MTI

Természetes eredetű az új vírus, nem laboratóriumi manipulációból származik

A Covid-19-járványt okozó új koronavírus természetes evolúció eredménye egy friss tanulmány szerint, amelynek szerzői nem találtak bizonyítékot arra, hogy laboratóriumban hozták volna létre a kórokozót.

A Nature Medicine aktuális számában megjelent kutatás során az új koronavírus (Covid-19) és a vele rokon vírusok géntérképéről nyilvánosan rendelkezésre álló adatokat elemezték. "Összehasonlítva az ismert koronavírustörzsek genomját, biztonsággal megállapíthatjuk, hogy az új koronavírus természetes folyamatok eredménye" - mondta Kristian Andersen, a Scripps Kutatóintézet immunológusa, virológusa, a tanulmány egyik szerzője. A kutatásban a Tulane-i Egyetem, a Sydneyi Egyetem, az Edinborough-i Egyetem és a Columbia Egyetem kutatói is részt vettek.

Tavaly december 31-én értesítették a kínai hatóságok az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét (WHO), hogy egy új koronavírus-járvány súlyos tüneteket okoz. Röviddel a járvány kitörése után kínai tudósok szekvenálták a vírus génjeit, az adatokat nyilvánosan elérhetővé tették a világ tudományossága számára. A génszekvenálás adatai azt mutatták, hogy a kínai hatóságok gyorsan észlelték a járványt, és azt, hogy a Covid-19-esetek száma az emberről emberre terjedés miatt növekszik, miután egyetlen alkalommal bekerült az emberi populációba.

Andersen és kollégái ezeket a szekvenálási adatokat használták, hogy felderítsék az új koronavírus eredetét és evolúcióját. A vírus több olyan jellegzetességére összpontosítottak az elemzésben, amelyek az eredetéről árulkodnak, mindenekelőtt a felszínéről kiálló fehérjetüskékre, amelyekkel megragadja az emberi vagy állati sejteket és beléjük hatol. A tüske egyik fontos fehérjéjét, az úgynevezett "molekuláris konzervnyitót", vagy RBD-t vizsgálták, amely a gazdasejtet megragadva lehetővé teszi, hogy a vírus kinyissa azt és bejusson a sejtbe.

Azt találták, hogy az új koronavírus fehérjetüskéjének RBD-része úgy változott, hogy hatékonyan támadhassa az emberi sejtek külső részén található ACE2 nevű molekulát. A fehérjetüske annyira hatékonyan kötődött az emberi sejtekhez, hogy a tudósok arra jutottak, természetes szelekció eredményezte a létrejöttét, nem genetikai tervezés. A természetes kialakulást bizonyítja a vírus "gerince", vagyis teljes molekuláris szerkezete, ez volt a másik, amit megvizsgáltak. Ha valaki megpróbált volna új koronavírus-kórokozót szerkeszteni, akkor egy már ismert, betegséget okozó gerincéből indult volna ki. Ezzel szemben a kutatók az találták, hogy az új koronavírus gerince lényegesen eltér a már ismert koronavírusokétól, és leginkább a denevérekben és tobzoskákban található rokon vírusokhoz hasonlít.

"A vírus két fontos jellemzője, a tüske RBD-jének mutációi és a gerince kizárja, hogy laboratóriumi manipulációból származhatna az új koronavírus" - mondta Andersen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #21
  Bepalikoztak? XD
 • Lapajka #20
  Holnap meg majd bejelentik, hogy ja bocs mégsem...
 • Frekvency #19
  like
 • Jawarider #18
  "Ha ugyanis valaki tudja, hogy hogyan jöhetett létre természetes úton, akkor nyilván azt fogja utánozni, már ha cél az, hogy ne derüljön ki."

