91393

IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • Her Laca
    Nemrég volt valamelyik adón az első VH-s harcról szó,ki is próbáltak korabeli angol illetve német gépeket. Na ott mondta egy RAF pilóta ,hogy már a 2. VH ban nem volt dogfight. Egyszerűen azért mert a gépek teljesítménye annyival megnövekedett,hogy alkalmatlanok voltak erre a harcmodorra.Nem véletlen volt az a német taktika ami,mi több talán Tom mondta ,hogy nem is volt kritérium a gépek tervezésénél a fordulás.
    Sebesség ,csúcsmagasság ,emelkedés,hatótáv. Kb ennyi érdekelte őket.
    Persze akik kétfedelű CR42 esekkel kezdték azoknak meg a fordulás volt a természetes.
    Mindenesetre én azt gondolom,mint már írtam is,hogy a meglepetés szerű támadások lesznek a döntők, pontosan az alacsony észlelhetőség miatt.
    No de már csak pár hét:)
  • messerharcos
    de csak ha a forduló közben lőttek is, nem?
  • VO101Tom
    Plusz a szárnyágyú is elakadhatott nagy G-nél, erről Günther Rall is beszélt egy interjúban (középen jobboldalt)
  • fecska
  • Lacusch69
    Ugyanebben a könyvben az is megtalálható, hogy a kisebb fesztáv miatt a Bf109 kisebb körön fordult, mint a Hurri vagy a Spit. (De ez nem jelenti azt, hogy nagyobb szögsebességgel!)
  • wednes
    Én azt olvastam az angliai csatáról, a gépek összehasonlításánál, hogy a gép "forduló képessége" leginkább a pilóták vakmerőségétől függött. Sok 109-es pilóta, tudván, hogy a szárny gyenge pont lehet, jóval a tűréshatár alatt fordult (amit pontosan nem is tudtak, hogy van). Így maradt meg az a nézet, hogy az angol gépek egyértelműen jobbak voltak fordulóban, mert a német pilóták nem is nagyon erőltették.
  • PhantomAss
    én meg a junkers motoros messzerekkel kapcsolatban olvastam hasonlót (avia s 199) amit az izraeliek repültek
    na azoknak is tele volt a t***k vele hogy nem bírt fordulni
  • Solt
    Rugózzunk csak... szeretem olvasni amikor ilyen témákban érveltek egymásnak! :))

Abban azért bízom, hogy csak "rémhírről" van szó, és Olegék azért igyekszenek tartani a történelmi hűséget amennyire csak lehet...
  • VO101Tom
    Igen, ezt írta, hogy a hurrinál nincs különbség jobb és bal forduló között, ellenben a mesza "majdnem nem fordul jobbra". Költői túlzás, vagy sem, akkor is világosan látszik, hogy észrevehető, jelentős különbséget érzett a német és az angol gép vezethetőségében - az utóbbi javára persze. Aminek viszont semmi alapja sincs. A Hurri majdnem minden paraméterében elavultabb, szarabb gép volt mint a mesza, nem is vetették be vadászgépek ellen.

De én sem repültem még a játékkal, ez a csóka sem videót tett fel, csak bedobott egy hosszabb listát a benyomásairól, és ez is benne volt. Fogalmam sincs, hogy milyen szituációban, sebességen, milyen kontrollerrel, vagy hogy csinálta. De a fórumban sem jött magyarázkodni, pedig többen kérdezték ez most miez? Lehet, hogy szimplán hülyeségeket beszél, mi meg rugózunk a témán tök feleslegesen.
  • Willenbrock
    Márha lesz keleti front is a folytatásban-remélem hogy igen.
  • Lysandus
    Én is valami hasonlóban reménykedek. Meg hogy kijön a magassággal kapcsolatos teljesítményfölény később az orosz gépekkel szemben is.
  • Lysandus
    Én egy helyen olvastam hasonlóról, de nem az Emilekkel kapcsolatban, hanem a spanyol, Merlin motoros Buchonokkal kapcsolatban. Azokról írta valaki, hogy full gázon teljesen be kellett lépni az oldalkormányt az egyik irányba.

