117
A Memento cimu filmrol...
  • M2 #117
    A tetkók nem emlékeztetők, hanem hazugságok önmagának.
  • ZilogR
    #116
    OMG, please clarify...!
  • M2 #115
    Látom sokan agyalnak a filmen, de eddig még senki nem találta meg a megoldást. Elég jól el van rejtve, sokat kell nyomozni hozzá!

    Pár segítség:
    - a fekete-fehér részeknek több funkciója van, nem csak elválasztják az időfordított/emlékezetvesztős jeleneteket, de mindig adnak egy igaz kulcsot is.
    - van amikor nincs fekete-fehér vágás, tehát nincs emlékezetvesztés, de sok néző mégis beveszi Lenny megjátszott 'ugrását'.
    - a 'betegség' nemi úton terjed.
    - valakinek szervi oka nem volt, hogy jelen legyen nála a betegség, simán pszichopata, be is volt zárva valamikor...
  • ZilogR
    #114
    UP!

    Én most szilveszterkor határoztam el, hogy megértem a Memento-t! És talán értem is, de nem a Sammy-feleség szálat, hanem a Lenny-Teddy-Natalie szálat.

    ---------------------------------------------------------------

    Az gondolom mindenkinek világos, hogy a színes jelenetek időben visszafelé történnek, a fekete-fehérek előre felé. (Ezzel kapcsolatban olvastam egy zseniális gondolatot: ezzel a vágással a rendező eléri azt, hogy pontosan annyi infónk van minden jelenetben, mint Lenny-nek: semmi. Ugyanis az egyes jelenetek előzményeit később tudjuk meg, nincs mire emlékeznünk.)

    Nekem ami összerakta a képet, az a Natalie jelenet volt, amikor kihasználja azt, hogy L. nem tud emlékezni és ha nem talál egy tollat sem, hogy felírja, nem fog rá emlékezni, hogy ő ütötte meg. Csak provokálnia kellett, de kérdéses volt, hogy megteszi-e, hogy megüsse, azaz vannak-e érzései, indulatos-e. Voltak. (Van egy kis csemege ezután a jelenet "után": L. nézi az öklét, nem tudja honnan van a sérülése. Ez ha nem lenne, jobb lenne a film, azt sugallja, hogy L. mintha emlékezne, pedig tudom, hogy csak emlékezni szeretne.)

    A lényeg: Teddy valóban segít neki elintézni a támadójukat. De e mellett felhasználja a saját kis dolgaihoz L.-t. Nem kamuzik a vége jelenetnél. L. tudja ezt, de engedve az érzéseinek, felírja T. rendszámát, mert tudja, hogy úgyis el fogja felejteni, hogy honnan van ez az infó, vagy kié a rendszám. De szó sincs arról, hogy "szeret nyomozgatni és J.G.-ket ölni". Itt azonban meg akarja büntetni T.-t.

    Miközben úton van T.-től a város felé, már máshogy gondolja, megérti, hogy T.-nek igaza volt, arra gondol, hogy ha magára tetováltatja, hogy "Már megtettem", akkor - talán - nyugodtan élhet a feleségével.

    Ezért keres egy tetoválószalont, amikor kinyitja a szemét.

    De addigra elfelejti, mit akart tetováltatni - és csak a cédula marad Teddy rendszámával.

    ---------------------------------------------------------------
    Nekem igazából ez a film Teddy története, ő az igazi főszereplő. Az a történet, hogy mi kellett ahhoz, hogy Teddy meghaljon - éppen ezért ez a nyitójelenet, csak azt gondoljuk, hogy Lenny a főhős, pedig nem.
  • Gladiator
    #113
    koszepen, ezer hala! maj dmegmondom hanyas lett:D
  • Dougie
    #112
    infók a filmről

    itt írnak pár dolgot a posztmodernizmusról és a Mementó kapcsolátáról is
    szerintem érdemes lenne elolvasnod
  • Gladiator
    #111
    na hat fasza... most neztuk meg egyetemen, es arrol kell irnom, hogy hogy jelenik meg a post-modernizmus a filmben. kurvara nem vagom a filmet, foleg, hogy angol suliba jarok angolul neztuk a filmet es alig ertettem, mert a foszereplo csak motyogott.
    vkinek vmi otlet?
  • akyyy
    #110
    több iylen film kéne, az tuti...
  • Dynamic
    #109
    "Tedy ordítozik vele hogy már megölte, de Lenny elhajt, a rendszámát feljegyzi, kérdésem MIÉRT????"

