M.A.G.U.S.
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
én már 2 éve nem M.A.G.U.S.-oztam pedig ez volt az elsõ szerepjátékom és már hiányolok némi játékot :)
ezzel valahogy így vagyok én is
nem baj kivárom a végét, bár engem nem fenyeget ez mert már hónapok óta nem játszottunk
Az élet semmi, csak egy árnykép, a gyengék menedéke, ami persze nem védheti meg õket. \"Az ember nem hal meg olyas valamiért,amiben õ maga nem hisz\" - A.H. Heil Sogron! ๏̯͡๏)
a szerepjáték közel 40 éves múltra tekint vissza, õk meg úgy állnak hozzá, hogy nah, most feltaláljuk a spanyol viaszt...
még ha úgy írták volna le, hogy "ezt próbáljuk elérni", akkor oké, de minimum követelményként ilyeneket felállítani úgy, hogy még egyedi is legyen és hû a régihez, én lehetetlennek tartom elérni...
de ez is vicces:
"Az eredmény meghatározása legyen egyszerû, járjon kevés számolással"
majd X sorral lentebb:
"A normál szabályok mellé egyszerûsített szabályokat és kiegészítõ szabályokat is alkalmazunk"
tehát tök egyszerû lesz, de azért még egyszerûbbé is tesszük kiegészítõ szabályokkal, csak hogy ne legyen bonyolult... <#fejvakaras>#fejvakaras>
szerintem a "rátok ront a tolvajkirály õrsége, de a gyengén képzett csõcseléket percek alatt elintézitek" -nél nem fognak egyszerûbbet kitalálni (:
ezek alapján, amit itt összehordtak, én eléggé szkeptikus lettem, erõsen "sokat markolunk de keveset fogunk" érzete van a dolognak...
RPG, Photoshop, \../, `;,,;´ ,\../
Az élet semmi, csak egy árnykép, a gyengék menedéke, ami persze nem védheti meg õket. \"Az ember nem hal meg olyas valamiért,amiben õ maga nem hisz\" - A.H. Heil Sogron! ๏̯͡๏)
nem is az, hogy magas szinten, sõt..
az akadémikus mágia még csak-csak rendben van, a szabad mágia, az már necces, fõleg mivel nehezebb létrehozni, egy kezdõ kari, ha nem ember v gilf akkor max 3. szinten rendelkezhet vele, azzal tán 1. szintû varázslatokat tud ellõni, ami kábé semmire nem jó.. viszont ha nem rutinos a mesélõ, cserébe nagy terhet ró a nyakába, hogy minden rögtönzött varázslatnál felmérje annak erejét, hatótávját, stb..
vadmágia dettó ugyan ez, csak ott pluszba nagy esély van rá, hogy a vadmágus belehal a saját varázslatába.. egyszer valahol olvastam egy statisztikai számítást, hogy kábé meddig húzná egy vadmágus... valami olyasmi rémlik, hogy 1-2 évnél tovább biztos nem, mert a nagy számok törvényei szerint tuti széttépik az esszenciaszörnyek, tehát normális esetben elképzelhetetlen, hogy megérjék a felnõttkort...
és ha nem is tépik szét, a saját társait is simán ledózerolja egy-egy vadhatással...
nálam is játszik egy vadmágus, én mondjuk annyi engedményt adtam, hogy ha kijön kockadobásra, hogy széttépik az esszenciaszörnyek, akkor pár nap múlva összeáll a teste, a tudata megmarad, viszont más-más személyiségjegyet kap (mint a Dr Who), persze ezek a személyiségek kellõen megdolgoztatják a játékos szerepjáték tudását <#eplus2>#eplus2>
7 kaland alatt már a 3. személyiségénél jár...
a páncélokkal meg kicsit átestek a ló túloldalára.. ha valakin egy jó vértezet van, mondjuk olyan 5-7 szintû (teljes vért asszem olyan 8-9), akkor egy átlagos erejû karakter sima karral minimális eséllyel sebzi meg, egy tolvaj meg szinte esélytelen a tõrével.. komolyabb orgyilokhoz meg már tapasztalt karakter kell...
akin viszont nincs vért, az nagyon könnyen fûbe harap...
nagy erejû karakterek kétkezes fegyverrel meg szinte megállíthatatlanok... egyszer kell eltalálniuk valamit, és annak satu... és elõbb-utóbb eltalálják...
