18917
Radeonok
Kártyák összehasonlitása: #3207/#4321-ben!
  • Borg
    Hmm lehet hogy erre a 3.2re már én is beujitok, 2.3-ról...
  • Borg
    "Catalist 3.2
    A Framebuffer írás-olvasási sebessége 500 %-kal nőtt.

A Vertex Shader teljesítmény a DirectX 8.1-et haszáló RADEON™ 8500, 9000 és 9100 kártyáknál néhol 100 %-kal nőtt."

Lehet izzitani ujra a 3dmark03-ra a fenti kártyákat:) Akár 15-20% gyorsulás is lehet, a 2-3. tesztben...
  • Borg
    Igen.
  • Borg
    Azért esik vissza 50Hzre, mert alacsony költségvetésű kártyát vettél, amin csak 1 ramdac van. Igy a monitor és a TV képére ugyanazt a refresht tudja csak kirakni. Mivel a TVd csak 50Hzet tud, ezért logikus, hogy a monitorod is visszaveszi.

Amúgy általában azt szokták mondani, hogy bootkor a TV ne legyen bedugva a kártyába, és akkor nincs gond a képpel.
  • Gerry
    Köszi, neked is Zsoltee, de ha ezt elolvassátok, asszem lefordultok a székről (vagy amin ültök)

Ma egy kollégámnak kérésére bevittem a gépemet, mert szar volt a procija, és ki akartuk próbálni az alaplapját (mondván, ha az én procimat is hazavágja, 1 órán belül veszünk helyette másikat...), minden rendben, kipróbáljuk a lapját, kiderült, hogy az jó, nem cseszi el a procit, igenám, de a gépem szépen lefektetve ott pihent a földön, onnan már nem tud leesni sehová (gondoltam), mivel egy elég magas nagytoronyházam van, és könnyen leeshet egy billegős asztalról...
    Az iroda tetőablaka nyitva volt, és egy fuvallat hatására leesik egy nagy csavarhúzó az asztalról, hová máshová, mint az 1 hónapos iszonyatdrága Chaintech 7NJS alaplapomra, levésve egy icipici kis kondit... Először azt hittem, hogy csak a Socketem felfogatójábólről kapott le egy kb. 1mm*1mm-es darabot, ami nem számít, hiszen egy feszes procihűtő is lekaphatna akkorát, szarok rá gondoltam. Igenám, de az a kis "darabka" nem műanyag volt, hanem egy kic kondi! Azóta SE KÉP? SE HANG, visszavinném gariba, de ha nem vennék észre, akkor is min 2 hét, amíg döntenek a cseréről, ha meg észreveszik, akkor 44500Ft+áfa veszteség... (dőlhetek is a kardomba)!
    A legszebb, hogy nem szídhatom még csak magamat sem, mert hát nem én csesztem el a dolgot kapkodásból, vagy figyelmetlenségből, hanem "bölcs" előrelátásból olyan helyre tettem, a gépem, ahol nincsenútban, nem esik le, csak éppen széllel és repkedő csavarhúzókkal nem számoltam! (Asszem ez a GEBASZ)

Ha nekem mesélnék én nem hinném el, de hát velem történt, komolyan mondom, ha fegyverem lenne, már a másvilágon húznám az ATi-t

Ez van, így jártam...

• Deathcourier
    Amúgy Ati rulz mostmár én is látom a dolgokat itt az Nvidia és az Ati között!!csak lenne már pénzem egy Radeon9700Pro-ra!
  • Deathcourier
    juj ne is várj töle többet!!8500Le utánfejlesztése nem ez a kártya???
  • ttc2
    Sziasztok!
    Vettem egy Ati 9100-es kártyát és ha fel van dugva a TV-outra egy TV, akkor mikor indul a gép a monitoron összezsugorodik a kép felére...mikor elindul a XP megjavul minden??? A másik kérdésem az lenne hogy ha filmet nézek és mindkét képernyön látni akarom akkor a monitor visszaesik 50Hz-re??? Egyépként 3DMark 2001 7200p
  • Deathcourier
    Hát én a Club3D szavaznék!!
  • izb
    .:Megjelent a 3.2 verziószámú ATI Catalyst drivercsomag :.

