41390
ATI vs Nvidia

***** Tesztek 1 *****
Tesztek 2 *****
Tesztek 3 *****
Tesztek 4 *****
Tesztek 5 *****
Tesztek 6 *****
  • dirrdurr
    Ez biztos, hogy az egész gép energiafogyasztására vonatkozik és nem csak a videokártyáéra?
    (Tudod, hülye vagyok hozzá, azért kérdezek ilyesmit, meg a "biztonság kedvéért" :) )
  • dirrdurr
    Köszönöm a válaszokat!

Igen olyan filmekre gondoltam, igaz van, hogy időnként a 480p is megakad.

Viszont most már tényleg összezavart vagyok.
    Van aki azt mondja, hogy simán menne, van aki szerint inkább hagyjam.

Ez a tápegység is a kezdetek óta van benn, úgyhogy kb. 8 éves.
    Eddig nagyon is jól működött, én bízom benne, de így nem tudom, hogy bevállaljam-e az új videokarit meg a RAM-ot.
  • sobika
    Több probléma is van ezzel. Mint, ahogy írtad is, tisztában vagy vele, hogy új gép kell. Ez így igaz, AGP-s gépre már nem érdemes költeni. Én a helyedben -ha annyira nem életbevágóan fontos a dolog- ezt a kis összeget, amit erre a kis gépfejlesztésre szeretnél költeni, hozzácsapnám majd az új gép árához.
    A másik két probléma a tápegység és a processzor. Volt már dolgom nem is egyszer ilyesfajta tápegységgel, több meghalt közülük. Sajnos gyenge a teljesítménye, a 300W érték csak dísz rajta, illetve 12V-os ágán sem valami erős. Ettől függetlenül mehet majd vele, de én nem ajánlom. A proci pedig egy HD3650-hez 1,83Ghz-en gyenge. Igaz írtad, hogy a játék nálad nem elsődleges szempont...
    Mivel Nforce chipkészlettel szerelt alaplapod van, ezért, ha mégis úgy döntenél, hogy fejlesztesz, jobban járnál egy Geforce kártyával. Nforce chip + ATI kettőssel lehetnek problémák.
    Írtad még azt is, hogy szeretnéd, ha a filmek nem akadnának a gépeden. Itt milyen filmekre gondolsz? HD720p, MKV kiterjesztésű?

Én így látom ezt az egészet, te pénzed, te géped, úgyhogy te döntesz. :)
  • arty
    a HD3450 tdp-je 25W, a 3650-é 65W, 3850-é 75W - ennyit zabál maximálisan.

HD3850-el szerelt gép max fogyasztása:
    ph! - 160W !

ennyit a codegen 300W nevetve kiköhög :)
  • dirrdurr
    A kétségem egész pontosan innen ered:
    3450
    3650
    mindegyiknél a System requirements pontban leírtak miatt.

A 3650-nél itt 350W-ot ír, de máshol a neten láttam olyat is, hogy 450 kéne neki.
    Meg nem tudom ez mennyire függ a típustól?
    Mivel vagy Asus vagy Sapphire, egyik sem Club3D lenne.

Legalább a low profile miatt már nem kell aggódnom, köszi. :)
  • arty
    tápod szvsz elég lenne, a 3450-hez mindenképp, de szvsz a 3650 sem vészesen áramzabáló

a normál házakba pedig nem kell low profile kártya
  • dirrdurr
    Alaplap: http://www.asus.hu/Motherboards/AMD_Socket_A/A7N8XE_Deluxe/#specifications
    Processzor: AMD Athlon XP 2500+ (1,83GHz)
    RAM: 512MB
    Videokártya: Geforce FX5500 128MB DDR
    Codegen 300W tápegység
    200GB-os HDD
    ATX miditorony (?) ház

Az új videokártyán kívül lenne még bele +1 GB RAM.

Fő cél, hogy ne akadjanak a filmek, de ez a VGA-s gyorsítással elméletileg menne.
    Használnám játékra is, de ez másodlagos és nem is a legújabb játékok a célcsoport.
    (Tudom jól én is, hogy teljesen új gép kéne, viszont örülnék ha lehetne egy kicsit javítani a jelenlegi teljesítményén és még egy - másfél évig kibírnám vele valahogy.)
  • sobika
    Asus 6770-est válaszd mindenképp, picivel erősebb, mint a GDDR5-ös GTS450, illetve a hűtése is jóval korrektebb.
    Processzorod viszont tuningold meg egy kicsit (3Ghz fölé) a 6770-hez, a Conroe kódnevű E6750 elég jól húzható.
    Tápegységet viszont még írhattál volna...:)
  • sobika
    Írd le pontosan a gépedben lévő alkatrészek típusát (alaplap, mostani videókártya, processzor, memória, tápegység) és, hogy mire használnád a kártyát.
  • dirrdurr
    Egy olyan problémám akadt, hogy az említett
    Asus Radeon HD3450
    vagy egy Sapphire Radeon HD3650
    lehet, hogy nem is lenne jó a gépembe, mert csak 300 W-os a tápegységem?