mert oké, hogy d100-zal dobják a támadást, viszont a célszám 10%-onként nõ... tehát mondjuk egy 5-ös támadású karakternek így fejbõl tán 55% esélye van, hogy eltalálja az 5-ös védettségû karaktert... a lényeg, hogy mit dobsz a tízes helyiértékû kockával.. a második kocka max akkor lényeges, ha azonost dobsz.. példám esetében ha az elsõ kocka 5-ös, akkor az ötvenvalahány, akkor számít, hogy mennyi a második dobás.. de ha belegondoltok, mennyi esély van arra, hogy 10 oldalú kockán hatost vagy nagyobbat dobtok.. azért 4-5 dobásnál már sanszos, hogy becsúszik egy ilyen tasli.. viszont kétkezes fegyverrel ha egy ilyen bemegy, azt csak a legszívósabbak bírják meg úgy, hogy ne kapjanak levonásokat... a többség meg simán belehal.. végül is maga a sebzés reális, csak a támadás/védekezés egyensúlya nem túl megfelelõ...
és igen, 4-5 játékos + egy kétszeres túlerõ esetében már elég macera számon tartani, hogy ki hol tart, eléggé be tud lassulni a harc menete...
hogy a támadás befolyásolja a sebzés nagyságát, az több rendszerben is jelen van... például a World of Darkness-ben vagy a Shadowrun-ban is, és mondjuk az "új" WoD rendszert sokkal egyszerûbbnek érzem, mint mondjuk a Káoszét...
Brolly, új MAGUS alatt mit értesz? a 2007-es változatot ? arról sok jót nem hallottam, inkább nem is ástuk bele magunkat, megmaradtunk a d20-nál (sokat dnd-ztünk is, így szeretjük azt a rendszert)
vagy készül megint egy újabb kiadás ? arról nem tudok..
amúgy tudom, offolunk a káosszal, de a szerepjáték topikot valamiért bezárták :\ így legalább van egy kis élet itt...
nektek mi a véleményetek errõl?
Vadmágussal még csak a példakarakter alkotásánál találkoztam, elég furának tûnt már ott is.
Ami elsõ belekóstolásra nagyon tetszik benne az a harcrendszer. Tetszik, hogy elszakad a klasszikus támadó és védõértéktõl, meg hogy a célértéktõl való eltérés nagysága is befolyásolja a sebzés nagyságát.... ilyet máshol még nem láttam. Bár mégis, magusban féligmeddig megvan (túlütés ugye), de az azért más.
A másik (ami szerintem a d&d rendszerének pl nagy hiányossága) a vért nélküli harc támogatása. Múltkor spartacus közben tûnõdtem el rajta, hogy nagyobb karakterek között egy vértezet nélküi harc hogy nézne ki d&d-ben, és arra jutottam, hogy nevetségesen... kb minden támadás találat lenne, és az nyerne, akinek az elején több élete volt. Magusban azért ez is megoldott, ott csak a pajzs ad kifejezetten plusz védõértéket... de ez a káoszos rendszer megintcsak alapjaiban más. Itt tulajdonképpen a forgatott fegyverben való jártasságtól függ, hogy az ember túléli e a harcot.
A körökre bontás helyett a folyamatos kezdeményezés is nagy ötletnek tûnik... bár érdekelne, hogy ez mennyire követhetõ az elhúzódóbb, nagyobb csatákban. 6-8 résztvevõnél számontartani, hogy a csata közepén ki mikor jön...
A komolysághoz: szerintem egy szerepjáték komolysága a résztvevõk felfogásától függ. Egy magust/d&d-t is lehet ugyanúgy hülyülve játszani, mint komolyan.
Bár tény, hogy itt a könyv elején a kisregény egy oldottabb hangulatot ad a további olvasáshoz, és az egész könyvben jön folyamatosan az utánpótlás a kisebb-nagyobb regényrészletekkel :)
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
szóval igen, rá lehet mondani h poénos ha a mesélõ "világhoz hûen" vezeti a történetet, de a sajátos, rohadtul szemét módján.