Forrás:HWSW
  • Callisto
    Adjon valaki egy linket, ahol le van írva hogyan kell lementeni a Radeon 9700 BIOS-át és felnyomni rá egy másikat. Sehol nem találtam ezzel kapcsoltab konkrét műveleti leírást. 8500-assal már csináltam, de sajna 9700-nál nem olyan egyszerű, úgy tűnik. Tnx!
  • Zsoltee_a_bator
    szenilitasom folytan a teljesseg igenye nelkul :)

aperture=256
    cache=uc
    agp fast write off /ez eleg fontos, nagyon sokaknal ez a hiba forrasa/
    force agp2x disabled -re

driver beallitasok jo ha egyelore defaulton maradnak, ha nagysagrendileg helyrekerult a teljesitmeny, majd akkor jatsz vele.

ha nagyon nem teljesit igy se rendesen, akkor win reinstall, es alaplapi drivereket nagyon ne felejtsd el feltenni.

ja az hogy 15 fps-re lemegy 3dmark2003 -ban az nem kizart hogy normalis. a 2001 high poly countot meg pl ellenorizni tudod a neten, az mindenhol ugyanannyi elvileg.
  • Borg
    Valszeg nem pucoltad ki rendesen az nvidia drivereket.
    Az ATI nagyon érzékeny erre, ha bármi akár ATI akár más videokártya driver zagyvalék marad a windowsban, registryben stb.

A rage3d fórumon találsz guide-ot a rendes driverclean-hez, regcleaner stb.
    BIOSban általában az aperture sizét kicsire szokták venni ATIval. UC/USWC szerintem mind1.
    Arra figyelj még oda, hogy se fastwrite, se sideband NE legyen bekapcsolva.

Rage3dtweakben töltsd be mondjuk a 3dmark profilt, és annak a tweakerbeállitásaival futtasd le.
  • Gerry
    Na, tegnap beüzemeltem a 9700-at, és hát érdekes dolgokat tapasztaltam:
    3DMark03-ban ugyan kapok 4307 pontot, ami szerintem nem olyan sok (7NJS+512MB DualDDR+XP2400+R9700+WinXP Pro+DX9+Catalyst 3.1, MINDEN ALAPON), de a tesztek itt-ott igencsak lemennek 15fps környéki értékre, máshol meg 260-300-at is elérik, 3DMark2001-ben pedig egyes tesztek látványosan lassabbak, mint Ti4200-on, és csak a Draghotic High Detail és a Nature gyorsabb, a High Poligon Count (8 light) pedig siralmasan szaggat, nem tudom mi lehet...
    Asszem újrarakom majd a WinXP-met, mert mostanában sok gányolás volt, hátha az még dob a dolgon valamit, viszont, ha nem, akkor csalódnom kell, mert többet vártam...

Esetleg valaki (Mondjuk Borg, te eléggé otthon vagy ATi témában...) megsegíthetne néhány beállítással (pl.: BIOS: Apperature size=???, Cache mode=UC/USWC, esetleg Driver beállítások, stb.), minden érdekel!!!

