1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
 • NorBear
  #1385
  Sziasztok!

  Nem rég álltam neki egy ADP5054-es (DC-DC) kapcsolóüzemű quad táp méretezésének. A kimeneti kondenzátor megválasztásánál azonban sikerült elakadni. A terhelés változásának függvényében a kimeneten ún "overshoot" és "undershoot" feszültségváltozás jön létre. Ha a kimeneti terhelés hirtelen megnő akkor, a terhelés a kimeneti kondenzátortól fogja felvenni a szükséges villamos teljesítményt (undershoot), illetve ha drasztikusan lecsökken a terhelés, akkor a tekercsben tárolt elektromágneses energia a kimeneti kondenzátort fogja terhelni (overshoot). Mindkét esetre ki lehet számolni a kondenzátor kapacitását, de a "delta I step" áramot nem sikerült meghatározni. Arra gondoltam, hogy maga az "I step" a terhelés változás hatására fellépő áram változás. A kérdés tehát röviden az lenne, hogy miként lehet meghatározni a "delta I step" értékét?
 • Ferenc4
  #1384
  Köszi a választ.
  A gyakori kérdések.hu oldalra is fel tettem ezt a kérdést. Ott az irta valaki hogy lehet rá erősítőt tenni.
  Lehet hogy vissza viszem egy olcsó hifi toronyra cserélem. Az csak hangosabb
 • Steel
  #1383
  A line in csatlakozó arra szolgál, hogy külső zeneforrást tudj a rádióra csatlakoztatni (PC, MP3 lejátszó, lemezjátszó). Ilyenkor a rádió hangszóróját használja a csatlakoztatott média.
  Hangszórós rádióra nem nagyon tudsz erősítőt rakni, mert az eleve zárt rendszer (elvileg saját erősítője van beépítve). Esetleg ha van rajta Line OUT, akkor a rádió jelét fel lehet erősíteni. Azt kell egy külső erősítőre küldeni, de akkor szükséged lesz új, erősebb hangszórókra, macerás az egész.

  Vidd vissza a rádiót és kész, pár napon belül még visszaveszik.
 • Ferenc4
  #1382
  Sziasztok. Vettem egy cd-és rádiót. Van rajta line in csatlakozó. Mire való? Erősítőt tudok rá csatlakoztatni? Tu halk a munka helyemen.
 • Kalash17
  #1381
  Sziasztok!Egy PNV 57-es éjjellátóval rendelkezem, és szeretném megtoldani a tápegység, és az optika közti kábelt.Ketté is vágtam már, hogy megnézzem miről is van szó.A kábel egyetlenegy sodrott vezetőérből, a rajta lévő kitöltőanyag-szigetelőanyagból, az arra tekert árnyékolásból, és a külső szigetelésből áll.Szóval ránézésre olyan, mint egy koax kábel.

