MTI

Tudósok azonosítottak egy új halálos vírust Afrikában

Amerikai kutatók új halálos vírust azonosítottak Afrikában, amely a rettegett ebolához hasonlóan vérzést okoz.

A Lujónak elnevezett vírus tavaly ősszel öt embert fertőzött meg Zambiában és a Dél-Afrikában. Négyen meghaltak közülük, az ötödik feltehetően az orvosok által ajánlott gyógyszereknek köszönhetően túlélte a fertőzést.

"Még nem világos, miként fertőződött meg az első személy, ám azt tudjuk, hogy a kórokozó egy rágcsálókban élő víruscsaládból származik" - mondta Ian Lipkin, a Columbia Egyetem járványtani szakembere, a vírus egyik felfedezője. Lipkin és munkatársai a rendkívül agresszívnek minősített vírusról a PLoS Pathogens című internetes tudományos portálon számoltak be. A járvány tavaly szeptemberben jelent meg, amikor egy utazási iroda ügynöke - aki a zambiai Lusakában élt - megbetegedett, és állapota gyorsan romlott. A nőt repülővel átszállították a dél-afrikai Johannesburgba, ahol azonban meghalt. A vírus Lujo elnevezése Lusaka és Johannesburg városára utal.

A szakértők úgy vélik, hogy a kórokozó testnedvekkel terjedt tovább. A beteg nőt kezelő mentős is megfertőződött, majd meghalt, sőt három további egészségügyi dolgozó is elkapta a betegséget. Az Afrikában vizsgálódó szakemberek először Ebolának hitték a hasonló tünetek miatt. Lefolyása során a magas lázat rohamok, majd kómás állapot követi, időnként vérzések keletkeznek az injekciók helyén, végül a szervezet teljesen összeomlik.

Az áldozatok véréből és májából nyert genetikai mintákat a New York-i Columbia Egyetemen és az Egyesült Államok atlantai székhelyű járványügyi központjában (CDC) elemezték. A kutatók megállapították, hogy a kórokozó az adenovírusok családjába tartozik, és a szintén afrikai Lassa-láz távoli rokona. Utóbbi fertőzöttjeinél alkalmazzák a ribavirin elnevezésű szert, ezt kapta az egyetlen életben maradt Lujo-beteg is, ám nem egyértelmű, hogy ez mentette-e meg életét.

"Ez nem olyan vírus, mint az influenza, amely széles körben terjedhet" - hangsúlyozta Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója, arra utalva, hogy a vírus nem cseppfertőzéssel, hanem testnedvekkel terjed. Szerinte az eset inkább arra jó példa, hogy a korszerű genetikai szekvenáló (génszakaszokat azonosító) módszerekkel a vírus azonosítása napok alatt megtörténik.

A tanulmányt Fauci intézete mellett az amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet, valamint a Google is támogatta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #5
    A Föld nem egy személy vagy élőlény, nincs akarata, nem védekezik semmi ellen. Egy természetes folyamatot megszemélyesíteni szerintem butaság.
  • Cleawer #4
    Az ember is ugyanolyan láncszem az evolúcióban ,mint bármelyik állat,csak az emberek kezdik megtagadni és az életképtelen egyedeket is megmentik,ami a természetben nem történne meg.Azok is szaporodhatnak ,és korcsosodik az emberi faj.Néha jön egy vírus,betegség ami ebben segíteni próbál.

    Mellesleg a 6-8 gyereket úgy legyártani hogy abból 1et se tud eltartani az felelőtlenség,inkább hulljon a férgese.
    Mellesleg Magyarországon pont elnéptelenedés van.
  • Eleskanyar #3
    Remélem, hogy te leszel az első, így is 1el több van belőled, mint kellene. Az ember pedig úgy általában van elszaporodva, de az a nyugati ember többet pusztít, mint az afrikai, szóval Mo.-ra a vírussal!!
  • OldM4n #2
    Én személy szerint már nagyon unom a sok új halálosnál halálosabb vírust. Hagyjanak már vele... ki a fenét érdekel néhány afrikai nyamnyam? Van annyi belőlük mint égen a csillag, sokszorosan túl vannak szaporodva, a föld nem tudja eltartani őket, persze, hogy védekezni akar ellenük. Csak abban lehet bízni, hogy a férgese hullik el.
  • szily3 #1
    "Egyének halála tragédia, milliók halála statisztika." Sztálin