MTI

Jelesre vizsgázott az űrbe készülő Charles Simonyi

Jelesre tette le a záróvizsgát a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) készülő legénység, két orosz kozmonauta és egy magyar származású amerikai űrturista - közölte az űrhajósokat felkészítő Moszkva melletti központ főnökhelyettese.

A vizsgabizottság "biztos ötösre" értékelte az alaplegénységet alkotó Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov, valamint az ISS-re velük együtt induló ötödik űrturista, Charles Simonyi kétnapos "komplex vizsgagyakorlatát", amely az ISS orosz részének, majd pedig a Szojuz TMA űrhajónak a földi másában zajlott le - jelezte Valerij Korzun az ITAR-TASZSZ szerint.

A hétfői vizsganap fedélzeti "vécétisztítással" indult az ISS orosz részének makettjében. A hétfőn húzott tételen ugyanis egy vizelettel teli tartály kiürítése volt az első feladat. Ezután a három kozmonauta megreparált egy URH-adót, helyreállította az összeköttetést egy laptop és a fedélzeti számítógép között, s eloltott egy tüzet a lakó- és munkahelyül szolgáló modul másának területén. Végül Kotov és Simonyi elsősegélyben részesítette Jurcsihint, aki orrcsonttörést szimulált.

A keddi zárónapon, a Szojuz-makett belsejében is több fiktív üzemzavart kellett megoldani a szimulált űrrepülés során. Először is egymás után lebénult két fontos orientációs blokk, majd az ISS megközelítésénél a Kurszk dokkolórendszer mondta fel a szolgálatot. A legkeményebb próbatétel azonban már a visszaúton várta a kozmonautákat: mivel a hajtómű pneumatikus rendszeréből elszökött a levegő, lerövidített, ballisztikus pályán kellett leereszkedniük a Földre. Eközben még két további rendellenesség is történt, de a legénység kivágta magát és sikeresen landolt a kijelölt körzetben.


A tárcaközi bizottság hivatalosan csak csütörtökön jelenti be a három kozmonauta startképességét, akiket április 7-én bocsátanak fel a kazahsztáni Bajkonurból. Simonyi már április 20-án visszatér a Földre az ISS-en fél éve dolgozó Mihail Tyurin orosz és Michael Lopez-Alegria amerikai űrhajóssal. Jurcsihin és Kotov pedig, aki szintén legalább fél évig marad az űrállomáson, annak 15. állandó legénységét alkotja majd a december óta ott tartózkodó amerikai Sunita Williamsszel.

Simonyinak nem okozott gondot az űrrepülés fortélyainak elsajátítása, hiszen nagyszerű a szakképzettsége - mondta Korzun, de azért hozzátette: az űrturistáknak persze nem kell ugyanolyan mélységben ismerniük minden berendezést, mint a hosszú expedíciók tagjainak.

A záróvizsgát a három űrhajós egyhónapos közös felkészülése előzte meg. Ennek során Simonyi kipróbálta a súlytalanság állapotát, hidrolaboratóriumban gyakorolta a vízre szállást, és túlélési gyakorlatot vészelt át egy Moszkva környéki erdőben. Főképpen pedig intenzíven tanulta az oroszt, hogy érthesse a földi repülésirányító központ utasításait. Mindenesetre szükség esetén angolul is kommunikálhat társaival - mondta az újságíróknak a keddi vizsgánál.

Az 58 éves szoftverfejlesztő mérnök minden percét ki akarja használni 12 napos űrutazásának. Így saját tudományos kísérleti programja van. Ennek már minden részletét kijelölték - mondta, kiemelve azokat a kísérleteket, amelyeket a magyar gyártmányú Pille kozmikus sugárzásmérő műszerrel fog végezni. Emellett olyan kísérleteket is végez majd, amelyek a súlytalanságnak az emberi vérre való hatásával kapcsolatosak. Továbbá fényképezni fogja a Földet, és videofelvételeket készít egy nagy felbontóképességű kamerával.

Mint mondta, magyar gyermekrajzok mellett címerrel ellátott magyar zászlókat is visz magával az ISS-re. Az utóbbiakat egy magyar múzeumnak készül átadni az űrutazás után, míg az előbbieket az ISS-en kézjegyével látja el, s úgy viszi majd vissza ifjú alkotóiknak. Simonyi emellett bevezeti a vízumrendszert az űrállomáson, jelesül amerikai útlevelét fogja "láttamozni".

Simonyi, aki Magyarországról 1966-ban, 17 évesen vándorolt ki az amerikai Microsoft szoftvercég Word és Excel programjainak kifejlesztésével tett szert vagyonra. Az űrkaland legalább 21,6 millió dollárjába kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cain #5
    "Végül Kotov és Simonyi elsősegélyben részesítette Jurcsihint, aki orrcsonttörést szimulált."
    ezt a mondatot olvasva munkatársaimmal éktelen nagy röhögésben törtünk ki, ahogy elképzeltük, hogy szimulálnak a ruszkik orrcsonttörést. :D
  • Ronny #4
    nyelvet újítunk, nyelvet újítunk?:)
  • AranyKéz #3
    "jelesül amerikai útlevelét fogja "láttamozni""
    buh ?
  • The Termentor #2
    "megreparált"
    VÁÁÁÁÁÁÁÁ
  • szombi #1
    azt hittem, hogy a forgószék a vizsga...