ezt a körmös dolgot..de nem nagyon foglalkoztam vele..biztos bele lehet vinni zenébe..de szerintem egy egész számot nem pengetnék ugy végig..inkább akkor pengetõ.😛

o_O -,-\'

Nivea
pedig azaz igazi metál amikor szakad a köröm!

én pengetõvel játszom (metált : ) de valamennyire megy újjal is, de a körmös dolgot elképzelni sem tudom... köze lsem járok ahhoz hogy hozzáérjek körömmel a húrhoz, de ahogy érzed... 😊

hunbasser
vágom mirõl beszélsz csak az meg milyen már...😄DDd vagy rendesen pengetõvel nyomja az ember,vagy ujjal 😊 ez a "kicsit olyan mintha pengetõvel nyomnám,de mégsem" hangzás nem a legjobb 😄

ReaL MaDRid x siempre

tigeroo
most az "around the world"-öt tanulom az rhcp-tõl

elég dúrva, ilyen:

nyolcados ütemben az E húron 3-as bund utána rögtön a D húron 15-17 bund, satöbbi 😊 de legalább a karom is dolgozik 😄

de lehet hogy inkább a G húron fogom ezeket a hangokat fogni, legalább nemkell annyi bundot mászni 😄
tigeroo
na a némítás megvan, azthittem valami "technika" ...

na hunbasser:
amikor nincs körmöm akkor nagyon tompán szólal meg a húr, mintha csak hüvelykujjal csinálnám

amikor ujjazok akkor a körmöm beleér a húrba és akkor ad erõs hangot😊
most ez hülyén hangzik de na 😄
hunbasser
basszgitárt körömmel pengetni? klasszikus gitárhoz szoktak meghagyni körmöt,mivel az nylon húr.

ReaL MaDRid x siempre

Xreactor
Én mindig levágom normálisan..nem szoktam körmömet használni..

o_O -,-\'

tigeroo
amúgy ha ujjal pengettek ti mennyi körmöt hagytok?
tudom lámi kérdés de mindíg amikor levágom a körmeim nagyon tompa hangja lesz...a körömmel lesz jó kopogós, akkor gondolom úgy kell.

a hüvelykujjal némítás pedig hogy mûködik?
Christiansen
GHS Fast Fret!
2000 Ft és 1-1,5 évet kibír!

Xreactor
Elöször én se tudtam..de megtanultam..😄

o_O -,-\'

azt a számot megpróbáltam ujjal játszani, a refrénig sem jutottam el, mert már görcsölt a karom... 😄

tigeroo
pedig néha egyszerûbb a pengetõvel
flea is használja a paralell universe, mondjuk ujjal sztem nehéz lenne ilyen gyors ütemet adni.

de én nagyon nemtudok pengetõzni, szazl mindegy😄 ha kell azért tankcsapdás pötyögés megy vele...
sokan lenézik a pengetõt, és szerintem alaptalanul, szimpla sznobságból. olyan éles, sokáig csengõ hangot lehet vele elõhozni, amit ujjal nehezen vagy éppen sehogy.
még azt se lehet mondani, hogy pengetõvel csak egyszerû számokat lehet játszani, gondoljunk pl. Duff McKagan-re.

persze vannak olyan stílusok (pl. latin), amikben szinte lehetetlen pengetõvel játszani, 5-6 húroson aztán már végképp bonyolult, de szerintem 4 húron simán lehet mindkét technikával alkotni ;-)

tigeroo
detto
Xreactor
Sziasztok!

Engem az a kérdés foglalkoztat hogy ki mivel szeret játszani, ujjal vagy pengetõvel és miért?

Én speciel mind kettõvel szoktam de talán ujjal gyakrabban mer jobban átérzem a húrokat és egy kevésbé pörgös ám bonyolultabb számot sokkal jobban el tudok játszani(na meg persze még ott van a slap), de az ilyen pörgösebb punk rockhoz pengetõt szoktam használni.

Ti hogy vagytok ezzel?

o_O -,-\'

Arnold Layne
Innen tanuld meg a Californication-t😊. Nagyon jó, fõleg az eleje, asszem ahhoz van tab.

tigeroo
na lassan megtanulom az elsõ igazi nótámat (elejétõl a végéig)

red hot chili peppers - californication

már csak a refrén elõtti variánsokat tanulom, van vagy hányféle benne😄

aztán kicsit gyakorlom a slappelést
a fejnélküli nem kimondottan extrém, már a '80-as években volt asszem a Steinberger-nek, késõbb még talán a Hohner is gyártotta.

tigeroo
ilyen extrém basszusgitárokat tudtok mutatni?
pl. fejnélküli basszusgitár...wikipédián olvastam hogy a rammstein basszerosa használ olyat..
meg the outfield - your love ebben is van egy
tigeroo
jah már halottam róla 😄
én a gyakorás utáni tisztítgatásra gondoltam..azért száraz rongyot végighuzom majd rajta a nap végén:o)
fõzd meg :-)
(tényleg!)

