Hunter

Búcsúzik a Hubble-tól az Atlantis legénysége

Hétfőn lezajlott az utolsó űrséta, az űrhajósok pedig 5 napos megfeszített munkát követően búcsút vettek a felújított Hubble űrtávcsőtől.

John Frunsfeld és Andrew Feustel, az Atlantis űrhajósai több mint 7 órát töltöttek az űrsiklón kívül, hogy elvégezzék az utolsó munkálatokat a 19 éves űrobszervatóriumon, ami jelentős teljesítménynövekedésen ment át. "Hatalmas kaland volt, egy kihívásokkal teli küldetés" - értékelt Grunsfeld, aki utolsóként búcsúzott az űrtávcsőtől. Az űrben ő dolgozott a műszerrel a legtöbbet, összesen három szervizküldetésben vett részt az ötből. "A Hubble nem pusztán egy műhold, hanem az emberiség tudás utáni kutatásának eszköze."

A hétfői űrséta volt az ötödik és az utolsó a sorban. "A Hubble visszanyerte vezető státuszát" - nyilatkozott Jon Morse, a NASA asztrofizikai részlegének igazgatója. "Most már teljes műszer- és eszköz arzenállal rendelkezik, mellyel a csillagászok új felfedezéseket tehetnek az elkövetkező években." Az Atlantis kedden kora délután eresztette el a Hubble-t. A 11 napos küldetés 1,1 milliárd dollárba került, amivel az űrtávcső beruházási költségei elérték a 10 milliárd dollárt, hivatalos élettartama így 2014-ig tolódott ki.

Az űrséták során sikerült elvégezni a tervezett javításokat és cseréket. Az űrtávcső új akkumulátorokat kapott, iránybeállítási képessége finomra hangolása érdekében beállítottak egy új vezető szenzort, és felhelyezték az új acélfólia szigetelő burkolatot a teleszkóp törzsére. A burkolat a szélsőséges hőmérsékletingadozásoktól és a sugárzástól védi a műszereket. A régi szigetelés igen elöregedett állapotban volt, Grunsfeldnek nem okozott túl sok erőfeszítést a lehámozása.

A Hubble új, nagylátószögű kamerát kapott, amivel még mélyebbre tud visszatekinteni a világegyetemben, valamint egy szuperérzékeny színképelemzőt, amivel a kozmosz szerkezetét és összetételét tanulmányozhatják. Az új 220 millió dollár összértékű eszközállomány körülbelül az univerzum születését követő 500 millió évig tolja ki a Hubble észlelési képességét; ez eddig 700 millió év volt.


A Hubble az Atlantis rakterének bejáratához húzva

Az Atlantis űrhajósai két példa nélküli javítást is végrehajtottak a Hubble főkameráján, illetve egyik régi spektrométerén. Az eszközök egyikét sem úgy tervezték, hogy az űrben javíthatók legyenek, ami két eseménydús űrsétát jelentett az űrhajósoknak az eszközök életre keltéséhez. "Ezen a küldetésen olyan dolgokkal próbálkoztunk, amit sokan lehetetlennek tartottak" - mondta Grunsfeld. "Mégis sikerült, és kívánjuk a legjobbakat a Hubble-nak".

A legnagyobb nehézséget az STIS (Space Telescope Imaging Spectrograph), illetve egy, a hozzáférést blokkoló fogantyú okozta, ami 90 perccel megnyújtotta Mike Massimino és Michael Good űrsétájának időtartamát. Massimino végül engedélyt kapott a fogantyú letörésére, amit több mint 100 csavar eltávolítása követett, megnyitva az utat a színképelemző belsejébe, ahol sikerült kicserélni a működést gátló, sérült energiaellátó kártyát. Az STIS sikerrel vette első elektromos tesztjét, azonban egy újonnan beinstallált számítógép hamar leállította a működését, mondván, a műszer túl hideg a működtetéshez. A földi irányítás egy egész éjszakát várt, hogy felmelegedjen a műszer, majd újraindították a szekvenciát, ami tökéletesen lefutott, a NASA szerint azonban még további tesztelésre lesz szükség.


