18917
Radeonok
Kártyák összehasonlitása: #3207/#4321-ben!
  • cifuatwork
    Normális, mivel az ATi oldalán a GDDR2 ram effektív sebességét írják, ami amiatt, hogy egy órajel alatt történik le- és feltöltés is (ezért is Double Data Rate), megduplázódik a sebessége a "sima" ramhoz képest.

Szóval a te kártyád 340Mhz-en fut, de ez effektive 680Mhz-et jelent.
  • Gunner
    Most így visszaemlékezve hallottam valami olyan dologról, hogy 2x szorzó van. Ezt esetleg lelehet valahol ellenőrizni, hogy bevan-e kapcsolva?
  • Gunner
    Megnéztem Ati honlapját, ott azt írják 9800Pro 128 DDR-re, hogy a Memory Clock-nak 680on kéne ketyegnie, de látom sokaknak és köztük nekem is csak 340en megy. Ez normális? :(
  • ollie
    Nem hiszem, mert Geforce-okkal is ugyanez a helyzet (persze lehet hogy az ATI titokban belerondított az nvidia drivereibe :))).
  • cifuatwork
    Mivel engem nem érint túlzottan a TV-out, nem is vágom a témát annyira, ezért inkább utánanéztem:

Idézet a HWSW fórumáról, nyunyu részletesen leírta a dolgokat:

Naszoval, jatszogattam egy picit a TV-vel.

Elso korben irthattam le a Rage3D Tweak-et, mert mar megint 720x480 felbontasunak ismerte fel a TV-met a kartya. (rolleyes smiley helye)
    Reboot.

Meg mindig, igy Cat 3.7 le, Cat 3.9 fel, most jo.

Kabelezest nem irom le, gondolom azzal nincs gond. (ha fekete-feher a kep helyes beallitasok eseten, akkor S-Video-Composite atalakito+RCA kabel kell, nem S-video...)

TV beallitas: be kell allitani PAL B-re a szabvanyt (illetve automatikusan arra all, ha a WinXP-ben Magyarorszag szerepel a Regionalis Beallitasok-nal)
    Ezt a Displays ful TV sorara kattintva megjeleno ablakban lehet:

Masik az Overscan beallitasa, izles szerint: (csak Cat 3.8-tol!):

Ha ez be van kapcsolva, akkor a TV szelein korbe par centit ki fog logni a kep, igy kitoltve a teljes kepernyot.
    Ha nincs bekapcsolva, akkor a teljes kep megjelenik, korulotte fekete kerettel. Ekkor bizonyos hatarok kozott tologathato ide-oda a kep.

Terjunk ra, hogyan rakhato ki TV-re teljes kepernyos video.

Ket modszer van ra, attol fuggoen, hogy a masodik kimenet (esetunkben TV) az Klon uzemmodban van, vagy Kiterjesztett Asztal-ban.

Klon uzemmod:
    Ez az, amikor a masodik kimenet kepe ugyanaz, mint az elsoe.

Beallitasa, nincs pipa az "Extend my Windows desktop onto this monitor" mellett:

Bekapcsolt TV eseten a kovetkezo kep fogad a Displays fulon:

Ha mindket kimenet mellett a celtabla van kivalasztva, akkor mindket kijelzon pontosan ugyanaz a kep fog megjelenni, a gyengebbik parameterei szerint. (esetunkben a monitor fog a TV 640x480 50Hz interlaced-jehez igazodni...)

a mindez megvan, akkor BARMILYEN video alkalmazast elinditva a monitoron megjelenik ablakban a film, mig TV-n azonnal teljes kepernyoskent.

Ha a TV Kiterjesztett Asztal uzemmodban van:
    Ennek az az elonye, hogy a ket kimenet teljesen fuggetlen egymastol, pakolgathatjuk az ablakokat ide, oda, stb. (igazabol ket monitor eseten van ertelme, poen volt 2 21"-essel programozni, elson a fejlesztokornyezet, masodikon a doksija)

Beállítása:

Ebben az uzemmodban igy nez ki a Displays ablak:

Celtabla es Atmeretezes gombok helyett "1" es "2" szerepel, itt lehet allitani, melyik kijelzo legyen az elsodleges, melyik a masodlagos.

Ennek annyi szerepe van, hogy az elsodleges kijelzon van a teljes asztal bal oldala, masodlagoson a jobb, ertelemszeruen igy az elsodleges kepernyot jobbra elhagyva kerul a kurzor a masodlagos kepernyore.

