194
II. világháborús stratégia
  • Axon
    Élmény volt olvasni a beszámolódat, mivel látszik, hogy szerelmese vagy a műfajnak. Viszont lefogadom, hogy a kedves supergamez látogatóknak a felsorolt programoknak legalább a feléről fogalma sincs micsoda. (saját magamat is beleértve)
    Nagy rajongója vagyok a II. világháborús stratégia játékoknak, de néhányról nem is hallottam.
    Mesélj ezekről:
    High Command Europe
    The Third Reich
    V for Victory
    12 o' clock high

Itt elsősorban az érdekelne, kb. mikor jelent meg, hogy először is be tudjuk határolni keletkezését. Aztán a jellege. Táblás stratégia-e, milyen bonyolultságú pl. hol helyezkedik el egy Kurks'43-tól kezdődő Sudden Strike-ig bezáródó listán. Többek között azt is elárulhatod honnan lehet beszerezni.
    Egyébként úgy látom kihagytad a felsorolásból az igazi (egyes vélemények szerint a legélethűbben modellező) táblás stratégiákat. Ide tartozik például a fentebb említett Kurks'43, vagy a Smolenks'41, vagy a Bulge'44 is. Ezeket ismered-e és ha igen mi róluk a véleményed?
  • a.carkey
    (Kicsit megkésve ...) A Medieval Lords máig az egyik legjobb stratégia. Hangulata volt, elég sok realitás volt benne. Csúnya volt mint atom, de a C64en a legjobb volt a STRATÉGIA műfajban. PCre is megjelent, ott is elkezdtem, de elszállt a mentésem és aztán vle együtt a játékhoz való kedvem.

PCn 2. vhs környezetben az én kedvencem a High Command Europe 1939-45. Kb olyan mint a Storm Across Europe a Hearts of Ironnnal ötvözve. Pl. a tavaly kijött Strategic Commandot egy az egyben erről (próbálták) koppintották. Nem sikerült nekik túl jól. Emellet a Third Reich tetszett még nagyon a nem "csontstratégia" témakörben. (Ezek a winyómon is fent vannak, az underdogs oldalon hozzáférhetőek.) 2. vhs környezetben jelenleg a Combat Mission két része szintén kedvenc. Csak baszott időigényes és idegesítő, hogy egy 15ezer pontos "hadseregnél" percekig számolgat a gép és 1 perc eltelte néha 10 perc számolásba kerül. De azért királyak és beletették a BTOBa a magyarokat is, saját gyártmányaikkal együtt.
    Én a Steel Panthers sorozattal kezdtem a PCs "órákig a gép előtt ülök és bámulom monitort, majd next round" 2. vhs stratégiákat. Nekem - mert ehhez korábban jutottam hozzá, mint a panzer general sorozathoz - jobban bejött mint a PG. Az utána kijött SP részek, már kevésbé jöttek be ...
    A Sudden Strike "legeslegelső" része nagyon tetszett, a SS2 már kevésbé. A Blitzkriegben is kicsit csalódtam. A Sturmovik motorjára készülő 2.vhs game viszont nagy ígéretnek tűnik. Kiváncsian várom. Mikor is jön ki?

Képzeletbeli sorrendem a 2. vhs gamék között PCn:

1. High Command Europe
    2. Steel Panthers 1. része
    3. The Third Reich
    4. PG sorozat (mindegyik, kivétel az Allied)
    5. V for Victory sorozat+Stalingrad
    6. 12o'clock high sorozat
    7. Combat Mission sorozat
    8. Close Combat sorozat
    9. East és West Front sorozat
    10. Sudden Strike ( first blood :) )

