91307

IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • CrazyCharlie
    A légvédelmi lövegek számát lehet növelni a kampányban? Kicsit "zavaró", hogy fontos hidat bombázok, erre egy darab löveg sem védi azt...
  • Bucser
    ezt őszintén megmondom neked, hogy nem tudom miért van csonkolás a lőszer elején. valamely fegyverzsenit kéne megkérdezni a had tech topicban. De lehet hogy méret és tömeg okai is lehettek.
  • Bucser
    "Egy vadász sem élt túl két lövésnél többet. Akkora rombolóereje volt, hogy még az Il-2 páncélja sem védett elenne"

Igen ha becsapódott a bőre alá. de a gránát biza lepattan... Akármilyen nehéz számodra elhinni.

Szerinted egy puska lövedék hogyan kaphat gurulatot alumíniumfelületen?
  • Lacusch69
    Nem feltétlenül. Ha rossz szögben éri, valóban lepattanhat. (Lásd T34 ill. Panther homlokpáncél. Végül is ez ugyanaz a jelenség, csak kicsiben)
  • Lysandus
    Lepattant!????? Ne fárasszál már. Statisztikailag a B-17-eskek, B-24-esek lelövéséhez 2-3 mk108 találat kellett. (Egy lövedék kb 1,8 négyzetméteres lyukat csinált.)

Egy vadász sem élt túl két lövésnél többet. Akkora rombolóereje volt, hogy még az Il-2 páncélja sem védett elenne.
  • Lacusch69
    Az biztos, hogy a full 6-ból kilőtt lövedékek a célgép nagy részét igen kicsi szögben találja el. Viszont ha lepattannak, és közvetlenül a gép mellett robban a gránát, az is roncsol a célon.

(Lehet, hogy a kicsi becsapódási szög részleges kompenzálása miatt volt csonkolt pl. a német 20x82-es ballisztikai kúpja?)

http://www.quarry.nildram.co.uk/WW2aircart1.jpg
  • Lacusch69
    Hosszú idő óta nem tudok rájönni, hogy mi a halál faxáért nem tettek rá hosszabb csövet. A 151/20 hosszmérete megfelelt a Messzerben, akkor ezt miért nem lehetett ugyanakkorára csinálni?

(A kis beépítési méretén túl további előny, hogy a tömege 60kg volt)
  • nalyib
    akkor már értem miért lő szanaszéjjel..:)
    (nem mintha ekkora kezdősebességgel kellene hosszabb cső)
  • Lacusch69
    Érdemes megnézni ezt a képet. Volt előnye is az Mk108-asnak.

http://img2.tar.hu/lacusch69/img/31497146.jpg#3
  • Bucser
    Az igazi gond, hogy nem AP volt a 108-as hanemminden második lővedék gránát volt. azaz ha nem ment be a borítás alá hanem lepattant akkor gépen kívül robbant. (és jó párszor előfordult)
  • Lacusch69
    Erre van egy jó linkem. Lehet, hogy ismered:

http://www.quarry.nildram.co.uk/WW2guneffect.htm

Tény, hogy a Messzerek MK108-asának 60db-os készletezése nagyon sovány...
    Bár az is igaz, hogy ebből 1-2db a Spitet(Mustang, Lightning) leszedte az égről. (A P47-est szerintem már nem annyira)

Igazi megoldás szerintem 2db MG213/20-as alkalmazása lett volna, dehát...
  • Bucser
    Az igazi gond nem a fegyverek számával hanem a lőszer mennyiségével volt szerintem.

Nézd meg mondjuk az MK108 javadalmazást a Gustavokbvan Kurfurstokab és hasonlítsd össze mondjuk az egyidős Corsairek lőszerjavadalmazásával az .50-es caliberű browningokban. (vagy lehet példának venni a spitet vagy éppen a P51-et P47-est.)