Shiwo: "magas szinten" mennyire van elbaszcsizva szerinted a mágia? emlékeim szerint friss karaktereknél még úgy-ahogy okés volt, késõbb mocsokmód szétesett az egész <#fejvakaras>#fejvakaras>
vadmágusok meg viccesek, fõleg amikor a kaland elsõ fél órájában elkettyint valamit, majd egy laza mozdulattal lebontja az egész helyszínt, önmagával és az összes játékos karakterrel együtt <#vigyor1>#vigyor1>
"The trees move. Do you not see it?"
de azért úgy hallottam, hogy a totális idiótaság az a Gallia nevû szerepjátékocska...
nem ez az a totál idiótaság? vagy legalább is ilyen poénos nem?
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
Így hirtelen most ennyi jutott eszembe, ha valakit érdekel itt egy szabálykönyv pdf-ben.
Nem néztem meg, csak annyit tudok róla, amennyi az elsõ hsz-ben van... de gondoltam jófej leszek és linkelem ide.
am meg ha egy tökéletes játékredszert akartok, ami teljesen n bug mentes, és mindent teljesen lemodellez a valóságból, akkor csináljátok egyet, és szóljatok nekem is mert arra én is kíváncsi lennék :D mi elkezdtünk egy saját rendszert csinálni, az SR d6 alapjaira, elég durván átdolgozva. egy egyszerû, könynen játszható, és megjegyezhetõ rendszert akartunk, ami reális is, de minnél jobban végiggondoltuk, és alakítgattuk, egyre bonyolultabb lett. mindenre módosító, számolgatás, a lõfegyvereknek kb külön karakterlap kell. jó, mert nagyjából leírja a valóságot a renszer, de iszonyat nehézkesen játszható lett. viszont azóta már a v3.0 megy, az már sokkal kiegyensúlyozttabb. nem rosz, csak a tököm tudja, minek kellett nekünk egy saját rendszer :D
Ingyen kínált kaját, piát, cigit, nõt, füvet, SOHA vissza ne utasíts!!!
5 szintes képzettségrendszert használ. De nincs benne annyi bug mint a tekercsekbe, meg jóval kevesebb is van.
A módosítók asszem nem változtak ETK-hoz képest.
I am the bone of my Sword.
Nekem bejön a rendszer, érdemes kipróbálni.
I am the bone of my Sword.
Remélem nézi még valaki a topicot :)
Pár haverral beszéltük, hogy kéne néha mágusozni, jó mondom elõveszem a jó öreg '97-es ETK-mat az jó lesz e... erre mondják, hogy UT. Az milyen? D20 helyett d100. Az fasza. A régi d100-at kb vágom, a d20-at is megszoktam már d&d-ben, viszont errõl az új d100-ról nem tudok semmit. Amikor játékra kerül a sor biztos elmondják majd, hogy mi merre hány óra, de úgy nagy vonalakban mégis mi a különbség a régi és az új d100 rendszer között? Vagy esetleg (ami még jobb lenne) ha tudna valaki adni egy pdf-et, bár a vérbeli szerepjátékosok gondolom könyvvel rohangálnak...
Szóval valaki legyen szíves egy kicsit felvilágosítani, elõre is köszönöm! :)
a férfi boszorkány nem tom... elvileg elsajátítható
Régi MAGUS-ban írta a Boszorkánynál, hogy csak nõ lehet, Boszmesternél most így futtában nem láttam sehol...
mert hát a BM az sötét tapasztalati mágiát ûzõ egyén...miért ne lehetne nõ...
férfi Boszi meg lehet a nõket csábítaná el, illetve lehetne neki némi látens homokos beütése...
Szerintetek?
Ha megvan mèg, le tudnád fènykèpezni azt a 4 oldalt, es feltölteni, ha szèpen megkèrlek? :)
meg van a régebbi kiadású is, amit még a legelsõ kiadású EThez csináltak. az meg ilyen leporellós, széthajtogatható cucc, de abban meg minden varázslat is benne van <#vigyor3>#vigyor3>
aranyosak, de csak a klaszsik EThez valóak, és sztem csak akkoriban lehetett kapni õket, egy pár hónapig
Akkor már csak a Ynevi kóborlások, Ynevi kalandozások, és Készlet játékosoknak hiányzik a gyûjteménybõl, meg az Enoszuke
Aztán ha sikerül beszereznem õket, lehet a Középfölde szerepjátékkönyveket is elkezdem begyûjteni, régen olyanjaim is voltak :)
hmm...akkor kevertem az Új Tekercsek-kel...ez esetben a titkos fóliánsok nem olyan lényeges, viszont az új tekercseket vadászd le...
