41296
ATI vs Nvidia

***** Tesztek 1 *****
Tesztek 2 *****
Tesztek 3 *****
Tesztek 4 *****
Tesztek 5 *****
Tesztek 6 *****
 • Deviome
  #41296
  Hello mindenkinek!

  Valaki megtudná mondani, hogy az ASUS ROG STRIX 3080 V2 OC kártya miért is kapott V2 jelölést?
  Ha jól tudom volt valami kapacitátor gondja vagy mi. A V2 arra enged következtetni, hogy javítottak rajta valamit.
  Esetleg valaki guru ezt megtudná mondani nekem? Éppen megvenném a kártyát vagy meg is fogom venni, de kíváncsi vagyok, hogy mit javítottak rajta. Szóval, ha esetleg valaki tud róla valamit az írja már le vagy dobja be a linket. Köszönöm szépen! :)
 • Moby #41295
  >15 évvel ezelőtt 3-5 millió Ft-ba kerülő plazma TV-kre?

  Az inkább 25 éve volt :D Ha jól emlékszem '98-ban volt az akkori CORA-ban akció, hogy suzuki swiftet kaptál a plazma mellé ajándékba.
  Másrészt azért relativ drága most az új kártya, mert rengeteg legyártott, eladatlan ampere van raktáron. Rájuk omlott a bánya plusz a recesszió. Nem érdek jelenleg minimálhaszonnal agyongyártani az újat. A rajongókat kiszolgálják, jól keresnek rajtuk, aztán majd egyszer, ha kifogynak a háromezrek, és kell még valakinek kártya (jelenleg nem igazán kell semelyik senkinek), akkor majd ráérnek ezeket kiszórni, meg sokat gyártani belőle. AMD picit jobb áron jött ki az övéivel, de hiába a jobb ár, az sem nagyon fog kelleni most senkinek, de ők is küzdenek a sok beragadt RDNA2-vel, mint malac a jégen.
 • MerlinW
  #41294
  Az MSRP ár még mindig egy havi minimálbér (meg egy kicsi) az USA-ban. Gondolod hogy bárkit is érdekel a kelet gazdasági helyzete? :) Mindemellett jelenlegi világválság közepén a anyag / előállítási költség, terjesztés, stb is háromszorosába kerül. Persze még így is magas haszon van a kártyákon, de mint piacvezető luxustermék, ez tök természetes. Nem emlékeztek a 15 évvel ezelőtt 3-5 millió Ft-ba kerülő plazma TV-kre?

  Szubjektív: reálisan, aki 4-8K-ban akar játszani az fizesse meg a luxus árat. Akinek jó a 1080/1440p, az kap VGA-t elérhető áron (a forint helyzetéről nem tehet egy cég sem és nem dolga foglalkozni vele). A Ferrari is drága, viszont van Skoda is. Az iPhone is drága, de lehet kapni 50 ezerért is mobilt, ami ugyanazt a funkciót tölti be.
 • Zsoltee_a_bator
  #41293
  Remelem, hogy a piros csapat villant valami jot a kovi generacioban mert a zold tenyleg elszallt kicsit.

  Elozetes osszehasonlitastol tartozkodnak, szoval valoszinuleg nem sebessegrekord varhato.. de ar-ertek aranyban most nagyon konnyu felvenni a kesztyut.
 • Carmang
  #41292
  Azért most eléggé elszállt az nvidia saját magától. Szorozd meg az MSRP dolláros árat egy szimpi 300-zal, vagy akár 280-nal. Agyrém amit kapsz (és akkor ez még csak nettó ár Forintban).
 • MerlinW
  #41291
  Drága a piacvezető technológia? Ilyen sem volt még :D
 • JonasSandor
  #41290
  Mocskos drága a 4080 is.
 • Zsoltee_a_bator
  #41289
  "Azok az idők már elmúltak, hogy 7-10 évre vegyél PC-t"

  Szerintem ma ritkabban kell fejleszteni, mint regen, mikor szinte evente jottek a 2x erosebb vasak. A fejlodes lassulasa / fizikai korlatok kozelitese mellett a multiplatform / konzol is egesz sokat stabilizal az igenyeken.
 • Voltan
  #41288
  " A "gamer" mint személy pedig az, aki legalább 20 órát játszik egy héten, alatta casual. A HC gamer meg aki minden minimum 40 órát játszik és/vagy hardcore tol egy-egy címet. Legalábbis 15-20 éve még ez volt a definíció. Mára már valszeg ez változott, de engem alapvetően hidegen hagynak a címkék :)"