Ez állítólag nem csak a könnyű sárkányba szerelt erős motor miatt volt így, hanem a légcsavar sem illett a gépbe, túl nagy volt a forgatónyomatéka. De hangsúlyozom: ez NEM az Emilre vonatkozott, hanem a Buchonra. Ami egy öszvér gép volt, a sárkányt nem ehhez a motorhoz tervezték, stb. És maga a jelenség csak egy odavetett mondat volt valahol. De hogy milyen repülési sebességnél, milyen állásszögnél, stb. lépett fel ez a hatás arról aztán már egy szó sem esett. Szóval Olegéknál megint összekutyult valaki valamit.
  • Willenbrock
    A kis szárnyfelületi terhelés miatt a spit és hurricane kisebb körön fordult és a spit mozgékonyabb volt,valami olyan is rémlik hogy egyik irányba joban fordult a 109 mint a másikba,viszont sokkal gyorsabban emelkedett és zuhant mindkét anglius gépnél,6000 m felett pedig szintén jobb teljesítményt nyújtott,a spit csak kis magasságban volt mozgékonyabb.Én is remélem hogy a messzer hátrányai mellett az erősségek is kijönnek majd a programban,nem lesz egy olyan béna kacsa ami minden magasságban minden szempontból gyengébb a spitnél.
  • DummyBoy
    Értettem én eddig is ... de szerinten ez a "its almost dont do right turn" ez csak költői túlzás volt (Ráadáasul benne van hogy szinte ...) :)
  • Solt
    Én sem akarok ilyenbe beleszólni, mert ez nem igazán az én területem, de csak arról volt szó, hogy nehezebben fordul jobbra mint balra, nem arról, hogy nem fordul jobbra... nem?
  • VO101Tom
    Az elcsavarás, precesszio, légcsavar légellenállása, stb és ezek hatása az orsózási sebességre, az ismert dolog, aki motoros gépen repült az érezhette is. Az, hogy a mesza (és csak a mesza) ne forduljon egyik irányba ezek miatt, az viszont ordas nagy fa**ság. Így érthető mire akartam kilyukadni? :)
  • DummyBoy
    Nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz, de a ROF-ban is találhatóak lényeges eltérések 2 gép között ...

Nem kötekedni szeretnék veled, főleg mivel 200% hogy jobban vágod mint én, de egy ilyen szintű szimnél nem hiszem hogy egy ilyen léptékű dolog az "bug" lenne, mintsem inkább "feature" ...

Ettől függetlenül még lehet az :)

@szerk: időközben született egy hsz :) Való igaz, lényegében még nem láttuk és tapasztaltuk a dolgot élőben, szóval az is lehet hogy csak egy anomália volt az egész :)
  • VO101Tom
    Nemtom a tesztelő mi alapján, milyen körülmények közt tapasztalta ezt. Pár videóban láttam az emilt is repülni, video alapján nem mondanám, hogy gondja lenne a fordulókkal. Szal lehet teljesen okafogyott is ez a téma. De szó szerint idézem (gondolom az orsózási sebességre gondolt, nem a konstans fordulókra. De mindegy is, egyikben sem lenne szabad ekkora különbségnek lenni angol és német gép között):
    "- right turn is not really different from left turn on hurricane. Opposite for Bf-109 E3 - its almost dont do right turn".

Mire föl ez a különbség? Bonyolult flight modellel számol, oké, de akkor az vonatkozzon minden gépre ugyanúgy.

A Messzerschmitten nem volt állítható oldalkormány trimm, viszont a függőleges vezérsíknak asszimetrikus profilja volt, ami végeredményben ugyanazt csinálta. Csűrő trimmje pedig egyiknek sem volt. Akkor mi az ok a különbségre?

Az elcsavarás nem csak a hirtelen gázadásnál jelentkezik, normális üzemben is függ a légcsavar állásszögétől, légellenállásától, hogy az mennyire tart ellen a forgatásnak. Angol gépnél miért ne lenne ilyen jelenség?

Szárnyfelülete a Hurrinak nagyobb, súlyhoz képest a lóerő aránya is kb a mesza fele. Oké, de ettől még nem kéne a meszának vezethetetlennek lennie. Főleg, hogy ilyesmiről soha semmilyen visszaemlékezésben egy szót nem olvastam (arra kíváncsi leszek ez a nagy különbség emelkedésben, végsebességben mennyire jön elő). Azt igen, hogy felszállásnál óvatosan kellett ráadni a teljesítményt, mert hajlamos volt kitörni balra, de hogy légi harcban csak balra fordulhattak volna, ilyet sehol (és Savas linkelt is eredeti filmfelvételeket, fordul az a mesza jobbra is).