Egyébként a Focke wulfokban ellensúlyozták a tűzerőt.
  • Lacusch69
    Úgy tudom, hogy az angliai csatára már sok Spitbe építettek be páncélt az ülés mögé. Természetesen a plexin ettől még keresztülment a gpu. lövedék is, de legalább full 6-ból valamennyire védve voltak. A Hurrik ilyen irányú páncélozásában nem vagyok biztos, de valószínű.
  • Lacusch69
    Tudom, Galland addig házalt a jó öreg Willy bácsinál, amíg ki nem cserélte a 15millist húszasra. Természetesen egyértelműen jó lépés volt, de látható, hogy nem mindenki esküdött a nagy(?) tűzerőre.
    Azt hiszem, Galland mondta azt is (esetleg Mölders?), hogy 1db, tengelyvonalban elhelyezett fegyver felér 2 szárnyfegyverrel. (Tkp. itt baxták el a németek a Messzert egy bizonyos fokig, mert a szövik 6-8db szárnyfegyvere sokkal nagyobb területtüzet lőtt. Az újonc Hans Klein meg nem minden esetben lőtt olyan pontosan, mint Galland...)
  • Bucser
    Walter Oesau meg nem volt hajlandó Friedrichel repülni amíg volt repképes emil. Most akkor tegyünk igazságot. Galand is útálta mert nem volt elegendő a tűzereje.

Mölders pedig úgy tudott eredményeket elérni a géppuskával, hogy nagyon közelről mindig a kabinra célzott. (gy.k. a pilótára) Ugyanis az MK1 és 2-nek nem volt páncélozott a kabinja.
  • Bucser
    Az Emil jobban fordult mint az MK1-es Spit és egyenlő harcban volt az MK2-es spitekkel. A Friedrich pedig sebességben és manőverezésben is jobb volt mint az említettek. Az MK5-ig a Friedrichnek nem volt ellenfele a nyugati fronton.

Az MK5-be új Merlin motor került amiben kiküsöbölték a gravitációs carburátorból eredő problémát. Nagyobb felszállóteljesítménye volt. A légterelőelemek jórészét kicserélték aluminiumra.
  • Lacusch69
    Szerintem: ha nem lett volna legalább hasonló szintű az Emil illetve az ellenséges gépek fordulékonysága, akkor nehezen maradhatott volna egy 2x7.9-es géppuskás lelövés idejére a Spit vagy a Hurri mögött Mölders. Tehetség ide vagy oda...
  • Lacusch69
    F2 1941-től alkalmazásban volt a keleti fronton is. Ott jó bőven volt számbeli túlerő, mégha nagyrészt technikailag elmaradott is volt.

Az előző hsz-od alapján nem lesz jó példa, de azért ideírom: Barkhorn kedvenc gépe volt. Szerinte bármelyik II.vh-s vadászt elkapta volna vele.
  • Bucser
    Mölders kivételes tehetségű pilóta volt. Ne hasonlítsuk az average német pilótához....

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a német pilóták/repülők értékelésekor Mölders, Galland vagy Rudel, Nowotny, Hartmann teljesítményét veszik alapnak. holott ők mnd kivételes tehetségű pilóták voltak akik szünet nélkül a fronton szolgáltak zúlerő ellenében napi 5-6 bevetést repülve.
  • Bucser
    Amikor az F2-t használták nem is volt nagy tömegű túlerő a Luftwaffe ellen.

Egyébként a pilóták is utálták az F2est ugyanis nem volt meggyőző tűzereje. az F4-est már szerették.
  • Lysandus
    Mért, a Yak-9T vagy K a bazi nagy tankelhárító ágyúval az orrában nem úgy fordul, mint a sima yakok? :-)
  • Lacusch69
    Ezt a gépe is válogatta, mert pl. 109F2-essel egy rácsapással nem sok mindent lehetett lelőni.
    A másik, amit nem értek az az, hogy (valahol olvastam) Mölders vadászgépek ellen szívesen használta pusztán a géppuskákat. Ami azt feltételezi, hogy az Emillel sokáig a cél mögött volt. Vagyis a célgép nem tudta lefordulni...
  • Lacusch69
    A Spit V. jobban fordul mint a IX.e. De az igazi "csíter" a IX.e 25lbs.
    Bár azt nem értem, hogy az V.c(4) a 4db 20millissel pont úgy fordul, mint a mezei, könnyebb fegyverzetű változatok.
  • Lysandus
    Jó de G2-vel nem nehéz az V-ös Spit. Annak még F4-el is mennie kell. Az IXe az ultra csíter! :-)
  • Lysandus
    Én is szivesen dogolok Spittel. Nekem egy lelőtt Spit ötöt ér. :-) WC-re csak azért járok fel. Igazándiból ám a csapatmunka számít ott is.
  • nalyib
    Igen, tudom.