  Mondjuk ezek elég nagy marhaságok szerintem is. Én jó ideje nem játszok 20 órát egy héten sztem - aztán a tosz tudja, életemben nem mértem. Ha nagyon beszippant valami, akkor ennél jóval többet is, ha pedig épp más foglalkoztat, akkor ennél jóval kevesebbet. Viszont folyamatosan követem a megjelenéseket, megveszek mindent, ami érdekel, van konzolom és "gamer" PC-m is, igyekszem lépést tartani a technológiákkal, és időnként up-to-date-re szívom magam hardver téren is, az utóbbi 2-3 évben ezt is heti szinten követem. Ez még a casual szint? Szerintem messze nem, igaz, eszem ágában se lenne HC szintre sorolnom magam.

  Casual szint az szerintem az átlag, akinek van esetleg valamilyen konzolja, hozzá 5-10 játéka összesen, és időnként leül COD-ozni, meg fifázni. Ez a klasszikus casual játékos, és gyanítom, a legtöbben ilyenek.

  Aztán persze tudja a fene.
  Utoljára szerkesztette: Voltan, 2022.11.07. 13:02:33
 • MerlinW
  #41287
  Kevered a gamer-t mint marketing brand-et, a melléknévvel. A termékeken a gamer szó az csak biznisz. A "gamer" mint személy pedig az, aki legalább 20 órát játszik egy héten, alatta casual. A HC gamer meg aki minden minimum 40 órát játszik és/vagy hardcore tol egy-egy címet. Legalábbis 15-20 éve még ez volt a definíció. Mára már valszeg ez változott, de engem alapvetően hidegen hagynak a címkék :)

  A többihez:
  - Azok az idők már elmúltak, hogy 7-10 évre vegyél PC-t
  - A hiány és a többi dolog az politika, nem a gyártó tehet róla, hogy szopó van a világban az elmúlt 2-3 évben.
  - Az AAA játékfejlesztők dolga mindig az volt hogy haladjanak a technóval és kihozzák a maximumot a currgen cuccokból. Az optimalizálás meg egy olyan dolog, hogy sokszor az egyébként is sokszor veszteséges címeknél úgy döntenek, inkább nem költenek további 20+ millió dollárt a termékre, majd utólag peccselik, vagy vesz a júzer hardvert.
  A játékfejlesztés nem fekete és fehér, sosem volt az. Érdekel vagy sem, de ha elolvasod az utóbbi évek balhéjait a stúdióknál, hogy a fejlesztők heti hét napot 12-16 óráznak hogy elkészüljön a játékod, az sokat elárul. Tudom, hogy ez téged nem kell hogy érdekeljen, de ez ilyen biznisz, emberek készítik a játékokat.

  Van rá megoldás ugyan - nemrég volt erről egy szakmai matek- , emelni kell a játékok alapárát 200 dollárra. Akkor egy 4 év alatt elkészülő AAA játék elkészülhet minden platformra, optimalizálva, letesztelve 6-8 év alatt. Ugyanitt volt egy hasonlat, miszerint egy jó AAA játék elkészítése mindennél komplikáltabb a földön. Beleértve itt egy kilométer magas felhőkarcoló tervezését/felépítését, vagy akár egy holdra szállást.

  El kell fogadni hogy ez van. Egyre komplexebb játékokra vágyunk, ez ezzel jár. De ott vannak az egyszerű indie játékok, azokkal nincs ilyen probléma.

  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2022.11.07. 11:06:52
 • Dodo55
  #41286
  Mi a bajod a 3 ajtós 110 éves antik gamer szekrényemmel?

 • RJoco
  #41285
  Mindegy, elengedem a témát, fölösleges volt belekezdenem is.
 • RJoco
  #41284
  Nem. Azért akadok fenn rajta, mert egyrészt minden szarra ráakasztják, hogy gamer csak mert van rajta pl. egy led csík.
  Emellett nagyon gyakran olvasom, hogy mert a gamerek így, a gamerek úgy, pont mint a bányászoknál. Aztán fogalma nincs az illetőnek, hogy miről is beszél, hogy mi jár egy gamer fejében. Nem is lehet, mert mindenki fejében más jár.
 • Madi92
  #41283
  Gamer alatt csak annyit értettem, hogy akik főleg játszanak a gépen és nem egyéb munkára használják.
  Aztán azon belül van több kategória az tény.