Ebben az uzemmodban a Theater-nek nincs szerepe, hanem ugy tudunk filmet kirakni a TV-re, hogy athuzzuk a lejatszot a TV-re es ott atkapcsoljuk teljes kepernyore.
    (Ekkor persze nem latjuk a monitoron...)

TV-n film nezesre a Klon uzemmod celszerubb, hiszen azt talaltak ki arra.
  • Matthewpamer
    mi lehet a hiba?
  • Matthewpamer
    elindult rendesen megminden,de amikor a gépen elinddítom a filmet,akkor a tv-n csak egy fekete kép látszik.mediaplayernél meg bsplayernél is.
  • cifuatwork
    Légy már egy kicsit kreativ....

Képernyő tulajdonságai -> Beállítások -> Speciális -> Megjelenítők -> itt a TV feletti gomb (ha piros) benyomni, és utána be lehet lépni a TV-kapcsolat menüjébe

De egyel lejjebb ott a Hydravision linkje...
  • Matthewpamer
    tehát akkor hogy kell csinálni?összekötöm a gépet és a tv-t,és utána?
  • cifuatwork
    ?????
    Még Radeon 8500-on simán kinyomtam TV-re a képet, teljesképernyősre raktam a videólejátszót. De amúgy létezik a Hydravision nevű segédprogram direkt ilyen célra - rajta kell lennie a telepítőCD-n, illetve letölthető a fenti linken az ATi honlapjáról...
  • sniper
    Nemtom ahhoz milyen kulon progi kell, egyszeru tvoutos gf4-en is csak annyit kellett hogy 2 kepernyo, athuzni a lejatszot a tv-re, aztan alt+enter, maris tv-n ment a moka.
  • cifuatwork
    Ja, biztos... nálam a full FarCry-al konkrétan 1x sem volt semmi gebasz, pedig a 4.2-től a 4.4-ig fentvolt ugye 3 féle driver (plusz 1 Omega, de az csak egy napra, kisérletképpen). Dehát biztos az ATi driverei szarok...
  • Matthewpamer
    milyewn progi van az ati kártyákhoz,amellyel lehet filmet nézni tv-n?mert a tvtool csak nvidiához van asszem.
  • sniper
    Vagy az ATI driverei szarok.
  • Akuma-D
    Köszi a tanácsokat, ha hazaértem melóból megpróbálkozom ezekkel. De valszeg veszek mindenképpen plusz hűtést.
  • ollie
    A Far Cry eléggé gányul van megírva, egyik kártyán jól működik, a másikon meg szemetel. Sőt vannak olyan kártyák, amelyeken egyszerűen el sem indul (pl a haverom 9700 pro-ján sem indul).
  • ollie
    Nem vagyok gazdag, de nekem otthon csak 2 programot kellett megvennem a játékokon kívűl. WinXP és Total Commander (bár az utóbbit nem kellett volna, mert megvagyok nélküle is). Ezen kívűl csak játszok a gépen, de ha bármi más kell vannak ingyenes képszerkesztő és office programok szép számmal, melyek tökéletesek otthoni felhasználásra. Bár az is igaz, hogy egy Photoshop még nem árt, de szerencsémre kaptam egy licencet-t a digi fényképezőmhöz (bár az "csak" Photoshop Elements).
  • ollie
    Ha semmi különbség, akkor ott valami nem stimmel...
  • ollie
    Csak 128M-eset vegyél, mert a 256M-esek lassabbak!
  • ollie
    4xAA és 8xAF-et akartam írni.
  • ollie
    Hidd el, az előző kártyám (9600 pro) a játékok 95%-ban kitűnő teljesítményt nyújtott 4xAA és 4xAF mellett is. Persze a 6xAA már sok volt neki az új játékokhoz, de az árához képest nagyon jó kis kártya. Persze egy 8 pipeline/256 bit kártya nyílván sokkal jobb, amit soha nem is vitattam (ezért van most nekem 9800 pro-m :).
  • cifuatwork
    Még 1 ötlet: próbáld meg durván visszavenni a kártya sebességét (pl. AtiTool-al), így is szemetel?
    Mivel ugye jóval kisebb a hőterhelés, ha hűtési probléma, akkor nem szabadna jelentkeznie (vagy legalábbis sokkal később).
  • cifuatwork
    Közben a HWSW.hu-n olvastam egy hasonló problémával küzködő srácról, neki egy 9500-öse van, amelynél csúnya artifactot voltak, csak a FarCry alatt (szines pixelek tönkelege)...

