91
fagy a számítógépem, guruk segítsetek
  • zordon
    Sziasztok Hardware Guruk!

Segítségetekre lenne szükségem:
    A mostani konfigurációm egy olyan probléma elé állított amit sajnos nem tudok magamtól megfejteni.
    A történet úgy kezdodött hogy lecseréltem a videókártyámat. Creative TNT2 volt a gépben húzva, extra hutéssel.
    A gépem konfigja: ABIT BH 6 alaplap 9x112MHz frekin, 1 db 128Mb-s RAM és 1 db 256MB-s RAM modul, 600 MHz-s Intel
    P6C Coppermine 128 (1.5-1.6V) CPU 1.9V feszültséggel etetve, FOP38-al hutve. A gép tökéletesen stabilan muködött a fent jelzett
    eseményig, vagyis míg bele nem tettem egy ASUS V7700-as Geforce2 videókártyát, ami 3D-s játékoknál bizonyos
    idonként egyszeruen fogta és lekapcsolta a monitort, mellette a gép is fagyott. Visszavittem, kicseréltem egy dettó ugyanilyen
    kártyára, ami szintén ezt produkálta. Itt már a gépre gyanakodtam, természetesen próbálkoztam a procit default
    frekin járatni de sajnos úgy is fagyott. Ezt is visszavittem, vettem helyette egy Leadtek GeForce2 Pro kártyát.
    Ez nem kapcsolja le a monitort, helyette csak a gép fagy meg.
    Ami érthetetlen a számomra, hogy:
    1. csak néhány játék esetén csinálja (pl Quake3) de ott következetesen, pár percen belül. viszont más - szintén
    eros számításigényes programoknál pl 3Dmark vagy a Dronez órákig is elmehet a performance teszt vagy a rolling demo és a gép
    stabil. azok a játékok vannak túlsúlyban amik abszolút nem fagynak.
    2. a fagyást nem csak akkor produkálja ha túlhajtom a processzort, hanem a proci default frekvenciáján
    és feszültségén, 600MHz-n is, csak ilyenkor nem pár perc múlva fagy le a Quake 3 hanem 15-20 perc is kell hozzá

A videókártyát nem tuningoltam, a default 400MHz RAM 200MHz GPU frekin hajtom... Az AGP 2X-es.
    A gépben más változás a videókártya - cserén kívül nem történt, és mégegyszer hangsúlyozom: az elozo kártyával minden tökéletesen stabilan ment
    túlhajtott procival.
    Próbálkoztam a Leadtek kártya gyári drivereivel is, és próbálkoztam a legújabb detonátorral. Ugyanaz az eredmény :-(

Várom az ötleteket, tanácsokat.

köszi:
    zordon
  • Pheel
    Egy 38-as ventillátortól elvárható, hogy iszonyatosan hangos legyen. Többek között ezért nem vettem csak egy 68-ast. Az jóval halkabb. Athlonnak jó érték az 56 fok.
    Vízhűtés? Halkabb, esetleg hatásosabb, de jóval drágább és nem veszed észre, ha megáll. Illetve észre is veheted éppen, de nem szokás. Ráadásul úgyis házibarkácsot vennél, az meg ugye nem túl biztonságos...
  • Trinitron
    Ha nem tul mely a karcolas, akkor a hovezetopaszta megoldhatja a problemat (nem tul vastagon kenve), de biztonsagosabb polirozni.

Trinitron
  • KBB
    ok. Akkor jó, bár 50 még mindig sok, de azért ez már nem fagyásveszély.
    Figyi, még amivel redukálhatsz 10 fokot az a házhűtés. Nem tudom nálad hogy van, de nekem a házon hátul a táp alatt és a ház tetején is van hely egy 8cm-es (tápcoolernek) coolernek. Nos, ha van neked is, akkor tudzs cool házhűtést csinálni. A táp alatt befúj, a hát tetején kifúj. Nekem ez 10 fokot levitte a hűmérsékletet...

