16997
  • johnnie_walker
    Ja. És a jelek szerint tovább bonyolódik a helyzet az új Athlon FX-ek kell (vajon miért ezt a nevet adták neki a marketingesek? :)), amik olyan Barton-ok, amiben a fél L2-t kikapcsolták. Asszem Thorton, a neve - ami követi a szokásos könnyen kimondható nevek hagyományát.
  • johnnie_walker
    Ami a másik kérdést illeti, ha figyelmesen olvastad a hozzászólásaimat, láthattad hogy a 2500+ procimat (aminek 'gyári' órajele 1833.33 MHz) már nem 11x200-on, hanem 12x185-ön használom. Ennek az az oka hogy sajnos a 3D-s játékok lefagynak egy idő után.

Átnéztem jónéhány topikot a témával kapcsolatban különböző internetes fórumokon. Egyöntetűen azt állítják hogy megy nekik a 200MHz ugyanilyen alaplappal. Ami viszont feltűnt hogy egyik csórónak sincs Radeon 9500Pro-nál gyengébb kártyája, és Corsairnál kevésbé márkás RAM-ja.

A jelek szerint a 8500LE-m a ludas!? Ejj pedig de jó kis kártya, eddig nagyon meg voltam elégedve vele.
  • Evil
    de csak barton maggal!
  • johnnie_walker
    Pofon egyszerű. Azt gondolom tudod, hogy az XP-k trükkös számozásának semmi köze nincs a valódi órajelhez. Az 3200+ jelzésű processzor valódi órajele 2200MHz, mégpedig úgy hogy az AMD ajánlása szerint a 200MHz FSB-t szorozza 11-gyel.
    (olyat soha nem írtam, hogy "11*200=3200" - légyszives nézd meg újra).
  • Borg
    2200Mhz az nagyjából 3200+nak felel meg AMD ferditése szerint. Tehát =3.2 P4 nagyjából.
  • SoftFX
    Szóval te a 2500+-os Bartonod 3200+-ként üzemelteted stabilan (400-as FSB), vagy rosszul értettem?!

Azt meg végképp nem értem:" 11x200-on (3200+) 1.70 V-on" 11*200=3200?
    Ezt fejtsd ki bővebben, plz.
  • Lazarus
    Neveletlen program :)
  • Gerry
    Chaintech-en is tökugyanez a helyzet, ALT+F2, rövid ellenőrzés (beolvasás), majd minden előzetes bejelentés/kérdés nélkül flash... Mindegy, olyan szempontból jó, hogy nem kell a DOS-os bootlemez, vagy a DOS-mód!
  • [Jakuza]
    Hala istennek az Abite (Flashmenu) megcsinalja fajlbol is, viszont a legujabbat o meg a netrol nem szedte le. :)
    Igaz lehetet az is a baj, hogy megjelenes utan egybol felakartam tenni es nem frissitettek meg az elereset.
    Na de nem gaz mert megcsinaltam filebol.
  • Borg
    Igen, csak éppen az EPoX magicflash utilityje csak a netről letöltődő BIOSt hajlandó flashelni (fileból nem), és valami oknál fogva nekem csak az áprilisi biost szedte le folyton.

Igy gyalogszerrel kellett a júniusit letöltenem, és flashelnem...
  • [Jakuza]
    Bar en mostanaban annal is Windows alol frissitek BIOSt, miota kikerult a kisfloppy a gepbol. ;D
  • [Jakuza]
    Ne aggodj az Abiton is igy van. :)
  • Borg
    Nekem lefolyt egy kád viz a hátamon, mikor észrevettem, hogy az EPoX ALT-F2 módszeres BIOS flashelése kérdés nélküli:)

Lemez be + boot + postnál ALT-F2 = az idiota már flashelte is a cuccot:))
    Viszont legalább beolvasta a lemezről a bint, mielőtt flashelte, nehogy sérült legyen a lemez...
  • Gerry
    Nem lehet túl bonyolult dolog annál az alaplapnál sem, a legrosszabb esetben kell egy DOS-os bootlemez, és onnan kell futtatni a flash programot, ha tudsz angolul, akkor meg simán csak elolvasod az instrukciókat, és követed őket.
  • oneal1
    hát akkor állat
  • barret
    asszem benne van a nevében...
  • oneal1
    hi emberek!
    az amd 2800+ barton magos az melyik p4 nek felel meg???
  • Borg
    65+
  • Blasta
    Megvan a hiba, én fasz!!!!!!!!!!!!!!! :-)))
    Említettem, hogy a VGA-m is húzva vagyon? 300/600-on a Ti4200. Namost elfelejtettem bepipálni az "ezeket az értékeket használ" fület, így tegnap a többi tesztben csak 250/500-on mértem...

