Figyelőnet

2040-re eltűnhet az arktiszi tengerek jege

Egy most megjelent tanulmány szerint a globális klímaváltozás következtében, olyan változások indultak meg az Északi-sark tengerein, amely hatására a viszonylag rövid nyári időszakban teljesen eltűnhet a tengeri jég nagy százaléka.

Nyaranta akár teljesen jégmentesek lehetnek 30-40 év múlva a Föld legészakibb vizei, hogyha ilyen sebességgel növekszik az átlaghőmérséklet az egyre fokozódó klímaváltozás hatására. Ezt állapította meg a Geophysical Research legújabb számában az amerikai klímakutató központ egyik tudóscsapata. Az új adatok szerint drámai változásokat hozhat a jelenlegi légköri és klimatikus folyamatok gyorsulása

. A kutatók állítása szerint a változás gyorsaságára egy kifejezetten klimatikus vizsgálatokra kifejlesztett szuperszámítógépes modell világított rá, amelyben az arktiszi tengeri jég kiterjedésének adatait vizsgálták. A kutatásokat finanszírozó NASA és Nemzeti Tudományos Alapítvány elé letett jelentésben a kutatók azt is körvonalazták, hogy a változások milyen lehetséges hatásokkal lehetnek az Északi-sark élővilágára is, valamint a Föld klimatikus rendszereinek működésére.

"A változás hatására kialakuló nyílt vízfelületek több napfényt nyelnek el, mint jégtakaró - ez a folyamat folyamatos és öngerjesztő, ráadásul hatását tekintve a tengeri keringési rendszereket is befolyásolják" - nyilatkozta a változásokkal kapcsolatban Marika Holland, a kutatás egyik vezetője. A kutatók tanulmányukban kiemelték, hogy a folyamat irányát közvetve befolyásoló üvegházhatást gerjesztő gázok kibocsátásának csökkentésével akár lassítható, vagy visszafordítható lenne a változás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Megamanó #8
  Nem csak ez az egy fikció van a filmben. Én úgy tom, h egy forgó, örvénylő légáram közepén /szemében/ nem alakul ki lefelé irányuló légmozgás. Pont a forgásból adódóan fölfelé áramló, szívó hatású levegőmozgás jön létre. Pl tornádó, de a hurrikán szemében is ilyen van, csak nem olyan erős, mint a tornádóéban.
 • irkab1rka #7
  ó ha ezt a titanic megérhette volna.
 • pbanfa #6
  kricsi: egy ilyen változás esetében, senki sincs jó helyen.

  Ennél a cikknél különösen ajánlom mindenki figyelmébe a Holnapután című filmet, aminek az volt az érdekessége, hogy valós tanulmányokat dolgozott fel. Az egyetlen fikció a filmben, az a felmelegedési folyamat "sebessége". A valóságban ez a folyamat akár évszázadok alatt játszódik le. Viszont nem elhanyagolható tény, hogy a film alapjául szolgáló tanulmányokat, világ szerte elismert tudósok dolgozták ki.
 • BCs design #5
  szal pálmafák nőnek majd nálunk ? :D
 • jeec #4
  Isten veletek, jegesmedvék.
 • Gabest #3
  semmi sem tart örökké
 • szombi #2
  úgy van.
  vagy sürgősen robbantani kéne egypár atombombát, hogy a levegőbe kerülő szénpor
  eltakarja részben a napot, megállítva a globális felmelegedést(sg.hu korábbi cikke szerint).

  ez a mondat ugyanolyan értelmetlen, mint a ,,globális felmelegedés'' szóhasználat...
 • kricsi #1
  szar ügy.... nembaj mi jó helyen vagyunk ellentétben más államokkal(Eu-É.K.-i része)