De ide sorolnám még - szorosan - a Squad Leadert, a Fighting Steel flottastratégiát, a Great Naval Battles ÖSSZES részét, a Strategic Command-ot és természetesen a Hearts of Iron erősen felpatchelt változatát.
    Valamint - mint már mondtam - nagyon várom már a World War 2 stratégiát az IL2 motorjával. Ha az olyan profi munka lesz, mint a szimulátor, akkor Ő lesz a NO1. Amúgy a képek alapján, erősen Close Combatos vmi lesz belőle ...
  • Placebó
    Close Combat sorozat emberek az nem süti?
    Fix egységek fix terepen...igaz kicsit random de tuti. Nem kell lóhalálában bányákat építeni fejleszteni minden ott van készen de korlátozott mennyiségben és minőségben engem igazán ez dobott fel... nincs az a sballaszt infó és klikk csata és kész...
  • harcu
    Igen, szerintem a GC sokkal jobb, meg hangulatosabb. A disznok tamadtnak, nyulak vedekeznek modszerben semmi izgalmas sincs. A GC felulmulja minden szempontbol. Az egysegek is jobbak, es valtozatosabbak. A Swine egy osszecsapott magyar jatek.
  • Árnyvadász
    Hát igen. Ezért jobb az első rész, csak hát a grafika... A Panzer II-nek persze nagyon sok újítása volt. Ami nagyon tetszett benne, hogy a tüzérségnek nem kell közvetlenül az egységed mellett állnia, hogy bevédjen. Ezzel elkerülhető volt, hogy hamar kiszedjék és megközelítsék az ellenséges csapatok. A speciális bónuszok is nagyot dobtak a játékon. És a grafika nagyon szépre sikeredett.

Többiek: Én úgy értettem az átfogó kép jelentését, hogy a csaták és a hadműveletek hatalmas területekre lettek kiterjesztve. Pl. a partraszállás a teljes normandiai szakaszon, de plussz benne volt a Cotentain félsziget és a Le Havre-i kikötő rész is. Mig a második részben csak a juno, gold, utah partszakasz. És úgy általában az első részben minden hadművelet a lehető legéletszerűbben és történelmi hitelességgel lett megoldva. Gondolok itt az Ardennek beli csatára, vagy a Moszka elleni támadásra, esetleg a Kréta elleni hadműveletre. És még sorolhatnám. AZ erőviszonyok is a valóságnak megfelelően oszlottak el. Egy igazi komplett stratégia volt. Míg a második rész, bár nagyon jó, de valahogy már nem az igazi. Ettől függetlenül megérdemli a II jelzőt.
  • Akitlosz
    Jó a Panzer General2, de a gép tényleg elég idióta egy hadvezér. Pl. a tüzérségét soha nem mozgatja, hiába van hozzá teherautó. Nem véletlen, hogy minden küldetésben mi támadunk és a gép védekezik, mert a gép képtelen normális támadásokra.
    Emellett aránytalanok az egységek. A gyalogság nem sokat ér. A háború végi tankok túl erősek. Még csak vissza sem tud lőni a gyalogos. Tankelhárító egységekre sincs semmi szükség. Úgyis mi támadunk. S sokkal nehezebb tapasztalati pontokat gyűjteni velük, mint páncélosokkal. A légvédelem se ér sokat. Teljesen felesleges. Légvédelem a mi vadászgépeink. Így a helyzet az, hogy csak vadászgépekre, tankokra és tüzérségre van csak igazán szükség, s simán nyerni lehet.
    Emellett bugok is voltak benne. Például az 1941-es T34-es 0 presztizsbe került, így korlátlan mennyiségben lehetett venni.
    Az egységek egymással szembeni ereje sem túl reális. Az orosz vadászgépek alulértékeltek.
  • Blasta
    Ezt osztom. GC nagyon ott volt! Mellesleg érdekes, hogy a SWINE teljesen GC koppintás, de ennek ellenére egyik magazinban sem ezzel hasonlították össze, hanem a szokásos sci-fi rts-ekkel. Miért? Játékmenetben a GC-hez közelebb áll, mint egy SC-hez vagy Dark Reign-hez!
  • harcu
    A Ground Control nem volt egy semmi játék. Nem lehet menteni a küldetések alatt. Hrr. Ennek ellenére megcsináltam a 20 alapküldetést + a 15 Dark Conspiracy-t is.