Ezen kívül a HD3650 nem "low profile", tehát be se férne a gépembe?
  • arty
    6770 +1 :)
  • broman191
    Jó lesz az ASUS EAH6770!
  • skygt90
    Sziasztok a jelenlegi gépembe szeretnék új VGA-t venni, mert a régi tönkrement. Ezeket néztem ki : ASUS EAH6770 DC/G/2DI/1GD5 PCIE + DiRT3
    GAINWARD 2432-BLISS GTS450 1GB GDDR5 PCIE

Ezek lennének amit max megtudnék venni. VTX 6750 512mb-os verzióját is néztem. Árban 18ezer forint körül van . Elég lenne ez a jelenlegi konfigomba vagy, kihajtana egy 6770-est is ? Ja és 4GB ram van a gépembe , nem 2.

CÉL : Max Payne 3 elinduljon D:
  • broman191
    400W alatti táp is elvinné vígan, nagyon baráti a fogyasztása! :)
  • R3nton
    Köszi a választ! Akkor 7750 lesz, viszont erre várnom kell 3 hetet sebaj. Annyi kérdésem lenne még, hogy ugye egy chieftec 450w elviszi a kártyát ugye? Egyik teszt oldalon azt írták elég neki egy 400w szóval jónak kell lennie, csak gondoltam rákérdezek itt is...
  • arty
    ebbe az alaplapba csak ddr való, itt nincs variálási lehetőség

3450 is "ugyan azt tudja", mint a 3850 - videodekódolási szempontból
  • dirrdurr
    3450-est tudnék elméletileg egy ismerőstől szerezni, úgyhogy most ez a kérdéses, hogy ezzel is működnének-e a dolgok?

Továbbá, ha új RAM is lesz bele, akkor annak is sima DDR-esnek kell lennie, vagy az is olyan mint a videokártya, hogy lehet DDR2(vagy 3?)is?
  • arty
    árához képest lassú

ugyanott az 5670es csak 18k és 20-30%ak erősebbjátékok alatt. 7750et szvsz passzírozd ki, hosszabb tavon jobban jarsz :)

vagy nézz használt, de garis kartyat ph!-n
  • R3nton
    Köszi! és erről mit gondolsz: 440
  • arty
    ddr3-al nem szabad mamár kártyát venni

7750 perfekt menne a gépedben, visszafelé kompatibilis, nem lassul semmit a 3.0 kártya a 2.0-ás slotban se
  • R3nton
    Srácok egy kis segítséget szeretnék kérni! Elfüstölt a 4850hd kártyám! PCIe 2.0 slot ugyebár alaplapon is ez van feltüntetve. Néztem a hd7750-est de az már PCIe 3.0. Az már nem menne bele az alaplapomba? Másik kártya amit néztem gts450 de csak a ddr3as. Szerintetek az jó kártya, vagy szeritetek melyik kártya jó 25 000 forint a max sajnos, jó a 7750 27 lenne de az már nagyon felső határ pénzügyileg sajnos. Egyébként annyira kell a kari, hogy WOT fusson rajta normálisan 4850 elég volt ehhez, de szeretnék azért picit előrelépni is amennyire lehet. Köszi a segítséget!!!!
  • arty
    3450? nem 3850-ről beszélgettünk?? :D
  • dirrdurr
    (Hivatalos oldalról a "11.0 Eden"-t raktam fel, de nem indul sehogy)

Eddig VLC Media Player-t használtam és igazából meg vagyok vele elégedve.
    Most a beállításoknál engedélyeztem a GPU gyorsított dekódolást (ilyesmi van benne) és a 720p alatti felbontású filmek mintha egy kicsit jobban mennének, de a 720-asok még mindig akadnak.

Vajon ezzel a videokártya általi gyorsítással és a HD3450-el már jobb lenne a teljesítmény?
  • arty
    a vga általi videogyorsítás xbmc alatt csak win7 esetén működik
    mpc-hc nemtudom, talán gyorsít xp alatt is

(melyik xbmct tetted fel? próbáld igy inditani: xbmc.exe -p )
  • dirrdurr
    Felraktam az XBMC-t, de elindítás után hibát észlel és leáll, szóval ez nem jó jel. :(
  • dirrdurr
    Köszi, jól hangzik.

Win7-et fel se tenném (vagy ajánlott?), maradnék XP-nél.

Kössz az XBMC program ajánlását.
    A korábban említett HD3450-el is mennének a filmek?
  • arty
    az említett AMD HD3850. win7+xbmc mellett feltehetően vinni fogja a legdurvább 1080p filmeket is - hacsak az sse2 hiánya be nem kavar az xbmcnek is. ELVILEG elég neki az SSE(1).
  • dirrdurr
    Huhh, kössz, hogy figyelmeztettél.
    Már találkoztam sse2 hiányra utaló értesítéssel, de azt gondoltam ez csak a videokártyától függ.

