67
MIt szoltok hozza?
  • Bekomman
    Pár év múlva: Jobbak leszünk mint a jenkik.
  • Bekomman
    Kiváncsi vagyok mennyire lendíti fel a döcögő gazdasdágot. Szerintem ez kell ahoz hogy nőljön a gazdaságok egymásba fonódása. Megspórolják a banki átváltást, jobb lesz az EU mint a jenkik
  • Break
    igaz, hogy c-vel van, de mind1
  • Break
    én amit mondtam, azt a Komputer Panoráma összefoglalójában olvastam...
  • Efreet
    mégis én emlékeztem jól. (euro.hu)

Az érmékt?l eltér?en a bankjegyek minden tagállamban mindkét oldalukon azonosak. Egyik oldaluk stilizált ablakokat és kapukat ábrázol (utalás Európa nyitott szellemére és kooperációs készségére), a másik oldal stilizált hidakat (utalásként a szoros kooperációra és kommunikációra Európa és a világ többi része között).

8-fajta érme létezik: 1 és 2 eurós érme, 1, 2, 5, 10, 20, 50 centes érme Eltér?en a bankjegyekt?l, az érmék az egységes oldal mellett rendelkeznek egy nemzeti oldallal is. Az eltér? nemzeti oldal ellenére minden érme minden euróövezeti tagállamban törvényes fizet?eszköz.
  • Bith
    Szerintem ronda.
  • Break
    azt nem tudom, csak azt, amit már leírtam
  • Break
    ez mind igaz, de beléd kötök...
    az ír font csak ugyanott VOLT :))))
  • Efreet
    én úgy emlékeztem hogy csak az érmék. a papírok hátuljára mennek az épületek?
  • Break
    és angliában szerintem nem is fogják soha, hiszen a font "bivalyerős"
  • Break
    nem! a papírpénzek hátulja is más minden tagállamban...
  • Break
    hát minden tagállamban más a bankjegyek hátulja...ha éppen ők a lánchidas-széchenyis képet találják szépnek ,akkor az lessz...
  • Efreet
    persze. bár csak az érmék hátulja a szabad motívum.
  • Garfield
    És mi lesz, ha mi is belépünk? Lesz lánchidas-széchenyis euró is?
  • Efreet
    a brittek már szívják is a fogukat miatta, és a miniszterelnök meg a pénzügyminiszter jókat vitázik rajta :)

a pénzek kinézete hogy tetszik nektek? vett már valaki?
  • Garfield
    2004-re 10000%, hogy nem lesz semmi az euróból nálunk. Ha ESETLEG talán-talán fel is vesznek minket az EU-ba 2004-ben, akkor az eurózónához való csatlakozás feltételeként előírt szabályokat (infláció mértéke, költségvetés hiánya a GDP-hez képest, stb.) 2 éven keresztül tartani kell ahhoz, hogy felvegyenek.
    Az EU-tagság egyébként korántsem jelenti a belépést az eurózónába, ugyanis egyrészt teljesíteni kell a követelményeket, másrészt magának az államnak is akarnia kell (lásd Nagy-Britanniát és Dániát, akik EU-tagként egyelőre nem vezették be az eurót).
  • Break
    "hivatalos források" szerint kb. 2004-05-06 körül lépünk be az euró-zónába (tehát ha szerencsénk van, akkor 2004 végén TALÁN már lesz itt is euró, és még a nemtom (asszem 15) tagjelölt államban is, ha mindenkit (a tervek szerint) egyszerre felvesznek)
  • Coine
    Ahamm, hát akkor huj az Eurónak, legalább a pénz lesz 1séges, viszont nem lehet valutázni annyira, mint régen :-(
  • Efreet
    meg talán azért is, mert oda sokan nem járnak...
  • ipszilon
    nem, mert engem nam csak a politikai és gazd. vonzata érdekel!
  • Coine
    Nem nagyon érdekel, továbbá nem hiszem, hogy nagyon hamar lesz nállunk mivel 1-3%-os infláció lehet max.

Továbbá ez nem a Politika / Gazdaság témába tartozik ?
    Nem is emléxem mikor jártam ott utoljára...
  • Efreet
    ideje volt már. szerencsére a közel-keletiek is szervezkednek, és szerintem 15 éven belül összevonják az Eurót a Dollárral, aztán lassan a Yennel is, és a leendö ázsiai pénzzel... legyen mindenhol ugyanaz a pénz, sokat segítene abban, hogy normálisabb legyen egy kicsit a világ.
    a kinézete a pénzeknek nekem tetszik, kiváncsi vagyok mikor lesz végre nálunk is...
  • ipszilon
    Nos, mi a véleményetek?