    Hogy legyen értelme a kutakodásának, hogy Teddyre ráhúzhassa a gyilkos szerepét és megölhesse őt.Talán azért, mert ő volt az egyedüli aki tudta a teljes igazságot(tehát, hogy ő Sammy), legyen értelme az életének(a gyilkos keresése) és talán azért, hogy ne használhassa ki(pl. bérgyilkosként, mint a végén is láthattuk).
    Szerintem ennek a filmnek pont ez a lényege, hogy bizonytalanságba hagyja a nézőt,mert pl. lehet, hogy Teddy hazudott a film végén és több variáció is lehet arra, hogy mi is az igazság.
  • Dynamic
    #108
    Mert valami maffiózó-drogdíler vagy mifene volt, akitől tartott Natalie, így egyszerűen meg akarta öletni Leonarddal.Kihasználták a betegségét és vele végeztették el a piszkos munkákat.Többek között Teddy is.
  • akyyy
    #107
    áh, meg kéne nézni mégeygszer, mert egy csomo részről már nem is emlékszek:D
  • akyyy
    #106
    de minek kellet elkapnia?
  • Pharaoh
    #105
    Hogy dodd miért van fogvatartva?

    Egyszerű, a csávó szétverte dodd-t, majd jött a takarító, ezért benyomta a szekrénybe és hívta Teddyt-, majd elvitték. Igazábol nem volt fogvatartva.
  • akyyy
    #104
    nah szóval, a feleségét meg erőszakolta két narkós férfi, ugye? az egyiket lelövi, a másikat nem látja, ő löki neki a tükörnek, és igy lesz beteg... miközbe lezuhan aföldre, látja a feleségét a nejlonba, de látja h még él....bár ezután arra fog emlékezni hogy meg van halva...

    a narkós csávó elmenekült a lövés miatt, mert biztos valaki meghalotta..

    euzán , bár ezt lenny nem tudja, vizsgálják Lennyt, hogy mi baja lehet, sok teszt, stb, vagyis ugyanazok amikre film közbe emlékeztet minket , csak Semmyről mutatja be, közbe meg ő az...

    Valószinüleg az a Sammy egy biztosítási csaló, és erre emlékszik ő, hisz biztosítási nyomozo volt vag ymi afene... és emlékezett egy ügyfelére... aki valami ilyesmi bajt akart beetetni, de közbe szélhámos volt, ő rá is jött, és mondta is a feleségének(már ha volt neki, de biztos volt...)

    csak hát ugye vele lesz ez, azt nem tudom h miért nem hisznke neki, illetve ilyenek.... a felségét szépen megölte mert túlinjekciózta...

    de mivel nem emlékszik erre, csak arra h a felesége meg van halva, és ő ki akarja nyomozni a gyilkosát... Teddyvel rá is talál, nos, meg is öli, csak Teddy későn ér oda... Tedy ordítozik vele hogy már megölte, de Lenny elhajt, a rendszámát feljegyzi, kérdésem MIÉRT????

    majd azt hiszi ő a gyilkos, bár nem tudja h tedy ő, csak a rendszámát tudja, és az alapján kezd el kutakodni...

