36
  • Cat #36
  • Punkerwork
    #35
    lehet nem kellett volna ezt előkaparni, már jó ideje az általánosban lévő topic-ot használjuk :)
  • Cat #34
    Betekintés a Galaxis útikalauzba

    Az Ain't It Cool News filmes weboldal megjelentetett két kritikát, két olyan mozirajongó tollából, akik tesztvetítésen látták az idei év egyik legjobban várt alkotását, a Douglas Adams kultkönyvéből készült filmet.

    Az aintitcool.com egyik lelkes kéme, Xhixen, írásában megnyugtatja a rajongókat, hogy Hollywood rossz szokása ellenére nem sikerült elrontani a Galaxis útikalauz stopposoknak filmváltozatát, noha ő, személy szerint csupán 75 százalékig kapta azt, amire számított. A másik beszámoló szerzője, az önmagát csak J-ként nevező felhasználó már kevésbé derülátó, azonban a sokat látott főszerkesztő véleményét olvasva úgy véljük van még remény rá, hogy a hazánkba júniusban érkező alkotás beváltja a hozzá fűzött reményeket.

    A film hivatalos weboldalára felkerült információ szerint Garth Jennings és Nick Goldsmith rendezők a tesztvetítés óta már hozzá is láttak néhány apróbb változtatás beillesztéséhez, amelyeket a tesztnézők javaslatai alapján eszközölnek a filmen. Februárra lesznek kész a vizuális effektek végső változatai, s ekkor kezdenek hozzá a hangok keveréséhez.

    Az alábbiakban pedig a két beszámoló összefoglalója olvasható. Hangsúlyozzuk, hogy a lenti kritikák két ember személyes véleményét tükrözik, s az ő élményeik is csupán a húsz perccel rövidebb teszt-változat alapján születtek, így még számos változás lehetséges, mire a film a mozikba kerül.

    Xhixen beszámolója szerint csupán 25 százalékig volt csalódott a filmmel kapcsolatban, ezt pedig pozitív végeredményként értékelte, ugyanis amikor meghallotta, hogy végre nekikezdtek a Galaxis útikalauz megfilmesítésének, aggódni kezdett, hogy megannyi korábbi példához hasonlóan ezt a kultkönyvet is tönkreteszik majd a vásznon. Xhixen szerint már a főcím alatt felhangzó remixelt Eagles dal - amely az Adams által készített rádiójáték alatt is szólt - hallatán megnyugodott, hogy a készítők valóban igyekeztek hűségesek maradni az eredeti műhöz.

    A film látványvilága Xhixen véleménye alapján tökéletes, különösen az Aranyszív névre hallgató űrhajó, a Vogonok, a második generációs Föld, illetve a végső választ kiszámító számítógép, valamint maga az útikalauz megjelenése a vásznon. Hiányzik azonban - s ez igen súlyos hibának tűnik látatlanban - a galaxis elnöki tisztjét betöltő Zaphod Beeblebrox egyik feje, s harmadik karja. Emellett a szereplőkből - főként a Ford Prefectet alakító Mos Defből, illetve a Trilliant játszó Zooey Deschanelből - hiányzik az Adams alkotására jellemző száraz, ironikus angol humor. Emellett a film végét kicsit elkapkodottnak találta Xhixen, azonban véleménye szerint a hibák legnagyobb része olyan jellegű, amely belefér egy nagy költségvetéssel forgatott könyvadaptációba.

    A második beszámoló, J-é, már nem volt ennyire pozitív. Szerinte ugyanis a film egyszerűen nem találja meg a hangját, s a különböző jelenetek és díszletek sincsenek összhangban egymással - hol digitális technikával készült lélegzetelállító grafika, hol retró sci-fi érzés, hol a legrosszabb B-horrorfilmeket megszégyenítő gumimaszkos viccelődés. J szerint a rendezők abba a hibába estek, hogy egyszerre próbáltak megfelelni a hollywoodi sztenderdeknek, ugyanakkor megőrizni Douglas Adams egyedi, sajátos humorát. Ez pedig azt eredményezte, hogy a film egyes részei mintha nem lennének teljesen kompatibilisek egymással. J kifogásolta a díszleteket is, szerinte több helyen fájóan látszik, hogy spórolni akartak a költségvetéssel, s ez alkalmanként bizony a film rovására történt.

    Mindkét kritikus pozitívumként említette a bolygóépítő Szlartibartfaszt jelenetét, akit az Igazából szerelem-ből is ismert Bill Nighy kelt életre, illetve Marvint a paranoid androidot, akinek Alan Rickman kölcsönözte a hangját. A Zaphodot megszemélyesítő Sam Rockwell is pozitív kritikákat kapott, azonban Mos Def Ford Prefectje J szerint sem sikerült túlzottan jól, ez pedig nem túl biztató a filmre nézve, ugyanis az útikalauz szerkesztőjeként a földre érkező Ford a könyv egyik legszórakoztatóbb figurája.