  A kérdésem tehát az lenne, hogy probáljam meg a toldást koax kábellel, vagy van valami más kábel, ami jobb volna? KÉP
  Utoljára szerkesztette: Kalash17, 2015.06.17. 11:39:22
 • Kalash17
  #1380
  Nem vagyok túl jártas elektronikában, de azt tudom, hogy a fűnyíród motorjához, mint minden egyenáramú motorhoz kell egy gerjesztés.Tehát az álló részre és a forgó részre is kell áramot kapcsolni.Ugye az egyik pólus, ami legyen most a mínusz, közös, a másikat az álló és a forgó részre kell kapcsolnod.Tehát nincs más dolgod, mint a 3. kivezetésre egy pluszt, vagy egy mínuszt kapcsolni, attól függően, hogy milyen irányba szeretnéd, hogy forogjon a motor... (mint mondtad, a motorod szeretett volna indulni, de nem tudott, mert nem volt ellentétes mágneses erő, ami eltaszította volna egyik irányba, ezért a motorod "lebegett") Próbáld meg ezt, de még egyszer mondom, nem értek hozzá, lehet hülyeséget beszéltem!Üdv!
 • Naka
  #1379
  Hali! Valaki jártas itt elektronikában? Egy 36 voltos Bosch Rotak fűnyíró motorról lenne szó....Igazából ez egy fűnyíró de nincs hozzá eredeti 36 voltos bosch akku,de van egy hitachi 36 voltos aksim....3 kábel vagy saru van és hiba kötőm a + a + hoz a - a - hoz csak kattan egyet valami relé...mi lehet a 3. kábel a fűnyírón? szétszedtem az egész fűnyírót és valami elektronika van a motorhoz..Ezután leszedtem az elektronikát...Viszont a motorból is 3 kábel jön ki....próbáltam itt direktbe elektronika nélkül, de a motor indulna csak nem tudja merre szerintem....Hogy tudnám elindítani?
  http://www.kephost.com/image/FLWS
  http://www.kephost.com/image/FLWv
  http://www.kephost.com/image/FLWw
 • adamq01
  #1378
  Az nekem tökéletes.
 • repvez
  #1377
  Ja ha igy jó akkor nem szoltam,de attól nem lesz stereo hogy mind a két füledben ugyan az szól az csak mono hang lesz mindkét füleden és a keverőn is.
 • adamq01
  #1376
  Nem kell szakinak lenni.
  Úgy hogy a balt ketté osztom szteróba, tehát mindkét fülbe ugyan az szól. Ugyan ezt csinálom a jobboldallal is. Ez a része számomra nem kérdéses, mert már megcsináltam ezt, csak erősítőt nem kötöttem elé.
 • repvez
  #1375
  egyáltalán nem értek az elektronikához,de azt látom, hogy ez a terv alapjaiban rossz. mert a L R sáv hogyan kerül át ? ugye Te is látod, hogy az erősitőbe csak a bal megy be akkor honnan fogja tudni, hogy mi megy a jobba és megjeleniteni a fülesre? ugyan ez forditva a keverőnél.

  Tehát vagy sorba kötöd, vagy duplán vezeted el mindenhova.

  DE majd jönnek a szakik megmondják a frankót,de én igy látom
 • adamq01
  #1374
  Akarok építeni egy olyan erősítőt, amibe bevezetek egy mp3-at kettészedve egy R és egy L bemeneten. Az egyik menne ki stereoba a keverőbe és onnan a hangszórókba a másik oldal meg szintén sztereoba, de a fülhallgatóba. Na erre a csatornára kéne egy olyan, hogy tudjam halkítani vagy épp erősíteni a jelet. Tehát valami gain szerűség kéne.
  Az lenne az ötletem, hogy egy már nem használatos rádiót építenék át, hogy annak az erősítőjén keresztül vezetném át a hangot, ki a fülhallgatóba.


  Mit és hogyan kell tudnom/csinálnom, ahhoz hogy működjön?

  Előre is köszi a válaszokat. Ha szabad kérnem ne túlzottan szaknyelven legyen megfogalmazva, hanem úgy, hogy egy hülye is megértse.
 • Albertus
  #1373
  Csökkenteni kellene a munkaponti áramot, sávszűrőzni a bemenetet, és max 0.5-1,5 pF csatolókat használni, akkor nem pokkadnak ki a tranyók. Viszont ha jól emlékszem akkor az snet134-ben nagyobb kondik vannak, határon fut a munkaponti áram, és a kondik ál-kerámia bevonatuk nedvszívó és erősen változik a kapacitásuk és van szivárgási áramuk. Ettől a BFR és a BDW is giga-gerjedésre hajlamos volta miatt önmagukat legyilkolják.
  Kellene keresni egy modernebb integrált közösítőt. Vagy legalább át kellene építeni az sznet-et.-
 • kjhun
  #1372
  Sziasztok