Na, akkor most végigcsinálom a méréseket újra 11-es szorzótól ameddig bírja fesz. emelés nélkül...
  • Blasta
    A helyzet az, hogy az enyém PONT A FELES szorzónál teljesít jobban!
    11,5*166-on 12600 pont, míg 12*166-on 11ezer valamennyi.

Megmérem ma mégegyszer! Esetleg feljebb rakom 12-nél a szorzót!

Milyen hőmérsékletnél lehetnek gondok?
  • Borg
    Hmm akkor lehet nálam is azért pusztult ki 10.5x-nél?

Amúgy másik fórum valaki megrebesgette, hogy az FSBnek is köze lehet a proci belső lelki világához.

Mármint, hogy a tuningolhatósága nem csak a végső Mhz-től függ, mert valami valszeg az FSB órajelén megy benne. Tehát 175x12-t stabilabban viszi, mint 200x10.5-et...
    Ez magyarázat lehet arra is, hogy miért melegszik jobban csupán az FSB emelésétől, úgy, hogy a végső órajel nem változik...
  • [Jakuza]
    Ilyen sajnos egy-ket Nforce2es lapnal fordul elo, hogy a feles szorzoknal sokkal rosszabbul teljesit.
  • Gerry
    Ez mindenesetre számomra is furcsa, biztosan jól ment a proci? valóban 12*166 volt?
  • Lazarus
    esetleg próbálj meg feszültséget emelni
  • Lazarus
    Nemtom hogy a túlhajtás lehetősége fenáll e a proci húzásnál, de szvsz csak a 3dmark foshedli
  • Blasta
    AHam!
    Köszesz, de közben rájöttem, hogy nem arra az üzire gondoltam!
    Ami igazából érdekelne, az ez:
    "AMúgy érdekes. A 3dmark 1000 ponttal kevesebbet mért 11,5*166-hoz képest! Ez hogy is van????"

Tehát elvileg a 3dmark szerint lassabb a procim 12*166-on, mint 11,5*166-on....
  • Gerry
    Szerintem nem furcsa, emeltél feszültséget? (haveromnál a 2400+ nem 15*133-ként, hanem 12*166-ként van beállítva, magyarul semmi extra, csak az FSB növekedett, a külső órajel nem, és ez is +5 fokot jelent, ha nincsen a proci terhelés alatt, akkor csak +3 fok a 133-as FSB-hez képest.)
  • Spenser
    Thermaltake Vulcano 11 ez erre a megoldás!
  • Blasta
    Erre nem tudtok mondani valamit? Mert én értetlenül állok az eset elött! :-)
  • Gerry
    Szerintem frissített BIOS-al már a 200-as FSB is stabil lenne. Nem hiszem, hogy a 300W-os Enermax kevés lenne, de nem tartom teljesen kizártnak, mindenesetre jó ha ki tudod próbálni egy 350W-ossal is!
  • Borg
    300W enermaxom van.
    175x12-n eddig atom stabil a rendszer... Szal egyátalán nem ez kevés neki.
    De egykét héten belül úgyis szerzek asszem egy 350es enermaxot próba képpen, aztán majd kiderül..
  • johnnie_walker
    AIDA 3.50 mem. eredmények: 2805 / 1119
    (2x256 MB Samsung DDR400 @ 185 MHz 5-3-3-2)

Visszatérve az nF2-re, kentem a bordája alá szilikonpasztát, a ház oldalában pedig két 8 cm-es ventillátor osztja az áldást, úgyhogy az NB nem igen megy feljebb a szobahőmérsékletnél 1.9V-on. Én inkább arra gondolok, hogy ez az érték csak kamu, tehát marad 1.6V-on, ezért nem stabil nekem a 200MHz. Esetleg ha van köztetek A7N8X Deluxe 1.xx tulaj "UBER" módosított biosszal, megoszthatná a tapasztalatát.