    Mindezek ellenére reméljük, hogy a végső változat a lehetséges csorbák nagy részét kiköszörüli, s a Xhixen által adományozott 75 százalékos értékelés sem nevezhető rossznak.

    Ford, Arthur és a törülköző:

  • Cat #33
  • Sephi
    #32
    Varjal mar... a 22 csapdaja az nem komoly haborus konny?

    Es van valakinek ez a Utojara lathato txt filba netan?
  • Sephi
    #27
    Nos ez most valahogy enm ertem hogy jon ide de nah te biszti tudod hihi:))
  • Zoidberg
    #26
    Bocsi Cölöpverő ez a technika ördöge volt :)
    A #25-öt én írtam.
  • Cölöpverő
    #25
    Hey stottopsok!
    Itt mindenki sír, hogy el akar stoppolni innen.Úgy látszik csak én tartom úgy, hogy itt vannak a galaxis legszebb lányai /leszámítva persze az Eroticon VI hárommmelű örömlányait/.Itt nem csak akkor vesznek komolyan a csajok, ha le tudss nyomni egymés után legalább három gégepukkasztót.
    Ráadásul ez a hely olyan döbbenetesen primitív, hogy a Szíriusz Kibernetikai Társaság IDE még nem szerelte be a Repesve Emelő Lényszállítóit.
    Azért ezt értékelni kellene...
  • gz8
    #24
    Szomorúan hallom :((((
    Pedig azok a borítók! Éppen a Mozgó képek van itt mellettem
  • gz8
    #23
    Ez benne a poén! Eredetileg trilógiának indult, de mégis ötrészes :)))))
  • Efreet
    #21
    Vonnegut még boldogít minket.
  • galocza
    #20
    ja, a vége:
    ...és nem szólt?)
  • galocza
    #19
    mivel adams itt hagyott minket (értse mindenki úgy ahogy akarja) felhívom mindenki figyelmét aki eddig kihagyta őket, hogy lépjen rá a terry pratchett irományokra. hasonló csak fantasyben, még nagyobb ökörségekkel.
    a már terry pratchett rajongókat sajnálattal tájékoztatóm, hogy sajnos josh kirby, a korongvilág-regények borítóinak agyament piktora is stoppolt, úgyhogy amíg vissza nem tér (és miért tenné), vacakabb borítókat kell viszontlátnunk. minden normális ember elment már, csak vonnegut meg én maradtunk a bolygón... (vagy ő is eltávozott és szólt?)
  • Efreet
    #17
    az nagyon húzós volt... amikor elöször olvastam, ott tettem le a könyvet egy kb félórás falranézés idejére...
  • Inquisitor
    #16
    Pedig megnézted volna "Isten utolsó üzenetét a teremtményeihez" nevü turista látványosságot! :)
  • Sephi
    #15
    En az este megprobaltam lestopolni egy suberati hajot de nem akart felvenni a hujeje. Pedig mar nagyon unom magam :))
  • Efreet
    #14
    ja... de egy csomóan nem olvassák az általánost, és öket is tájékoztatni kell.
  • Laalee
    #13
    miert nem lehet minden topicot a megfelelo forumreben inditani??? az altalanos ba pont ugyanez a topic mar van... es ez meg a jatekok foruma :)
  • galocza
    #12
    ADAMS NEM HALT MEG! csak évtizedekig stoppolt, és végre felvették... azóta a HGTTG-ben kicsit terjedelmesebb és kedvezőbb a "Föld"-ről írt címszó, nem csak egy (mostly) harmless... én is el akarok menni de kellene egy szub-éta-detektor. nincs valakinek kölcsön? volt, de elvesztettem, van törülközőm is!
  • Efreet
    #11
    Inquisitor: a 22. szülinapom elött 1 nappal halt meg... szerinted milyen érzés volt? azóta stabilan hordok magamnál törölközöt... mindenesetre. a Tvjátékot láttam, meg is van, szerintem nagyon jó. a hangjáték meg a LEGJOBB! fantasztikus hangulat, nagyrészt más történet (a második 6 epizód föleg), és csodás alkotás az is...
  • Efreet
    #10
    besokkol töle. "A Stavromula Bétán...."
  • Inquisitor
    #9
    Akkor mit fogsz szólni a végéhez? :p
  • Sephi
    #8
    Nameg meg valami! Lesz jatek most! Uj 3d es Arthur Dent-tel fogunk maszkalni:) Erdekes lesz!