Andrew Feustel a manipulátorkaron áll, miközben John Grunsfeld jelzi a helyes pozicíót

A másik nagy munkát a Hubble főkamerája (ACS) adta. Ennek még szombaton esett neki Grunsfeld és Feustel. A műszer valójában három kamerából, vagy "csatornából" tevődik össze, melyek mind különböző képességekkel rendelkeznek, azonban több elektromos hiba következtében már csak az ultraibolya fényre érzékeny csatorna működött. Az űrhajósoknak sikerült életre kelteniük a műszer nagylátószögű csatornáját, ami a Hubble legismertebb felvételeit készítette, beleértve a 800 felvételből álló Ultra Deep Fieldet, ami a világegyetem valaha készült legmélyebb látható fényű felvétele. Az UDF olyan galaxisokat jelenít meg, melyek az ősrobbanás után "mindössze" 700 millió évvel keletkeztek.


Michael Good asztronauta épp benéz az Atlantis ablakán, a háttérben Mike Massimino

Sajnos a harmadik, a nagyfelbontású csatorna energiaellátását nem sikerült visszaállítani, így csak részleges sikert könyvelhettek el ezen a területen, a Hubble csapat azonban így is elégedett. "Várakozásaink meg sem közelítették azt, amit az asztronautáknak sikerült elérniük a főkamerával" - nyilatkozott Preston Burch, a Hubble program vezetője.

Szót kell ejteni a karbantartási munkálatokról is, melyek során kicserélték az elöregedett giroszkópokat, akkumulátorokat és a tudományos adatokat gyűjtő számítógépet. Az űrhajósok egy dokkoló gyűrűvel is ellátták az űrtávcsövet, ami lehetővé teszi egy robotűrhajó csatlakozását, amennyiben kontrollált pályaelhagyásra lesz szükség az űrtávcső visszatéréséhez a légkörbe, amire 2020 környékén számítanak. "Sok tekintetben egy teljesen új obszervatóriumot kaptunk, sokkal jobbat, mint amit 1990-ben fellőttünk" - összegzett Burch, hozzátéve, hogy a rendszer ellenőrzések első körére nyár végén kerülhet sor, amikor készen állnak az első adatok és felvételek az átalakított űrtávcsőtől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csamuko #24
    írják

    Az intézkedés elég energiát takarít meg ahhoz, hogy az űrsikló akár hétfőig orbitális pályán maradjon, bár a NASA azt reméli, hogy a tervek szerint pénteken landoltathatja az Atlantist a floridai Kennedy Űrközpontban.

    http://www.hirado.hu/Hirek/2009/05/21/09/Jo_allapotban_van_az_Atlantis_a_penteki_landolashoz.aspx
  • Epikurosz #23
    Ezekhez a felvételekhez hozzá kell tenni, hogy háttérben a Nap látható.
  • Molnibalage #22
    Visszajött már a sikló? Valahogy nem írnak erről...
  • bvalek2 #21
    Páratlan felvételek az űrrepülőgép és a Hubble párosáról

    Űrrepülőgép nyitott raktérrel:


    Űrrepülőgép és űrtávcső:
  • AzUs #20
    gyááááá ez tetszett
  • Sir Ny #19
    te vagy a root, nem a jelszó.
  • KillerBee #18
    Hacsak ki nem derítik, hogy a világunk egy virtuális gépen fut és megtalálják a módját annak, hogy átmentsék magukat a hostra.
  • tompka #17
    űrvilág.hu:
    "Grunsfeld hátizsákjával véletlenül megütötte a Hubble egyik kisebb kommunikációs antennáját, amelyről levált egy darab. Ezért kénytelenek voltak felfüggeszteni a visszatérést az Atlantisra. Sorry, Mr. Hubble – mondta Grunsfeld, miközben visszahelyezte az alkatrészt," De kedves :) Sorry Mr. Hubble :)
  • kissssss #16
    jézusom ezt a dumát amit it levágnak egyesek fárasztó
  • NEXUS6 #15
    De lehet, hogy nyomnak egy format C-t. Rossznyelvek szerint az előző univerzumnak is azzal lett vége.
    Csak addig várnak, amíg megszerzik az isteni bootlemezt is, mert elvileg a már elkészített nLite-olt warez WindozIU (Islam Universe) csak azzal telepíthető.