Szóval a "máig ez az egyetlen és legjobb stratégiai program ami átfogó képet ad a német, orosz, brit és amerikai hadviselés mikéntjéről" szöveg úgy, ahogy van butaság. A legátfogóbb képet a technikai dolgokról biza a Steel Panthers 1 adja, ami speciálisan a 2. világháborúról szól. Mellékesen ez is SSI játék, és a PG1-gyel egyidőben jelent meg.
  • harcu
    Akkor mi van a Steel Pantherssel?
  • Árnyvadász
    II. Világháborús stratégia koronázatlan királya a Panzer General. Sajnos grafikailag már elavult, de máig ez az egyetlen és legjobb stratégiai program ami átfogó képet ad a német, orosz, brit és amerikai hadviselés mikéntjéről. A sorozat második része, sokkal szebb és van benne jó pár újítás az előzőhöz képest. Itt kisebb területeken folyik a harc, ezáltal részletesebben van kidolgozva a MAP is. Egyetlen hibája van a második résznek, hogy a gép AI-ja nem túl fényesre sikeredett. Ezt legtöbbször a légi bevetéseknél tapasztaltam. Az ellenséges vadászok ügyet sem vetnek a szabadon hagyott bombázókra és az ejtőernyösöket szállító gépekre. Ez bizony pedig nagyban növeli a nyerési esélyeket. Az egyben ez kifogástalanul működött. De sajnos az első rész felett elmúltak az évek, így hát a második még a mai napon is jó választás lehet, mivel megállja a helyét a 2D-s stratégiák között. A harmadik rész csúfos bukás. Egyszerűen nincs meg benne az a plussz, ami miatt az ember hosszabb távon foglalkozna vele. A grafika 3D-sítése elcseszte az egészet. Nevetségesen néznek ki az egységek és a táj is. Az újítások jók lennének, de mindez kevés ahhoz, hogy érdemlegesen beszüljünk erről a részről. Talán a IV.-ik Panzer visszahozza a reményt.

A Close Combat sorozat is remek játék! Ez már real-time, de jó arányokkal megoldva. A grafika teljesen korrekt és csapatszinten ismerkedhetünk meg a az egységeinkkel. Az SSI nem tud hibázni , ha háborús programról van szó.

A Combat Mission egy érdekes próbálkozás. Aki belemélyül, annak nagy élmény. Csak a grafikai kidolgozottság, még nem megfelelő ahhoz amit ma elvárnánk. Majd a 3GHz-es időszakban már lehet olyanról is szó.

War!
  • Geronimo
    ehhez mit szoltok?.....egyaltalan megjelent?...elmeletileg 2001 tavasz kornyekere igertek, nos ez mar eltelt.....sasoljatok meg, ha van idotok. 2. vh. command&conquer stilusu strat. epitget-lovoldoz stilus missionokban.......kinezetileg nem rossz, de letezik egyaltalan????
    www.e2soft.com
    World War 2 - Europe in Gunfire
  • spR
    Hali! Bocs, hogy kicsit offtopic leszek, de itt valakik emlegettek egy bizonyos Deadly Dozen című játékot. Rákerestem a neten, és láttam pár screenshot-ot, őszintén szólva nagyon tetszett. Tudna valaki bővebben mesélni róla, hogy milyen a game? (esetleg honnan lehet letölteni) Most a MOHAA -val nyomulok, tetszik, de a gépem kicsit gyengus hozzá. (Gef2 MX 400 64 Mb, 256Mb Ram, Cel 366, 550-en hajtva) Amíg ugrade-olok, addig ellehetnék a DD -vel.
    Még egyszer bocs az off -ért.
  • drimm
    World War 2: semmit. Most jobb? :-))
  • GAMECUBE
    jo hogy valaszol a jonep:)
  • drimm
    TIBI:

