Napi Online

Exportra is juthat a H1N1 elleni vakcinából

A klinikai vizsgálati engedélyek kibocsátását követően a napokban kezdődik meg annak a több száz önkéntesnek a kiválasztása, akik elsőként kapják meg az új típusú H1N1 vírus elleni vakcinát; július elejétől gyártják az oltóanyagot - exportra is.

Az önkéntesek beoltására a szer ártalmatlanságának és hatékonyságának igazolása miatt van szükség - mondta el a védőoltást készítő Omninvest Kft. szóvivője, Németh Zsolt. A szakmai szabályok ezt írják elő minden oltóanyag esetében, ez a feltétele a forgalomba hozatali engedélynek.

Jelenleg folyik az oltóanyag preklinikai vizsgálata - ami állatokon végzett próbát jelent-, s amelyet a humán klinikai vizsgálatok sora követ. Sok az önkéntes jelentkező, közülük korcsoportonként, különféle szempontok alapján választják ki, hogy kik részesülhetnek elsőként a védőoltásban, amelyet egy később kijelölt, arra alkalmas klinikán, vagy kórházban adnak be az orvosok - közölte Németh Zsolt.

A szóvivő elmondta, hogy már július elejétől gyártják az oltóanyagot a társaság pilisborosjenői üzemében. Hetente 500 ezer adag készül, amelyet az előírás szerint plusz 2-8 Celsius-fokú helyiségben raktároznak. A gyártók a hazai igények kielégítése mellett exportra is termelnek.Az önkéntesek beoltása után a következő lépés a legyártott oltóanyag átadása az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek - számol be az MTI. Onnan irányítják majd az elosztást az ÁNTSZ bevonásával az egészségügyi intézményekhez, ahol szükség esetén mindenki hozzájuthat a készítményhez.

Csütörtök estétől péntek estig Magyarországon 39 influenza A(H1N1)v gyanús beteg mintájának a vizsgálatát végezte az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ. Hat betegnél igazoltak új influenzavírus által okozott megbetegedést. Mind a 6 beteg kielégítő állapotban van. 2009. május 29., az első hazai fertőzés óta az eddig megerősített esetek száma összesen 47, melyből egy megbetegedés halállal végződött.

Az új betegek közül öten külföldön jártak, egy beteget pedig egy Görögországból hazaérkezett ismerőse fertőzött meg. Eddig összesen 151 656 influenza A(H1N1)v vírus által okozott megbetegedést jelentettek a világon, amelyek közül 868 halálos kimenetelű volt - közölte az ÁNTSZ kommunikációs főosztálya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yoros #1
    A gyártók a hazai igények kielégítése mellett exportra is termelnek.Az önkéntesek beoltása után a következő lépés a legyártott oltóanyag átadása az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek - számol be az MTI.

    Exportra is juthat a H1N1 elleni vakcinából
    2009. július 26. 09:19, Vasárnap - Forrás: Napi Online
    http://www.sg.hu/cikkek/68818/exportra_is_juthat_a_h1n1_elleni_vakcinabol

    Szóval, exportra is, holott a legyártott mennyiség nem elég a lakosságnak. * Az EKI-nek meg nem volt közbeszerzési engedélye, egy nagykereskedővel készleteztetett. Most már van engedélye? Ha nincs, az Omninvest Kft hogyan adja át neki az oltóanyagot? Ennyit a banánköztársaságról.