Véletlenül sem azért, mert a német gép előny és túlerő nélkül kb agyaggalamb a IXe-nek.
    (Ami mondjuk rendre azzal szivatja az esetkeg rágyűlő túlerőt, hogy nagy szögben propelleren függeszkedik. A játékban meg lehetne csinálni meszával is, csak 1. annak ott kisebb a teljesítménye 2. annak 90 km/h-nál már nem épp hatásosak a kormányszervei (érdekes, nem?) 3. azt utána be kéne hűteni..)

Mentél már ezzel a géppel 4.08m-ben? Tényleg úgy érzed, hogy egy egymotoros több tonnás gép ilyeneket egyáltalán tudhat?... én leültetném Oleget az X-Plane tervezője elé, hogy csinálja már meg alá azt a gépet, ami kb ugyanazt tudja amit az ő IXe-je. (viheti az egész fejlesztőgárdát is)
  • Bucser
    nem viszont több olyan is történt, hogy egy rácsapás és utána elléptek. (Adolf Galland emlékirataiban elég sokszor le van írva)

Egy rácsapás és húzás onnan. amit egy lövéssel nem vittek le azt otthagyták. Angliai csatában ez az üzemanyag hiány miatt történt (a gépekben nem volt elég benzin) míg a reich bombázása során azért mert akkora túlerőben voltak a bombázók és az ellenséges vadászok, hogy nemvolt értelme második rácsapásnak hisz ha mégegyszer rárepülnek az biztos halál.
  • nalyib
    Egyébként komolyan, hallottál már olyan (tengely) jelentésről, hogy szanaszét szaladtak, vagy tömegesével vesztek el, ha előny nélkül kellett spitekkel felvenni a harcot?...

Pár gépről tudjuk, hogy kellemetlenül gyenge volt másikkal szemben, sőt, a britek annyire féltek a fókától hogy kezdetben el akartak lopni egyet (az IL2 A-4ese alapján ez érthetetlen), de olyat nem, hogy a 109-et, Fókát gyengének érezte egy tengely-pilóta... a P-51 rázós ellenfél volt, talán a P-47 is, de másról senki nem hallott rémmeséket, és ezektől sem szaladtak ezerfelé.
    (ellentétben az oroszokkal, akik akár 15 LaGG-3-mal is visszafordultak, ha a 16-odikat leszedte 2 korai FW..rendben hogy nem is a legjobb pilóták voltak, de 15?!)
  • Lacusch69
    Az első mondatban: és=én
  • Lacusch69
    Válaszoltam ott.
  • Lacusch69
    Röhögni fogsz, és szívesen leállok a Spitekkel dogolni. Főleg, ha CW. Érdekes módon nem fordulnak sokkal jobban, mint a G14 (sőt a G2 jobb is, csak azt nem adnak a WarCloudson), de ezen még egy picit lehet segíteni. A legnagyobb veszély az, hogy hátulról elkap egy másik.
    Ha megnézed a WoE statomat, különös tekintettel a 27-es kampányra, láthatod, hány Spitet vagy más, a Messzernél fordulékonyabbnak tartott gépet lőttem le. Mostanában nem nagyon járok arra, azért nincs több győzelmem a 28-ban (voltak közben családi problémáim is, és idegesen nem akartam repülni)

Győzelmek:
    http://217.117.216.144/woe/?page=pfilea&cat=victories&plid=2955&pnm=Lacusch69

Veszteségek:
    http://217.117.216.144/woe/?page=pfilea&cat=defeats&plid=2955&pnm=Lacusch69

Hasonlítsd össze a 27-es kampányban a G2-vel elért győzelmeket és a veszteségeket.
  • Lacusch69
    Találkoztál már 10k-n P47-tel? (Persze 4.08m-re gondolok)
  • Lacusch69
    Nem, mert 4-en voltunk fent a szerveren (2-2), és az egyik Spit CW volt, a másik nem. A hagyományossal (IXe., nem HF vagy LF vagy CW)kerültem össze. És fogalmam sincs, hogy csinálta... Leginkább az zavart, hogy a szárnyvégén robbant a 30-as (sajnos első lövésem volt, és ilyenkor egy pici lag van, a törzsre szántam), és nem volt látható hatása. Zuhanásban 800 körül lemaradt, de 0m-en utolért. Ez persze lehet ügyes taktika is, ha 2000 környékén maradt, és megvárta, hogy földközelben lelassuljak, aztán BnZ-zett.
    Még azt a rám emelkedést sem értem igazán...
  • Mark007
    Hello!
    Bocsi hogy kozbeszolok a 109 vs. Spit vitaba, csak egy problemam lenne:
    Valaki, akinek van/volt Cyborg evoja, benezne ide?