Kelly hosei:
    csak nem ugrik be a neve... varj! talan Bázi Joe??? hmm. valami ilyesmi.
    Divx-ben volt itt kolcson, de mar visszaadtam.
  • GAMECUBE
    errol a World war 2 onlinerol mit tudtok?
  • TIBI
    drimm, ki is volt a Kelly Hőseiben.Kojaet alakító ......?És hol láttad mert már sajnos elég régen láttam.
  • Anee
    A Panzer3 csak a kiegészítővel jó..
    de messze elmarad a 2 hangulatától..
    a Suddenhez ÉSZ kell kész. Ott figyelemre van szügség nincs idő gondolkodni
    ezért jó gamme
  • Totee
    Ja,és valaki elmagyarházhatná mi is a valódi különbség taktika és stratégia között,úgy látom egy páran nincsenek vele tisztában(őszintén szólva én sem).....
  • Totee
    Nem tudom mi a baja Freaknek a Suddennel,midenesetre 5 perc alatt valóban nem lehet valós képet alkotni a játékról.Először is ,egyáltalán nem szokásos gyors "real-time"
    játék,kizárólag harccal.Ahogy Mimic említette,itt
    az alakzatokon,a jól felépített támadáson van a hangsúly...van az a AOE2-höz hasonló pause opció,ha komolyan játszol majdnem többet van bekapcsolva mint ki.
    Bázis építés,fejlesztgetés stb. ezek olyan dolgok amik teljességgel kitanulhatóak(erre épít csomó hardcore játékos a netet)és stratégiára lehetősége alig marad.A Freak által említett kívánalmaknak(melyekkel egyetértek) leginkább az Europa Universalis felel meg.Nem megy részletekbe a gazdaságot-kereskedelmet illetően,nem lehet nagy építkezéseket folytatni,de talán pont emiatt az egyszerűség miatt lehet imádni.Valódi stratégiára ad lehetőséget,bonyolultsága nem kényszerít semmire.
  • Ebola
    Szerintem a Close Combat sorozat (2-4ig az 5os mar nem annyira...) a ASZ !!!
  • drimm
    Mondjuk, ha én RTS-re gondolok, akkor nem csak az AOE, C&C jellegű építgetős dolog jut eszembe, hanem a Dark Omen, Ground Control, Original War, stb. is.

Visszatérve a Sudden Strike-ra, szerintem az ötlet jó, csak valahogy nem tűnik annyira játszhatónak nekem. (egyelőre!)

Zordon: mi a baja a Panzer3-nak? Annak idején a 2-essel kezdtem el játszani, de most valahogy pörgősebb akciósabb stratégiákat szeretem, amikhez nem kell annyi idő, meg az adrenalint is pumpálják. :-)
    Tudom ez kicsit ellentmond azzal, hogy stratégia, de én (és jó sokan mások) kifejezetten élvezem, hogyha egy stratégiai játékban egy csata élvezetes, akciódús, és nem kell minden lépésen percekig törni a fejem. És szerintem az se baj ha nem kell fél órát bázist építenem előtte. Persze az is jó, de egy világháborús játéknál nekem teljesen elfogadható ha az utánpótlás pl. a hátországból érkezik, és nem nekem kell vasat öntenem a töltényekhez... :-)))
  • FREAK
    Ezekkel semmi, max annyi hogy én hozzá nem nyúlnék egy realtime stratégiához, mivel szerintem elég ambivalens dolog a stratégiát a gyorsasággal keverni. Ha valahol az a lényeg, hogy gondolkodni kell, akkor hadd ne kelljen már sietnem..... Nekem azok jöttek be amikkel EGY játék eltartott hónapokig (medieval lords), és nem kezdtem minden nap újat. Na, szerintem ez a stratégia lényege, hogy akár napokig nem nyomsz END TURN gombot, mert kurvára meg kell fontolni egy lépést.
    Sokan szeretik a realtime stratégiákat (brrrrr, leírni is borzasztó), de nekem ez olyan mint egy Harley helyett robogózni unalmamban.
  • MIMIC
    Szerinted a sakk is csak taktikai játék?? Én pont azért mondtam, hogy jó mivel a C&C hez képest itt nem nyersz 20 mammut tankkal hanem csak csapatmunka árán éred el a sikert
  • Cobra11
    Miért mi bajod ezekkel: Settlers 2, Aoe1, Aoe2, Heroes sorozat?
  • FREAK
    Na pont ez az! Lőszer, támadási alakzat..... Ezek legjobb esetben is TAKTIKAI elemek, egy stratégia ennél jóval többről szól. Egy stratégiai játék ott kezdődik, hogy nyersanyagkitermelés, gyárépítés, fegyverfejlesztés, katona-kiképzés, és maga a HARC csak egy része az egésznek, de jó esetben minimális harccal el lehet dönteni a vitákat. Egy hadsereg akkor jó, ha nem merik megtámadni, vagyis sohasem kerül sor a bevetésére..... Ez persze nem általános stratégiai irányelv, csak tény. Játékokban azért nem árt, ha van harc, de ha CSAK harc van, az suxxxxx.
    Őszintén megmondom, hogy C64 óta nem játszottam jó stratégiai játékkal.
  • MIMIC
    A Sudden Strike alegjobb stratégiai játék, mivel mindenre oda kell figzelned, a löszertől egészen a támadási alakzatig. Szerintem jó!!!!
  • Lazarus
    Nem tudom mi bajod a Sudden Strike-al..
  • zordon
    Szerintem sem lett olyan jó a PG3, én a 2-essel játszottam nagyon sokat, ha belevágtok imho abba érdemes.
  • FREAK
    Hmmmm, tényleg megvan valakinek a Panzer General 3 ISO (letölthető of course)??????? Most hogy így szóba jött, bekóstolnám.....