-Készlet játékosoknak (1994)
-Ynevi kóborlások (1998) - kalandmodul
-Titkos Fóliáns (1999)
-Ynevi kalandozások (2000) - kalandmodul
-Enoszuke (2002)
Ebbõl a Ynevi kóborlásokat megtaláltam a padláson az elõbb, emlékeztem is, mintha az meglett volna a 90-es években :DD
Esetleg ezen 5 fellelhetõ valahol e-book-ként/pdf-ként/.doc-ként? Mert ha valaki tud linket, ahol igen, azt megköszönném, ha nem, akkor pedig elkezdem túrni Google-el a netet :)))
Elsõ kiadás (1993) - az ederedi K100-as rendszer
*Elsõ törvénykönyv (1997) - az eredeti javított változata
Alapkönyv (2004) - D20 változat
Új Törvénykönyv (2007) - új K100-as rendszer
Kiegészítõk:
*Bestiárium (1994) - szörnyek könyve
Készlet játékosoknak (1994) - ezt nem tom mi, de tippem szerint majdnem ugyanaz lesz, mint a játékosok készlete
A démon átka (1994) - kalandmodul
Gyilkosság Caedonban (1994) - kalandmodul
Láplidérc (1994) - kalandmodul
*Második Törvénykönyv (1995) - új fajok, kasztok az eredeti K100-as rendszerhez
*Harcosok, barbárok, gladiátorok (1995) - új kasztok az eredeti K100-as rendszerhez
Játékosok készlete (1996) - ez csak egy kis gyûjtemény a játékosoknak a fajokról, kasztokról, sok karakterlappal
*Summarium – A teremtés könyvei (1996) - részletes világleírás valamint egy-két faj kivesézése
Ynevi kóborlások (1998) - kalandmodul
*Titkos Fóliáns (1999) - nekem titkos tekercsek néven rémlik, de lehet fóliáns...a K100-as rendszerhez egy kidolgozottabb képzettség-rendszerrel járul hozzá
*Papok, paplovagok kézikönyve, Elsõ kötet (1999)
*Papok, paplovagok kézikönyve, Második kötet (1999) - különbözõ istenek, papi és paplovag rendek kivesézése
Ynevi kalandozások (2000) - kalandmodul
Enoszuke (2002) - nem hivatalos kiadvány Enoszukérõl
Geoframia (2004) - világleírás
Új Bestiárium(Az Új Törvénykönyvhöz-2008)
*Toron (2008) - Toron részletes leírása
*Az Északi Szövetség (2009) - Az Északi Szövetség részletes leírása
a D20-hoz nem jöttek ki kiegészítõk, pedig nekem tetszik annak a rendszere (jah hát évekig toltunk D20-as dnd-t mellette...)
ha klasszikus MAGUS-t akarsz játszani, akkor a *-gal megjelölteket gyûjtsd be szerintem
regénylistát itt találsz
nCore-ról leszedtem mindent, ami volt :)
Egy olyan kérdésem volna, hogy valaki tudna adni egy hiteles linket, ahol van egy lista az eddig kiadott összes MAGUS szerepjáték könyvrõl? Csak hogy tudjam, eddig miket adtak ki a hosszú évek során.
Vagy ha valaki az évek során kiadott összes MAGUS szerepjáték könyvet fel tudná sorolni, azt megköszönném. (még a 90-s évekbõl nekem is van pár belõle valahol a padláson, de nem követtem eddig sosem a MAGUS könyveket)
vagy egy összefoglaló weboldal, ahol feltünntetik az összes kiadott könyvet, tök jó lenne tényleg, lenne egy minta, ami alapján most így begyûjteném mindet :)
#1608, ez az összes szerepjátékkönyv, amit leírtál?
Persze ha van lista az eddig megjelent regényekrõl, azt se habozzatok leírni :DDD
Köszi mindenkinek.
amúgy elég sok fellelhetõ torrenten, ha nem is könnyen...
(besiárium; elsõ törvénykönyv; játékosok készlete; harcosok,gladiátorok,barbárok; második törvénykönyv; papok,paplovagok 1-2; új tekercsek; az északi szövetség; geofrámia; toron és a d20-as szabálykönyv tuti...)
nézz szét torrent oldalakon biztos fent vannak
kössz
Nemrég jött ki, Garmacor Címere folytatása, csak hát egy kis idõ eltelt amióta utoljára tollat ragadott az író.
Minden embernek joga léte valóját neki tetsz? álmokra cserélni