Il-2ben is volt ilyen elcsavarás programozva, de sokkal gyengébben mint kellene -szerintem. Meszára ha rátolod a full gázt (mág akár metanollal is későbbieken), azt simán megtartod pedállal, a valóságban nem lehetett. De ez nem befolyásolja amiket leírtam, ha erősebben is jelentkeznek ezek a dolgok, az hogy mesza ne forduljon jobbra, az finoman szólva is túlzás.
  • Solt
    Nem a repmodel különbsége a sok, hanem a jóval összetettebb sérülésmodell. Ezek a plusz számítások nagyon zabálják a procit...

De bölcsebbek majd akkor leszünk, ha már a kezünkben lesz! :) A lényeg, hogy addig nem szabad variálni, amíg nem tudjuk kipróbálni...
  • szekelyland
    De ha teljesen ki lehetne kapcsolni a textúrákat akkor nem terheli a procit....

A cikkekben azt állítják, hogy normál repülés közben nagy külömbség nem lesz a mostani il2 repmodellje és a CoD közt de kis sebességnél és nagy állásszögű mozgásoknál már lesz.
    Szerintem a kollega áteséshatáron vagy nagy állásszög mellett (á la zilkettő) próbált fordulni egyet és nem jött össze...
  • zmok
    Így van Uram, azzal is lehet "bűvészkedni", ha jól modellezték le, akkor nem kell félni a spitektől... Majd eldől a csatorna felett...
  • Lacusch69
    + a harci állású fékszárny.
  • zmok
    Kisebb szárnyfelület....., volt egy zseniális találmány az "Emilkébe" beépítve, úgy hívták, hogy orrsegédszárny.
    Érdemes elolvasni Babusa Mihály könyvét.
    B&Z, vagy forduló harc, "partiban" voltak.
  • Kojak23
    Köszönöm!
  • Po Lee
    Hali Tom!
    Az IL2-ben is tapasztalhatsz hasonló jelenséget a I-16, esetében. Ratánál kis sebességen bal fordulónál hajlamos bepördülni míg jobbosban stabilan tartja magát de, kissé nagyobb ívben fordul. Ez szerintem a rövid és kis felületű szárny, valamint a gép méreteihez képest viszonylag erős hajtómű miatt van. Nem értek annyira a Bf-ek lelki világához mint te, de lehet hogy ez esetben is hasonló a helyzet. Egy gyengébb motorhoz tervezett sárkányba beraktak egy erősebbet és ezért jelentkezik az említett jelenség.Ha jól tudom pont az Angliai csata idején jelent meg az erősebb DB hajtómű amit a már meglévő gépekbe szereltek. Plusz ne feledd a messza csak magassági trimmel rendelkezik míg a hurri/spit magassági és oldalkormány trimmel rendelkezik ezért jobban kilehet egyensúlyozni ezért nem olyan látványosan jelentkezik. Valószínű emiatt nem vette észre a tesztelő emberke.
  • Solt
    :D Minél kisebb a felbontás, annál nagyobb teher van a procin...
  • Solt
    Az enyém eladó lesz a tavasszal...
  • szekelyland
    Ááá,nem olyan gáz, sztem 800*600 on élsimítás nélkül és textúra nélküli földdel simán viszi majd...
  • VO101Tom
    Nem hiszem, hogy ez lenne a dolog mögött. Egyrészt, ha a második világháborús gépeknél ez olyan jellemző dolog lett volna, már nem egy helyet lehetett volna erről olvasni. De semmi. A másik dolog, ami nekem nem tetszik, hogy -ha igaz amit a csóka ír-, akkor miért csak a mesza csinálja ezt, és a Hurri nem? Annak nincs forgatónyomatéka? Annak nincs légellenállása? Arra nem vonatkoznak a fizika törvényei?
  • PhantomAss
    az nem baj, a 8400-ast is használtan vettem
    sőt szinte mindent...:)
  • Solt
    Na szerintem ez pont egy "határeset" konfig. Meg kéne várni, hogy muzsikál majd rajta, és akkor lehet továbblépni...

Ha a proci kevés, akkor, ha jó az alaplapod, csak beledobsz egy Q9550-t. Ha tévedek, és nem lesz jelentős különbség a 2 vs 4 magos procik közt, akkor csak vga-t kell cserélned. GTX560-tól felfelé bármit... A GTX460-t a felbontásod miatt már nem ajánlom.