Sudden Strike-ról meg annyit, hogy kábé annyi köze van a stratégiához mint a South Parknak a lélektani drámához........ Nem hiszem, hogy tartott öt percig, hogy felinstalláljam, kipróbáljam, leszedjem, és elfelejtsem.....
  • drimm
    Ja, most tényleg a stratégiák érdekelnek. FPS jellegűek nem.

Panzer General 3-ról azt hallottam nagyon rossz lett, az első 2 meg nagyon király.
    Hogy tudnak így elrontani egy 3. részt?

Real-time-ban most olvastam a Warcommanderről. Taktikai-RTS. Bár kinézetre tiszta Sudden Strike.

Azt hallottátok a Sudden Strike-ból több mint 500ezer darabot adtak el !?! Nekem annyira nem tűnt nagy számnak, vagy csak a téma miatt? Ennyi világháború mániás van?
  • FREAK
    Már másodszor estem neki, és már a harmadik mission kurva jó (Afrika). Változatos, izgis, és hihetetlen jó a zenéje.
  • PyRex
    Deadly Dozen telleg jo, raadasul a grafikaja is ott van...

PyRex
  • FREAK
    H&D mióta stratégia? Ezt a stílust taktikai FPS-nek hívják, a stratégia ennél jóval nagyobb léptékű dolgokat jelent.
    Mellesleg, ha már H&D, akkor Deadly Dozen, egy nagyon cool WWII takt. FPS/TPS, fele annyi buggal mint a H&D.
  • Anee
    szerintem korrekt game csak gyakorolni kell
    a misön editorja is faja
  • Lazarus
    a Sudden Strike se rossz csak 1 pettyet nehéz.. főleg az olyan lama fejűeknek mint én :)
  • Aborg
    Commandos 2, Hidden & Dagerous. Nem Dune klonok, de prima jatekok. Es strategiak.
  • FREAK
    Csak annyi a véleményem, hogy a WWII abszolut nem egy REAL TIME-ban élvezhető környezet. Ez egy rohadt hosszú és rohadt kemény háború volt, vagyis eleve nem lehet jó realtime 2. világháborús stratégia......
    Időtöltésnek meg ott van a Real War, World War 3
  • drimm
    Napokban néztem meg újra a Kelly hőseit.
    És utána kedvet kaptam valami jó kis második világháborús stratégiával játszani.

A Sudden Strike-t kerestem elő, de a második pályán picit beleuntam... :(

Kérdéseim:

- Szerintetek mitől jó/rossz a Sudden Strike?
    - Más 2.vháborús REAL-TIME stratégia milyen van?

Most nagyon érdekel ez a téma, írjatok!