Sb Live 5.1 gond!!:(((

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

asysoft
Problémám semmi. Csak az, hogy én is value-t vettem, aztán meglepődtem, hogy van ilyen is hozzá (mert ugyebár a Live! 5.1 drágább, s egy "sima" kártyához nem lenne értelme adni, főleg, mert a demo-ban kiírta, hogy "your card")...

/*WTF?!*/

mainruler
Nem az OEM változat. Nekem szintén zacsis SB Live! 5.1 -em van (asszem Live! 5.1 DE), hozzáértő, nagy cégtől vettem és már említettem, hogy 18K Ft volt. Ezzel szemben vannak boltok, ahol szintén tasakos Live! 5.1-et árulnak, 8-9K Fabatkáért. Pedig az csak Value (azt nem tudom, sima Value vagy 5.1 Value, ennyire nem merültem bele),úgyhogy tényleg úgy tűnik, hogy az eladók többségének fogalma sincs róla, mit is árul tulajdonképpen.

A Value meghatározásánál én a jó öreg AWE64-emből tudok kiindulni (amit roppant fájó szívvel cseréltem le, de az Abit SA6-on sajna nincs ISA slot! 😞(( Szerintem a valaha készült legjobb MIDI-s kátya volt, félelmetes, micsoda dolgokat produkált DOS-os játékaimnál. Ennek tükrében azonban még sokkal-sokkal bosszantóbb, hogy egy AWE64 után mi a fészkes francnak kellett a Live!-ba egy szaros SB16-ot implementálni DOS alá, amikor volt már egy sokkal jobb modell is!!!! Ez egy megbocsáthatatlan bűn a Creative részéről, és csak azért most vettem Live!-ot is, mert eddig ki tudtam húzni szegény AWE64-gyel), aminél is a Value annyit jelentett, hogy a kártya nem rendelkezett annyi fizikai memóriával (2Mb), mint a Gold (8Mb), és nem volt rajta az SPDIF meg egy mittudoménmi csatlakozó, ami az AWE64 Gold-on rajta volt. A Live! Value szintén nem rendelkezik annyi csatlakozóval, mint a rendes verzió, asszem lehet is kapni rá valami upgrade-kártyát (Digital I/0 2 "daughter board") amivel 5.1-re lehet fejleszteni, már ami a csatlakozókat illeti, az AC3 decoder ezen sincs rajta. Ezek után nem tudom, milyen lehet az 5.1-es Value, szerintem ilyen nincs is, mert ugye ezen mit lehet lehagyni, ami a rendes 5.1-en rajta van...!?
A rear bemenet plusz a digital in/out is nélkülözhetetlen, hisz ezek is kellenek az 5.1-hez, akkor meg mit hagytak le? Az SPDIF connectort? A memóriát? Nem hiszem! Szerintem nincs 5.1 Value, nincs értelme. Persze lehet hogy tévedek, ezesetben szívesen venném DivX-től, ha felvilágosítana.

\"The problem of leadership is inevitably: Who will play God?\"

Pheel
Tudás alatt nem a hangminőséget értem, hanem az extra csatlakozókat. Meg ugye a platinum aranyozott csatlakozós.
Pheel
A value tudomásom szerint az OEM változata a rendes dobozos cumónak. Persze nem egy Platinum, de az meg a dobozos és veri felszereltségben és tudásban...
mainruler
SB Live! 5.1
A demó neve.
Mi a problémád vele?

asysoft
Akinek van Live! 5.1-e, az mondja már meg, van-e a Creative Launcher-ben a demos-nál Live! 5.1 demo nevezetű valami, ok? Előre is kösz + bocs az előző mondatért...:-)

/*WTF?!*/

asysoft
Állítólag valami nagydobásra készül...