  BFR90 és BFW92-es tranyókat mivel lehet helyettesíteni??? (BHG SZNET134) Megeszi, őket a villám reggelire.
  Bezzeg, a lepkeantennákban lévő erősítőknek kutya baja. Az antennákon keresztül csapja ki a villám, nem a hálózaton keresztül. Grrrr.
 • Slinky Cyle
  #1371
  Véletlenül nem tudja valaki, hol lehet venni bolti hypersil vasmagot?
  trafóhoz
 • Slinky Cyle
  #1370
  a számgépek nyákjai is többrétegűek.
  több réteg egymás felett
 • Tarajos Sül
  #1369
  Egyebkent vannak retegelt nyakok is, amik mar nagyon professzionalisak, a mobil telefonoknal is reteges nyakokat hasznalnak, mivel annyi alkatresz talalhato bennuk kis helyen, hogy azt nem lehetne osszekotni ugy, hogy a nyaknak csak az egyik, max a masik oldalan vannak a vezetosavok.
  ..de nem hiszem, hogy a kollega ehhez hasonlo keszulekben gondolkozna. :D
  ..aztan ki tudja. :)
 • Tarajos Sül
  #1368
  Meg annyi, hogy a furatgalvanizalast nem tudom vallalni, de ha nagyon muszaj, annak is utana nezek. :)
  ..azt amugyis meg akartam tanulni, hogy hogy smint. :)
  1 "retegu" (oldalas) nyak eseteben nem kell galvanizalast hasznalni, de egyebkent vannak erre szakosodott cegek, de 1-2 darabot en is el tudok kesziteni, kapcs. rajz alapjan is.
 • Tarajos Sül
  #1367
  Ki minek hivja. :D
 • RelakS
  #1366
  lehet, hogy a tervezőprogramban meg rétegek vannak, nem?
 • Tarajos Sül
  #1365
  Üdv.

  Én nagy valószínűséggel le tudom neked gyártani azt a nyákot. :)
  ..de mit értesz 1 illetve 2 réteg között?
  Hirtelen nem esik le.
  Nem 1, illetve 2 OLDALAS nyákra gondolsz? :)
 • Livius
  #1364
  Hello!
  EAGLE 6.5 ben tervezek egy áramkört. Végre a schematic kapcsolás kész lett, most a nyákterven dolgozok, és majd ezt szeretném az ingyens verzióban használható méretben (100 x 80 mm) legyártatni valahol. Tudtok esteleg Budapesten cégeket, akik foglalkoznak nyákgyártással? Furatgalvanizáltan kellene nekem majd, egyelőre 1 rétegben, de ha nem jön össze az 1 rétegben való tervezés, akkor 2 rétegben tuti megvalósítható az áramköröm majd.
 • Slinky Cyle
  #1363
  segítsetek már..
  Transzformátort akarok tekerni magamnak..
  Honnan tudnék hozzá EI trafó lemezeket vásárolni?
  Védősapkát hozzá.. meg esetleg olcsón zománchuzalt hozzá???

  Sajnos egyedi trafó lenne.. nem lehet ilyet boltban venni.
 • Kalash17
  #1362
  Sziasztok!Egy passzív katonai éjjellátó készülékhez (PNV-57) szeretnék infra fényforrást biztosítani.Mivel terepen, airsofthoz használnám, fontos lenne a kompakt méret, és a kis energiaforrás használata, és az is, hogy jó nagy távolságot bevilágítson (kb 100 m)!Ha valakinek lenne elképzelése, kérem, ne fogja vissza magát :) Előre is köszi a választ, üdv!
 • adamq01
  #1361
  Van olyan magyar oldal ahonnét megtudom tanulni a kapcsolási rajzokat, meg áramkörök létrehozásának mesterségét?
  Csak mert majd akarok építeni mindenféle elektromos kütyüt.
  Köszi!
 • strepsils
  #1360
  Na hát ez a világ legszemetebb dolga ha üvegre volt ragadva és elengedte sztem nem tudod visszaragasztani mert a ragasztó fog szigetelni , legaláb is én nem tudtam amikor így jártam , tippen mincs milyen ragasztóval maradna ott és vezetne. sorry
 • Borgi
  #1359
  itt remélem megtudjátok nézni
 • Tarajos Sül
  #1358
  Így van, én sem látom a képet.
 • strepsils
  #1357
  akkor normális képmegosztóra töltcs fel képet mer így senki nem látja csak te.
 • Borgi
  #1356
  Sziasztok!

  Az alábbi problémával szerintetek lehet kezdeni valamit?
  kép
  Az LCD-ről letörött/elengedte a ragasztás azt a szalagkábel(t).
  Amúgy működik rendesen az egész, csak egy vastagabb csíkban ahol van ez a kábel, ott nincs semmilyen kép.

  Válaszotokat előre is köszi!
 • strepsils
  #1355
  Igen arra gondoltam.
  De akkor sem értem hogy miért pont ott van a rács és hogy ki akarna ott átnyúlogatni .
  Én arra gondoltam hogy a pantográf mikor elmegy az oszlop mellett akkor nehogy legyen valami áthúzás de ez is elég gyenge mert nem mindenütt van rács és ha át is húzna ,az a földbe menne nincs jelentősége.