  @RJoco: "Nem kéne itt gamerezni.." Talán már manapság a Gamer szó használata is bűncselekmény, hogy ennyire fent akadsz rajta?
 • RJoco
  #41282
  Nem kéne itt gamerezni, ha fogalmad nincs arról, hogy mit tolnak a gamerek.
  Inkább írd azt, hogy "ha magamból indulok ki" és akkor az talán fedni is fogja a valóságot.
  Részemről: Én nagyon örülnék neki, ha nem kellene évente nézegetnem az új hardvert, nem kellene méregetnem, hogy épp az intel cerkája a nagyobb vagy az amd vagy az nvidia cerkája. És az én cerkámhoz képest megéri-e a váltás vagy sem.
  Azt sem kellene nézegetnem, hogy éppen mikor fér bele a költségvetésbe, van e egyáltalán raktáron, melyiket vegyem, hova teszem, stb.
  Én annak örülnék a legjobban, ha a tökkelütött fejlesztők normálisan adnák ki a játékot, hibák nélkül, de legalábbis nagyon minimális hibával, ami csak nagy ritkán fordul elő, ha a bolygók együttállása is úgy akarja és főleg optimalizáltan.
  De utóbbira esély sincs (ahogy előbbire se), ha évente kijön egy új kártya valami újítással, extra erővel. Akkor minek törekedjenek rá, minek pazarolják a pénzt. Majd a hardver megoldja erőből, ha már szoftveresen elcseszték. Persze van, aminél ez sem működik.
  Van olyan játékom, ami nem hajtja ki a 6800XT-t. De a procit sem. És mégsem tudja fixen produkálni a 120 FPS-t. Míg ugyanez a játék a 980 Ti-t 100%-ra kihajtja, de persze ez sem tudja produkálni a 120 FPS-t, viszont más okból, mint a 6800XT. Mind a két kártyával ugyanazokkal a beállításokkal próbáltam.
  Van olyan frencsájsz, aminek a régi(új) példányait már rég sokszálasítani kellett volna, ehelyett csak másfél szálon fut a legújabb példány is. A grafika ott van, de mikor pont nem a VGA-t kell használni, akkor a 16 magos proci ott marad kihasználatlanul, te meg 20 FPS-sel. Kevesebb maggal sem jobb a helyzet, mivel az egy mag legmagasabb órajele számít.
  Részemről, mint gamer, nem hajt, hogy évente lecseréljem a VGA-t a legújabbra. Se a procit, se semmi mást. Azt szeretném, ha géphez hozzá se kellene nyúlnom a vásárlást követő 7-10 éven belül. De ez sajnos elég nehéz és nem azért, mert elfogy a high-end ereje, hanem mert olyan minőségben gyártódnak az alkatrészek.
 • Moby #41281
  >Legalábbis a gamerek.
  Ez hülyeség. Aki 144Hz-en és főleg felette tolja, inkább levett graffal, alacsony latencyvel, az többször fut bele cpu limitbe, mint gpu limitbe. Ez csak preferencia kérdése, nem a gamerségé. Aki sokat multizik, annak rohadt fontos a gyors cpu. Aki felrakja 4K-ra, ultra grafra, mert elég neki a 60Hz is, annak egy krumpli is elég a cpu foglalatba. Mindketten gamerek.
 • Madi92
  #41280
  Egy rendszerben valami mindig Bottlenecket okoz. Ezért a cél az, hogy a VGA dolgozzon 100%-on, tehát a VGA legyen a bottleneck.
  Ezért is jobb nagyobb felbontásra váltani, ahol már a GPU-nak is dolgozni kell, így több ideje marad a CPUnak összeszedni a gondolatait, mert az ember szerintem szívesebben költ egy GPU-ra mint CPU-ra. Legalábbis a gamerek.
  Pl: 1440p felbontáson, ha VGA nem pörög 100%on az nem jó jel. Sok játékkal játszom, de eddig még nem futottam bele olyanba, hogy pl a VGA nem 100%on ment. Hazudok, mert pont mostanában RDR2 eszi meg a VRAM-ot. Sajnos megint hozzá kellett nyúlni az okos Rocksztáréknak. Mikor elfogyott a vram, érezhetően belassultak a dolgok és a VGA is olyan 80% körül mozgott.
 • Dodo55
  #41279
  És valóban, ezt a procimat a 12 szálával úgy rémlik nem láttam még valós terhelés alatt 100%-on izzadni :)
  Ellenben az Ivy Bridge i5 elődje a 4 szálával az utólsó éveiben simán ott volt a 100%-os plafon környékén. Ezek szerint manapság megint elszálltunk feleslegesen a párhuzamos feldolgozóegységek számával a singlecore teljesítmény növelése helyett...
 • Moby #41278
  Azt te így nem fogod látni. A procidnál a 100% azt jelentené, hogy az össze mag vagy szál max teljesítményen dolgozik, de az ennyire jól párhuzamosított játék ritka, mint a fehér holló. És akkor nem beszéltünk okyanokról, hogy ha beszűkül vmem sávszél azt nem látod kijelezve, csak azt, hogy lassul a rendszer, miközben nem tud a vga dolgozni rendesen, mert folyamatosan adatra vár. Nem lehet kettő darab százalékos értékből leképezni, hogy mi szűkül be a rendszerben.
 • Dodo55
  #41277
  Pl. pont a most emlegetett Plague Tale: Requiem. Az első mapon belőttem optimálisra a dolgokat, ott szépen dolgoztatta is a gépem, de a nagyvárosba érve a piacon ahol rengeteg NPC volt, ott a problémás pillanatokban se a CPU, se a GPU nem volt a max közelében sem, a grafikát akár vissza is vehettem minimumra, olyankor a város egyes részein, bizonyos szögbe nézve a 80-100 körüli átlag fps-em helyett csak 50-60 volt.
 • Moby #41276
  K. találó! :D
 • MerlinW
  #41275
  "plage tale requirement" xD
 • Moby #41274
  No akkor javaslom a plage tale requiemet tesztelésre. Ott semmi nem fog hozni semmit simán sehol :D
 • Madi92
  #41273
  Ha lekorlátozod az fpst 60-ra, akkor lehet nem is fog felpörögni, mivel 1080pben azt simán hozza.
  De pl, ha van egy 1080p 160Hz+ monitorod, ott már lehet el kezd dolgozni a kártya is. :D
 • Kontrakcio
  #41272
  hali. tegnap összeraktam a gépet. Elden ring alatt 1080 / max beállítások mellett több órás futásnál max 1200rpm ( ha nem monitorozom , azt mondtam volna hogy be se kapcsolt) nem izzadt meg a build. Majd ha szinte ingyen megvehető a cyberpunk, akkor azzal is letesztelem. Korai lenne bármit is mondanom, szóval még jelentkezem.
 • Madi92
  #41271
  Milyen játékban nem pörög maxon a GPU? Lehet régebbi játék és kimaxoltad a 165ös limitet?
 • Dodo55
  #41270
  Poén amúgy, hogy az én TwinEdge OC-m mennyire tartja az árát, igaz ezen már GA103-as chip van és egy kis undervoltinggal benchmarkokban simán a 3070-ek referenciaszintjét hozza, csak az kár, hogy közben a Forint nem tartotta az árát és mai szemmel inkább vennék már én is egy nagyobb hűtéssel és power limittel rendelkező modellt, esetleg egyenesen inkább 3070-t.