/*WTF?!*/

mainruler
Szegénykém...
SonicBlue? Én ne tudnám?! 😞(
Az utóbbi egy évben mást se csináltam, mint az S3/Diamond/SonicBlue/VIA-S3 oldalaket kutattam valamiféle program után a ViperII-mhöz, amit végre driver-nek lehetne nevezni, de mivel az említett cég(ek?) háza táján sikerült kifognom az évtized legnagyobb mérvű kavarását/ide-oda fúzióit, nem sok reménnyel kecsegtet a dolog. Majd egyszer talán visszatér (Bár Arthur királyról is ezt mondják már egy ideje... 😄), s akkor kiad egy legalább annyira cool kártyát, mint a Savage2000, aminek mondjuk az auto mipmap-ja kb. 5x jobb a GF2 Ultra-nál és bármi más kártyánál a piacon.

asysoft
S3=SonicBlue (mostmár). No meg a Vi@-é. De mi bajod azzal a céggel??? (A processzorokról meg ne írj semmit (sajnos) én is egy ilyet birtokolok...)

/*WTF?!*/

mainruler
Én meg a jó öreg S3-ban reménykedek. Csak ne került volna kapcsolatba a Vi...ááá, majdnem leírtam! Nem akarom mindnyájunk pusztulását előidézni azzal, hogy kimondom az átkok átkát, a totális hardware-blaszfémiát, a degeneráltság felső fokán álló alaplap (és most már "processzor" is) gyártó nevét. Remélem ennyiből kitalálható...

asysoft
Hát ilyen az élet:-)))

/*WTF?!*/

Pheel
Az majd akkor lesz olyan, mint most az nVidia, ha már ő lesz a nagyobb 😊
asysoft
Akkor maradt az ATi:-)))

/*WTF?!*/

mainruler
Ebben egyetértünk.
Az ő üzletpolitikájuk se éppen a kedvencem...
Már ha a vetélytársak exkavátorral, láncos buzogánnyal és buldózerrel (hopp, kifelejtettem a "detonátort" 😊). Dinamit...) földbedöngölését üzletpolitikának lehet nevezni...

asysoft
Én annak örülnék, ha az nVidia visszaszorulna...

/*WTF?!*/

mainruler
Lehet, hogy a VooDoo-knak (1,2,3) szebbek a színei, de aztán azon kívül elég otromba egy jószágok szegénykék...
Mondjuk én cseppet se zokogtam, mikor befuccsolt a 3Dfx, nem igazán bírtam az üzletpolitikájukat.

mainruler
Aha, értem. Igaz.

Pheel
Egy 4 éves Volvo még akkor is jobb lesz, mint egy mai Lada.
asysoft
Jaja. Csakhogy én egy voodoo1-ről beszélek, ami után 4 évvel jelent meg a GF2Mx!!! (Az viszont igaz, hogy a Gf2 sebesség-bajnok)

/*WTF?!*/

asysoft
A zenészek azért van idézőjelben, mert nem éppen a professzionális felhasználásra gondoltam... Amolyan hobbi-zenélésre.

/*WTF?!*/

Pheel
MX egy olcsó kártyának lett szánva. A Voodoo nem.
asysoft
Ehh. Azér' a voodoo színei szebek 16biten, mint mondjuk egy Gf2MX-é...

/*WTF?!*/

Pheel
Teljesen igazad van. Ha cserélek, min olyat veszek. De az alapkérdés: érdemes-e a Live!-ot cserélni.
mainruler
Valóban. Bár kétlem, hogy a profi zenészek Audigy-t vennének a gépükbe, úgyhogy nem biztos. Nem is kell nekem 96KHz, mondjuk a 60 már bőven elég lenne, ha azt ki lehetne használni.

mainruler
Ez egy amolyan 3Dfx féle logika akar lenni a részedről szerintem. Anno a VooDoo-nál ugye mi volt az álláspont éveken keresztül: Á, minek a kártyát 32bit-re tervezni, úgyse látszik a különbség, meg minek is játszana bárki 32bit-en, minek a játékosnak a 16bit duplája?!. Szerintem a késöbbi bukásuk ékesen bizonyítja ennek a "minek neked az újabb, úgyse tudod kihasználni"-logikának az erőltetettségét és elavultságát. Nyilván nem véletlenül találták ki, és igazad van, lehet hogy most még nem tudom kihasználni -bár azért szerintem a különbség most is hallható lenne-, de mondjuk fél/egy év múlva már igen. 24bit dettó.

asysoft
Nem azér, de azt a 96khz-t nem a hétköznapi usereknek szánják, hanem a "zenészeknek".

