SG.hu

Atomnyi szereplőkkel forgattak kisfilmet az IBM-nél

Az IBM bemutatta a világlegapróbb karaktereivel forgatott filmjét. A speciális elektronmikroszkóppal és stop-motion technikával készített alkotás képenként mindössze néhány tucat atomból áll, és 250 képkockában meséli egy kisfiú és egy atom történetét. A világ legkisebb filmje a Guiness rekordok könyvébe is bekerült.

Az IBM Research tudósainak filmje egy kisfiú és egy atom találkozását és rövid barátságát meséli el, az atomi dimenziókban kifejezetten mozgalmasan tálalt stop-motion megoldással. A Fiú és az atom című másfél perces film főhőse labdázik, táncol és trambulinon ugrál újkeletű barátjával, egy atommal. A figurákat alkotó atomokat színről-színre, egyenként helyezték a rajzolat megfelelő pontjaira egy pásztázó alagútmikroszkóp segítségével. A filmhez használt speciális eszközt két tudós az IBM-nél fejlesztette ki, találmányukért akkor fizikai Nobel-díjat kaptak. "Ez az eszköz volt a legelső készülék, amellyel a tudósok az atomokig hatolva tudtak képet alkotni a világról” – mondta Christopher Lutz, a társaság kutatója. "A műszer összesen két tonnát nyom, -268 ºC-os hőmérsékleten működik, és több mint százmilliószorosára nagyít fel egy atomot. Az IBM Research laboratóriuma azon kevés helyek egyike a világon, ahol az atomok nagy precizitással mozgathatók:itt nagyon pontosan szabályozható a hőmérséklet, a nyomás és a vibráció.”


A film készítése során az IBM kutatói egy egyszerű számítógép segítségével, távvezérléssel irányították a speciális mikroszkópot, mely egy atomokra „érzékeny” szuperhegyes tűvel volt felszerelve. A tű egy rézlapon végigpásztázva 1 nanométernyi (ez a méter egymilliárdod része) távolságból magához vonzotta a felületen kiszemelt atomot vagy molekulát, majd a karakter megrajzolásához a megfelelő helyre húzta.Az atom elmozdítása sajátos hanghatással jár, a kutatók számára ezfontos visszajelzésvolt, hogy megállapítsák, pontosan milyen messzire került az alkotóelem az eredeti helyétől. Az egyenként elhelyezett atomokról állóképeket fényképeztek,majd stop-motion technikával elkészítettéka csaknem 250 képkockából álló filmet. A filmben így összesen néhány ezer atom szerepel.

"Atomokat mozgatni nem nagy dolog, elég, ha a kezünkkel legyintünk. Egyenként megragadni, manipulálni és úgy irányítani őket, hogy aztán mindebből valódi film legyen, ez már igen precíz és forradalmian új tudomány” – mondta Andreas Heinrich, az IBM Research vezető kutatója. – „Az IBM kutatói nem csak olvasnak a tudományról, hanem művelik is.Láthatóvá akartuk tenni az atomok fantasztikus világát, megmutatni az embereknek, milyen kihívásokkal szembesül és mi mindenre képes a tudomány. A film ennek az egyik legszórakoztatóbb módja.”

A technológiai környezet, melyben a világ legkisebb filmje elkészülhetett, természetesen egyáltalán nem volt új az IBM tudósai számára. A vállalat kutatói évtizedek óta tanulmányozzák az anyag természetét a nanovilág dimenzióiban, többek között azért, hogy feltérképezzék az adattárolás lehetőségeinek határait. A számítógépekben használt áramkörök, Moore-törvényét követve, egyre inkább az atomi méretek irányába zsugorodnak, így a chipek hagyományos technológiát használó fejlesztői gyakran fizikai korlátokba ütköznek. A mágnesesség lehetőségeinek kreatív megközelítésével és az ellenőrzött felületeken manipulált atomok tulajdonságainak feltárásával a számítástechnika új útjait járhatják be az IBM tudósai.


Így készült

A filmet jegyző kutatócsapat az adattároló eszközökben felhasználható legkisebb egységek,az atomok segítségével nemrég létrehozta a világ legkisebb mágneses bitjét. Ők számították ki először, hogy egy bit mágneses információ megbízható tárolásához 12 atom szükséges.Összehasonlításképpen: egy modern számítógépben vagy elektronikus eszközben nagyjából 1 millió atomra van szükség egy egységnyi adat tárolásához. Az atomi memóriával azonban egy napon talán arra is képesek leszünk, hogy egy köröm nagyságú apró eszközön a világ összes filmjét rögzítsük. Az IBM Research kutatóinak munkáját a Guiness rekordok könyvébe a világ legkisebb stop-motion filmjeként vezették fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #6
    Mekkora gagyi ! Se nem szines, se nem 3D. Most komolyan nem talaltak egyetlen szines atomot sem ? A grafikarol mar ne is beszeljunk. Egy 2 eves gyerek ennel komolyabbat rajzol, es tobb szint ismer.
    Es amekkora disznool van, ezeknel a muhelyben, hat nem is csodalom, hogy csak ennyire telett.
  • drsx #5
    MsUser, Már megvalósították: http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_(atoms)
    Kryon, ez csak a jéghegy csúcsa. El sem hinnéd, hogy valójában mennyire ráérnek! ;)
  • Kryon #4
    Nagyon ráérnek az IBM-nél... :)
  • Kferro #3
    Bakiparádé lesz?
  • Papichulo #2
    Szellemkepes! :)
  • MsUser #1
    Van egy régi Sci-Fi egy fejlett technológiájú eszközt a jövőből visszaküldenek a földre, ennek a vizsgálatakor megtalálnak egy atomi szinten begravírozott IBM feliratot az egyik irányító chip-ben. Lehet lassan megvalósítják Hollywood álmait, ezek után tényleg szubminiatűr tárolási technológiákat fejleszthetnek ki. Nano SSD a 100Tb elfér az SSD rögzítő csavarjának fejében :)