    a csaj látja hogy a pasija cuccaival jár, meg akarja bosszulni, de rájön hogy van ez a teddy ezért megöltei, dodd meg az üzlet társa volt, , h miért van fogva tatva azt sem értem, na mind1, magas ez nekem:D:D
  • akyyy
    #103
    nah visszaolvasva eg ykét kép tiszta, most megyek emészteni ezeket:)
  • akyyy
    #102
    most vót tegnap a tv2-őn, bár már régebben is láttam, és akor is tetszett most is... csak nem értema végét.... most akkor ugye a csávóka , lenny azt mondogatja hogy emlékezzen arra a másik emberre... de a végén kiderül hogy színlelt... és akkor lenny felesége lett volna cukorbeteg? és ő ölte meg??? hát igy akkora hülyeség!:S szal valaki magyaráza el:D
  • Vialis
    #101
    danesz! ha visszaolvasod, akkor már leíruk, hogy igazából Lenny ölte meg a feleségét. Sammy Jankies storyja, az igazából ő storyja.
  • jag
    #100
    carrie ann moss soha nem is szerette lennyt, csak kihasznalta, egyebkent az eleg ok lehet, hogy kinyirta a drogdiler pasijat :)
    lenny felesege ongyilkos lett lenyegeben, megolette magat lennyvel, aki nem tudta, hogy a csaj atverte, amikor huszadszorra adatta be maganak az injekciot
    remelem ertheto, bar nem hiszem :)
  • danesz
    #99
    Emberek... akkor most ki ölte meg a feleségét? Mert én nem jöttem rá, hogy melyik a 2 verzió közül... meg hogy miért utálta Lenny-t a Carrie Ann Moss?
  • galocza
    #98
    az a gond már megoldódott. köszönöm a sok segíteni vágyó hozzászólást. köszönetképp: fent van a memento a
    mymovies.uw.hu
    oldalon
  • jag
    #95
    na engem az érdekelne hogy hova tűnt az "i have done it" felirat lenny mellkasáról
  • Jasmin
    #94
    igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen
  • netrunner
    #91
    netről még nem próbáltam leszedni, felvettem a HBO-ról videókazira. :)
    Talán a moviez.uw.hu -n találsz rá linket.
  • balee
    #90
    Nos? Többiek? Vialisnak meg:köszi
  • Vialis
    #89
    Hát az HBO-n most nyomták, biztos lesz még. Asszem már videokazin is kiadták, de hogy a neten hol van, azt nem tudom. A többiek biztos okosabbak ezen a téren.
  • balee
    #88
    Sziasztok!Honnan is tudnám megszerezni ezt a nagyon érdekes fimet?Felcsigáztatok.Valaki segítsen! köszi
  • netrunner
    #87
    Összegezve nagyon igaz. :))))
    Ez a film nagyon ott van!!!
  • GregSB
    #85
    Én is ezt mondtam :)
  • Lantee
    #84
    És ez igaz is! :)
  • Vialis
    #83
    Az a lényeg, hogy az ilyen beteg azt színleli, hogy felismeri az embereket, mert a másik arcán látja, hogy fel kéne ismernie. Azért színlel, hogy ne tartsák teljesen hülyének. Vagy pedig ösztönösen csinál úgy, mert látja, hogy fel kéne ismernie.
    Egyébként Lenny magától írta fel a Teddy rendszámát, miután az jól megmondta neki, hogy az igazi gyilkost már rég megölte, csak nem emlékszik, és már csak az élteti, hogy nyomozhasson. Lenny azért írta fel, mert tudta, hogy nem fog emlékezni rá, hogy ez a Teddy rendszáma, és hogy nyomozhasson utána és kinyírhassa. Natalie csak megnézte neki, hogy ez kinek a rendszáma...biztos ő is tudta, hogy a Teddyé,de nem a Natalié kezdte, hanem Lenny írta fel magának a rendszámot, na.
  • Lantee
    #82
    Lenny azt szinlelte, hogy FEISMERI AZ EMBEREKET! ...pedig nem is! :)))
  • Jasmin
    #81
    várj, ezek szerint ha Lenny színlelte a felismerést, akkor mi szükség volt a rendszámfelírásra és a fényképekre...és miért engedte volna magát átverni a panziós fickóval?
  • netrunner
    #80
    ok, de az amit akkor mond az mind az eltörzított emlékek részei. Ő!!! volt az aki egyedül a felismerést színlelte.
  • GregSB
    #79
    Ja, ez igaz, de ha nen lett volna Natalie, akkor is egy idő után kinyírta volna Teddy-t, mivel felírta a rendszámát...
  • GregSB
    #77
    "khasználta hogy megszabaduljon doddtól és bosszút álljon teddyn (ezt is natalie sugallta)."

    Teddy megölésére nem ő inspirálta szerintem. Onnantól, hogy felírta bosszúból a rendszámát már nem kellet őt inspirálni, nyomozott utánna..
  • galocza
    #76
    olvasd lejjebb az idézetet. nem én találtam ki, hanem lenny...8)
  • netrunner
    #75
    sammy valóban csak szimulált. Ha nem így lett volna akkor mi van a feleségével? Nem. Sammy sztorija egy az egyben az övé. Csak hogy kondicionálja az elméjét (ez is volt a filmben) újra is újra felidézi a hamis emlékeket sammyről (azért is van a csuklóján az a tetoválás). Különben mi értelme volna annak hogy állandóan felidéz egy emléket amihez most már semmi köze. A hamis emlékek sammyről azért olyan fontosak, azért kellenek, hogy végleg elfelejtse, hogy ő maga a felesége gyilkosa.
  • galocza
    #74
    szerintem natalie tudta, hogy lenny nyírta ki a barátját, de azt is, hogy nem magától. khasználta hogy megszabaduljon doddtól és bosszút álljon teddyn (ezt is natalie sugallta).
    félrértés: a magyar (hibás) feliratból tűnik úgy, hogy sammy szimulált. az angol szerint lenny végül rájött, hogy sammy egy dolgot szimulált: azt hogy megismeri az embereket - most látom ezt írtam lejjebb.
    |
    V
  • netrunner
    #73
    miii???

    Szerintem egyáltalán nem ez a helyzet. Natalie azért dugott Lennyvel, mert még mondta is mikor hazamentek, hogy ki fogja használni őt (sőt még akár szeretők is lehetnek). Natalie tudta, hogy Lenny ölte meg Jimmyt hiszen az ő ruhájában az ő kocsijával jött vissza. De ahelyett hogy N berágott volna ő is kihasználta Lenny-t, pl. Dodd eltávolítására. Doddot pedig nem bosszúból akarta eltávolítani. Dodd, Jimmy "üzlettársa" volt és hiányzott neki a 250ezer dollár, amit J magával vitt (ha jól tudom ezt említették is).
  • Lantee
    #72
    MI VAAAAN???!!!?????

    Ez a magyarázat magasabb nekem, mint maga a film! :))