/*WTF?!*/

Pheel
Nem azt mondtam, hogy nem veszed észre. Azt mondtam, hogy nem akkora a javulás, mint a 8-16-nál.
A DVD 48kHz-es hangot tárol. Minek neked a duplája?
mainruler
Hmm...nem is tudom, mire is lenne nekem jó a 96KHz-s 24bit-es hang... hisz az gagyi rendesen, nemde?! 😉
Másrészt a 24bit hangban egész más tészta, mint a színeknél, mert ott limitált a szemed befogadóképessége, nem tudsz adott színmennyiségnél többet észlelni, viszont a hangnál a 24bit nem a frekvencián emel (ahol szintén limitált az észlelőképesség), hanem a minőséget, zajszintet bütyköli elég rendesen. Tök fölösleges összehasonlítani a kettőt.
Hidd el nekem, azért megéreznéd a változást!
Ha meg nekem nem hiszel, kérdezz meg néhány zeneértőt, majd ők elmondják. Én megtettem.

asysoft
Én se váltok... Előbb jöjjön egy új gép...

/*WTF?!*/

Pheel
Na ezért még nem veszek. Talán, ha az advanced HD kihozza magából a pluszt. De igazából EAX-et sem használok, mert zavar, ha játék közben mondjuk szól a rádiótuner is és éppen barlangban vagyok. :-P
asysoft
Az Audigy kb 4X erősebb DSP-vel rendelkezik, mint a Live!, meg tud sima (sztereo pl.) jelből 5.1-et csinálni (nem tükrözés!). Aztán meg az EAX advancedHD is jobb, mint az EAX, s (szerintem) a Creative (jó szokásához híven) kiad a játékokhoz patcheket, amik már támogatni fogják az Audigy-t.

/*WTF?!*/

Pheel
A 8-16 bites ugrás tényleg látványos volt, de a 24 bit nem lesz annyira nagy szerintem. Gondolj bele ugyanezekkel az értékekkel a színmélységbe! Nem akkora a 16-24-es ugrás.
Minek neked 24bites 96kHz-es hang?
A blaster oldalát már nézegettem, csak kíváncsi voltam, mi nem tűnt fel nekem és vette észre más. :-DD
mainruler
Hát van pár dolog...
A legjobb lenne, ha elnéznél a soudblaster.com-ra és ott megnéznéd az Audigy specifikációit, ott ábrákkal meg miegymással szemléltetve megtalálható minden, ami az Audigy-ben más, mint a Live!-ban. A legtöbb opció talán nem is lesz egyelőre kihasználható (EAX Advanced HD), de engem már az is meggyőzött, hogy 24bit-es, 96KHz-s hang előállítására képes! 24bit! Amikor már az is hihetetlen változás volt, mikor a régi játékok 8bit-es hang helyett 16bit-est kezdtek használni...
Szal szerintem inkább Audigy-t kellett volna vennem mint Live! 5.1-et, szerintem le is fogom cserélni semmiperc alatt.
Hmm...eladó egy Live! 5.1... 😊))

Pheel
Most tud arról vki vmi konkrétat, hogy mivel jobb az Audigy? Lesz értelme cserélni?
asysoft
Ne is várj EAX advancedHD-s bővítést Live!-hoz! Akkor mi értelme lett volna az Audigy-nek???

/*WTF?!*/

asysoft
Ahogy jobban elgondolkozok, lehet, hogy 5.1. Mivel a honlapon írják, hogy az 5.1-hez NE rakjuk fel a liveWare3-at, akkor ki van zárva, hogy ugyanazt a CD-t adnák a Live!-hoz, meg az 5.1-hez. Akkor meg miért van a CD-n "5.1 speaker connection demo"?? Lehet, hogy 5.1-et adtak el value helyett??!