    Oszinten nekem nem teccet a Viszlat Es Kosz a Halakat :( Nem ugyanaz mar mint az elso harom es most olvasom a Jobbara Artalmatlan de ez is kezd kicsit oszevisza lenni..
  • Inquisitor
    #7
    Sephi! Pár éve volt egy sorozat az MTV1-en, ahol Hollywood-i arcokat mutattak be. A "3. típusú találkozások" főszereplőjét (nem emléxem a nevére) bemutató részben volt, hogy ő szerepelt a Galaxis Utikalaúz c. filmben!
    Sajnos (vagy szerencsére?) nem láttam, de úgy tudom bukta volt ... aminek az okát a brittek abban látták, hogy: "... sótlan, humortalan amerikaiak csinálták"
    De azér' valaki megcsinálhatná jól. :)

    Efreet! Nem is tudod milyen jó hír ez nekem, azt hittem megpadlozóm amikor Adams bátyó itthagyta ezt a rohadtul apatikus bolygót ...
    Ezek szerint hagyott hátra (még) valamit.
  • Efreet
    #6
    5 kötet egyelöre az Útikalauz, és idén jelenik meg a hatodik, a Salmon of Doubt (A Kétely Lazaca), ami DNA gépén volt gyakorlatilag teljesen, csak össze kellett rakni. Ezzel egyidöben megjelenik a H2G2 játék is (május), egy 3d akció-kaland (http://www.phase3studios.com/) ... ezek mellé még a film-bejelentés, szuper.
    (plusz Towel-day minden évben)
  • EqUiNooX
    #5
    Ha azt mondták/tuk anno, hogy a gyűrűk urát képtelenség igazán jol megcsinálni és a könyvet a vásznon visszadni, akkor ezt szinte lehetetlen. Ahogy belegondolok. Deha ugy nézzük, a gyűrűk urában is kellemesen csalodtam, és igy már optimistábban nézem a dolgokat. Ha, télleg igaz, és belevág valaki.. :]

    ui: a harmadik kedvenc könyvemet, a 22es csapdáját már eccer megfilmesitették a 70es években, nem lett tul jo, jolenne azt is ujra elővenni :]
  • Alexease
    #4
    Ez olyan Trilogia, melyet 3 reszre terveztek, de csak 4-5 kotetbe fert el:)))))
    Amugy, tenyleg jo konyv, erdemes elolvasni.
    Az iroja most halt meg, kicsit ivott, narkozott - de legalabb fentmaradt „belole” valami.
    Megyek sorba allni a Corvinhoz:)))))))))))))
  • Sephi
    #1
    Aki meg nem ismerne Douglas Adams remekmuvet a Galaxis Utikalauz Stopposoknak annak elarulom hogy nem tudgya mit vezzitett!

    Ez egy Trilogia 4 reszben (vagy 5)

    Info : http://w3.datanet.hu/~bunny/da/da.htm

    Es mégis lesz galaktikus stoppos film!!!


    Évtizedek várakozása után válik rövidesen valóra a fanatikus rajongók álma. Több mint húsz éve röppen fel a pletyka szinte minden
    évben, hogy valaki belefog a remekmű megfilmesítésébe.

    Douglas Adams Galaktikus útikalauz stopposoknak című regénye ez a legenda. És most hivatalosan egy sajtótájékoztatón nyert
    megerősítést: rövidesen megkezdik a film forgatását.

    Douglas Adams a science-fiction egyik legfurcsább alakja. Új irányzatot teremtett, amely a rajongók szerint magában foglalja az
    angol abszurd humort, Kurt Vonnegut őrült és nyakatekert humorát, és a science-fiction legtisztább esszenciáját.

    A szerző a múlt évben halt meg. Ami a legérdekesebb, hogy abszurditására jellemzően posztumusz vett részt a szereplőválogatáson.
    Ugyanis csak a halála után dőlt el, hogy el fog készül a film, és a szereplőket és a stábot is csak ezután választották ki. Mégis a
    szerző korábbi két jelöltje kapta a főszerepet. Arthurt a népszerű angol színész játssza, Zaphod Beeblebroxot szerepét a gumiarcú
    Jim Carrey kapta meg, aki a latolgatások szerint idén Oscar-díj várományos.

    Az író ügynöke elmondta, hogy még annak idején Adams mondta el neki, hogy Hugh Grantből kitűnő Arthur válna. Zaphod Beeblebroxot
    személyére pedig egyedül Jim Carreyt tudta elképzelni.

    Nem véletlenül kellett ennyit várni a filmre, ugyanis nagy bátorság kell a feladat elvállalásához. A regénynek annyira különleges a
    világa, hogy csak a 90-es évek komputertrükkjei teremtették meg a lehetőséget a világ megformálására.

    Abban már csak reménykedhetünk, hogy a film jó lesz, és akkora sikert arat, hogy megfilmesítik a sorozattá vált regény további
    köteteit is.