Ár/érték arányban a Q9550 kiváló választás, főleg, hogy ez kompatibilis az alaplapoddal. Hátránya, hogy valószínűleg már csak használtan kapható. ( bár ez nem biztos )
  • Lacusch69
    Ugyanilyen a gépem, csak a VGA GTX460-as.
    Igazából nem tervezem a CoD miatt erősebb proci beszerzését, de lehet, hogy 4gigáig felhúzom, ha nagyon gyík lesz (AC Alpine Pro 7 hűtő van rajta).
    A RoF stabil 45-50FPS-sel megy, szinte minden maxon (2x AA, 1680x150)

Savas: köszi a videót, de a motorozás sajnos már csak az előző életemből megmaradt szép emlék... :(
  • PhantomAss
    egy kérdés mindenkihez:
    lehet hogy kicsit fejleszteni kell a gépemet (a cod miatt :D)
    most egy c2d e8400~3.6ghz, nv gtx260 és 4gb ddr2 ram van bent
    szerintetek mit kéne cserélni-ha kell egyáltalán?
    ha a procit, akkor az laplapot és a ramot is ki kell dobni...
    szerintetek melyik a legobb 4 magos intel proci ár/érték arányban?
    ugyanígy milyen alaplapot/videókártyát ajánlotok (1920*1200)?
    (videokártyából csakis nv)
    mindenkit szívesen meghallgatok
    köszi
  • Solt
    Ez a régebbi játékokra igaz is, de egyre inkább az a tendencia, hogy bizony meghálálják már az újabb játékok a több magot. ( pl ArmA2, RoF ) Az MHz "verseny" viszont továbbra is áll...

Azt meg ne feledd az ilyen tesztek olvasása közben, hogy a listákban szereplő játékok általában a csili-vili kategóriát képviselik, vagyis jóval inkább a vga-tól függ, hogy mi az eredmény. Ezért nem is nagyon látni 100% körüli cpu teljesítményt... egyszerűen a vga hamarabb elfogy.

Az én véleményem az, hogy a BoB is megfogja hálálni... nehezen tudom elképzelni, hogy ilyen grafika, és ilyen beígért összetettség működne többszálas optimalizálás nélkül.
  • DummyBoy
    Én is megijedtem ... viszont az 5670-est kifelejtetted a sorból ...

Hiába a 4 mag meg 4 GB mem ha kicsi a VGA a gépben ...

Ahogy nézem, várhatóan menni fog a gépemen ... alig várom :)

@jobbra fordul dologhoz - bocs, hogy ezzel példálózok, de nekem RoF után furcsa is volt először, hogy itt nem jelentkezik ez a dolog annyira ... aztán betudtam annak, hogy az újabb tervezés és a nagyobb teljesítmény lehet az oka ...

A propeller (és főleg a forgómotorok) forgatónyomatéka RoF-ban elég komolyan előjön, egy Teve vagy DR1 sem fordul elsőre az egyik irányba ...

Viszont kis gyakorlás és pedálmunka után az ember rájön a turpisságokra, és akkor bizony már fodul, csak rá kell jönni a tükkjére.

Gyanús nekem, hogy ez a "nem fordul" ez emiatt lehetett :)

Fordul az, csak rá kell jönni a mikéntjére :)
  • Glo
    Küldtem Privet Szepy!
  • Glo
    Most kell elindítani egy nagyszabású sz.gép beszerzést a cégnél, Ata :)
  • VO101Tom
    Aha, ok. Programozáshoz nem értek, csak azt látom, hogy nálam a procit csak a 3ds max tudja kiakasztani úgy, hogy mind a 6 szálon 100%-os terhelést produkáljon. Photoshop 4, játéknál, más programoknál max 2... Amikor processzor teszteket olvastam nemrég, ott is azt fejtegették, hogy a kevesebb mag, de nagyobb frekvencia jobb a játékokhoz, mert azok úgysem futnak ennyi szálon.
  • Solt
    Nem, ez csak egy gondolat a részemről. Mivel a Sanyo cikkében szereplő videó az i5 + 6870 pároson 4x élsimítással nagyon szépen fut, ezért gondolom, hogy jól optimizáltnak kell lennie. Viszont akármennyire jól optimalizált, ilyen szintű számításokat egy szálon már nem lehet leprogramozni... én úgy gondolom, hogy azonos mhz-n a többmagos procik jelentős előnyt fognak élvezni.

A b verzió az, hogy a videó mondjuk valami butított beállításokon lett felvéve, és azért megy ilyen szépen, mert kevesebb fizikai számítást végez. ( minél bonyolultabb a fizikai modell, minél több számítás van, annál erősebb cpu-t igényel )

De ez csak feltételezés, tény alapja annyi van, amennyit a videóból következtetni lehet! :)
  • VO101Tom
    Erről lehet már olvasni valahol, CoD hány magot használ majd ki?