tigeroo
hát az akusztikus gitárom anno bemattult a sok kosztól (szabályosan sötészöld lett ...)
de ha nem kell akkor nem😊 amúgy nagyon szépen brummog :o)
(most a master of puppets-t tanulom megfele)
hunbasser
minek tisztítani? 😄 amúgy sztem egy sima ruha jó hozzá...😄

ReaL MaDRid x siempre

tigeroo
a húrokat mivel érdemes tisztítani? (ilyen napi szinten)
Arnold Layne
Aha, köszi. Az a kát, hogy ezen a boltban semmit sem írnak róla😞, pedig szívesen megvenném.

abban igazad van, hogy a hangszedõknek alapvetõen sajátos formájuk van; viszont amit a képen látunk, az csak egy "doboz" :-) mivel nem látunk a belsejébe, nem tudjuk milyen és hány tekercs van a hangszedõben.

alapvetõen "single coil" hangszedõket nem szoktak önmagukban felszerelni (talán a klasszikus Precision Bass kivétel); 1 hangszedõs megoldásnál általában PB vagy Humbucker szokott lenni

Arnold Layne
hanem mi? úgy gondoltam, hogy a formák alapján lehet egyszerûen eldönteni a pickupok fajátáját.

én humbucker-re tippelek. amúgy nem a vastagság mondja meg, milyen is a hangszedõ típusa ;-)

Arnold Layne
Szerintetek ezen humbecker pickup van? Szerintem ahhoz túl vékony, de jazz bass pickuphoz meg túl vastag.

Arnold Layne
Próbáld meg ide felrakni, itt valószínább, hogy megeszik, és az egy rendes hirdetõs topic.

Rigley
Sziasztok!

Tudom nem hirdetési topic, de sürgõs:
Van egy eladó SR900 (Ibanez) basszusgitárom. Most extra akciós áron, 110e Ft.-ért megválnék tõle. Ha esetleg valakit érdekel:

Részletekért:

[email protected] (fórumot nem igazán olvasom)

dddstudio.tk

zvaragabor
Tudnék basszgitározni, lene felszerelésem, és közel laknánk egymáshoz(gondolom nem), akkot ott lenne a helyem. 😊

Chaos Anno Domini

Szevasztok basszusgitárost keresnék a zenekaromba koncertlehetõségek vannak, stílus thrashmetál további infókért a 0630-6055478-as számon vagy privátban. Minden érdeklõdöt várok különösebb kritériumok nincsenek, de egy alap tudás nem árthat 😄 Szóval jelentkezzetek bátran elõre is nagyon hálás vagyok!!!!

zvaragabor
Vorsonnak a teste, Invasionnak a feje tetszik jobban. De gondolom nem egy nagy márka egyik sem.

Chaos Anno Domini

tigeroo
nekem a vorson feje jobban bejön...<#idiota>
zvaragabor
Üdv. Melyik a jobb szerintetek?
- Vorson VB 40 Test: Jávor; Nyak: Jávor; Fogólap: Rózsafa; Pickup: 2PB; Bund: 22; Ár: 36.900,- Ft

- Invasion BG 100 Test: Juhar; Nyak: Juhar; Fogólap: Rózsafa; Pickup: 2PB; Bund: 24; Ár: 36.900,- Ft

Chaos Anno Domini

tigeroo
hali!

ezt valaki letudná kottázni nekem?
hunbasser
majd lesz ;D

ReaL MaDRid x siempre

tigeroo
😄DD
eljátszottam a gondolattal, csakhát miskolc és mezõkövesd elég messze van nékem😊
(és cuccom sincs meg tudásom se hozzá)
hunbasser
félreértések elkerülés végett: ez nem én vagyok amúgy 😄

ReaL MaDRid x siempre

hunbasser
Mátészalkán van egy gyerek,akik nagy rhcp-s és basszgitározni szeretne majd a közeljövõben...😄

ReaL MaDRid x siempre

Figyelem!
Egyrészt RHCP tribute band-be, másrészt (ezen az irányvonalon haladó) saját zenekarba keresnék KÉPZETT, TANULT (esetleg õrült) BASSZUSGITÁROST. Borsod megye Miskolcon, vagy Mezõkövesden lehet próbálni. (kövesdi próba esetén basszuscucc se kell..)
Akinek esetleg van ötlete az hívjon 06-20 493 8376 vagy email ([email protected]) az ingyen van)...valaki legyen már....)
bocsi, de ez egyik sem a felsoroltak közül :-)

a jazz bass és a precison bass nem csak a hangszedõjérõl állapítható meg, mindkettõnek sajátos, "vintage" testformája, nyaka és fejformája van, jellegzetes, bazi nagy hangolókulcsokkal, ráadásul mindkettõnek koptatólapja van. Sokaknak szokott gondot okozni, hogy a modernebb formákhoz képest nagy a testük, ezáltal baromi nehezek is.

így néznek ki

Precision Bass

Jazz bass

visszatérve a mûfaji kérdéshez, nem kell feltétlenül besorolni hogy "ezt ezzel, azt azzal" lehet játszani, egy jó hangszerrel egy kiváló zenész bármilyen stílusban elboldogul.