Még egy érdekesség a hűtésről. Igaz ugyan hogy fúrnom kellett két bazinagy lukat, de így hűtőráccsal egész gusztán néz ki. És ha valami zajtalan akkor ezek tényleg, ugyanis az eredetileg 12V-os ventillátorokat az 5V-os drótra kötöttem (egyszerűen megcseréltem a piros drótót a sárgával).
  • Blasta
    Elírtam, az a 20, az 12 akart lenni, tehát 12*166Mhz! :-DDD

AMúgy érdekes. A 3dmark 1000 ponttal kevesebbet mért 11,5*166-hoz képest! Ez hogy is van????
  • Blasta
    Most húztam fel a procit 20*166-ra (2000Mhz)!
    Egyelőre stabil, tesztet még nem futtattam, de a proci hőmérséklete felment 52 fokra! Persze amúgy is meleg van, de 42 fokról 52-re egy ilyen "picsányi" tuningtól.... ez kissé furcsa, nem?
  • Blasta
    Nekem csak 333-as ramjaim vannak, ezekkel nem célszerü 400-ra hajtani az FSB-t mi? Vag ynincs köze hozzá???
  • Gerry
    Nem azt mondtam, hogy 300W, de talán még az is elég, a 400-450W teljesen felesleges, egy jobbfajta server gépben van 400W-os táp, és abban van egy ADAPTEC 2120-as SCSI/RAID vezérlő 6db Ultra-SCSI 320-as winyóval (10000RPM), 1 CD-ROM, 2db 2400MHz-es Xeon proci, 2GB DDR memória, valamint 8db 6000RPM-es 8cm-es hűtőventi, és mégis megy, méghozzá nem pár órát, hanem 2-3 évig egyfolytában. (És a Xeon-ok kicsit többet fogyasztanak mint az Athlon XP, pláne ketten, nem is beszélve a SCSI winyókról) Pont a mai napon nézegettem pár server gépet, amit viszünk ki ügyfelekhez... Tehát ha jó a táp, akkor elég a 350-360W bőven, de még a 300 is általában bőven megfelelő.
  • [Jakuza]
    Vagy nem.
    Mivel egyharmadat csak egy nagyobb proci elszivja a 120 Wattos diszcipizaciojaval.
    Ma volt nalam egy 300Wattos Chieftech tappal CFG. Hat mar az is egy kis tuningnal mikor jobban fogyaszt a proci mar oriasi feszingadozasokat csinalt.
    Es ha belegondolunk, hogy a csucstechnologiaju VGAkat a kulso tapcsatival kell meg aramhoz jutattni, hamar rajovunk , hogy elobb utobb a 300as tapok vegnapjaikat elik.
    Es akkor meg etetni kell az alaplapot memoriakat.
    Winchestereket, CD/DVD irokat, TV tunerkartyakat stb. Amugy egy 2800+ kornyekere huzott AMD mar 100-120Wattot is megehet, egy ATI9700 60/80W-t, 1 vinyo 40W-t es ez max aramfelvetelen mar 220Watt es akkor meg nem is beszeltunk memoriakrol, CD irokrol , esetleg ha tobb winchester dolgozik egyszerre. Szal elhiheted , hogy nem is olyan eleg tuningnal a 300Watt.
  • Gerry
    Ez tévhit, egy jobbfajta 350-360W-os táp (pl.: Chieftec, Enermax, stb...) BŐVEN elég még ennél erősebb konfigokhoz is, akár több SCSI winyóval megspékelve!
  • Blasta
    Na megy a rendszer!
    Az elején kicsit beszartam, hogy a Bios csak 133Mhz-et ajánlott fel, de aztán a kézikönyv böngészése után (ménem ezzel kezdem mindíg??? :-DDDDD) átraktam a jumpert 166-ra és lőn világosság! Mondjuk nem értem, minek kellett ezt külön jumperre tenni, ezek az idők már elmúltak nem? :-)
    45 fokos a cumó stabilan! Cooler&borda mennek együtt, minden OK-nak tűnik! :-)
    Köszi a tanácsokat srácokz! :-D
  • [Jakuza]
    En latok mast is.
    Lehet keves a tap.
    Stabil tuningokat ilyen cuccal mar szinte csak 400as - 450es tapokkal latok.