Jostickos topic

Nem akarok itt offolni, azert kerem, hogy valaki segitsen ott.

Elore is koszi!
  • Lysandus
    A Spit nem volt jobb, mint a Messzer. Ezt lassan már a hadtörténészek is kezdik elfogadni, ahogy figyelem mostanság a Discoveryt. Csak hát a Spit a brit nemzeti önérzet része, úgyhogy lassú a változás.

2: Amikor az Angliai Csata veteránjai megérkeztek a csendes óceáni hadszintérre a spitjeikkel, az első harcok után a földre parancsolták őket, amíg valamit kitalálnak a Zérók ellen. Kétszer akkora veszteségeik voltak, mint a japcsiknak légiharcban. Legalábbis Walter Ruhe II. vh-ús tengeralattjárós veterán ezt írta a könyvében. Kocsmázott együtt a brit pilótákkal Darwinban ott mondták neki.
  • Lysandus
    Bucser, ne csináld már. Mindenkinek, aki repül kék oldalon, volt ilyen élménye. Nekem is. SpitIXe-vel egy az egyben leállni harcolni még energiafölényben is meggondolandó. Kivéve, ha nagyon rookie a pilóta, de ez kívülről nincs a gépére írva.
  • Bucser
    "Tehát leszűrhetjük, hogy a háborúban a szövetséges túlerő ellen harcoló német gépek mindig 10k-n mentek,"

Igen az esetek többségében így volt. főleg mikor a szövetséges bombázások újrakezdődtek.
  • nalyib
    Tehát leszűrhetjük, hogy a háborúban a szövetséges túlerő ellen harcoló német gépek mindig 10k-n mentek, vagy Harci Kiborgok™/földönkívüliek vezették őket.

Mert most ott tartunk, hogy a háborúban harcoló 109 és FW annyira ratyi volt, hogy azonos magasságon jobb, ha fel sem veszi a harcot a britekkel, akik csoda, hogy nem verték szét az egész Luftwaffét már 42-43-ban.

Amúgy nem valószínű hogy Lacusch elnézte, tisztában szokott lenni a légtérrel; másrészt, BnZ után rádmászó spit már volt a legtöbbünknek..
  • Bucser
    Hát egyszerű: ha spitet látsz csatakiáltás közben elszaladsz:) ennyi.

Egyébként nem lehetséges, hogy az a spit nem egyedül volt csak Lacush volt figyelmetlen?
  • nalyib
    Már megtettem, átlag havi 2x.. ;)

Egyébként azért, mert a spit-probléma elkerülhető. Me-110ben például kb mindegy mit tud a gép, hacsak nem túl jó a pilóta, Ju88-ból szintén (bár az a gép betonig van alázva védelemben..), és egyre többet megyek a csendes-óceánon is. Ezekben az esetekben szintén jó, hogy ha gyengébb géppel mész, azt mindenki tudja. Szívesen megyek wildcattel is, pedig wildcat vs. zero 1v1 az nem légiharc, ahogy az amerikaiak is mondták.

Lacush épp TS-en üzeni, mit csinál (én pingprobléma miatt épp ráérek irkálni). K4-ből BnZ-zett egy spitre (+2000m), egy 30mm-es durrant a spit szárnyán, aztán emelkedni kezdett (~300kph előny). A spit a lyukas szárnyával ráemelkedik (egyenes emelkedés, ~20-30 fok), 7500-nál utoléri, eltalálja a szárnyán, további energiaharcban egyértelmű fölényt mutat (a sebességkoptatásra figyelés ellenére is), földközelben nagy sebességnél utoléri, ismét eltalálja, végül a 109-nek kiürül a tankja.
    Ezúton szeretne érdeklődni a hasonló esetben alkalmazandó eljárásról:P