  (Hozzá tartozik az is, hogy utána nem sokkal előre nem tervezetten váltottam [email protected]ől [email protected], ebből kifolyólag kicsit megnőtt az értelmesen hasznosítható teljesítmény felső tartománya . Azért így sem veszélyes, apró finomhangolásokkal eddig a legizzasztóbb játékokban is 100-120fps-t simán tud tartani, sőt az a nagyon érdekes, amikor egyes játékok meg úgy állnak meg 80-100fps körül, hogy mind a CPU, mind a GPU kihasználtság sehol sincs, akár 50% alatti, valószínűleg egyes engine-ek szakszerűtlenül abszolút valós időhöz kötött belső időzítései vagy hanyagul optimalizált párhuzamos aszinkron műveletsorai jelentik itt a szűk keresztmetszetet)
  Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.10.30. 11:45:52
 • RJoco
  #41269
  Én már csak azért is a nagyobb hűtésűt vettem volna, mert egy zajos venti haza tudja vágni az élményt.
  Az a 60 euró meg aprópénz, ha külföldön vagy. Ha nem, akkor viszont valami 24 ropi. Ezt meg mindenki döntse el maga.
  A nagyobb hűtés egyik hátránya, hogy a kártya meghajlását okozhatja. Még akkor is, ha van alátámasztás.
  Nekem az MSI kártyámmal ez történt. Viszont legalább halk volt. 50 fokig nem is mentek a ventik. Játék alatt meg 70 foknál 1200-1600 körül mozgott a fordulat. Ha feltolta 1800-2000-re, akkor csak 60 fokos volt a GPU, viszont már észrevehetően hallható. Ha e fölé tolta, akkor meg nagyon zajos volt. De e fölé csak akkor tolta, ha belepiszkáltam a hűtésébe.
 • Kontrakcio
  #41268
  értettem elsőre is a sugallatodat , nem értsen félre a mondandóm. Ha nem válik be , nemes egyszerűséggel eladom és megfogadva a tanácsodat, eljárok aszerint :) és köszönöm hogy felhívtad a figyelmem a gyenge pontra.
 • Moby #41267
  Mindegy, azt akartam csak jelezni, hogy a VGA-knál ne sajnáljátok a kiszemelt csipnél a jobbikat megvenni, mert nagyon hálátlan tud lenni egy gyenge hűtésű kártya, ráadásul a látszólagos többlet valójában csak eladásig van benne, egy jobb kivitelű kártyát jobb áron, és gyorsabban el lehet adni. Mindig.
 • Moby #41266
  Nem lesz összehasonlítási alapod. Nem fogod tudni, milyen lett volna, amikor egy ilyen kártyán van normális hűtő. Az a papíron 150MHz valójában lehet akármennyi is, hiszen a mai kártyák (mindkét oldalon) nem fix órajelekkel dolgoznak, hanem boost attól függ, hogy épp hogy érzi magát a kártya, ami a hőmérséklet/fogyasztáson múlik. Maximum azt fogod megtudni, hogy a te fülednek a kártya hangos-e vagy sem. Egy 3080Ti-nál meg ez már extrém fontos, hiszen nem egy 200W-os kártyáról beszélünk, hanem annak közel a duplájáról.
 • Kontrakcio
  #41265
  ha nem hozza az elvárásomat akkor eladom amennyiért elmegy és faszolok egy 3080 TI-t :D általában így reagálom le a dolgokat.