Ott olvastam pár javaslatott még:

-Lehet alaplapi hiba is (esetleg Fastwrites kikapcsolása segít?)
    -Rakj fel egy sokkal régebbi drivert (3.2-őt írtak konkréta), hátha azzal nem csinálja (Driver Cleaner!)
  • cifuatwork
    A Control Panel "megjelenítők" részén kell bekapcsolni (ha csatlakoztatva van TV, akkor magától észreveszi).
  • Narancs
    Driver Cleanert lelehet szedni vhonnan, keress rá!
  • Narancs
    Az előző drivert töröld le!!!
    Méghozzá a Driver Cleaner nevű okossággal, de előtte ajánlom olvasd el a Read me fájlt!
    Ha leszedted az előzőt, akkor tedd fel a Catalystot!
  • Aquli
    Radeon 9200-asom van, tv outtal, bekötöttem a tv-re, de nem tudom beállítani, nincsen olyan kezelőprogramja, mint az nvidia drivernek a másik gépen, az alap driver van felrakva. Amikor a catalyst drivert akartam felrakni, hátha azon van kezelőprogram, azt nem lehetett, mert vmi olyasmit írt ki, hogy driver inf file not found, meg hogy állítsam alap vga-ra es ugy rakjam fel, at is allitottam, de igy is ugyanazt irja ki, plz help, előre is köszi!
  • Narancs
    Hát, például Borgtól lehet venni réz ram bordákat, fönnt vannak a weblapján, csak már elfelejtettem a címét...
  • Akuma-D
    akkor vennem kell rá külön hűtést ezekszerint... mit ajánlotok?
  • cifuatwork
    Az általábana videókártya memóriamelegedésre utal...
  • Akuma-D
    ja amúgy ez a vonalkás pöttyös elmosódós szemetelés fajta... szal az amikor túlmelegszik a kártyesz vagy túlvan húzva...
  • Akuma-D
    már 2d-ben is csinálta és csak egy idő után.. (kb5 perc) és a hűtés a gyári venti, amit lekéne cserélnem mer kúvaszar... de most érdekes módon abbahagyta... és jah alapfrekin megy a kártya most...
    frissítettem alaplapi drivereket, meg biosban levettem mindent alapra és most megy normálisan... ehhh
  • cifuatwork
    A szemetelés milyen jellegű? Már 2D-ben is szemetel? Mindezt alap frekin?

Ha csak egy idő után csinálja, akkor melegedés lehet a probléma, a kártya hűtése rendben van?
  • sniper
    Semmivel, en ugy vettem a kartyat hogy rajta volt a zalman, csak az op-1 ventit vettem kulon.
  • Akuma-D
    Üdv emberek!
    Vannekem egy olyan problemám, hogy az új Connect3D márkájú 9800pro-m ma elkezdett már boot után 5 perccel szemetelni a képernyőre. Tegnap még semmi baja nem volt... Nincs húzva, bár az ati tool-lal próbáltam, de visszaraktam defaultra(set-teltem a clockot, meg loadoltam a default profilt..és ez még 3 napja volt). A 4.3-as és 4.4-es catalysttel is ezt csinálja... winXP sp1-es van fent...
    Bármilyen segítséget szívesen veszek...
  • Shep
    olyan 8 körül jön ki a ventivel együtt ugye? a gpu-n maradt pasztát mivel szedted le?
  • sniper
    Nemtom, mer raraktam a haz oldalat, azota nem fogdostam. Venti nelkul is ment az rendesen, csak biztonsag kedveert raktam ra, tuningolni se tuningoltam, szal biztos huvosebb mint anelkul.
  • Shep
    ez egy rejtély, de amúgy megfogtam, a kártya túloldalára raktam a 6000-et pörgő ventit, másik oldalra vissza az alapot és úgyis csinálta, lehet beruházok egy zalman cuccra aztán ha úgy is csinálja akkor a fene se tudja mi lehet.

Neked a plusz ventivel a bordák melegek?
  • sniper
    Raadasul mondod hogy mostmar egy korabbi driverrel is csinalja, amivel regebben nem. Most akkor az is megromlott utkozben mint a szendvics? :)
  • sniper
    Ugyanez masik oldalrol: ha a driver hibaja lenne, masnal miert nem csinalja?