by kbb
  • BrainDrain
    Levettem, már ott szóltak. Köszi. Tudom, de nem volt! Ez egyenlőre stabil 51 Cfok! Nekem ez is jó...
  • KBB
    Egy kérdés, azt a "részcsodát" is feltetted? És ha igen, ugye leszedted róla az a fóliát?
    Figyi, most 111-et vagy 111+-ot vetttél? A kettő között egy cooler a külömbség, az utóbbin sokkal jobb a cooler.... én azt ajánlottam...

by kbb
  • BrainDrain
    Megvettem "KBB" amit mondtál. Bementem a KellyTech-be és megleptem magam egy Coolink 111-el, meg azzal a rézcsodával. Valóban, eddig úgy tűnik sikerült a mentési akció. Most tesztelgettem programokkal, de eddig nem ment 52 Celsius fok fölé.
    Ha ez huzamosabb ideig így marad, akkor nagyon hálás vagyok neked a jótanácsokért, de ha nem akkor további segítséget kérek.
  • BrainDrain
    Na szevasztok
  • KBB
    Na igen, az AMD melegszik mint atom, de egy helyesen felhejezett hűtésnél nem lehet probléma...

by kbb
  • zordon
    Hi,
    Nekem FOP38 van(C2 procit hűt 600->1000 ) de nagyon hangos. Mire érdemes lecserélni?
  • Borg
    Dexy ne felejtsd el hogy Intel procihoz képest az AMD merülö forraló, minap is jol megégettem vele a kezem, mert a kedves user visszahozta más cég kitünö munkáját, hogy fagy a gépe meg forro a cdrom.. hát fasza mindent szépen felfütött a tb 1.1es benne, FOP-38as volt rajta, hogy ferdén e vagy mi azt nemtom, mert (szerencsére) a TB meghalt, és Intelt vett helyette a user, igy nem jártam különösebben utána.
  • KBB
    Én minden áldott este itt vagyok (tudod ez betegség :):) )

Ha nem sikerül coolink 111+-ot nem tudsz szerezni, akkor még full extrás cooler a GlobalWin CAK 38. Egyik legjobb, csak éppen olyan 14 rugó körül van.
    Jah, és ha veszed a coolert, akkor ugorj be a Kellybe (Kelly-Tech... pesti vagy?) és vegyél CuSpacert is(lesarkazás gátló)...

csá

by kbb
  • BrainDrain
    EZ az remélem, na majd írok.
    AMD/FCPGA CPU réz-hűtő COOL111+ (Ball Bearing) 7 700

Hello
  • BrainDrain
    Nem tudom milyen gyakran jársz erre felé, de majd ebbe a fórumba írok, holnap megpróbálok beszerezni egy coollinket ha maegy és megírom a változást! Tisztelettel, és köszönettel: Brain
  • KBB
    Akkor átvágtak. a 38-as coolereket nem szabad alaplapra dugni, alapból van is csati hozzá, amivel rá lehet kötni a tápra. Szóval 32-es coolered van, elhiszem, hogy melegszik.
    Szóval új cooler, ha a jövőre is gondolsz, akkor "coolink 111+"
    by kbb
  • BrainDrain
    ALAPLAP
  • BrainDrain
    Van ott (VIAHARDWARE) mindenféle driver:
    VIA 4-in-1 Drivers (4.33 a legújabb)
    IDE Busmaster Drivers
    AGP GART Drivers (4.05c)
    ????
  • KBB
    figyi, mind1 milyen dobozos, nekem speciál innen onnan van. A lényeg, hoyg vagy "szilionpaszta" vagy "hővezetőzsír".

Nos, nézzz meg nekem valamit. A processzorcooler az alaplapra van dugva vagy a tápra?

by kbb
  • BrainDrain
    Nekem zöld dobozos szilikonzsírom van. Az nem az, vagy?
  • BrainDrain
    Akkor tuti átvághattak, vagy az én fülem szokott már a hanghoz (az előző PII-emnek a tápventillátora zörhött, kattogott, na az hangos volt!!!)de nekem nincs rajta a borítás sem. Néztem az említett oldalt. de nem tudom, hogy milyen frissítést ill. driver-t töltsek le, és hogy merjem -e egyátalán installálni.
  • KBB
    Figyi, már maga a 60 fok feltételezi a hőtől való fagyás lehetőségét.