/*WTF?!*/

mainruler
Egyébként jól megszívtuk ezzel az 5.1-el! Amikor megvettem, Magyarországon még híre-hamva sem volt az Audigy-nek, amikor meg megláttam a honlapon, avval nyugtattam magam, hogy "á, úgyis túl drága lett volna, jobban jártam ezzel a Live! 5.1-el..."
A túrót drágább!! A Live! 5.1-em 18K volt, egy dobozos Audigy-t meg már 24-26K-ért hozzád vágnak, és mennyivel jobb baszki!! Kár volt elsietni, de hát tudta a fene akkor, hogy egy hónap múlva lesz egy klasszisokkal jobb kártya nem is sokkal drágábban...

mainruler
Hülyeség.
Nem azt kapod. (az utóbbi néhány hozzászólás miatt vettem a fáradtságot és megnéztem egy sima Live!-ot, nem value-t, de az még csirkébb)

Az más kérdés, hogy a kisker-ek többsége hótt hülye, és 8K Ft-ért árulnak "Live! 5.1"-et, mert nem tudják megkülönböztetni a fejüket a seggüktől!
Az egy szar value, csak ők se tudják igazán, mi a különbség. Ez valóban mind igaz, de ettől még nem ugyanazt a kártyát kapod.

Pheel
hmmm. próbálj feltenni egy 3-ast 😊
mainruler
LiveWare nem egyenlő Software Bundle!
A liveWare a chip felprogramozására szolgál, hogy "felkészíthesse az elkövetkezendő tulajdonságokra" vagyis több funkciót adjon neki. Ezért mindtam, hogy jó lenne egy 5.1 -> Audigy LiveWare kiegészítő.
A lent felsorolt progik hozzá járnak a kártyához és külön letölthetőek az új verziók (ha lesznek...).

Pheel: Én is erre a következtetésre jutottam.

asysoft
Akkor most LiveWare 1.x van fennt?:-))))

/*WTF?!*/

asysoft
Ja. Ezek verziószámai (a lenti sorrendbe):
Sorround Mixer: 1.1
Recorder: 1.4
Playcenter:1.01.80

/*WTF?!*/

Pheel
Feltett néhány programot. Surround mixer, Creative Recorder, PlayCenter, stb
asysoft
Ja igen, mit about-oljak???

/*WTF?!*/

Pheel
5.1-hez teljesen más Liveware kell. Tudomásom szerint nincs is a Creative hivatalos lapján download hozzá.
mainruler
A Live! 5.1-re nem "valami Sound Blaster Live! van rápingálva", ott PONTOSAN rá van írva az 5.1 is!!
A szoftver meg tök egységes, már ami az újabban kaphatóakat illeti, nem tudom, ezért miért kéne 5.1-nek lennie. A bemenetekre visszatérve -és továbbra is fenntartva, hogy sima Live!-ot nem láttam- nekem azt mondták, hogy a sima Live!-on vastagabbak a bemenetek műanyagburkai...
Marha tudományosan hangzik, mi?
Na mindegy, a fő, hogy nézd meg a kártya feliratát pontosan, onnan ki fog derülni.

A LiveWare-rel kapcsolatban meg annyit, hogy én is próbáltam megkeresni a legújabbat (ami jelenleg a 3.0-ás asszem), de ott azt írták az infóhoz, hogy Live! 5.1-hez felrakni tilos és életveszélyes! Ez vagy azt akarja jelenteni, hogy nekünk már úgyis a legjobb van (bár nem valószínű, hogy akkor tilalmaznák a felrakását még egyszer), vagy azt, hogy a Live! 5.1 egészen más tészta, mint a sima verzió. Szerintem ez a valószínűbb.
Azért azt nem bánnám, ha kiadnának 5.1-hez olyan LiveWare-t, ami Audigy-re upgrade-eli az EMU 10K1-et...

Pheel
About?
asysoft
Ja igen, lenne még egy kérdésem: honnan lehet megtudni azt, hogy milyen verziójú a LiweWare??

/*WTF?!*/

Pheel
A common Live! is fekete nyákos.
asysoft
Nekem is 5 jack-van, fekete a nyák, s aranyszínű betűkkel van valami Sound Blaster Live! rápingálva. Mindenesetre érdekes lenne, ha egy 4.1-es hangkártyához adnának egy 5.1-es hangfalrendszer csatlakoztatását bemutató progit...

/*WTF?!*/