  Így van...
 • Jawarider #17
  "Át lettünk mi csúnyán verve"
  - Palik László
 • csigafi #16
  Ha ez a cikk igaz akkor nagy szarban van az emberiség mert akkor ez csak a kezdet. Na de az emberi aljasság, gonoszság határtalan. Szerintem ez is csak aljas emberi lépés. Senki nem tud semmit és lazán ráhúzzák bárkire hogy fertőzött és még csak ellenőrizni se tudja hogy igaz e hogy beteg. Hiszen az igazságot még nem nagyon akarják elmondani a betegségről. Na mindegy a gazadagok eddig is azt csináltak amit akartak unalmukban most kellet nekik egy pánik generálás és ennyi. Én meg hülye vagyok és kész tudom de ez van.
 • end3 #15
  Meg egyébként, egy vírusnak elég sokat kell tudnia ahhoz, hogy ilyen szinten tévessze meg az emberi szervezet védekezőrendszerét, ahogyan a CovID-19 teszi. Ez a tudás az eddigi emberi fertőzések vírusainak nem állt rendelkezésére. Vajon hogyan jutott "eszébe"? Véletlenül, amikor az sincs neki? :)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2020.03.27. 09:22:25
 • end3 #14
  "A vírus két fontos jellemzője, a tüske RBD-jének mutációi és a gerince kizárja, hogy laboratóriumi manipulációból származhatna az új koronavírus" - mivel január 7-én már megvolt a szekvencia elkülönítése, azóta kutathatta azt sok kutató, nem tudom miért szóltak a hírek keletről és nyugatról is, hogy a vírus 80-90 százalékban megegyezik a 2003-as SARS-vírussal. Valamint a matematikai módszerek a vizsgálatnál, elég különbözők lehettek. Egyszóval, nekem ebben a hírben csak a közvélemény és a tudományos világ befolyásolására irányuló kísérlet tűnik biztosnak. (Megvárom mit mond a témában a magyar kutatócsoport, mert nem régen nekik is sikerült a szekvenciálás.) (Igaz, a megelőző és a "gyártáshoz" esetleg felhasználható natív, természetben létrejött vírusok szekvenciái nem biztos, hogy rendelkezésre állnak majd az összehasonlíthatósághoz. Sőt, az azokat esetleg manipuláló, felhasználó biomérnököknek totálisan érdekükben áll a terelés, a tudományos génmanipulációval foglakozó más kutatócsoportok megtévesztése. A bizonyítékok teljes megsemmisítése. (Különben Hága lenne belőle és emberiség elleni bűntett miatt 600 év szabadságvesztés valamelyik kisbolygón. - Mondjuk a Vesta, Ceres nincs ehhez még túl közel..?) Egyébként az sincs kizárva, hogy az eltelt időben a Wuhanban induló és ma vizsgált CovID-19 verziója is eleget változott szekvenciálisan, hogy ne lehessen meghatározni a kiinduló állapotát.
  Utoljára szerkesztette: end3, 2020.03.27. 09:08:13
 • kvp #13
  Az uj oltas a virus feherjeburkanak a mesterseges masolata. Ket kutatointezet (kina + usa, egymastol fuggetlenul) nagynehezen meghatarozta mibol all es ez alapjan legyartottak. Mivel nem tartalmazza a virus RNS-et, ezert elvileg teljesen biztonsagos, max. nem er semmit. Na ezt adtak be kiserletkeppen, hogy tenyleg nem art-e. Ha nem, akkor mehet a hatasossag bizonyitasa, azzal, hogy megnezik van-e ra immunvalasz es az mennyi ideig marad meg. Ha ez megvan, akkor meg kell nezni, hogy rendes virus ellen is jok-e az igy kiprovokalt immunsejtek. Ha igen, akkor van egy ujfajta oltas, amihez nem kell a teljes virust szekvenalni es mellekesen a sima (europai koronavirusos) megfazas ellen is hasznalhato a technika, csak annak a burkolatat is bele kell keverni.

  Egyebkent a koronavirusokkal pont az a baj, hogy nagyon gyorsan mutalodnak, tehat mig az influenza az szezononkent 1-3 egymastol foldrajzilag eltero valtozatot hoz, addig a koronavirus washington allam beli valtozata kb. 5 generacio alatt hozott egy uj valtozatot, igy tobb tucat variansa letezik. (remelhetoleg joreszt azonos burokkal, kulonben bajban leszunk)
 • ostoros #12
  A természetben is előfordul a dolog. Az ember is képes ugyanarra. Persze, nyilván nem az volt a cél, hogy fertőzzön a cucc, csak kiszabadult, és most eltagadják. Vakcina fejlesztés elszabadult eredménye simán lehet. Ennek kicsi a valószínűsége persze. De kategorikusan kizárni tudományosan nem bizonyítható állítás..