Nem hinném, hogy ez a kártya "csak" ennyire képes, előre is köszi a hozzászólásokat!
  • seAke
    Ati?Hahahahahahahaha
  • Anee
    Bele kell sütni egy 9700 PRO biost úgy lehet csak rendesen húzni a 9700-at...viszont hogyha 3.3-as akkor az necces lehet.....
    Én inkább megadom a +5ezret hogy 2.8-as legyen rajta
  • [Walaki]D`Lair
    bakker...ezt nem tudtam....Rég volt már Ati-m...de az legalább gyári Ati volt :)) Ati Radeon 64DDR ViVo...
  • Callisto
    Barátom most vett HIS Excalibur Radeon 9700-at (Non Pro-t) és ami a meglepi: Pro frekiken megy alapban annak ellenére, hogy még a dobozára is 275 van írva. (325/310-en megy alap!) Lehetséges, hogy tuning BIOS-sal forgalmaznak sima Prot-t?
  • Inquisitor
    Kollégának 9700pro-ja van és esküszik a 400-410MHz-et bírja a gyári hűtéssel. Rohadt mázlista :)
  • Inquisitor
    "NEM! Meg ne vedd! Inkább gyűjts egy gyári Ati-ra!"
    Hivatalosan az ATI Európában NEM forgalmaz kártyákat, max. OEM-et ...
    Ha még is kapsz egy boltban, (és nem OEM) akkor 60%, hogy átvertek és nem ATI, és 40% az esélye, hogy csempészárú, ráadásul NTSC.
  • Borg
    Ja, én azt hittem PRO-t vettél.
    De a GPU birhatja, nem egy péda van rage3d oc fórumán is erre. Vizhütés meg mittomén..

Ramok szerintem a 300at simán kitolják, 8500on is 320-on is megy a 3.3-as ram. Kérdés persze hogy nem e csökkentett feszültséges a ram rajta, mert akkor nem lehet jol tuningolni... ahhoz már hw mod kellene...
  • Gerry
    A Rage3D-t már megnéztem, egészen szimpatikus oldal!
    A másikat is megnézem (majd, most suliban vagyok, de talán holnap estétől lesz nekem is RDSL otthon, és akkor aztán lesz nemulass...)

Egyébként a kártya Club3D CGA-9828TVD (a CGA-t kicsit megmosolyogtam, amikor kézbevettem...)

Alapból 275/275(550), gondolod, hogy bírná a 400/360(720)-at??? (Persze extra hűtéssel, de az a 400 akkor is DURVA, nem?)
  • Borg
    www.rage3d.com
    www.driverheaven.net

Itt találsz béta drivereket is, illetve fórumtémákat hozzájuk.
  • Gerry
    Köszi, a drivereket gondoltam, hogy onnan lehet leszedni, de ott csak hivatalos van, én meg hozzászoktam, hogy nVIDIA kártyákon csak akkor használok hivatalosat, ha a hivatalosnál újabb beta nem müxik jól...

Mindegy, egyelőre maradok a hivatalos Catalyst 3.1-nél, bár az ATi már a 3.2-esről beszél, na majd megnézem a guru3d-t, a detonatorokat is onnan szedtem le többnyire...

RAM tuningtól nem várok sokat, mert csak 3.3 nanós Infineon modulok vannak a kártyán, de majd megnézem mit bírnak.

Köszi az ötleteket!
  • Borg
    Elképzelhető.

A sapphire 128megásnak 250/200
    A club3d 128megásnak meg 250/250..

A jóöreg R200 szabványtalansága...
  • [Walaki]D`Lair
    NEM! Meg ne vedd! Inkább gyűjts egy gyári Ati-ra!
  • Borg
    Catalyst 3.0 vagy 3.1 + DX9.

Drivereket (csodálkozni fogsz:) a www.ati.com-on megtalálod:)

OChez ajánlom pl a Rage3DTweak-et (www.rage3d.com) vagy a radeonatort, én utóbbit használom, bár nem tudom birja e a 9700eseket.
    Rage3DTweak mind tuning, refresh, és tweak dolgokat is intézi, csakúgy mint a radeonator.

9700PROt elvileg GPUban akár 400ig is elmehetsz jó hűtéssle, rammal meg 360ig kb.
  • Gerry
    Válasz ment...
  • Gerry
    Miért ne? Hadd menjen! Legalább mint egy 9700pro, de ha bírja, akkor határ a csillagos ég!!!

(Csak a kíváncsiság hajt, a teljesítmény remélem alap órajelen is elég, ha berakom a Ti4200 helyére...)
  • CSOCSO
    oc-zni a 9700est????
  • Gerry
    Én tudnék hozatni, milyen kell? Mailben a többi, o.k.?
  • Gerry
    Üdv minden Radeon Gurunak!