Brain: Az természetes hogy lelóg. Én nem bíznám másra a hűtés feltételét, én raknám föl, szilikonpasztával, CuSpacerrel (lesarkazásgátlóval) együtt.

by kbb
  • ember
    nem csak hőtől fagyhat.
    via-s alaplappal van egy csomó gond.

nekem is fagyott régebben, de az irq-kkal való szöszmötölés után megjavult

mint már írtam a mp topicban, www.viahardware.com (ha tudsz angolul), a forumban tutira írtak már megoldást a te problémádra is (ha az alaplappal van a gond)

egyébként az is javíthat, ha egyszerűen leszeded a borítást a házról, bár egy fop38-cal ez kissé hangos lesz. (ha rajta van akkor is hangos mondjuk)
  • BrainDrain
    Cégünknél a zsenik. De most hogy elnézem a borda majd egy centit lelóg majd minden irányban a processzorról! :( Ennél már nincs nagyobb, az csak a konyhába való!:)
  • KBB
    Neeem, figyi, ez lényeges, van hogy átverik az embereket, és 38 helyett 32-es coolert adnak. Ez lényegesen halkabb de a teljesítménye is kisebb.

Más: A JÓ FÖLHELYEZÉSSS!!!! KI rakta fel az a hűtést?

by kbb
  • BrainDrain
    Hangos? Lehet. Tehát ez kilőve. További ötlet?
  • KBB
    Nos, fop 38 meg kell hogy feleljen.
    a WKB ami nekem van, abban külömbözik, hogy kicsit okosabb a borda (www.kellytech.hu), le van írva miért is.

Deeee, jó kell hogy legyen.
    Szóval akkor hangos a cooler igaz?

by kbb
  • BrainDrain
    GlobalWIN FOP38
  • BrainDrain
    Megkeresem a számlát, s ha megtalálom ide beírom és várom válaszod ha nem gond.
  • KBB
    Figyike, ha van egy jó coolered, akkor ne hogy lecseréld. Inkább kérdezz meg valakit, hogy milyen? Figyi, hangos? Ha nem akkor már nem igazán jó... akkor vagy 32-es vagy 68-as cooler van rajta és az már kevés ide. De az is lehet, hogy nincs rendesen felrakva a borda. Szilikonpaszta vagy zsír hiánya bizony nem ajánlott...

by kbb
  • BrainDrain
    A számát ugyan nem tudom, de akkor ezt javasolták katalogusból. Ahogy láttam valóban ezt írták TB1.2höz! De akkor lecserélem, mert ez így nem igazán jó.
  • KBB
    MI!? Globalwin a legjobb wálasztás?

Brain: Lehetne eyg kicsit pontosabban?

by kbb
  • Astard
    Sajnállak Fijam, rossz lóra tettél.
  • BrainDrain
    GLOBAL WIN.
  • KBB
    LSD Tunder tuning.
    na mégecccer: COOLERED?!

by kbb
  • BrainDrain
    Szevasztok! Elősször is sorry, hogy ezt itt írom, de a programosok ajánlottak titeket, hátha van gyógyír a fájdalmamra. Nem szeretem a fórumokat, de mára már nem maradt más reményem! Van egy valószinüsíthetőleg hardveres problémám. A gépen játékprogramok futtatása közben (komolyabb grafikai opciókat igénylők) 5-10perc futás után lefagy. Ilyenkor KI/BE kapcsolás. De van mikor ez sem segít.
    A processzor hőmérséklete 60C fok körüli.

GÉP: MSI KT-266(VIA), TBird 1.2GHz, 256MB DDR, Ati RADEON 32MB DDR, WinME

Ha van vkinek ötlete, várom!
    Szevasztok!