  És akkor ha áramtalanítva van egy szakasz és dolgoznak emberek emelőkocsiban a vezetéken ,hiába van a rács az oszlopnál ettől még a többi részen átnyúlhatnak a másik vágány feletti vezetékbe én ezt sem értem.

  Vagy valami fereday kalicka akar lenni esetleg zajszűrő mert a vezetékbe nem csak áram megy hanem vezérlő jelek egyéb információk ilyet is hallottam villamosnál de ez csak egy tipp.

  Nincs itt egy vasút mérnök hogy ezt megmondja?
 • Tarajos Sül
  #1354
  Fogadjunk, hogy pályát akarsz modellezni, és azt kérdezed, hogy ez fontos-e? :D
  Egyébként szerintem lehet, hogy nem jó tipp, de ha arra a rácsra gondolsz, amolyan "átnyúlás" ellen lehet ott, ha az egyik vágányt áramtalanítják(ez lehetséges, mert szelektíven van megoldva, a videón is látszik, hogy mindegyik felső vezeték ki van szigetelve a másiktól, akkor a másikhoz, amiben esetleg még van feszültség ne lehessen átnyúlni, még véletlenül sem.
 • Tarajos Sül
  #1353
  Be tudod nekem karikázni egy print sreen-en? :)
  Talán úgy meg tudom válaszolni.. :)
 • Tarajos Sül
  #1352
  A felsővezeték függőleges tartó oszlopán, azt a keretet mondod?
 • strepsils
  #1351
  A felsővezeték tartóoszlopa előtt a vezeték előtt minek van csomó helyen nagy rács?

  Itt látható mindenütt http://www.youtube.com/watch?v=cMDs35ibRbk&feature=player_detailpage#t=2565s
 • praksi
  #1350
  Amit te keresel, azt magyarul fojtótekercsnek nevezik, itt van egy rövid leírás, hogyan tudod kiszámítani az induktivitást: HamWiki

  A DC-szűrés egyszerűen csak a tekercs impedanciája miatt jön létre (X = 2*Pi*f*L, azaz minél nagyobb a frekvencia, annál nagyobb lesz az impedancia)
 • Slinky Cyle
  #1349
  láttam pár napja olyan multimétert ami tud induktivitást is mérni 20 henry ig
 • Slinky Cyle
  #1348
  na...
  legalább azt áruljátok már el nekem hogy egy ilyen fojtótrafónál a max megengedett áramerősség mitől függ??..csak a tekercshuzal vastagságától, vagy vannak más egyébb faktorok is.. pl a trafó tekercsszámától, vastagságától..netalántán a vasmag anyagától?
 • Slinky Cyle
  #1347
  Ja és fontos tudni, hogy 300-400 V feszültségen lenne a trafó..ilyenkor mire kell odafigyelni?
 • Slinky Cyle
  #1346
  Hello..
  Segítségre lenne szükségem.
  Van némi elektronikai ismeretem és gyakorlatom, de most sikerült belenyúlnom valamibe amit nem nagyon értek.

  Csöves gitárerősítőbe szeretnék tekercselni egy DC szűrő trafót "choke".
  120 W os, marshall, 4 darab EL84 csővel a végén.

  Egy ilyen trafó, nagyon drága a külföldi beszerzőhelyeken, plusz a szállítási költség is a körül van mint maga a termék.

  Egy ilyen "choke" ra lenne szükségem.
  15-20 Henry
  200-250 mA körüli áramerősség
  és kis ellenállás, ilyen 150-200 ohm körül

  Hogyan méretezzem? Itt is kell majd vasmag, és az mennyire számít?
  Tudtok valami tervező kalkulátort amivel megtervezhetem?
  Az hogy mennyi áramerősséget bír el, az csak a tekercshuzal vastagságától függ, vagy vannak más faktorok is?

  Ahogy néztem, ezek a choke trafók is ugyan úgy készülnek mint a transzformátorok csak itt egy tekercs van és az induktivitás miatt használják.
  Gyakorlatilag a csöves erősítőkben két szerepet is ellát, a táp DC jelét tovább szűri, simítja, és a nagy tekercsben egyben úgy működik mint egy áram puffer, nagy áram tartalékok vannak benne, és így a végfok sokkal feszesebb mélyeket produkál.