Éppen most jött meg a Cub3D R9700-as kártyám (bár csak a jövő hétre vártam), és lenne pár kérdésem:
    -Melyik Drivert rakjam fel hozzá (melyik most a legjobb WinXP Pro alá? Honnan lehet hozzájutni?)
    -Mivel lehet tuningolni (overclock)? (Program, Regkey, stb...)

Én ugyanis eddig nVIDIA párti voltam, és félve ruháztam be erre a kareszra, de remélem nem kell csalódnom...
    Bármilyen tippet tanácsot, örömmel meghallgatok, csak időm nincsen sok olvasgatni itt a munkahelyemen (azért kérdezek ilyeneket, mert sajna visszaolvasni nincs sok időm...), így ha válaszoltok, akkor azt majd csak lementem és otthon tanulmányoznám át alaposabban...

Előre is kösz mindenkinek!
  • [Walaki]D`Lair
    5.dimenzió?
  • Laalee
    tokozast jelent, a chip aljan vezetik ki az erintkezoket. koltseghatekony. szamodra semmi extrat nem jelent.
  • Borg
    Hűteni kell. Kis fagyasztás, és lepattintható a ragasztás, ha a csapozást oldottad (ha van).

Külföldi tuning oldalakat nézegess.
  • Borg
    Nos.
    Először is az ATI nem gyárt semmit, de mégkevésbé nem-pro 9500at:)

Szóval ami neked kell az egy 9500 NEMPRO 128MB kártya. (128ason két oldalon van 4-4 memchip, jó ha 3.3-as infineonok mondjuk)
    Ugyan minden 9500 nemPRO 256bites nyákon ül, de hiába veszel 64megást, mert ott a +4 pipelinera nem jut chip a kártyán ha engedélyzed-> nem fog működni.

A 9500PRO kártyáknak eltér a referencia nyákdizájn a többitől, ott 128bites memória, és slussz, nincs módositási lehetőség 9700ra, viszont a 8 pipeline ugye alapból él.

Még egy kivétel van, méghozzá léteznek olyan 9500 nemPRO kártyák, amiken a memchipek egy sorban a GPU felett vannak. Ezekkel SEM működik a mod.

Szal ha megvan a fent emlitett kártya, akkor rivatunert, oszt engedélyezni neki a +4 pipelinet.

Ekkor 2 lehetőség van. Vagy menni fog, vagy nem:) Nem gondoltad volna mi?

Lehet olyan hiba, hogy pl sakktábla szerű textúrák lesznek a +4 pipeline engedélyezésétől, ez annyit jelent, hogy az adott kártya egy 9700-as volt, csak a rossz 4 pipeline miatt lett a gyárban 9500nak csomagolva (nem ment át a minőségteszten). Ekkor hiába a megfelelő konfigurációjú kártya, cseszheted.

A mod úgy történik, hogy driver installkor amikor már kibontotta magát a driver a tempbe, lecancellozod, és a rivatunert rázavarod erre a temp könyvtárra, hogy moddolja meg a syst, amit kell, majd onnan inditod tovább az installt.

Hogy sikerült e a cucc, ha nem hibásak a texturák, ugy tudod csekkolni, hogy a 9700asnak kb 2200Megapixel a fillrate, a 9500asnak meg 1100Megapixel. 3dmarkot belövöd, és megnézed.
  • Borg
    Grafika minden maxon 1024-ben, + 220%-os botokat bir el akadásmentesen.
  • CSOCSO
    lowot elbírja akadozva
  • Gerry
    Mindenkinek köszi a válaszokat!
  • Gerry
    Ja, az nVIDIA kártyáit már nekem is volt szerencsém megismerni, és télleg jók, úgyhogy asszem átnyergelek egy ATi Radeon 9700-ra 52e HUF kicsengetése után (talán jövő hét, vagy 2hét, attól függően, hogy mikor és hogyan viszik el a Ti4200-amat...), aztán majd jövök, és mondom a tapasztalatokat...