  leírom a tapasztalatomat a kártyával kapcsolatban, kíváncsivá tettél :D
 • Moby #41264
  Nem hulladék, inkább csak a alsópolcos. Bányászidőszakban mindenmindegy alapon vették, mert nem volt más, de azelőtt (és azóta) inkább kerüli mindenki. Azt a 60 eurót simán megéri egy jó hűtés, arról nem beszélve, hogy eladásnál sem mindegy.
 • Kontrakcio
  #41263
  hali , köszi az informatív válaszod . Hát már megvettem. Összepakolom a gépet és az idő bebizonyítja hogy valóban hulladék-e ahogy állítod . Ha csak féligazságot mondtál, akkor részemről megfelel :)
 • eddie999
  #41262
  Neked is köszönöm! Akkor gyűjtök még picit.
 • eddie999
  #41261
  Köszönöm! Hallgatok Rád!
 • Moby #41260
  Az nem volt egy okos döntés. Ezek a ventusok a vga piac legalja. És nem az órajelekről van szó, hanem a hűtésről, a ventikről, meg az általános minőségről. De ha két képpel kellene illusztrálni a két kártya közötti különbséget, akkor ennyi zalán elég is:
  Virsliborda:

  Vs.
  Normálishűtés:
 • Dodo55
  #41259
  Pedig ha nem pasztás hanem forrasztott az IHS rajta akkor sok baj nem lehet velük. Általában épek a lábak (ha AMD) vagy nem és vagy működőképesek, vagy nem, de olyat én még nem láttam SOHA, hogy egy proci működött volna ugyan, de nem stabilan.
 • Madi92
  #41258
  Hát igen, az fpsben nem hiszem, hogy túl sokat dob, főleg annyi pénzért.  Az én 3070-m kicsit hangos jószág volt, mivel csak két ventis, és a gyártó úgy lőtte be, hogy ha eléri a 70 fokot, akkor úgy beindulnak a ventik mint a rakéta. Még füles mellett is zavaró volt a hangja.
  Aztán néztem YT-on megoldást, és az lett a vége, hogy underclock/undervolt-oltam a kártyát MSI Afterburnerben. Eredmény az lett, hogy nagyon ritkán megy 70 fok környékére, télen pl meg sem közelíti. Kevesebbet eszik. És mind ezért csak 1-2 fpst veszítettem kb. Lehet több, de nem halok bele ha le kell venni valamit Ultráról. :D
 • Madi92
  #41257
  Bár nekem negatív tapasztalatom nincs, de használtan procit venni azért necces, mert sokan maguk rakják fel a pasztát, aztán vagy jó vagy nem, aztán prociknál egy jó hűtő sem hátrány. Ha a boltival használta, az sem biztos hogy jó vétel..

  Alaplap az még oké, de procit, tápegységet én nem vennék használtan. Szvsz.