Jó, akkor hagyjunk ki mindenféle játékot a számításból.
    Mik a lehetőségeim ezek után (teljes cserén kívül) a filmek lejátszására (hogy legalább a 720p-sek ne akadozzanak)?
  • arty
    athlon xp-ben nincs sse2 támogatás, csomo jatek el sem indul majd (emiatt a filmlejátszásban sem lennék biztos)
  • broman191
    Rosszabb semmiképp sem lesz a rendszered játékteljesítménye, csak az új videokártya teljesítménye nem lesz teljesen kihasználva, mivel a processzor nem fogja tudni mögé tenni azt a teljesítményszintet amely a videokari teljes kihajtottságát biztosítaná. Az újabb játékoknál jelenthet gondot legfőbbképpen a proci, manapság már szinte minden komolyabb játék számára alapfeltétel a többmagos processzor.
    Ha az alaplap nem ismerné fel a videokarit, és a bios frissítésével sem javítható a helyzet, akkor felesleges vásár volt a kari...bár 7e Ft-ért szerintem ajándék, esetleges továbbadásnál még picit többért is elmehet. :)
  • dirrdurr
    Szóval ha jól értem, lehet, hogy akár rosszabb lesz a játékteljesítmény, vagy az újaknál lesznek korlátozások? (Utóbbi nem nagy gond, végül is csak megvoltam eddig is ezzel a géppel.)

Szóval csatlakoztatható, kössz.

Ha mégis megtörténne ez az eset, akkor...? feleslegesen vettem videokarit? :)
  • broman191
    A processzor miatt a játékteljesítmény jelentősen korlátozódik majd, de amelyik játék főként a vga erőtlensége miatt futott rosszul, ott határozottan érezhető javulás várható. AGP 8X-os csatira van szüksége mindkét videokarinak, tehát fizikailag nem jelenthet gondot az alaplaphoz csatlakoztatás, viszont fennállhat a veszélye hogy nem ismeri fel az alaplap a videokarit - esetleges újabb alaplapi bios verzióra flash-elés segíthet. Persze az ilyen szoftveres felismerés hiánya nem kifejezetten gyakori eset, de előfordulhat. :)
  • dirrdurr
    Köszönöm!

Értem, viszont ezzel az alaplappal processzor téren már nem sok mindent lehet kezdeni.
    Ettől függetlenül azért van rá esély, hogy olyan játékok is elinduljanak (persze nem újak) amik ezelőtt nem, vagy hogy azok amik a jelenlegin mennek kevésbé akadozzanak? Vagy utóbbi szempont is csak a processzortól függ?

Amit linkeltél HD3850 és amit én is említettem HD3450, mindegyik ezek szerint kompatibilis az alaplappal?
  • arty
    ddr2 rammal nem szabad kártyát vásárolni...

másrészt sajnos AGP slotba (ez van a lapodon) egyáltalán nem érdemes pénzt ölni, nincs jó drivertámogatottság, a kártyák indokolatlanul drágák, stb.

sajnos a géped megérett a teljes cserére.

• broman191
    Inkább:

VGA

Sapphire HD 3850 512Mb Gddr3 AGP 256bit - 7e Ft @ HardverApró

Memória

CSX 1GB DDR400 - 3.5e Ft @ HardverApró

esetleg

2*1GB Kingmax DDR 400 - 7e Ft @ HardverApró

A HD filmekkel a DXVA-képes videokari miatt nem lenne gond, de a játékok a proci miatt nem feltétlen futnának lényegesen jobban.
  • dirrdurr
    Sziasztok!

Egy ilyen régiségem van;
    Alaplap: http://www.asus.hu/Motherboards/AMD_Socket_A/A7N8XE_Deluxe/#specifications
    Processzor: AMD Athlon XP 2500+ (1,83GHz)
    RAM: 512MB
    Videokártya: Geforce FX5500 128MB DDR
    (ha szükség van más adatra is, csak szóljatok)

...és arra gondoltam, hogy veszek bele legalább 1GB RAM-ot és egy olyan videokarit aminek köszönhetően már nem akadoznának a HD-s filmek, és esetleg jobban mennének a régebbi játékok vagy néhány 3-4 évvel ezelőtt megjelent is.
    Olyan 10-15 ezer körül gondoltam, max ennyit szánnék rá.
    Egy ASUS Radeon HD3450 512Mb 64bit DDR2 -ot néztem ki magamnak, az szerintetek jó lenne? Mármint egyáltalán beszerelhető?
    AGP foglalatos kell hogy legyen és "csak 1,5V"-s, akármit is jelent ez.
    (Ne haragudjatok, nem értek a hardware-hez)
    Azzal nem lenne gond, hogy eddig nvidia volt benne és ezután ATI?

Esetleg, ajánlanátok mást? Ha lehet, legyen benne HDMI csatlakozó.

Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!
    Üdv
  • broman191
    hivatalos oldal

Németek elvileg, az oldalukon szereplő vga-k alapján nem gyártanak rettenetesen rossz termékeket, viszont nem túl népszerűek, egy ismertebb márkával esélyesen jobban járnál, többek között egyszerűbb lenne eladni a karit ha majd eljön az ideje... :)
  • morphologu
    Sziasztok tud valaki infót adni milyen ez a kártya: Captiva GeForce GTX460 mert ezt a márkát most látom először, és nem tudom megéri-e.
  • broman191
    Csakis!
  • DIESEL DOG #37102
    7770-ből is a Giga féle OC verziót! :)